To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Sedan czy Sportback

mjsystem - 30-07-2013, 07:46

grzesiopol napisał/a:

mjsystem, bart210 podał dobry argument, tak jak i ty u ciebie głównym powodem była kratka i chwała najwyższemu, że do SB dało ja sie wsadzić

Bo mi chodzi o rozwijanie dyskusji. Podobieństwo do EVO jest dobrym argumentem. Ale boli mnie nie rozwijanie wypowiedzi. Taki mamy piękny polski język. Taki opisowy. Ok, napiszmy to technicznie. Ale rozwijajmy nasze wypowiedzi, proszę :)

grzesiopol napisał/a:
, ostatnio jak stanąłem na światłach to gościo coś tam mówił do swoich pasażerów - zobaczcie evo stoi.

Drobna kosmetyka przedniego pasa w SB i zabudowa tablicy rejestracyjnej w jedynym słusznym miejscu i na prawdę z daleka przypomina EVO :) Ale jak mawia reklama... "prawie robi różnicę" :lol:

tyku - 30-07-2013, 11:29

mjsystem napisał/a:
A czy to będzie Mitsubishi czy Skoda to wsjo ryba

Sławek zawiodłem się na twoich poglądach :shock:
Teraz jesteś MitsuManiakiem, a co by było jakbyś Skodę kupił :shock:
Co z ludźmi, których poznałeś dzięki trzem diamentom :!:

Mi podobał się sedan :D , ale żonie sportback - nie miałem nic do powiedzenia, cieszyłem się tylko że jest to lancer :wink:
Za sedanem przemawia więcej dodatków stylistycznych.

grzesiopol - 30-07-2013, 17:02

mjsystem, i tym sposobem dyskusja sie rozwija.

tyku napisał/a:
Za sedanem przemawia więcej dodatków stylistycznych.
a konkretnie jakie dodatki masz na myśli. Z tego co wiem do sedana można dodatkowo dodać (oryginalne akcesoria): ozdobny wlew paliwa, spojler tył, nakładki zderzaka, atrapa sportowa (Sportback nie musi miec dodatkowo bo ma)
Natomiast do Sportbacka dodatkowo jest: listwa ochronna zderzaka tylnego, spojlerów zderzaka nie ma bo zderzak wyglada i tak sportowo.
Reszta akcesorii jest ta sama dla obydwu modeli.

A swoja drogą powiedzcie mi skąd sie biora tak horendalne ceny na dodatki chyba z kosmosu np. dokładki zderzaka przód do sedana w kolor 2600 zł. http://www.google.pl/url?...6,d.Yms&cad=rja

mjsystem - 30-07-2013, 17:30

tyku napisał/a:
Sławek zawiodłem się na twoich poglądach
Teraz jesteś MitsuManiakiem, a co by było jakbyś Skodę kupił
Co z ludźmi, których poznałeś dzięki trzem diamentom

Rafał :lol: Sam wiesz, że kocham Mitsubishi i mojego Lancelotka :wink:
To co napisałem, to był wywód do wyciągnięcia dyskusji. A MitsuRodziny, choćbym jeździł Ferrari na inną nie zamienię :mrgreen:

grzesiopol napisał/a:

Tak trzymać 8)

grzesiopol napisał/a:
A swoja drogą powiedzcie mi skąd sie biora tak horendalne ceny na dodatki chyba z kosmosu np. dokładki zderzaka przód do sedana w kolor 2600 zł

Ano japoński plastik, przewóz przez ocean, marża ASO, roboczogodzina, cena lakierowania, itd... :?

grzesiopol - 30-07-2013, 19:59

mjsystem napisał/a:
Ano japoński plastik, przewóz przez ocean
i chyba masz racje bo jak kupowałem przedni zderzak do swojego to była metka japońska od wewnątrz,
mjsystem napisał/a:
marża ASO
to chyba największy składnik tej imprezy (nie mylić z subaru :mrgreen: )

Przy wymienianiu powodów dla których kupiłem SB zapomniałem dodać, ze wolę ciężka klapę SB niż leciutką klapkę sedana dlatego, że gdy zapomnimy o zamknięciu obydwu klap to w SB podczas podskakiwania na wybojach może się sama zamknąć a klapa sedana jeszcze bardziej sie otworzyć :wink: :mrgreen: to jest oczywiście czysto teoretyczne rozważanie i nawiasem mówiąc przyszło mi to do głowy jak dzisiaj zobaczyłem mechola sedana z otwartą klapa bagażnika oj jak pieknie skakała, normalnie jak po rozgrzanych węglach :twisted:

Lucas123w - 30-07-2013, 20:13

grzesiopol napisał/a:
klapa sedana jeszcze bardziej sie otworzyć

Dajcie mi namiar na tego dilera :D co sprzedaje taki towar chyba zacznę też to brać.

