To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sprężyny w Galancie EA

larelijux - 26-10-2017, 18:32

No wymień dla świętego spokoju. Przecież oryginalne już są zmęczone.
Michaszysz - 27-10-2017, 01:21

Przednie eibachy z kombi pasują do sedana? Eibachy były tylko -30mm?
tresorex - 27-10-2017, 08:18

Przednie zawieszenie jest takie samo w sedanie i wagonie. Tył Różni się amorami i sprezynami ale można w wagonie zmienić na takie z sedana i na odwrót.
Marcino - 27-10-2017, 17:07

Tył w wagonie jest cięższy i wymaga twardszego zawieszenia. Jak założysz z sedana to siądzie nisko.
Mam dwie KYB sprezyny z sedana na tył jak by ktoś chciał.
U mnie po założeniu przednich sprzezyn na tył skróconych o 1/2 zwija jest Ok 36cm od środka koła do rantu. Katy i zbieżność ok wczoraj sprawdzana. Wyniki u mnie w temacie.

Krzyzak - 28-10-2017, 12:21

Marcino napisał/a:
jest Ok 36cm od środka koła do rantu
u mnie też - sprężyny nowe KYB od Hugo, tylne ale ze sedana i nowe amorki KYB
Lechu92 - 11-03-2023, 11:00

Cześć,

mam problem ze sprężynami do swojego Gala Avance 2002r. sedan. Wymieniłem przód i tył na MTS Technik MTSXMI017 wg informacji od producenta są to sprężyny obniżające - 40mm. I teraz uwaga: tył siadł tak mocno, że opona schowała się w nadkolu (nie włoży się nawet palca między koło a nadkole) a przód poszedł w górę o jakieś 2 cm. Wcześniej były zamontowane jakieś sprężyny obniżające Vogtland i wyglądało to bardzo ładnie. Siedział nisko ale nie za nisko. Teraz wygląda tragicznie.

Chciałbym doprowadzić go do stanu żeby to jakoś wyglądało. Myślę o eibachach E6028-140. I pytanie czy te eibachy to były oryginalnie montowane sprężyny obniżające?

Marcino - 11-03-2023, 16:20

Były ale nie wiem czy te. Ja mam jakieś z przodu -30
SnowDevil - 18-03-2025, 12:09

hej.

Pekla mi sprezyna przednia i wymienilem na KYB RC2212 ale niestety przod mi siedzi za nisko teraz. Wyglada na to, że mialem jakies niestandardowe sprezyny bo Gal odkąd go kupilem byl tak jakby nienaturalnie wyzszy od innych Galów. Wizualnie bylo widac ze jest wyzej (ale równoprzód i tyl). Z tylu mam wogole podwojne sprezyny tzn notmalna sprezyna a w srodek wlozona jeszcze jedna taka wąska i niebieska). Dzieki temu nigdy mi tyl; nie siadl wiecej niz kilka cm przy zapakowaniu bagaznika np workami z ziemią.

Taka wysokosc jaka mialem bardzo mi pasowala więc potrzebuje wymienic sprezyny przednie jeszcze raz ale na jakies ktore mi podniosą auto o ok 3 cm (tak mysle). Czy ktos wie może jakie inne sprezyny mogl bym zalozyc na przod zeby go podniesc do góry? Oryginal wg VINU powinien byc ten: MR235554 ale zamiennik ktory mam KYB ma niby te same parametry ale przod jest nizej. HELP! :)

Marcino - 18-03-2025, 14:21

Jestes pierwszym co chce wyzej. Zmierz od ziemi do rantu błotnika ile masz. Przod standard wszytkie miały to samo.
SnowDevil - 19-03-2025, 16:09

Z tyłu 8cm, z przodu 6 cm
Marcino - 20-03-2025, 10:32

Nie wiem jak to zmierzyłeś ale jeśli prześwit to dużo
SnowDevil - 21-03-2025, 18:04

Od rantu do obwodu kola. Tak, dużo ale dzięki temu zderzakiem nie tarłem o krawężnik jak wjeżdżałem a teraz jest dramat. Nie chcę tyłu obniżyć bo mam po 2 sprezyny tam na koło i jak go załaduje to nie siada. Jest jak podnieść ten przod bez wynalazków? Jakaś pasująca sprezyna ale wyższa na przod?
Krzyzak - 22-03-2025, 21:01

Ogólnie sprężyny przednie w Galancie pasują na tył. Zatem, skoro obecnie na tyle masz coś wysokiego podwójnego, to zakładam, że da się taki zestaw założyć na przód i powinno być wyżej.
Marcino - 24-03-2025, 14:13

Jak chcesz mieć ciut wyzej z przodu to bym dołożył drugą miseczke pod sprzezynę na dole aby podniesć.
Ori jest naprawdę wysoko, moze jakieś złe sprezyny kupiłeś...

SnowDevil - 24-03-2025, 16:57

Jeżdżę nim 14 lat, jak kupiłem to już tak wysoko był i owszem, trochę nienaturalnie to wyglądało ale za to nigdy nie przycieralem o nic. Od roku mam z przodu KYB i one są niby zamiennikiem oryginału więc parametry "takie jak powinny byc" ale ja jednak chce wrócić do podwyższonego. Auto pojechało dzis na pulawska na wymianę gum zawieszenia itd ale przy okazji bym go spróbował podwyższyć. Podsunę mu pomysł z miseczka i zobaczymy co powie ale zastanawia mnie jakie to musiały być sprezyny wcześniej i gdzie takie dostać żeby wszystko pasowało a on był wyżej.