Outlander I Ogólne - CB w nowym Outku
krzychu - 15-06-2008, 23:09
No ja też gdzieś widziałęm rysunek tego triflexa techniczny i tam było coś o kręceniu koncówka.
Peterek napisał/a: |
KRZYCHU .....pochylenie anteny nie ma żadnego wpływu na kierunki działania ...działa wszystko ok. Natomiast zasięg jest idealny szczególnie w mieście (ja nawet go skracam podkręcając ASC ) bo inaczej zbieram informacje z "połowy" miasta....a to naprawdę jest nie potrzebne i wręcz męczące .
Odnośnie radia....Johnny II ma wszystko co potrzeba ,żeby CB nas nie męczyło , i przy okazji dobrą cenę (jeśli chodzi o Presidenta)
|
Co do odbioru tej anteny to sie zgodze bo jak ktoś wcześniej pisał odbierze kawałek druta, ale z nadawaniem pewnie jest problem..... No ale fakt na pewno jest to ciekawa propozycja.
Nie rozumiem też tego skrecania ASC przeciez przynajmniej u mnie ASC nie ma regulacji ewentualnie można czułość wejścia mniejszyc RF Gain.....
No a Johnny II ASC tez jest fajny tylko ze Harry ma jeszcze FM co sie niekiedy może przydać na bliskich dystansach (jazda w kolumnie - dużo czysciej dziala) a niewiele drozej przy tej cenie. No i kiedys sie moze zdazyc ze bedzie mozna kozystac tylko z FM bo chyba w ktoryms kraju tak jest.
Krzychu
Hiszpan - 26-06-2008, 08:31
No cóż, klamka zapadła
Kupiłem Harry II ASC + Triflex - czas pokaże czy wybór był dobry
Co do Triflexa - faktycznie ma na końcu regulację. Wiecie może czy można dostroić to "ręcznie", jakaś funkcja w radio, która pokaże jakość sygnału czy coś takiego. No chyba, że jedynym rozsądnym wyjściem jest wizyta u CB specjalistów i podłączanie na jakimś przyrządzie pomiarowym
[ Dodano: 26-06-2008, 19:25 ]
Gene, antenka założona
2 godzinki roboty, trochę strachu o plastiki, ale ogólnie spoko. Tak jak mówiłeś zostało mi jedno przełamanie na podsufitce, ale niewidoczne
Teraz zobaczymy na trasie
Koledzy, zapodajcie jakiś link do dobrej, fajnej stronki o CB, abym się zorientował co i jak
Antyey - 22-09-2008, 05:11
Witam wszystkich serdecznie, jako nowy użytkownik forum i (przyszły) właściciel Outlander'a!
Właśnie oczekuje na przybycie autka z odległej Japonii (swoją drogą terminy dostawy samochodów w Polsce MMC ma 'wyjątkowe' - widać, że popularność przerosła plany ) i w międzyczasie próbuje wybrać CB... Czy ktoś z forumowiczów ma może President Jonshon II ASC? Czytałem o radyjku jak najlepsze opinie ale raczej zastanawiam się czy wejdzie pod konsolę centralną (poniżej sterowania klimy)? Wydaje mi się, że powinno... ale przed zakupem wolałbym zweryfikować (wys 52 mm, szer. 170 mm, gł. 150 mm)?
Wspomniany president jest też dość ciężki (ca. 1.5 kg)... jeśli ktoś ma doświadczenie z mocowaniem radia na rzepach... przy rozsądnej ilości rzepu są szanse aby bezpiecznie i stabilnie je zamontować?
Hiszpan - A jak wrażenia z antenki bo właśnie o jej zakupie myślę? I gdzie zainstalowałeś Harry'ego II?
Odnośnie wymiarów... czy ktoś mógłby podać jak szeroka i głęboka jest wnęka w Outlanderze pod sterowaniem klimą? Tak abym mógł dobrać radio... Bo im dłużej na to patrzę tym bardziej jestem pewine, że Johnson II tam nie wejdze
KowaliK - 22-09-2008, 14:27
Antyey napisał/a: | odległej Japonii |
Chyba Holandii.
Antyey - 22-09-2008, 14:59
KowaliK napisał/a: | Antyey napisał/a: | odległej Japonii |
Chyba Holandii. |
Jeśli wierzyć dealer'owi to jeszcze z Japonii. Ta dostawa była zakontraktowana jeszcze z kraju kwitnącej wyspy (umowę podpisywałem w lipcu, dostawa październik/listopad)... Inaczej poczuje się bardzo oszukany Jakoś mam ograniczone zaufanie do europejskiego monażu samochodów OEM.
Koledzy... a ja jeszcze mam takie pytanie do tych, którzy mają antenę w systemie TwinCar / Triflex... jak wyglądają sprawy z gwarancją po instalacji tej anteny? (Z jednej strony usuwamy oryginalną antenę, z drugiej pytam o gwarancję na karoserię). Chyba nie powinień to być problem, jeśli serwis zgodzi się CB i antenę zainstalować...
KowaliK - 22-09-2008, 16:24
Antyey napisał/a: | KowaliK napisał/a: | Antyey napisał/a: | odległej Japonii |
Chyba Holandii. |
Jeśli wierzyć dealer'owi to jeszcze z Japonii. Ta dostawa była zakontraktowana jeszcze z kraju kwitnącej wyspy (umowę podpisywałem w lipcu, dostawa październik/listopad)... Inaczej poczuje się bardzo oszukany Jakoś mam ograniczone zaufanie do europejskiego monażu samochodów OEM. |
Na kilku forach już wyczytałem, że od 2008 roku produkcja Outlandera na rynek europejski zostaje przeniesiona do Holandii ze względu na zmniejszenie kosztów i rosnący popyt na ten model. W Japonii są składane Outki na rynek azjatycki i amerykański z tego co mi wiadomo.