Przy otwartej klapie w sedanie piszczy komputer, ciężka sprawa odjechać z otwartą:D :D

Dla mnie Lancer to nie auto do wożenia towarów więc i bagażnik nie gra wielkiej roli. Wybór padł na sedana bo jakoś nie lubię hatchback'ow i cała historia.

Pisaliście że jest regulowana podłoga w Spotbacku, ale po jakiego grzyba mi to potrzebne ?? :P :P przegródki w bagażniku no na co ? na wkrętaki ?? :D :D po co mi wkrętaki w bagażniku :D

Ogólnie temat przerabiam w gronie znajomych :D i tam też ile zdań tyle teorii :D :D
Wszystko kończy się i tak na gustach, każdemu co innego się podoba, każdy czego innego oczekuje od auta, każdy co innego nim przewozi.

mjsystem - 30-07-2013, 21:17

Lucas123w napisał/a:

grzesiopol napisał/a:
klapa sedana jeszcze bardziej sie otworzyć

Dajcie mi namiar na tego dilera co sprzedaje taki towar chyba zacznę też to brać.

Przy otwartej klapie w sedanie piszczy komputer, ciężka sprawa odjechać z otwartą:D

W SB też piszczy :P

Lucas123w napisał/a:
Pisaliście że jest regulowana podłoga w Spotbacku, ale po jakiego grzyba mi to potrzebne ?? przegródki w bagażniku no na co ? na wkrętaki ?? po co mi wkrętaki w bagażniku

A widzisz... Mi to się sprawdza :P Czyli każdemu według potrzeb :mrgreen:

Lucas123w napisał/a:
Ogólnie temat przerabiam w gronie znajomych i tam też ile zdań tyle teorii
Wszystko kończy się i tak na gustach, każdemu co innego się podoba, każdy czego innego oczekuje od auta, każdy co innego nim przewozi.

Całkowicie się zgadzam :)

[ Dodano: 30-07-2013, 21:18 ]
Cytat:

mjsystem napisał/a:
Ano japoński plastik, przewóz przez ocean
i chyba masz racje bo jak kupowałem przedni zderzak do swojego to była metka japońska od wewnątrz,
mjsystem napisał/a:

Coś w tym jest :wink:

jaca71 - 01-08-2013, 12:38

mjsystem napisał/a:
Czy masz w sedanie składane siedzenia rozkładane 2/1 cięgnami w bagażniku, rozkładane jednym ruchem ręki, i co sie z tym wiąże przewozu dłuższego ładunku?

mam w sedanie siedzenia rozkładane w proporcjach 2:1 jednym ruchem reki, ale nie jakimś cięgnem tylko przyciskiem na oparciu od strony kabiny - nigdy ten sposób mi nie przeszkadzał.
mjsystem napisał/a:
Czy masz regulowaną głębokość podłogi bagaznika?
- w sedanie mam wersję z głębszą podłogą sb-eka, nie bardzo widzę sens jej podnoszenia ;)
mjsystem napisał/a:
Czy masz możliwość kupienia modelu w wersji ciężarowej?
- nie prowadzę działalności więc argument z kapelusza.

A o plusach sedana pisałem wiele razy.

[ Dodano: 01-08-2013, 12:45 ]
grzesiopol napisał/a:
Przy wymienianiu powodów dla których kupiłem SB zapomniałem dodać, ze wolę ciężka klapę SB niż leciutką klapkę sedana dlatego, że gdy zapomnimy o zamknięciu obydwu klap to w SB podczas podskakiwania na wybojach może się sama zamknąć a klapa sedana jeszcze bardziej sie otworzyć

Jak już po takie argumenty sięgamy to co powiesz o wjeżdżaniu do garażu z otwartym bagażnikiem? Sedanem bez problemu wjeżdżam i wyjeżdżam a SB-kiem?
Lucas123w napisał/a:
Przy otwartej klapie w sedanie piszczy komputer, ciężka sprawa odjechać z otwartą:D :D

Poważnie piszczy? U mnie nie tylko wyświetla się samochodzik z otwartym bagażnikiem ;) a tak to milczy...

rolnikon - 01-08-2013, 12:58

według mnie kto co lubi mi się podoba przód SB bo jest fajny i agresywny, tak wiem że zawsze można zmienić zderzaki ale dla mnie bardziej praktyczniejszy jest SB niż sedan, każdy ma inny gust i każdy z was używa auta inaczej :D
bastek - 01-08-2013, 16:29

