[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
bluecard88 - 05-11-2012, 12:00
asec69 napisał/a: | Na pierwszej focie widzę sworzeń wahacza prostego?
Na drugim drążka kierowniczego?
Mam pytanie, czy ciężko bez kanału wymienić sworzeń wahacza prostego? Rok temu wymieniałem wahacz marki yamato, ale widzę, że guma jest już uszkodzona. |
Wahacza górnego, bo dolnego prostego podobno nie do wymiany tylko regeneracja. Ja będę całe wahacze wymieniał dolne proste.
Hugo - 05-11-2012, 12:04
asec69 napisał/a: | Na pierwszej focie widzę sworzeń wahacza prostego? | Nie ma czegoś takiego osobno. Dostępny tylko kompletny wahacz. asec69 napisał/a: | Mam pytanie, czy ciężko bez kanału wymienić sworzeń wahacza prostego? | J/w, nie da się. asec69 napisał/a: | Rok temu wymieniałem wahacz marki yamato, ale widzę, że guma jest już uszkodzona | Standard, Yamato to od pewnego czasu jeden wielki syf. Jeśli sworzeń jeszcze nie puka, to jak najszybciej zmień gumę osłonową i jeszcze trochę pociągnie.
asec69 - 05-11-2012, 12:49
Hugo napisał/a: | Yamato to od pewnego czasu jeden wielki syf. Jeśli sworzeń jeszcze nie puka, to jak najszybciej zmień gumę osłonową i jeszcze trochę pociągnie. |
Yamato pewnie poszła na całość do Chin, no i takie sa skutki.
Czyli, nie można wymienić sworznia wahacza prostego, ale gumowa osłonę tak. Ale gdzie dostać taka gumę i jak to zrobić naprościej?
Hugo - 05-11-2012, 13:51
asec69 napisał/a: | Ale gdzie dostać taka gumę | Taką co wytrzyma wiele lat w ASO Hyundai. asec69 napisał/a: | jak to zrobić naprościej? | Wybić sworzeń ze zwrotnicy, zdjąć starą gumę, wymyć sworzeń dokładnie rozpuszczalnikiem ze starego smaru i syfu i założyć nową gumę.
bluecard88 - 05-11-2012, 13:56
Hugo napisał/a: | asec69 napisał/a: | Ale gdzie dostać taka gumę | Taką co wytrzyma wiele lat w ASO Hyundai. asec69 napisał/a: | jak to zrobić naprościej? | Wybić sworzeń ze zwrotnicy, zdjąć starą gumę, wymyć sworzeń dokładnie rozpuszczalnikiem ze starego smaru i syfu i założyć nową gumę. |
I nie zapomnieć dac nowy smar
Krzysek - 05-11-2012, 15:41
bluecard88 napisał/a: | Hugo napisał/a: | asec69 napisał/a: | Ale gdzie dostać taka gumę | Taką co wytrzyma wiele lat w ASO Hyundai. asec69 napisał/a: | jak to zrobić naprościej? | Wybić sworzeń ze zwrotnicy, zdjąć starą gumę, wymyć sworzeń dokładnie rozpuszczalnikiem ze starego smaru i syfu i założyć nową gumę. |
I nie zapomnieć dac nowy smar |
Smar molibdenowy będzie dobry do tych obciążeń...
asec69 - 05-11-2012, 23:54
Hugo napisał/a: | Taką co wytrzyma wiele lat w ASO Hyundai. |
Okey, ale może coś bliższego? Proszę, o jakieś konkretne namiary? Może numer katalogowy, ale nazwę pod jaką taka guma występuje? Z gory będę wdzięczny!
Hugo - 06-11-2012, 07:50
asec69 napisał/a: | Proszę, o jakieś konkretne namiary? | Niestety nie znam, napisz do kolegi Krzyzak.
fredfm - 06-11-2012, 08:29
asec69 napisał/a: | Hugo napisał/a: | Taką co wytrzyma wiele lat w ASO Hyundai. |
Okey, ale może coś bliższego? Proszę, o jakieś konkretne namiary? Może numer katalogowy, ale nazwę pod jaką taka guma występuje? Z gory będę wdzięczny! |
Dwa tygodnie temu zamówiłem dwie takie osłony w intercaresie, numer intercarsu TI0501, na opakowaniu numer 54517-22000, oczywiście producent hyundai. Cena 14zł sztuka
Krzyzak - 06-11-2012, 08:43
pisałem w temacie o zawieszeniu (jest tam dokładny nr)
od Sonaty 2.0 np. pasują
asec69 - 06-11-2012, 11:11
Poszukałem, zamówiłem, dzieki!
dydek - 06-11-2012, 21:28
Panowie zwracam się do was z wielką prośba rozpoznania nieznanego mi dźwięku. Ogólnie podobno zawieszenie jest sztywne i jest wszystko oka, ja jestem innego zdania bo samochód nie prowadzi się tak jak powinien, ale tutaj nie o to chodzi. Przy ruszaniu przód lub tył pojawiają się dziwne trzaski .... filmik z nagraniem poniżej:
Film 1
Może macie jakiś pomysł co to może być ? Słychac jak by się coś przestawiało pod dużym naprężeniem zawieszenia kiedy rusza się ostrzej.
Wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam !
Michał
Marcino - 07-11-2012, 01:10
Michale,
nic nie słychać na filmiku.... aparat sie rusza..:D
POdnieś samochód i sprawdz dobrze, obstawiam sworzeń banana.
dydek - 07-11-2012, 14:38
Marcin no włąsnie ciężko nagrać tak żeby było dokładnie słychać.
Tak obstawiałem że to cos z tym związanego, sprawdzałem go tak pobieżnie jak zmieniałem amorki z przodu, ale w weekend poprostu rozepnę tę stronę na dole i zobacze co tam się dzieje. Mam jeszcze podejrzenie o jedną rzecz, z prawej strony zauważyłem że jedna śruba jest urwana od cukieroka banana, i jakoś tak na posztukowali (podobno niemcy !:P) ze jak się przyjrzeć to widać ze łep śruby jest przyłapany spawem żeby wyglądało oka, to może a właściwie na pewno powoduje jakiś luz przy naprężaniu p-t gdzie banan jest mocno obciążany. Teraz pytanie czy da radę ew. jakoś tą śrubę bezinwazyjnie wykręcić czy trzeba się wcinać od podłogi pasażera ?
Dzieki i pozdrawiam!
Michał
dawidoski13 - 08-11-2012, 16:49
Słuchajcie muszę prosić o pomoc bo mam problem ze stukaniem
Mianowicie coś strasznie chrupie nawet na małych nierównościach w prawym kole. Miałem nadzieje,że po wymianie tarcz i kloców ustanie ale nic z tego. Zawieszenie sprawdzane x razy i nic... Przypuszczałem,że może to być zacisk gdyż stuki ustają gdy wciskam hamulec ale mechanik pewnie stwierdził,że sprawdzał i ,że na nim nie ma żadnego luzu. I teraz pytanko czy to,że po wciśnięciu hamulca chrupanie ustaje to bedzie ewidentnie wina tego nieszczęsnego zacisku czy iść za tropem mechanika i szukać nadal po zawieszeniu
|
|
|