To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - The Fart - Mała angielska historia motoryzacji by Swinks

deejay - 24-08-2012, 14:03

kochajj napisał/a:
deejay napisał/a:
Znowu sie nie posłuchali :wink:

Bartek... co ty piszesz... chciałeś abyśmy nie nabijali wstępnie popychaczy olejem... weź pierwszą lepszą serwisówkę i poczytaj :D

Nie czytam takich lektur , w praktyce mam inne sposoby których sie trzymam i nigdy nie miałem z tym problemu .

kochajj - 24-08-2012, 14:05

ale to wg Ciebie popychacze stukają dlatego ze były nabite? rozumiem, że ty przy montażu wkładasz je na sucho?
deejay - 24-08-2012, 15:29

kochajj napisał/a:
ale to wg Ciebie popychacze stukają dlatego ze były nabite? rozumiem, że ty przy montażu wkładasz je na sucho?

Tak , i po odpaleniu od razu na 3000obr/min przez 5 min i jest cisza . Tak robie zawsze i nie tylko w Miśku i zero reklamacji .
Robiłem tak u Serka w E39 , Brzucha EA , W moim E33 2.0 i do tej pory nikomu nic nie stuka

kochajj - 24-08-2012, 15:54

to dobrze że tak robiłeś - nie znaczy że dobrze... a popychacze gdyby były dobre to tym bardziej nie powinny klepać po nabiciu... niestety nie jesteś w temacie wadliwych popychaczy do vr'ek
a co do popychachy swinksa to niestety na rynek trafiła kiedyś partia wadliwych chińskich popychaczy którymi raczyło się kilkanaście/kilkadziesiąt osób z klubu cvr4 w tym ja i swinks... cała partia poszła do kosza bo 100% stukało, były wadliwie wykonane... niestety tomek kupił po raz kolejny na ebayu popychacze najprawdopodobniej z tego samego źródła, przez co miał słuszne obawy przed ich montażem...

Bartek - 25-08-2012, 09:06

deejay, to ze sie kilka razy udało, nie znaczy że to dobra metoda. Trafileś na popychacze wstępnie smarowane. Większość na rynku jest sucha jak pieprz - po akcji o jakiej piszesz nie ma co z nich zbierać.

Bezwzględnie i zawsze nowe popychacze trzeba wypełnić ropuchą i to nie tylko zalać, ale przepompować ją przez high pressure chamber wciskając kulkę przy ściskaniu, zwalniając przy zwalnianiu nacisku.

Wniosek jest prosty - Cała akcja do powtórki :( niestety z nowymi popychaczami.

swinks_UK - 25-08-2012, 09:27

No i szukam teraz popychaczy i jestem w kropce...
Wychodzi, że współdzielimy je z:
FTO 2.0 (non-MIVEC) 6A12 DOHC
Galant E5xx 2.0 6A12 DOHC
Galant EA3x 2.4 GDI 4G64
Carisma 1.8 GDI 4G93
Pajero Pinin 2.0 GDI 4G94
Space Star 1.8 GDI
jakimś Volvo S/V 40 1.8

Problem w tym, że po sprawdzeniu onlie na szybko w PL dostępne są zamienniki Ajusy 85006000. :doubt:

Ori Mitsu są na zamówienie wielodniowe, a zamienniki Ruville są droższe niż oryginalne Mitsu dostępne w UK :shock:

Jest sporo na rynku popychaczy z 3mm otworami, ale mam coś przeczucie że to wszystko jest z jednej masowej partii chińszczyzny, która okazała się wadliwa (nawet te z Camskilla), więc od nich trzymam się z daleka.

Zobaczę jeszcze u Malika, to może w piątek na Zlocie odebrałbym z Pabianic i wspólnie byśmy zrobili akcję popychaczy... :wink:

kochajj - 25-08-2012, 13:32

może faktycznie nie ma co kombinować z 3mm i zamówić ori.. będę robił spore zamówienie ori gratów od ruskich to może się podłączysz...
m6riano - 25-08-2012, 18:16

swinks_UK napisał/a:
Zobaczę jeszcze u Malika, to może w piątek na Zlocie odebrałbym z Pabianic i wspólnie byśmy zrobili akcję popychaczy...

Musze cie zmartwić...Malik będzie dopiero w poniedziałek..ale jak mie kto przygarnie to zostane do poniedziałku i mogę sie z tobą kopsnąć do niego po drodze..;-)

swinks_UK - 26-08-2012, 09:41

m6riano napisał/a:
swinks_UK napisał/a:
Zobaczę jeszcze u Malika, to może w piątek na Zlocie odebrałbym z Pabianic i wspólnie byśmy zrobili akcję popychaczy...

Musze cie zmartwić...Malik będzie dopiero w poniedziałek..ale jak mie kto przygarnie to zostane do poniedziałku i mogę sie z tobą kopsnąć do niego po drodze..;-)

Nie będzie potrzeby składać wiyty u Malika.
Wujek kochajj uratował sytuację, a akcję "swap popychaczy na 6a13" zrobi się w sobotę :wink:

kochajj - 26-08-2012, 10:00

połowa już zrobiła się w sobotę...
m6riano - 26-08-2012, 17:46

swinks_UK napisał/a:
"swap popychaczy na 6a13" zrobi się w sobotę :wink:

a z tyłu...chwila nie uwagi..i wpadnie niebieska taśma 600..;-)

Jogurt - 26-08-2012, 19:16

m6riano napisał/a:
będzie pasiła do ogni z błotników :mrgreen:
swinks_UK - 26-08-2012, 19:55

Jogurt napisał/a:
m6riano napisał/a:
będzie pasiła do ogni z błotników :mrgreen:

Ty sobie uważaj... bo ci takie ognie kupię! :mrgreen:

swinks_UK - 26-08-2012, 19:56

m6riano napisał/a:
swinks_UK napisał/a:
"swap popychaczy na 6a13" zrobi się w sobotę :wink:

Z tyłu już mam na niebiesko... :evil:

deejay - 26-08-2012, 20:10

Tomek jak auto śmiga na nowych kółkach :?: