Nasze Miśki - Mitsu O1T by Rafciu
Rafik83 - 03-06-2020, 14:01
Nastepnie sztukateria z radiem i ramką 2 DIN w tym aucie nic nie jest proste.
Bzyk_R1 - 03-06-2020, 18:04
Kenwood siedzi zacnie. Jak tam szlifowanie tulei przełączników od grzania szyb i obiegu zamkniętego?
Rafik83 - 03-06-2020, 18:32
Bzyk_R1 napisał/a: | Kenwood siedzi zacnie. Jak tam szlifowanie tulei przełączników od grzania szyb i obiegu zamkniętego? |
Już kobyłka u płota już niby ogarnięte a tu lipa coś blokuje nie pasuje, nie zkrence do kupy. Hmm? no tak guziki za długie to obciąlem nożem do tapet zrobiłem wycięcia na światłowód siedzi zkrencam do kupy jest udało się, sprawdzam a tu blaszka guziki nie odbiją
No i od nowa Polsko Ludowa.
Ale ogarnąłem, radio mi nawet pasuje bez dodatkowej ramki bo tylko na dole mi luka została tak na 5mm, a Kenwood dla tego że ma Polskie menu.😀
Krzyzak - 03-06-2020, 22:25
Rafik83 napisał/a: | auto straciło moc | pewnie się rąbnął w ustawieniu kół głowicy - łatwo tu popełnić błąd bo uciekają z prawidłowego położenia... raz poprawiałem taki rozrząd co mechanicy mówili, że 30x ustawiali i silnik wciąż źle pracuje
Rafik83 - 04-06-2020, 06:33
Krzyzak napisał/a: | Rafik83 napisał/a: | auto straciło moc | pewnie się rąbnął w ustawieniu kół głowicy - łatwo tu popełnić błąd bo uciekają z prawidłowego położenia... raz poprawiałem taki rozrząd co mechanicy mówili, że 30x ustawiali i silnik wciąż źle pracuje |
Albo tak jak mówisz albo wałek balansu za pompą oleju jest przestawiony.
Wczoraj po długiej i wyczerpującej dyskusji wydaje mi się że odwiodlem go od rozkrecania przepustnicy i może w końcu się przelamie i sprawdzi rozrząd zamiast upierać się przy swoim, bo przecież nie ma opcji żeby się pomylił.
Jaro1974 - 04-06-2020, 15:07
Krzyzak napisał/a: | Rafik83 napisał/a: | auto straciło moc | pewnie się rąbnął w ustawieniu kół głowicy - łatwo tu popełnić błąd bo uciekają z prawidłowego położenia... raz poprawiałem taki rozrząd co mechanicy mówili, że 30x ustawiali i silnik wciąż źle pracuje |
Ja u siebie jak wymieniałem rozrząd to zrobiłem taki myk, mianowicie zanim zdjąłem stary pasek, ustawiłem rozrząd na znakach, następnie na pasku w miejscu gdzie są punkty na kołach zaznaczyłem białym markerem znaki, a na pompie olejowej zrobiłem swój znak i w tym samym miejscu zrobiłem na pasku znak. Po zdjęciu paska przeliczyłem ilość zębów od punktu do punktu i zaznaczyłem na nowym pasku. Oczywiście zaznaczyłem też w którą stronę należy liczyć zęby na pasku czyli zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Podczas zakładania nowego paska na koła nie ma prawa nic się nie udać. Trzy rozrządy w outku już tak robiłem (w tym dwa razy u siebie) i nic się nie dzieje
Rafik83 - 04-06-2020, 18:00
Auto stoi dalej u "rzecznika" rozbiera rozrząd z wielką niechęcią bo wszystko jest na znakach. Twierdzi że nie mógł się z balsnsem pomylić bo mu śruba zaślepiajaca weszła. A Ja twierdzę że ona wejdzie jak by nie był on ustawiony no i teraz to sprawdza.
Zapomniał bym chłodnica też wymieniona tylko teraz okazało się jeszcze że urwany stabilizator jest, teraz już wiem co stukalo.
Hugo - 04-06-2020, 20:02
Rafik83, normalne. Przestawiony wałek balansowy na pompie oleju. Standardowy błąd przy wymianie rozrządu w silnikach 4G63 i 4G64 oraz G4JP z Hyundaia/Kii, bo to ten sam silnik. Cały rozrząd do rozbiórki i wałek do obrócenia o 360 stopni.
Turbocbr - 04-06-2020, 21:12
Rafik masz fotki u mnie w temacie na 4 stronie , jak to ma być ustawione . Jak śruba nie wchodzi to 360 stopni tak jak Hugo napisał i samym kołem pompy kręcisz .
Rafik83 - 04-06-2020, 21:18
Auto odebrane majster się poddał mówi że ustawił tak że mu nawet cały śrubokręt wszedł i lepiej zrobić tego nie umie, a zachowanie auta bez zmian.
Dalej ciągnie z opóźnieniem i dalej przy przyspieszaniu silnik słychać jak bym maluchem jechał.
A do tego wymienił czujniki ABS i przejechałem 500m i przy chamowaniu zatrząslo pedalem i dalej święci to już się nawet nie wracałem do niego
Krzyzak - 04-06-2020, 21:24
zdejmij górną pokrywę rozrządu, ustaw wał na T kręcą kołem pasowym wału i pokaż jak masz znaki na głowicy - to jedyna metoda weryfikacji
Rafik83 - 04-06-2020, 21:35
Krzyzak napisał/a: | zdejmij górną pokrywę rozrządu, ustaw wał na T kręcą kołem pasowym wału i pokaż jak masz znaki na głowicy - to jedyna metoda weryfikacji |
Najwcześniej w weekend dam radę to ogarnąć.
uszaty69 - 05-06-2020, 12:51
Hugo napisał/a: | Rafik83, normalne. Przestawiony wałek balansowy na pompie oleju. Standardowy błąd przy wymianie rozrządu w silnikach 4G63 i 4G64 oraz G4JP z Hyundaia/Kii, bo to ten sam silnik. Cały rozrząd do rozbiórki i wałek do obrócenia o 360 stopni. |
dokładnie tak. Typowa przyczyna brzęczenia - wpadania w wibracje. Tyle, że nie trzeba tutaj żadnych bolców. Dajesz pompę oleju na znak. Jak trącisz koło, to albo wraca na znak, albo go odpycha. Ma być w pozycji kiedy samo wraca na znak. Tak proste, a tak ciężkie, bo bardzo dużo aut jeździ na obróconej pompie o 360'.
Ale to nie obniży mocy silnia. Znaki masz wszystkie na siniku - koła wałków masz wycięcia w pokrywie zaworów, wał masz podziałkę na obudowie dolnej, pompa ma znak, kwestia obrotu co drugie 360'. Tu nie ma filozofii, ja swoje bez blokad wielokrotnie robiłem, nigdy nie walnąłem babola.
Rafik83 napisał/a: | dalej przy przyspieszaniu silnik słychać jak bym maluchem jechał. |
jakby kompresja była na 2 garach? Nie brzmi to najlepiej. Pasuje żeby zerknął na to ktoś ogarnięty - nawet olewając na razie balans, bo to nic nie wniesie do mocy. Niech ktoś Ci sprawdzi znaki na rozrządzie. Jak są ok, to sprawdź kompresję jaką ma silnik...
Krzyzak - 05-06-2020, 16:45
uszaty69 napisał/a: | Ma być w pozycji kiedy samo wraca na znak. | dokładnie - mechanicy muszą się mocno postarać, żeby wymianę zepsuć
Rafik83 - 05-06-2020, 17:34
Ten twierdzi że rozrząd jest na 100% dobrze, to że ciągnie z opóźnieniem to wina przepustnicy, a ten dźwięk to przez zmianę kolektora.
W środę jestem umówiony w innym warsztacie zobaczymy.
A jutro jak w końcu padać przestanie to sprawdzę jeszcze sam co się da według waszych podpowiedzi.
|
|
|