Grześ, aleś temat rozkręcił :)

co do przodu - w hatchbacku ładniejszy, fakt. ale przeróbka moja za jakieś 20 zł (w tym koszt piwa) i mam a`la hatchback. zdjęcia są w dziale lubelskie, topic ze zdjęciami ze spotów
(poszła folia czarna samoprzylepna pod rejestrację i jest OK

a co do pojemności, układalnosci - i tak mając hatchbacka, musiałeś bagażnik na dach pozyczyć :)

mi do sedana weszły deski na pólki - równo 3 m - klapa się zamknęła, jeszcze z 10-15 cm więcej też by weszło

grzesiopol - 02-08-2013, 10:05

jaca71 napisał/a:
- w sedanie mam wersję z głębszą podłogą sb-eka, nie bardzo widzę sens jej podnoszenia ;)
poprawie cię, nie podnoszenia tylko opuszczania, a plus tego jest taki, że wytwarza się wtedy taka niecka w której mieści sie mniej przedmiotów ale za to mniej też latają po bagaźniku

jaca71 napisał/a:
Jak już po takie argumenty sięgamy to co powiesz o wjeżdżaniu do garażu z otwartym bagażnikiem? Sedanem bez problemu wjeżdżam i wyjeżdżam a SB-kiem?
ja niestety garażu nie mam i mi nie grozi urwanie klapy, ale tutaj musze sie z tobą zgodzić masz rację. 8)

bastek napisał/a:
Grześ, aleś temat rozkręcił :)
a tak jakoś samo wyszło.
bastek napisał/a:
a co do pojemności, układalnosci - i tak mając hatchbacka, musiałeś bagażnik na dach pozyczyć :)
zgadza się ale ja jechałem z pełnym kompletem w środku więc zapakowanie paneli PCV i listew startowych odpadło, ale jak bym jechał sam to tak jak napisałeś spokojnie to sie mieści do bagażnika, ale z przewagą dla SB bo nie trzeba namęczyć sie z przepychaniem towaru przez dziurę.
maniax86 - 02-08-2013, 10:14

grzesiopol napisał/a:
jaca71 napisał/a:
- w sedanie mam wersję z głębszą podłogą sb-eka, nie bardzo widzę sens jej podnoszenia
poprawie cię, nie podnoszenia tylko opuszczania, a plus tego jest taki, że wytwarza się wtedy taka niecka w której mieści sie mniej przedmiotów ale za to mniej też latają po bagaźniku

w sedanie wyciągasz szmatę ze sklejką (w sensie podłoga bagażnika :mrgreen: )z bagażnika i wyciągasz koło dojazdowe.... i niecka na kilka przedmiotów gotowa :lol: :lol:
A tak na poważnie.... co się komu podoba to widać kto co kupił sedana czy sportbacka.... mnie akurat bardziej podoba się sedan.... a co do sportbacka... na początku uważałem go po prostu za obrzydliwy (oczywiście bez urazy dla nikogo)... ale teraz musze przyznać że coraz bardziej mi się zaczyna podobać... :wink:

grzesiopol - 02-08-2013, 11:50

maniax86 napisał/a:
na początku uważałem go po prostu za obrzydliwy (oczywiście bez urazy dla nikogo)... ale teraz musze przyznać że coraz bardziej mi się zaczyna podobać... :wink:
\:D/
Myślę, że każdy samochód da się polubić i może sie podobać, kwestia podejścia do tematu z pewnym dystansem i nie należy porównywać danego samochodu do innych, na zasadzie bo tu jest to a tutaj to. W takich przypadkach nigdy nie kupiłoby się samochodu marzeń. Ja np. zawsze chciałem mieć Lancera tylko zawsze jakoś albo mi akurat model nie pasował a to trafiło sie coś innego.
Co do porównania SB do lanosa to nie wiem skąd komuś do głowy przyszło takie porównanie, ostatnio miałem okazje jechac kilka razy za lanosami i w żaden sposób nie mogłem zobaczyć podobieństwa.

douglas - 10-09-2014, 19:39
Temat postu: Lancer 1.8 sportsback czy sedan
Hej maniaki!

Nawiązując do mojego poprzedniego postu http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=88919 chyba się zdecydowałem. Od dłuższego czasu wożę się z zamiarem zakupy Lancera 1.8 benzyna, być może będzie to nowy egzemplarz. Już abstrahując od tego że różnią się trochę cenowo, chciałbym abyście poradzili czy wybrać sportsbaka czy sedana. Czy są jakieś różnice w mechanice, zawieszeniu, komforcie jazdy, coś co warto wiedzieć i co być może w ostateczności zadecyduje o wyborze?

Pozdrawiam!

sla - 10-09-2014, 19:43

Poczytaj
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33468