[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jeśli nie Lancer to co czyli jakie inne autka rozważaliście?
Marcino - 04-03-2019, 08:27
juar_78 napisał/a: | AFGarage napisał/a: | Można rozważyć Toyotę, która w silnikach Valvematic stosuje hydraulicznie kasowany luz zaworowy |
Owszem. Szkoda tylko, ze w corolli/aurisie największe silniki benzynowa to 1.6. Jest 1.8, lecz tylko w hybrydzie, która nie każdemu musi odpowiadać. Nawet w avensisie trudno o 2.) (do tego część spora to połączenie ze skrzynią CVT), bo najwięcej jest 1.8. |
Niestety byłem w salonie i Toyota już nie ma 1.6. Zostaje 1.2 turbo 115 kucy, 1.8 w hybrydzie i nowe 2.0. Aurisa nie bedzie, w kwetniu wchodzi nowa corolla...
Lucas123w - 08-03-2019, 12:53
Jeździłem hybrydą z 1.8 i mi to pasuje, nie przeszkadza ogólnie charakterystyka tej skrzyni dlatego w przyszłości spojrzę chyba na Toyotę Corolle w kombi
Cenowo na pewno lepiej niż nowa Mazda 3 wychodzi a wyposażenie też niczego sobie.
apikus - 08-03-2019, 15:23
Lucas123w napisał/a: | Jeździłem hybrydą z 1.8 |
Ja też w CHR. Dla mnie tragedia. Górka i depnięcie na gaz powoduje wycie silnika.
Do miasta może OK, ale nie w moje tereny.
Lucas123w - 08-03-2019, 15:40
apikus, ponoć Corolla dobrze wyciszona jest i już tego wycia tak nie słychać ale to dopiero się oceni.
RalfPi - 08-03-2019, 17:23
Jeździłem kilka lat temu właśnie hybrydowym Aurisem- roczny z przebiegiem bodajże 10kkm. Wersja wyposażenia bardzo wysoka.
Moje spostrzeżenia:
- Lancer jest większy, szybszy i paradoksalnie mniej pali (bo 10l LPG+1lPB, to mniej więcej tyle co 6l Pb). Wątpię, że przy 130km/h hybrydowy Auris spali 6l, a i w mieście przy normalnej jeździ było to około 6.5l.
- Wycie w kabinie podczas dynamicznego przyspieszania było dla mnie największą bolączką tego modelu. Katastrofa.
- Rozważałem zakup, ale ostatecznie odpuściłem, bo kupiłbym oczywiście lepiej wykończone auta, z automatyczną skrzynią biegów, ale dopłaciłbym około 45kzł za mniejsze, wolniejsze i mniej ekonomiczne auto.
Corolla/Auris Kombi w Hybrydzie pozbawiona jest wielu wad, więc może będzie to całkiem niezły wybór - sam też rozważam, ale to czego mi brakuje, to mocniejsze silniki.
Lucas123w - 08-03-2019, 18:10
RalfPi, ten 2.0 to już taki sensowny 180KM i przyśpieszenie 8,1 do setki ale jest jedno ale ogranicznik prędkości do 180km/h na niemiecką autostradę to słaba opcja. Znając życie to będzie pewnie możliwość ściągnięcia kagańca i wtedy powinno się to rozkręcić trochę.
RalfPi - 08-03-2019, 19:52
Lucas123w. Tego nie wiedziałem. Być może chcą złapać "cywilną" wersję Civica Te 8s do setki i 180 kuni, to już by robiło robotę - może nie koniecznie na autostradzie, ale... ostatnio jechałem somsiada 1.2 Polo - 54KM. 1, 2.. trójka, gaz w podłodze, wjechalim już na autostradę - patrzę na licznik.. 80km/h. Setkę łapał w 22s Więc nie ma co narzekać. Zresztą BMW 184KM 2.0 szło jak burza.
W DE Corolla Hybrydowa nówka z porządnym wyposażeniem w wersji kombi jedyne 31"190 Euro czyli jakieś 130 kzł. Gdyby tylko Giulia była w kombi...
Lucas123w - 09-03-2019, 11:39
RalfPi, podobna cena jak u nas, w topowej wersji wg. katalogu coś ok 140k zł
RalfPi napisał/a: | ostatnio jechałem somsiada 1.2 Polo |
Toć to pocisk jest dużo jeszcze u nas w kraju tego typu aut jest.
RalfPi - 01-05-2019, 09:37
Cześć - trochę mnie nie było. Krótkie pytanie - rozważam zakup Alfy 159 z silnikiem 1.75TBi 200KM z roku 2011 jako zamiana Lancera. Obecnie Lancer stoi nie używany, ale przyda się auto na trasy.
