Outlander III Ogólne - Pierwsze wrażenia
Old JDM - 23-02-2014, 22:35
Mialem przyjemnosc jechac - co prawda nie za wiele - dieslem 2.2 na jezdzie probnej. Sa plusy i minusy wg mnie.
Plus to rzeczywiscie bardzo fajna elastycznosc, wiec pewnie na trasie dzieki turbinie - bedzie sie bardzo fajnie zbieral, no i naped 4WD (ale przy stale wlaczonym - wzrost spalania, wiec cos za cos).
Minusy to ze jest glosniejszy w pracy od benzyny (zwlaszcza jak jest zimny), filtr czastek stalych (wiadomo o co chodzi), rozbiezne opinie na temat tego silinka (polecam poczytac troche wiecej - ja tylko liznalem temat).
Co do spalania diesla, ciezko powiedziec. Czytalem troche - ale jest troche rozbieznosci. W benzynie - widzisz jakie ma Mivec. Mysle ze diesel bedzie palil mniej - jednak nie bedzie to jakas przepasc pod tym wzgledem.
Poczytaj o tym silniku - zdobadz jak najwiecej informacji. I po prostu wybierz to co ci najbardziej odpowiada Co jest lepsze ? To co ci bedzie najbardziej odpowiadac
Liss - 23-02-2014, 22:43
3200 km za mną. Średnie spalanie 9,1 - głownie trasa, autostrady. Przy tempomacie 140 - 10, 130-9,2, 120- 8,4. Jak masz dużo czasu i jeździsz wolniej to możesz zejść poniżej 8l. samochód komfortowy, długa podróż nie jest męczącą.Coraz bardziej mi sie podoba...
tatahani - 23-02-2014, 22:46
Też jechałem nawet kilka razy. Co do głośności to nie mam zastrzeżeń. Dla mnie jest ok. Nawet lubię jak trochę motor jest słyszalny. Jeżdziłem testowym głownie po mieście i średnie spalanie pokazywał na poziomie 8,2 a sobie folgowałem. Ogólnie silnik bardzo elastyczny, ochoczo reaguje na pedał gazu. Z tym że nie mam porównania do benzyny bo mieli tylko w automacie a to mnie nie interesuje. Trochę sie obawiam tego filtra no i ogólnie obsługa diesla może być droższa. Tym bardziej że aż tak dużo nie jeżdżę, jakieś 20 tys rocznie 50/50 miasto/trasa.
Pytanko takie; co z latami mniej traci na wartości, diesel czy benzyna?
mitsu00 - 23-02-2014, 22:53
tatahani napisał/a: | Też jechałem nawet kilka razy. Co do głośności to nie mam zastrzeżeń. Dla mnie jest ok. Nawet lubię jak trochę motor jest słyszalny. Jeżdziłem testowym głownie po mieście i średnie spalanie pokazywał na poziomie 8,2 a sobie folgowałem. Ogólnie silnik bardzo elastyczny, ochoczo reaguje na pedał gazu. Z tym że nie mam porównania do benzyny bo mieli tylko w automacie a to mnie nie interesuje. Trochę sie obawiam tego filtra no i ogólnie obsługa diesla może być droższa. Tym bardziej że aż tak dużo nie jeżdżę, jakieś 20 tys rocznie 50/50 miasto/trasa.
Pytanko takie; co z latami mniej traci na wartości, diesel czy benzyna? | Przy takich parametrach uzytkowania to ja na twoim miejscu w dizla bym nie wchodzil. Mitsubishi ma kosmiczne ceny czesci jak cos sie zepsuje, a benzynka jest prawie bezawaryjna. Brak turbiny, filtra etc. Minusem jest byle jaka elastycznosc. Ale cos za cos.
jero66 - 23-02-2014, 23:51
Diesel - benzyna... odwieczny dylemat. Ja jednak wybrałem diesla bo: od jeździłem dieslami od 15 lat, lubię jak ciągnie od dołu, nie lubię co chwilę tankować...
Ze strony ekonomicznej nie powinienem go kupować bo robię za mało kilometrów... ale kto bogatemu zabroni Wyszedłem jednak z założenia, że samochód ma mi dawać radochę i mam nadzieję, że jak drogo kupiłem to też drogo sprzedam życie pokaże.
Co do spalania (2,2 AT): miasto 8-10l (zależy jak długie odcinki... po 1/2 godz. jeżdzenia z reguły spada do 8,5l; trasa od 6,9l (spokojna jazda ok. 100 km, prędkość do 120km/h, autostrada - ok. 130-140 km/h - 8l, 150-160 km/h - 9l - powyżej 150 robi się trochę głośno.
Na razie innych uwag brak
tatahani - 24-02-2014, 08:37
No to mam to samo. Może bym się przekonał jakby w takim Intense+ był dostępna benzyna w manualu. Jestem zdania, że jak już kupować takie auto to z napędem na 4. Jakbym miał z tego zrezygnować to bym wziął sobie CRV 1.6 w dieslu. Cena zbliżona ale mam 2014.
