Carisma - Techniczne - [Carisma] Evoscan i kabel VAG KKL-USB /Nie ELM327/
benton66 - 23-10-2014, 19:38
Sam mam ten najtanszy niebieski i jestem z niego zadowolony
piotrsrokosz - 31-10-2014, 11:08
Witam
Mam Cari 2000 podłączyłem kablem i evoscan łączy się z ecu. Moje pytanie gdzie na evoscan odczytuje i kasuje się błędy i czy muszę mostkować pin 1 i 4.
plecho1 - 31-10-2014, 12:43
Wystarczy dokładnie poczytać ten lub ten temat http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981 aby wiedzieć dokładnie czy da się odczytać Evoscanem czy nie. Jeśli u Ciebie Evoscan działa ze zworką to tylko da się wymrugać a jak bez zworki (auta po 2001r.) to można odczytać w tym programie jak i w programach z interfejsem Elm327. Jak da się wymrugać i masz kabel ze zwartymi pinami to wystarczy go włożyć w gniazdo i mamy gotową zworkę.
kuuuba777 - 14-01-2015, 19:27
Mam "mały" problem... mianowicie jestem posiadaczem Pinina 1.8 MPi, kupiłem już jakiś czas temu kabel kkl, sczytywałem błędy, kasowałem, wszystko łączy się bez problemu. Ostatnio zacząłem bardziej interesować się diagnostyką i chciałem sobie obejrzeć wykresy fuel trims, sondy lambda itd i tu pojawił się problem. Jak włączyć wykresy? Trzeba to zapisać do loga? nie da się tego zobaczyć "na żywo"? Wydaje mi się, że jak zaraz po kupieniu się podłączałem to widziałem wykres sondy lambda. Mam evoscana v2.9 dołączonego do kabla. W głównym oknie widzę wszystkie wartości, można zaznaczyć poszczególne, potem klikam w "graphs/logs...." no i tu spodziewałem się wykresów. Niestety się przeliczyłem. Mam zakładki: grid, power i chart. W nich są wyszczególnione rożne dane (LTFT, oxygen sensor itd itd) ale ich wybranie/ odfajkowanie nic nie wnosi. Po prawej mam cały czas dwie macierze z obrotami/obciążeniem silnika, kilka danych liczbowych, które da się zmieniać ale nie mam pojęcia jak włączyć interesujące mnie wykresy... Pomoże mi ktoś? Pewnie robię jakiś głupi błąd ale już powoli się poddaję bo nie wiem co jest grane. Pomoże ktoś?
p.s. może mam złą wersję evoscana? mogę podesłać screeny
MichciuGT - 14-01-2015, 19:31
nie jestem pewien... a czy gdy już wszedłeś w to miejsce z 3 zakładkami... przewijałeś prawą stronę na dół żeby zobaczyć wykresy?
kuuuba777 - 14-01-2015, 20:26
MichciuGT napisał/a: | przewijałeś prawą stronę na dół żeby zobaczyć wykresy? |
heh, aż tak głupi nie jestem;) Są tam wykresy, bodaj moc/moment i obroty oraz air/fuel i boost. Czyli wykresy, które nijak mają się do diagnozowania. W ogóle mam wrażenie, że w tym programie więcej jest "tuningu" niż diagnostyki. Także przykro mi ale po zaznaczeniu checkboxa np przy sondzie lambda pod tymi dwoma wykresami nie pojawia się ten od sondy. Poza tym tych dwóch nie da się wyłaczyć, tak samo jak tych idiotycznych macierzy (przy tuningu, doładowaniu itd może to jest potrzebne ale mi przy diagnozowaniu tylko przeszkadza zabierają miejsce)
MichciuGT - 14-01-2015, 20:49
okej, pisałeś w taki sposób że myślałem że nie wiesz gdzie są wykresy, a wykresy są na samym dole (np. trim, oxygen sensor idt.) jak zjedziesz suwakiem po prawej stronie.... ale to już wiesz
oczywiście robisz to po otworzeniu logu, i druga ważna sprawa, opcje zaznaczasz w zakładce chart
a co do programu to polecam wersje 2.6, jak wcześniej pisali i tak jak zauważyłeś w 2.9 jest dużo zbędnych bajerów
kuuuba777 - 14-01-2015, 21:01
MichciuGT napisał/a: | oczywiście robisz to po otworzeniu logu |
hmmm to może rozwiejmy wątpliwości. Bo ja to widzę tak: włączam program>>łączę się>>wchodzę w graphs>>> wybieram interesujące mnie dane, które chcę widzieć na wykresach>> patrzę sobie na to w trybie live data. A log i te sprawy to rozumiem jako zapis danych i ew późniejsze "badanie" danych na spokojnie w domu, bez podłączania do samochodu. Ale najwyraźniej coś źle rozumiem sporo przed wszystkim mówisz aby otworzyć log. Tylko jak mam coś otworzyć co jeszcze nie powstało? No chyba że tu jest jakoś inaczej. Mam nadzieję, że mi to rozjaśnisz.
