To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Sedan czy Sportback

.swat. - 10-07-2013, 18:30

Trochę to dziwne,ale w UK od około 2 lat w ogóle nie są oferowane w sprzedaży nowe Lancery. Od początku roku zawsze widnieje komunikat, że modele te zostały wyprzedane.

http://www.mitsubishi-cars.co.uk/lancer/

jurekschroda - 11-07-2013, 05:25

Czyli nie dogadali się z japońcami w kwestii ceny i stwierdzili, że nie opłaca im się tego modelu sprowadzać.
Od momentu wprowadzenia w 2007 roku zmian w tym modelu praktycznie nie było - pomijając zmianę silnika 1.5 na 1.6 i modernizację 1.8.
Inne marki zdążyły wprowadzić dwie generacje swoich modeli, a w Lancerze wciąż to samo.
Nadal uważam, że i tak Lancer jest o wiele lepszy od swoich segmentowych konkurentów zwłaszcza w relacji wielkość/wyposażenie/niezawodność/cena.
Niestety rynek rządzi się swoimi prawami.
Ludzie kupują teraz różne wieśwageny, fordy i renówki z silnikami o pojemności puszki piwa, trzema cylinderkami i turbiną. No bo przecież to nowe i w reklamie powiedzieli, że najlepsze :roll:
Do tego mają miękkie plastiki na desce rozdzielczej. Wiadomo, że to podstawa :roll: przecież wszyscy z tą deską się przytulają, więc ma być miła w dotyku :?

Czasem tylko jak przyjdzie do oceny trwałości, to wtedy nawet Autoświat mięknie : http://www.auto-swiat.pl/...ciezkiej-probie

Lucas123w - 11-07-2013, 10:18

jurekschroda napisał/a:
Inne marki zdążyły wprowadzić dwie generacje swoich modeli

Nie żebym był wredny :D :D ale nowy Golf to tak jak stary Golf tylko cyferki się zmieniają :D
Dziennikarze motoryzacyjni też mają czasem problem z odróżnieniem która to generacja.

maniax86 - 11-07-2013, 10:52

jurekschroda, obecnie cenowo już nie jest tak korzystnie jak było jeszcze np. 2 lata temu ze względu na kursy walut.... a co do japońców to uważam że najnowsza mazda 3 pozamiata wszystkich.... :)
mjsystem - 11-07-2013, 16:49

jurekschroda napisał/a:
Inne marki zdążyły wprowadzić dwie generacje swoich modeli, a w Lancerze wciąż to samo.

Dzięki temu, czy masz auto z 2009 czy 2013 zawsze wygląda na nowe :P

pancure - 11-07-2013, 19:23

A jest jakaś informacja, że będzie nowy model Lancer'a? Lub jakiś face-lifting? :]
grzesiopol - 14-07-2013, 21:39

Skoro juz mam Lancera to sie wypowiem.
Lancer Sportback jest ładniejszy. Zwłaszcza z przodu, tył mógłby być inny ale przecież to miał być taki design.
Odi napisał/a:
Jak dla mnie wersja Sportback została zepsuta przez projektantów. Po świetnie skrojonej wersji sedan spodziewałem się świetnego hatchabcka a zobaczyłem przeciętne połączenie Lanosa z Focusem.
Swietnie skrojony to może być garnitur :P Być może i podobny ale tył sedana to typowy wygląd Alfy Romeo. :mrgreen: ale co sie dziwić
Cytat:
Das Design der Limousine stammt vom italienischen Designer Pininfarina.

Coś do tego cytatu porównanie Focusa z Lancerem http://www.autocentrum.pl...r-sportback-16/ a tak na prawde to co w porównaniu to zależy tylko od tego kto porównuje.
IMO Lancer SB ładniejszy, a dla niektórych sedan ile głów tyle racji.

bastek - 15-07-2013, 00:06

Grześ, a czytałeś cały temat ;) o marznących główkach, śmierdzących serach, chmarach komarów :mrgreen: ?
sedan praktyczniejszy ;) i łądniejszy

grzesiopol - 15-07-2013, 13:18

bastek napisał/a:
Grześ, a czytałeś cały temat ;)
czytałem, ale i tak SB ładniejszy :wink: :P , może bagażnik mniejszy ale bardziej praktyczniejszy, więcej mozna załadować po rozłozeniu kanapy a nawet bez rozkładania kanapy bo można naładować z górką po zdjęciu tylnej półki, te pojemności bagażnika są chyba podawane z założona tylna półką, czyli tak jak został SB stworzony. Co do innych rzeczy to sa takie same jak w sedanie, ale jak juz pisałem przód jest najładniejszy w SB, tył jak przyznałem jest troche dziwaczny ale to przecież hatchback więc co wymagać, wszystkie sa takie same, jeździłem wieloma samochodami i zawsze samochody z "dużą" tylną klapą (hatchback, kombi, van) są dziwne ale praktyczniejsze.
bastek napisał/a:
o marznących główkach, śmierdzących serach, chmarach komarów :mrgreen: ?
kwestia gustu, na główki można założyć czapeczkę, śmierdzące sery czuć będzie i w sedanie a można tez mocniej go zawinąć i mniej będzie śmierdzieć, a chmary komarów no cóz co nas nie zabije to nas wzmocni. :wink: :roll: :mrgreen:
komar80 - 17-07-2013, 10:44