Old JDM - 24-02-2014, 13:03
jero66 no dieselek z AT (nie zadna tam CVT) to rzeczywiscie bajka, totalna wygoda ale i spory drenaz w portfelu z tego co pamietam (zakupowy). Tak czy siak - Gratulacje
tatahani widzisz, zakup tak naprawde 4x4 ma sens tylko i wylacznie wtedy, jesli masz zamiar jezdzic w trudniejszym terenie. Jesli bedziesz jezdzil drogami asfaltowymi, lub jakimis utwardzonymi - to niezbyt ma sens zakup 4x4. Owszem przydaje sie - ale tez bez przesady. Zalaczony na stale - znacznie powoduje wzrost spalania, a wlaczony jako tzw dopinka - to nie jest pelne 4x4 (bo wtedy i tak masz oske, a dopina druga w momencie uslizgu). Wiec reasumujac - szansa ze bedziesz jednak jezdzil samym 2WD jest wrecz ogromna.
Co do Hondy CRV. Powiem ci na podstawie naszych doswiadczen Mielismy wstepnie zarezerwowana CRV 2.0 w Manualu (wersje Comfort) - jak jeszcze nie bylo mocnej akcji rabatowej Mitsubishi. Dosc duzo sie orientowalem w sprawie tego auta, podobnie jak i RAV4 z podstawowym dieslem 125KM. Efekt tego orientowania sie byl taki - ze Toyota dala slabego diesla na oske, bo byl zbyt slaby na 4WD (nie przeszedlby homologacji). Podejrzewam ze z Honda jest podobnie. Przyjrzyj sie uwaznie opcjom wyposazenia. Sa pewne niuanse. W Mitsubishi dostaniesz wyzsza wersje w tej samej cenie (tak jakby o 1 klase wyposazenia wyzej). Musisz sobie po prostu przestudiowac katalogi.
A juz co do doswiadczen organoleptycznych. Widzialem i slyszalem RAV4 z tym slabym dieselkiem na drodze. Brzmi jak taka mala purchawka. Pyk Pyk Pyk - hehe wiem jak to brzmi, ale polecam posluchac Nie wiem jak 1.6 diesel w CRV bo to dosc nowy silnik.
Reasumujac. Zadzwon do kolejnych 2-3 dealerow. W koncu ktorys bedzie mial benzyne w manualu. Podjedz - przejedz sie i sam ocen. My tez testowa mielismy jedynie dieslem, z racji braku benzynki (w manualu bo CVT nas nie interesowalo). No i przy odbiorze - moge ci powiedziec jedno. Nie zawiedlismy sie
A co wybierzesz - to juz oczywiste zasluga twojego gustu. Niemniej pamietaj ze - Honda CRV nie jest produkowana w Japonii (dla mnie to bylo istotne zeby wlasnie w Japonii) tylko w angielskim SWINDON. RAV4 - poki co w Japonii, ale beda ja przenosic do Petersburga w Rosji. Outlander - czysta Japonia
Ps. Nasz roczny kilometraz to ok 25-30 tys km. I przy tym spalaniu to wrecz bajka
Ps.2. Co do Elastycznosci autka. Zalezy czym wczesniej jezdziles. My przesiedlismy sie z Mondeo Mk3 1.8 16V 125KM Duratec......i jest przepasc pod kazdym wzgledem na korzysc Miska. Sorki, ze sie tak rozpisuje, ale chce ci podac jak najwiecej info z pierwszej reki - zebys mial w miare rzetelny obraz.
tatahani - 24-02-2014, 20:44
Dzięki Old za pomoc. Tak jak mowie gdyby benzyna była w manulalu z intense plus to na bank bym to wziął, ale jeszcze to przemyśle. 4WD może mi sie przydać bo sporo zimą po górkach jeżdżę a i to intense trochę za skromne wyposażenie, aczkolwiek dopłata jest spora., no ale to raczej za silnik niz wyposażenie. I jakoś już tak mam, że wole diesle, Miałem jedną benzyne kiedyś ale to było francuskie picasso i nie wspominam jej dobrze.
CRV 1.6 bardzo fajnie chodzi, az byłem mocno zaskoczony. Brałem pod uwagę wersie Lifestyle ale i tak wychodzi mi około 10k droższa niż OIII intense + to raczej wybór jest prosty.
Rav 4 jest juz dostępna w silniku 2.0 diesel z napędem na 4. 125 koni trochę mało ale za 2 tys może ją w toyocie dochipować do 150K. Ale tu cenowo też drożej o ponad 10K. Z tym że I RAV i CRV rocznik 2014.
Wybór mam cieżki i już tak miesiąc chyba łażę bo jak nie urok to sraczka, aż sie w końcu skończy że mi ktoś tego OIII w dieslu zwinie z przed nosa.
