To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód

Hugo - 18-09-2013, 16:50

marcinzam napisał/a:
Są dostępne cały czas w http://www.rockauto.com/ mają teraz SKF na przód w promocji za 13,39 $ , wysyłają do Polski.
Piasty kompletne przód:
Timken HA590240
SKF BR930240
Ile to wychodzi z wysyłką do Polski?
marcinzam - 18-09-2013, 18:19

Hugo napisał/a:
marcinzam napisał/a:
Są dostępne cały czas w http://www.rockauto.com/ mają teraz SKF na przód w promocji za 13,39 $ , wysyłają do Polski.
Piasty kompletne przód:
Timken HA590240
SKF BR930240
Ile to wychodzi z wysyłką do Polski?

za 2 szt SKF 400 zł , najwięcej wysyłka więc opłacało by się zamówić więcej w tej cenie to okazja

Zolar - 18-09-2013, 18:24

Czy jak piasta jest krzywa to bije przy hamowaniu przy każdej prędkości czy tylko przy hamowaniu z dużych prędkości?
Hugo - 18-09-2013, 19:41

marcinzam napisał/a:
za 2 szt SKF 400 zł
Jak z wysyłką to i tak śmiesznie tanio.
Zolar napisał/a:
Czy jak piasta jest krzywa to bije przy hamowaniu przy każdej prędkości czy tylko przy hamowaniu z dużych prędkości?
Zależy jak bardzo krzywa.
scb - 18-09-2013, 19:47

Cytat:

marcinzam napisał/a:
za 2 szt SKF 400 zł

zapominacie o cle i to ze wysylka jest liczona od jednej sztuki nie od calosci.
Ja nie kupowalem w sklepie, tylko na ebayu.

Zolar - 18-09-2013, 19:52

Hugo napisał/a:
Zolar napisał/a:
Zależy jak bardzo krzywa.

U mnie bije przy prędkościach autostradowych. Mam do wymiany łożysko, ale ponieważ nie ma na rynku teraz dobrych piast to zastanawiam się czy u mnie nie wystarczy tylko wymiana łożyska :scratch:

marcinzam - 18-09-2013, 20:25

scb napisał/a:
Cytat:

marcinzam napisał/a:
za 2 szt SKF 400 zł

zapominacie o cle i to ze wysylka jest liczona od jednej sztuki nie od calosci.
Ja nie kupowalem w sklepie, tylko na ebayu.

nie zapomniałem o cle, to czy zostanie nałożone cło zależy od urzędu celnego.Podałem koszt 2 piast i wysyłki 2 szt czyli piasty 28 $ + 90 $ normalnie te piasty SKF są po 60 $ a teraz po 14 więc przy zakupie 2 szt cła raczej nie będzie za mała wartość

Łysy88 - 25-09-2013, 22:06

Czy cena 235 zł za rozumiem małą piastę z łożyskiem Koyo z aukcji:

http://allegro.pl/nowe-lo...3569173263.html

to dobra cena? Warto się w to bawić czy kupować lepiej całą dużą piastę? Pozostało mi już chyba tylko huczenie tego łożyska po zrobieniu całego zawiasu i strasznie mnie to irytuje.

Swoją drogą to czy przez uszkodzone łożystko może znosić auto? Po ustawieniu zbieżności auto ściąga na prawą stronę (prawa też hałasuje). Ogólnie auto nie piszczy na zakrętach, kierownica prosto etc. Dodam że zakład który mi to ustawiał to sprawdzony i nie tani zakład :P

Zolar - 25-09-2013, 22:58

Łysy88 napisał/a:

to dobra cena? Warto się w to bawić czy kupować lepiej całą dużą piastę? Pozostało mi już chyba tylko huczenie tego łożyska po zrobieniu całego zawiasu i strasznie mnie to irytuje.

Swoją drogą to czy przez uszkodzone łożystko może znosić auto? Po ustawieniu zbieżności auto ściąga na prawą stronę (prawa też hałasuje). Ogólnie auto nie piszczy na zakrętach, kierownica prosto etc. Dodam że zakład który mi to ustawiał to sprawdzony i nie tani zakład :P

Cena dobra, ale z tym kolesiem gada się jak dupą w nocy. Miałem od niego kupować, ale po prostu stwierdziłem, że nie chcę dawać zarobić człowiekowi, który tak mnie zlewa. Kupiłem w koncu w tej samej cenie Kanaco (z łożyskiem Koyo w środku :) ) u innego sprzedawcy. Jutro montaż.