MichciuGT napisał/a: | a co do programu to polecam wersje 2.6, jak wcześniej pisali i tak jak zauważyłeś w 2.9 jest dużo zbędnych bajerów |
no tak, tylko chyba nigdzie za darmo jej nie dostanę. A tę miałem z kablem.
p.s. przypomniałem sobie, że zaraz po kupnie na tej macierzy chodził taki krzyż i wskazywał odpowiednie wartości także coś ewidentnie jest inaczej niż na początku. Może coś w ustawieniach namieszałem...
MichciuGT - 14-01-2015, 21:36
a to przepraszam, nie zrozumiałem, myślałem że zależało Ci na odczytaniu wartości z wykresu z logu, a nie na żywo, w takim razie jeżeli łączy się z samochodem to powinno pokazywać...
ja akurat w wersji 2.9 tylko używałem przez chwilę, ale pamiętam właśnie że na tej mapie zmieniał się np. AFR i jakiś krzyżyk pokazywał aktualnie badaną wartość
fanatyku - 16-02-2015, 21:39
Szukam kogoś ze Śląska z Evoscanem.
Po czyszczeniu przepustnicy, EGR i kolektora dolotowego mam problem z obrotami i chcę to zdiagnozować. Na rozgrzanym silniku, po odpaleniu obroty trzymają się na 800 jednak po 4 minutach wskakują na 1600 i tak już zostaje. Podobnie przy zmianie niskich biegów (1 i 2) obroty falują bo komputer je podbija w zakresie 1000-2000.
xluki - 17-02-2015, 17:57
mam taki maly problem...
Kupiłem sobie kabelek, evoscana tez posiadam, bez przeszkód łączę się z moją Carisma II 1.8GDI .
Natomiast mam problem z połączeniem się z Coltem CZ3 1.3 2006. Mam zmostkowany 1 i 4 pin. W czym może być problem>?
Bizi78 - 17-02-2015, 20:00
xluki napisał/a: | Mam zmostkowany 1 i 4 pin. |
Chyba w tym .
xluki - 17-02-2015, 20:31
Jutro sprawdzę i dam znać
i9i - 17-02-2015, 21:09
fanatyku napisał/a: | Szukam kogoś ze Śląska z Evoscanem. |
Może być z Dolnego? W weekend będę w Tychach i jak Cię to ratuje to napisz na PW zabiorę komputer i kable. Bizi78 napisał/a: | Chyba w tym . | Chyba raczej na pewno. KKL bez zworki łączył się z Hultajem bezproblemowo (do Carismy również jej nie potrzebował).
Bizi78 - 17-02-2015, 21:18
i9i napisał/a: | W weekend będę w Tychach |
To wpadnijcie z Agatą w sobotę na spota do Krakowa .
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=91196
Byłaby w końcu okazja lampy odebrać .
Co by nie robić OT, to też zakupiłem kabel vag kkl.
Tylko muszę przestudiować temat jak tam to wszystko w evoscanie prawidłowo poustawiać .
|
|
|