.swat. napisał/a:
Trochę to dziwne,ale w UK od około 2 lat w ogóle nie są oferowane w sprzedaży nowe Lancery. Od początku roku zawsze widnieje komunikat, że modele te zostały wyprzedane.

http://www.mitsubishi-cars.co.uk/lancer/

Był ostatnio gdzies artykul ze z powodu niekorzystneo kursu jena nie sprowadzaja juz lancerow i evo.
Nalezy sie cieszyć. Mamy unikatowe samochodowe.
Co drugi murzyn w uk ma bmw, co trzeci ciapek mercedesa, reszta jezdzi focusami.
Lancerkow jest malo i wiecej juz nie bedzie.

A za pisanie że sportback jest ładny, powinno sie wysyłać do gwantanamo. :)

tyku - 17-07-2013, 15:09

komar80 napisał/a:
A za pisanie że sportback jest ładny, powinno sie wysyłać do gwantanamo.

:mrgreen: :evil:

Tylko zobacz jak wygląda twój bagażnik! Otwórz, spójrz pod klapę, popatrz na subwoofer(jak masz) i teraz powiedz czy to się komuś podoba? :mrgreen:

grzesiopol - 17-07-2013, 15:29

komar80 napisał/a:
A za pisanie że sportback jest ładny, powinno sie wysyłać do gwantanamo. :)
a za takie pisanie to nie powinno sie nigdzie wysyłać. A my posiadacze SB chociaz troche świata zwiedzimy. :P :P :P :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ostatnio jechałem za sedanem i myślałem na początku, że to Cordoba a potem, że to Alfa Romeo ale wyprzedziłem go i dopiero w lusterku zobaczyłem znajomy kaształt :twisted:

ONLY SPORTBACK :mrgreen:

bastek - 18-07-2013, 15:52

Grześ, to okulary Ci dobiorę? tak wielkich 3-ch diamentów na klapie ciężko nie zauważyć....
komar80 - 18-07-2013, 16:13

tyku napisał/a:
komar80 napisał/a:
A za pisanie że sportback jest ładny, powinno sie wysyłać do gwantanamo.

:mrgreen: :evil:

Tylko zobacz jak wygląda twój bagażnik! Otwórz, spójrz pod klapę, popatrz na subwoofer(jak masz) i teraz powiedz czy to się komuś podoba? :mrgreen:

A co to ma do tego czy samochód jest ładny czy nie ? Nie kumam. Rozmawiamy o wyglądzie
Btw, swoim sedanem tez zwiedzilem pól europy i nie narzekam.

Ja pierwszy raz jadąc za sportbackiem myslalem ze to jakieś subaru z lat 90tych, serio. No moze toyota.
Nie mówie że sadan ma piękny tył, jest normalny (po za idiotyczne duzym spojerem w samochodzie z 143 kM, to nie jest normalne) ale to co zrobili z tyłem sportbacka przechodzi ludzkie pojęcie :)

grzesiopol - 18-07-2013, 19:35

Jak już pisałem może tył nie jest rewelacją ale nie można mówić że sedan ma piękny bo tak nie jest, też ma swoje wady.
bastek napisał/a:
Grześ, to okulary Ci dobiorę? tak wielkich 3-ch diamentów na klapie ciężko nie zauważyć....
drugie oczy bardzo chętnie ale żebym potem widział więcej kasy na koncie :wink:
komar80 napisał/a:
Ja pierwszy raz jadąc za sportbackiem myslalem ze to jakieś subaru z lat 90tych, serio. No moze toyota.
taki jest właśnie urok hatchbacka, wszyscy myślą że to ...... a to misiubisi. :mrgreen:
komar80 napisał/a:
Nie mówie że sedan ma piękny tył, jest normalny (po za idiotyczne duzym spojerem w samochodzie z 143 kM, to nie jest normalne) ale to co zrobili z tyłem sportbacka przechodzi ludzkie pojęcie :)

Co do spoilera to widzę, że w GS4 też jest niezły stolik na piwo tylko, że jest niżej co czyni go bardziej wygodniejszym a przecież tyle samo KM, a tak serio jest założony i go się nie zdejmie. Wielkość jest chyba taka sama jak w sedanie, tylko kształt wymuszony jest przez sposób montażu, a ten poniżej chyba by jeszcze głupiej wyglądał.