To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Płyn chłodzący silnik

miśko1977 - 14-01-2019, 21:15

Ja wiem , że można, ale nie można kupić oryginalnych
dariuszx94 - 05-03-2019, 08:44

Cześć, ostatnio po kontroli poziomu płynu do chłodnicy zauważyłem jego niedobór. Szczerze mówiąc nie wiem czy był kiedykolwiek wymieniany, aktualny przebieg to 170kkm, a rok produkcji 2011. Co lepiej zrobić, dolać jakiś kupiony w sklepie (tego samego koloru) czy wymienić na nowy?

tyku - 05-03-2019, 11:52

dariuszx94 napisał/a:
Co lepiej zrobić, dolać jakiś kupiony w sklepie (tego samego koloru) czy wymienić na nowy?
Trzeba zmierzyć parametry płynu testerem płynu chłodniczego tzw. glikometr.
Ja osobiście wymieniłbym na nowy. :wink:

[ Dodano: 05-03-2019, 11:55 ]
RalfPi napisał/a:
Hej, po 167kkm i 8 latach zlałem płyn chłodzący silnik, bo trochę go ubyło, a czas też już był najwyższy - wyszło ze 4 litry.
Wybełtałeś stary płyn z nowym, ale lepsze to niż nic nie zrobić. :D
sharky - 05-03-2019, 21:04

RalfPi napisał/a:
Hej, po 167kkm i 8 latach zlałem płyn chłodzący silnik, bo trochę go ubyło, a czas też już był najwyższy - wyszło ze 4 litry.
Dolałem nowy - pośmigałem jak trzeba i znowu zlałem ze 4 litry.
Potem zalałem Coolera z K2.

tyku, on zlał stary płyn, dolał nowy, pojeździł i znowu zlał, po tym dopiero ostatecznie zalał nowym K2, więc tak nie do końca wybełtał. Poza tym płynu z całego układu chłodzącego chyba się nie zleje, coś tam zawsze zostaje w układzie, a zaworek jest tylko na dole chłodnicy. Instrukcja podaje, że w całym układzie jest 7 litrów (wersje 1,8 oraz 2,0) i 6 litrów (wersje 1,6 oraz 1,5).

Bizi78 - 06-03-2019, 00:09

Ogólnie to w bloku silnika też jest śruba spustowa :wink: .
AFGarage - 06-03-2019, 11:01

Macie tutaj wymianę pompę wody wraz z płynem. Nic trudnego :)

https://youtu.be/ngAInmqufnU

tyku - 06-03-2019, 15:47

AFGarage, Ile płynu Ci weszło podczas uzupełniania układu :?:
AFGarage - 06-03-2019, 20:46

Według serwisówki do pustego układu wchodzi 7 litrów. Mi przy wymianie weszło 5 litrów. Na pewno coś zostało w układzie, np. w nagrzewnicy.
pahamakaa - 11-03-2019, 12:45
Temat postu: Skrzypienie w zawieszeniu?
Cześć, mam problem z zawieszeniem. Przejeżdżając przez progi zwalniające słychać wyraźne skrzypienie, trzeszczenie. Pod spodem wszystko wygląda ok, gumy stabilizatora są całe, łączniki też. Jest wyczuwalny luz na tylnich wahaczach, ale niby przy wielowahaczu luz na tulejach jest normalny, poza tym żadnych stuków nie ma. Macie jakieś pomysły co jeszcze mógłbym sprawdzić?

Mitsubishi lancer 2009r. sedan 1.8 MiVEC

tyku - 11-03-2019, 13:13

pahamakaa napisał/a:
Przejeżdżając przez progi zwalniające słychać wyraźne skrzypienie, trzeszczenie.

Myjka ciśnieniowa i dobrze wypłukać cały syf z zawieszenia. Można też użyć kompresora i wydmuchać cały brud z zawieszenia. Po osuszeniu najlepiej spryskać wszystkie gumowe części zawieszenia silikonem w sprayu (polecam Würth SILIKON SPRAY 500ML). Ja robię to 2 razy w roku przy wymianie kół. :wink:

miśko1977 - 11-03-2019, 20:28
Temat postu: Re: Skrzypienie w zawieszeniu?
pahamakaa napisał/a:
Cześć, mam problem z zawieszeniem. Przejeżdżając przez progi zwalniające słychać wyraźne skrzypienie, trzeszczenie.

Przesmaruj osłony przeciwpyłowe na przednich amorach.

miko_ok - 14-03-2019, 20:31
miśko1977 napisał/a:
pahamakaa napisał/a:
Cześć, mam problem z zawieszeniem. Przejeżdżając przez progi zwalniające słychać wyraźne skrzypienie, trzeszczenie.

Mam podobny problem po wymianie przednich amorów, łożysk, poduszek i osłon przeciwpyłowych. Auto strasznie skrzypi i trzeszczy na progach czy nierównościach.
Spróbuję wskazanego sposobu choć jestem dość sceptyczny bo w poprzednich swych autach nigdy nie miałem takiego problemu...

Lucas123w - 15-03-2019, 10:55

miko_ok, tutaj to jest powszechny problem, szczególnie okres zimowy gdy jest dużo piachu na ulicach.
RalfPi - 16-03-2019, 16:16
miko_ok napisał/a:
miśko1977 napisał/a:
pahamakaa napisał/a:

Mam podobny problem po wymianie przednich amorów, łożysk, poduszek i osłon przeciwpyłowych. Auto strasznie skrzypi i trzeszczy na progach czy nierównościach.
Spróbuję wskazanego sposobu choć jestem dość sceptyczny bo w poprzednich swych autach nigdy nie miałem takiego problemu...

Lancer jest dość słabo wygłuszony i poprostu wiele dźwięków przechodzi do kabiny. Poza tym wiele z nas przerabia temat - porządne przemycie nadkoli zazwyczaj pomaga.

miko_ok - 16-03-2019, 18:57
RalfPi napisał/a:
miko_ok napisał/a:
miśko1977 napisał/a:
pahamakaa napisał/a:

Lancer jest dość słabo wygłuszony i poprostu wiele dźwięków przechodzi do kabiny. Poza tym wiele z nas przerabia temat - porządne przemycie nadkoli zazwyczaj pomaga.

Problem w tym, że wymiana podzespołów zawieszenia miała miejsce tydzień temu więc piachu z brudem po zimie tam nie ma :)
Dodam, że im cieplej tym mniej trzeszczy :D
Nadmienię, że gazowe Sachsy są mega twarde i paradoksalnie lepiej tłumiły oryginalne amorki.
Obniżyłem też ciśnienie w kołach z 2.6 do 2.2 Bara. Jest trochę lepiej...