Nasze Miśki - Przygody z Galantem i Galantem 2.0 V6 MIVEC
areksz121 - 17-01-2017, 23:35
Pewnie i racja Jacku, może niedługo doczekam się testów związanych z wzmocnieniem obecnej jednostki w Czerwonym. Taki mały mod a jest nadzieja na choć kilka- kilkanaście kucy i coś niutów Wiązka jest już w aucie od jesieni, więc nic tylko próbować, ale trzeba mieć jeszcze ten cholerny czas na próby i hamownię, bo diabeł wie ile teraz w ogóle jest po ostatnim składaniu z jesieni 2015 Cierpliwość nie jest moim atutem
Ziemba. - 17-01-2017, 23:48
jacek11 napisał/a: | Szkoda roboty dla 10 KM |
A moment? 179Nm, a 223Nm?
areksz121 - 18-01-2017, 01:17
Ziemba., właśnie. Jest odczuwalna różnica, bo to jednak moment odpycha przy znikomej różnicy w mocy w zakresie średnich i niskich obrotów. Złomek na 205/17 ma większą skłonność do zakręcenia kołem z niższych obrotów niż Czerwony w zasadzie na 205/16.
Posiłkując się wykresem z 2014:
....realne jest 166 kucy i 200Nm. Na wykresie na niebiesko mamy moment i moc na odłączonych elektrozaworach MIVEC w głowicach, więc do odcinki leci w zwykłym trybie, bardzo zbliżonym do zwykłego 6A12. Wiązka w aucie, przepinam dwie wtyki i działa na ECU MIVECa. Do tego wtyczki do wtrysków są zdublowane, bo gal i FTO mają inne i różnią się wydajnością (145 i 166 ale widocznie wystarcza) Zatem: ECU, wtrysk i MAP zamiast MAF i do dzieła Jak będzie za bogato, to trzeba później zainwestować w jakiegoś DETa, a może i regulowane koła w końcu na coś się przydadzą
Hugo - 18-01-2017, 07:53
jacek11 napisał/a: | Szkoda roboty dla 10 KM. Ja zrezygnowałem gdzie wszystko pasuje p&p.
Popsujesz sobie auto tym silnikiem. | 2,0 V6 w porównaniu z 2,5 V6 nie jedzie. Jak mozna zepsuć auto ładując mu silnik nie do zarżnięcia?
jacek11 - 18-01-2017, 09:43
Zrobisz jak uważasz. Nadal twierdzę,że gra nie warta świeczki.
tomchuck - 18-01-2017, 12:35
może 6a13 dohc? bez problemu osadzisz swoje głowice na słupku 6a13. Będzie rzeźba z króćcem wodnym, oraz kolektorami, ale sie da
Nie byłem jeszcze na hamowni, ale jedzie lepiej niż 6a12 mivec.
I filmik, żeby pokazać że to pracuje ;]
Nowszego nei mam, a tutaj jeszcze bez wydechu był i z paroma niedoróbkami.
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
Hugo - 18-01-2017, 12:43
tomchuck napisał/a: | może 6a13 dohc? | Pamiętam jak wspominałeś o tej hybrydzie. Jak myślisz ile to może mieć KM i Nm?
jacek11 - 18-01-2017, 15:57
Głowice z 6A13TT ?
tomchuck - 18-01-2017, 16:11
Czapki są z fto gr.
Może na wiosnę sprawdzę na hamowni, ale szacuję ok 200KM i 230Nm.
Generalnie hybryda zachowała to co najlepsze z obu silników, czyli ma mocny dół i ciągnie ładnie do 8k obr.
areksz121 - 18-01-2017, 21:42
Czyli słupek 6A13, czapki DOHC z FTO GR... a wtryski ori z 2.5? I widzę fajkocewki, więc komp z GR czy GPX? Jeszcze może być z E5, bo są niemal bliźniacze mimo że fizycznie zapłon jest troszkę bardziej rozrzucony pod maską
Spróbuję swoje domysły, bo potrzebuję jedynie znaleźć jeden zagubiony wtryskiwacz z FTO, pół godzinki i podmianka. Na teście ECU MIVEC + wtryski z Gala, okazuje się, że chyba mapa ma za małe tolerancje korekt albo coś. Lambda przy pedale w podłodze wstaje dopiero w okolicy 5krpm co wskazuje na niedobór paliwa. Na wykresie wyżej widać, że MIVEC cały czas na bogato leciał bo AFR poniżej 13.
tomchuck - 18-01-2017, 23:03
Tak wtryski są ori z 6a13 czyli CDH210. chociaż na filmiku było jeszcze na 166 z fto bo nie miałem sprawnych z galanta. Ale poluję też na CDH240 do testów.
Elektronika jest z GPX celowo żeby było na MAP sensorze, ułatwia to sprawę składu mieszanki bez strojenia przy takich hybrydach.
Ale przy ostatecznych testach będę też sprawdzał na MAF i ECU z e88
Generalnie kompy sa bardzo kompatybilne, swoim GR-em jeździłem na kompie z GPX, e88, legnum vr4 i sigmy 24v Wszystko na wiązce i cewkach z GR.
Z moich doświadczeń GR pomimo wyższej mocy, z niskich obrotów zbiera się gorzej niż galant e54, ale to mało obiektywne porównanie, bo miałem dłuższą skrzynię od tej z gala.
Także jestem ciekaw jak to wyjdzie u Ciebie
areksz121 - 19-01-2017, 14:04
Dokładnie. E5 w zasadzie idzie z dwójki nawet. Jedynka taka krótka, że przydałoby się faktycznie przełożenie końcowe z diesla
areksz121 - 31-01-2017, 22:05
W ostatnią sobotę miałem choć chwilkę dla Czerwonego
Wleciały nowe kostki do H4, bo stare oryginalne już były wygrzane i od ciepła same się luzowały, a do tego taki komplet żarówek:
Jak dla mnie zmiana na plus, białe intensywne światło, sam wygląd auta wieczorem się zmienił. Oczywiście podstawą są zdrowe odbłyśniki, jakie mam szczęście posiadać Night Breakery odpuściłem ze względu na opinie odnośnie żywotności. Philipsy bardziej na próbę, ale skoro zwykłe H4 z marketu dawały radę dłuuugo, to myślę, że te spokojnie rok powinny wytrzymać
W kolejną sobotę może doczeka wymiany oleju i kilka pierdółek, jak dam radę to wlecą w końcu wtryski z FTO i przymierzę serwo hamulcowe z 2.4 GDI
areksz121 - 05-02-2017, 00:05
UP:
4.02.2017
177000km olej 5W40 i filterek
Zdecydowanie wymiana oleju przysługiwała, na świeżym jakoś tak inaczej
Wleciały wtryski CDH166 i nie było problemu z lewym powietrzem (bo gumki pod wtryskami mięciutkie jak aksamit ). Odpalił normalnie na ECU z Gala, z tym, że po zagrzaniu wskoczył na gaz i niby wolne obroty w porządku a przy dodawaniu gazu się krztusił/przerywał. Myślałem że zagiąłem któryś z wężyków między hankami a dolotem, ale w drodze do domu nie dało rady włączyć LPG. Spalony bezpiecznik 20A przy aku od zasilania. Znów trzeba dolot zrywać, bo cymbał ze mnie i pewnie gdzieś przycięło kabelek od wtryskiwacza na tylnej głowicy
W poniedziałek to pewnie ogarnę, i potem próba podmiany na ECU z FTO GPX
tomchuck - 05-02-2017, 21:59
A masz zostawioną instalację pod MAP sensor z poprzedniego silnika? Czy chcesz tak po prostu wpiąć ecu z gpx?
|
|
|