Aaa... no i jeszcze ten kolor miedziany jest po prostu zajebisty. Może większości sie nie podoba ale mi bardzo.
Old JDM - 24-02-2014, 21:09
Nie ma sprawy. Tez sporo chodzilismy po salonach tych 3 producentow Natomiast zastanowilo mnie to o czym napisales odnosnie wyposazenia i sobie sprawdzilem.
Roznice pomiedzy Intense a Intense Plus to:
Felgi aluminiowe 18” (w Intense sa 16)
Reflektory ksenonowe przednie z szerokim kątem oświetlania i funkcją autopoziomowania (w Intense oswietlenie halogenowe)
7-osobowa kabina (5 osobowa w Intense)
Przesuwany, składany i chowany III rząd siedzeń
System dostępu bezkluczykowego (KOS)
System Premium Audio Rockford Fosgate 710W (CD/MP3) 9 głośników (6 glosnikow w Intense i system DAB)
Kamera cofania (w Intense sa czujniki cofania zintegrowane z wyswietlaczem)
Nie ma tego tak wiele, chociaz xenony to bardzo fajny dodatek. Natomiast roznice w cenie masz chyba na poziomie 30 tys lub lepiej No ale kwestia juz gustu i jak to mowia zasobnosci portfela, bo jak to juz jaro66 napisal - "kto bogatemu zabroni" - wiec jak wolisz diesle - to wybor chyba w sumie prosty.
Ps. Miedziany sliczny. Jak sie dolozy chrom lusterka i chrom klamki to juz naprawde wymiata.
Ps.2. Dalsze roznice w wyposazeniu w stylu tempomat adaptacyjny itd sa dostepne jedynie dla wersji Diesla ale z Automatem (A/T), dlatego ich nie uwzglednilem.
tatahani - 24-02-2014, 21:59
30 tys to chyba trochę przesadziłeś. Z tego co widzę po ogłoszeniach allegro to mi wychodzi lekko ponad 20 tys. No chyba że od tych ogłoszeń można jeszcze sporo urwać. Tak czy owak to kawał grosza.
Old JDM - 25-02-2014, 03:09
Mowiles chyba ze masz oferte cenowa na 118k prawda? czy cos pomylilem ? Intense zaczyna sie od ok 88k. Czyli masz 30k roznicy.
nasa1 - 25-02-2014, 07:06
Witam,
Jeżdżę od tygodnia OIII Intense + w dieslu i 1100 km za sobą. Wcześniej OII też w dieslu 2,0 więc różnica we wrażeniach z nowym silnikiem kolosalna.
Samochód cichszy, zdecydowanie mocniejszy silnik. Wnętrze z przodu podobnie wygodne lub wygodniejsze, z tyłu na pewno wygodniejsze niż w poprzedniku.
Felgi 18` przerzuciłem z poprzednika, a te 18` z nowego mam na zimę. Starsze się lepiej prezentują.
Spalanie bardzo dobrze, jak na większą moc. Średnio 8,0 l, a w trasie spokojnie 7,0 l.
Sprzęt grający w Intense+ lepszy niż w poprzedniku, więcej ustawień, USB, Bluetoth audio.
Wygląd - nowa buda w miedzianym metaliku już mi się bardziej podoba niż stara w graficie choć na początku miałem mieszane uczucia.
W starym miałem domykanie szyb z pilota, w nowym to nie działa (może czegoś nie ustawiłem?)
Super sprawa to wspomaganie przy ruszaniu pod górę, bardzo wygodne.
Generalnie zawieszenie lepiej tłumi nierówności, ciszej przeskakuje jakieś hopki na drodze niż w poprzedniku.
Trzy lata przejeździłem OII od nowości zrobiłem 110.000 km, teraz ten OIII i nie będę ściemniał - po pierwszym tysiaku jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem.
PiotrKw - 25-02-2014, 07:20
nasa1 napisał/a: | Samochód cichszy |
nasa1 napisał/a: | Generalnie zawieszenie lepiej tłumi nierówności, ciszej przeskakuje jakieś hopki na drodze niż w poprzedniku. |
Hm... ciekawe co napiszesz za trzy lata kupując kolejny
tatahani - 25-02-2014, 09:47
Old JDM napisał/a: | Mowiles chyba ze masz oferte cenowa na 118k prawda? czy cos pomylilem ? Intense zaczyna sie od ok 88k. Czyli masz 30k roznicy. |
Cena mi jeszcze trochę spadła ale rzeczywiście masz rację. Benzyna zaczyna sie od 89 tak ale plus 2900 za metalik. Dzwoniłem i jakoś nie są skorzy do negocjacji już. Może jakbym przyjechał na miejsce ale teraz nie mam czasu tam gonić.
Old JDM - 25-02-2014, 12:22
Powiem ci tak. Jak dobrze porozmawiasz to ta doplate 2900, zrobia ci w cenie samochodu, czyli w tych 89
|
|
|