Dobrej oryginalnej piasty nie mogłem znaleźć. Same MaxGear'y i inny szajs. A za oryginalne łożysko z piastą u Malika trzeba dać 550zł :ANAL:

Znoszenie raczej nie ma nic wspólnego z zepsutym łożyskiem.

Łysy88 - 25-09-2013, 23:01

Zolar napisał/a:
Łysy88 napisał/a:

Cena dobra, ale z tym kolesiem gada się jak dupą w nocy. Miałem od niego kupować, ale po prostu stwierdziłem, że nie chcę dawać zarobić człowiekowi, który tak mnie zlewa. Kupiłem w koncu w tej samej cenie Kanaco (z łożyskiem Koyo w środku :) ) u innego sprzedawcy. Jutro montaż.

Dobrej oryginalnej piasty nie mogłem znaleźć. Same MaxGear'y i inny szajs. A za oryginalne łożysko z piastą u Malika trzeba dać 550zł :ANAL:

Każde Kanaco ma Koyo w środku? Widze na allegro za 245 ale nie ma słowa nawet o Koyo

edit.

Faktycznie jest info że Koyo lub NTN

scb - 26-09-2013, 00:29

Cytat:

Pozwolę się nie zgodzić. Nie mam w tej kwestii wiedzy książkowej ale kierując się zdrowym rozsądkiem i tym co sam zresztą obersuje po swoim miśku, sądzę że łożysko które ma luz znosi na strone, po której jest zużyte. Jeśli ktoś ma w tej kwestii lepszą wiedzę, proszę o sprostowanie.

Łysy88 - 26-09-2013, 13:48

scb napisał/a:
Cytat:

Pozwolę się nie zgodzić. Nie mam w tej kwestii wiedzy książkowej ale kierując się zdrowym rozsądkiem i tym co sam zresztą obersuje po swoim miśku, sądzę że łożysko które ma luz znosi na strone, po której jest zużyte. Jeśli ktoś ma w tej kwestii lepszą wiedzę, proszę o sprostowanie.

Tak na logikę to zwiększa się tarcie w tym kole, więc działa tak jakby delikatnie hamowało jedno koło.

sveno - 26-09-2013, 14:06

Łysy88 napisał/a:
Swoją drogą to czy przez uszkodzone łożysko może znosić auto? Po ustawieniu zbieżności auto ściąga na prawą stronę (prawa też hałasuje). Ogólnie auto nie piszczy na zakrętach, kierownica prosto etc. Dodam że zakład który mi to ustawiał to sprawdzony i nie tani zakład :P

:shock: :shock: :shock: który zakład ustawia zbieżność z padniętym łożyskiem? Wiedzieli o tym? Czy sami sprawdzili stan zawieszenia przed badaniem? Przecież koła ustawia się z dokładnością do setnych części stopnia, jakikolwiek luz na łożysku i nic nie ustawisz.
Nabili Cie w butelkę, bo wiedzą, że jak zmienisz łożysko to przyjedziesz kolejny raz ustawić zbieżność.

Łysy88 - 26-09-2013, 14:17

sveno napisał/a:
Łysy88 napisał/a:
Swoją drogą to czy przez uszkodzone łożysko może znosić auto? Po ustawieniu zbieżności auto ściąga na prawą stronę (prawa też hałasuje). Ogólnie auto nie piszczy na zakrętach, kierownica prosto etc. Dodam że zakład który mi to ustawiał to sprawdzony i nie tani zakład :P

:shock: :shock: :shock: który zakład ustawia zbieżność z padniętym łożyskiem? Wiedzieli o tym? Czy sami sprawdzili stan zawieszenia przed badaniem? Przecież koła ustawia się z dokładnością do setnych części stopnia, jakikolwiek luz na łożysku i nic nie ustawisz.
Nabili Cie w butelkę, bo wiedzą, że jak zmienisz łożysko to przyjedziesz kolejny raz ustawić zbieżność.

Stacja kontroli pojazdów na Bemowie przy Tesco. O łożysku nie wiedzieli bo sam nie wiedziałem do końca. Myślałem że to opona. Ustawiali przy mnie i poszło bez najmniejszego problemu. Kierownica na wprost, przestał piszczeć na zakrętach tylko delikatnie ucieka w prawo. Zawieszenia nie sprawdzali. Co do luzu na łożysku to podnosiłem auto i szarpałem za koło i luzu tam nie ma. Ale coś strasznie hałasuje, charakterystycznie dla walniętego łożyska...

Hugo - 26-09-2013, 14:54

Łysy88 napisał/a:
O łożysku nie wiedzieli
to natychmiast powinni się dowiedzieć podczas ustawiania zbieżności.

P.S. Łożysko nie musi mieć luzu żeby hałasować.