Połowa przebiegu co Lancer, silnik już zagazowany. Z waszego doświadczenia - warto wymieniać czy może poczekać jeszcze rok czy dwa i kupić coś nowszego (np. Giulię albo C klasę czy może jeszcze coś większego).
Z jednej strony Lancer jest dobry i sprawdzony i mega ekonomiczny, ale nie nadaje się niestety na dłuższe trasy (Trzeba by było go wygłuszyć (choć to pewnie kupa roboty, albo walka z wiatrakami) i wtedy mógłby zrobić kolejne 170kkm. Niestety 5 biegów i 143 kunie nie robią roboty na trasie), a z drugiej strony Alfa powinna być o klasę lepsza, a w szczególności na trasę (200KM, 6 biegów i lepsze wyciszenie). Z trzeciej strony chcę zamienić pewne auto z 2010 r. na mniej pewne (nie wiem co robił poprzedni właściciel) o rok młodsze.
krzychu - 01-05-2019, 10:20
Giulia to na pewno bardzo ładny samochód, a uporali się już z tym szumem od słupka A podczas szybkiej jazdy?
No i jak mało używasz samochód, czyli nie jest Ci potrzebny na co dzień... To zmiana z czegoś w miarę pewnego na coś używanego już 8 letniego to duże ryzyko.
Po pierwsze Lancer już pewnie nie bardzo traci na wartości, z taką alfą 8 letnią na pewno trzeba coś będzie dłubać zamiast jeździć w trasy...
Ps. Jak chcesz w trasę to zobacz sobie Mazdę 6 polifcie. Robi wrażenie. No i te światła full led jeszcze mocniejsze niż moje
RalfPi - 01-05-2019, 11:00
Myślę, że mam kilka kart przetargowych przy sprzedaży Lancera i tanio nie chcę go puścić w świat.
Auto jest w Szczecinie, a ja nie jestem w Ojczyźnie - jeżdżę teraz Giuliettą. Dla Rodziny przyda się coś bardziej komfortowego, choć dobrze mówisz, że to zawsze ryzyko jakieś.
Co do szumu, to doświadczyłem tego w BMW F30 - myślałem, że gadanie na Forum o szumie, to jakieś głupoty - po 3 min na autostradzie i prędkości 130km/h.. zorientowałem się, że nie wytrzymam tego gwizdu od słupka/lusterka i zwyczajnie włączyłem radio Nie szło w takiej ciszy i z tym upierdliwym świstem jechać. Mówisz, że podobnie jest z Giulią ?? (jeszcze nie jechałem ).
Mazda 6.. sam nie wiem, to znowu chyba oczko wyżej jak Alfa 159 (tak mi się wydaje) i zdecydowanie większy samochód niż Lancer. Chyba w weekend pojadę obejrzeć tą Alfę, albo jutro po pracy
sla - 01-05-2019, 12:10
Jak dla mnie Gulia jest genialna jeśli chodzi o komfort i wyciszenie. Jeździłem nią w Rzymie i byłem zachwycony.
RalfPi - 01-05-2019, 12:19
Tak pamiętam sla, że chwaliłeś Giulię Co myślisz o tym pomyśle, żeby Lancera puścić w świat i przesiąść się do rok młodszej 159.. Czy może poczekać jeszcze trochę i kupić coś najzwyczajniej dużo nowszego?
Za 159 przemawia dobry silnik i połowę mniejszy przebieg (więc teoretycznie pojeździ parę lat bez awarii) a samo auto mi się bardzo podoba. Poradzisz coś mądrego na podstawie doświadczenia?
I jak krzychu - zadowolniony z Mazdy? Duży skok w jakości względem Twojego zasłużonego, prawdziwego Japończyka?
ledziu - 01-05-2019, 12:37
Fajnie że wszyscy chwalą w ar159 silnik ale czy to jest kwestia gołego słupka tego już nikt nie zgłębia
Ogólnie rdzewieją progi na potęgę, przednie sanki, kupa drobnych usterek a do tego części zawiasu są w abstrakcyjnych cenach...co oczywiście przy jego jakości potrafi zaboleć. Ogólnie alfa jest typową propozycją dla miłośnika marki i najlepiej w ambitnej wersji żeby razem z wydaną kasą szła frajda z jazdy.
sla - 01-05-2019, 12:45
Ja wolę poczekać i kupić coś wymarzonego. 159 bym nie kupił, podobnie jak Mazdy. Sam zastanawiam się nad Gulią, dlatego mój wybór może nie być obiektywny.
|
|
|