Antyey - 22-09-2008, 16:31
KowaliK napisał/a: |
Na kilku forach już wyczytałem, że od 2008 roku produkcja Outlandera na rynek europejski zostaje przeniesiona do Holandii ze względu na zmniejszenie kosztów i rosnący popyt na ten model. W Japonii są składane Outki na rynek azjatycki i amerykański z tego co mi wiadomo. |
A to też poszukałem, bo zestresowałeś mnie tą informacją Pierwszy Outlander z linii produkcyjnej NedCar (na razie składany z części z japonii) zjechał bodaj 28 sierpnia z linii produkcyjnej więc ciągle mogę mieć nadzieję
Hiszpan - 22-09-2008, 16:58
U nas też się przewinął ten temat http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=16364
Antyey - 22-09-2008, 21:34
Ja jakoś stosuje zasadę 'ograniczonego zaufania' do samochodów składanych w Europie. Być może niesłusznie.
Hiszpan - tak 'wrednie' powtórze po częsci pytanie: jak Twoje wrażenia/doświadczenia z użytkowania duety Harry II + Triflex? Bo wygląda na to, że Johnosn II za diabła nie wejdzie więc muszę poszukać czegoś innego.
Z góry dzięki!
Hiszpan - 22-09-2008, 22:11
Antyey napisał/a: | Hiszpan - tak 'wrednie' powtórze po częsci pytanie | Hehe - nic się nie dzieje
Nie miałem na tyle czasu aby się rozwodzić na ten temat. Po prostu w ciągu dnia wpadam na forum na chwilę, natomiast dopiero wieczorem mam czas siąść i napisać coś "większego" Dodatkowo chciałem zrobić kilka zdjęć, aby "zobrazować" Ci mój sposób montażu, ale wciąż mi brak czasu.
Co do samych wrażeń to nie jest źle, ale do ideału pewno mu daleko. Samo radyjko super, chociaż to moje pierwsze. Antena chyba trochę za krótka, ale do jazdy na codzień w zupełności mi wystarcza. Inną sprawą jest brak możliwości montażu innej w taki sposób, by za wiele nie zmieniać. Myślałem o większej, ale to wiąże się z robieniem dziur, montażem uchwytów na relingach lub uchwytu na klapie
Radio jak najbardziej polecam, antenę możesz też założyć, a jak będzie niewystarczająca to pokombinujesz z większą
No a teraz skoczę pstryknąć te parę fotek - później wkleję
Anonymous - 22-09-2008, 22:24 Temat postu: CB W NOWYM OUTKU PANOWIE witam,proszę o opinie na temat cb uninden 520 wtyk.dostałem w prezencie i nie wiem co to warte
Hiszpan - 22-09-2008, 23:02 Temat postu: Re: CB W NOWYM OUTKU
pimelodus napisał/a: | PANOWIE witam,proszę o opinie na temat cb uninden 520 wtyk.dostałem w prezencie i nie wiem co to warte | Trzeba by zapytać raczej w tym dziale http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=2967
Antyey - 22-09-2008, 23:13
pimelodus
W największym skrócie - co wyczytałem na innych forach szukając CB dla siebie. Uniden to przebrandowany President na rynek USA. Czyli radio raczej pożądne. Tyle tylko, że... bez homologacji w Polsce więc zgodnie z literą prawa nie może być legalnie sprzedawane (i zapewne używane?!) w Polsce. Co oznacza możliwe (czy raczej potencjalne) kłopoty przy kontroli drogowej.
I tutaj jeszcze jedna uwaga - Uniden miał homologację do 2005 roku. Natomiast niektórzy sprzedawcy załączli jej kserokopię do modeli sprzedawanych począwszy od 2006 roku. Oczywiście to 'fotomontaż' i taka homologacja jest nieważna.
Hiszpan
Dziękuję bardzo za pomoc i czekam na fotki! Na pewno się przydadzą. Wyczytałem na forum (cb-radio.pl), że Triflex odbiera w mieście z około 2-3 km (2-2.5 km przy nadawaniu) i około 5-6 km w trasie. Może te liczby nie rzucają na kolana ale wydają się być dość rozsądne jak dla przeciętnego użytkownika. Możesz to potwierdzić?
Z góry przyznaję, że w temacie CB jestem totalnym laikiem ale zasadniczo radio i antenę trzba ze sobą zestroić (słyszałem, że przy tym nawet długość kabla nie jest bez znaczenia)... próbowałeś w jakikolwiek sposób zestroić oba 'ustrojstwa'?
I tak zupełnie na koniec... wrażenia niezłe ale dalekie od ideału... Jakieś konkretne problemy (zasięg, jakość foni etc.) czy to taka ogólna refleksja?
Z góry dzięki!
Anonymous - 22-09-2008, 23:49
to nówka nie śmigana ,ale bez kwitów.wiesz na ile pójdę siedzieć/podziękował
Antyey - 23-09-2008, 00:05
pimelodus napisał/a: | to nówka nie śmigana ,ale bez kwitów.wiesz na ile pójdę siedzieć/podziękował |
Prawnik ze mnie żaden ale z tego co wyczytałem to o siedzeniu nie ma mowy. Raczej o konfiskacie sprzętu No i jeszcze jedna sprawa. Uniden może być dostosowany do amerykańskich pasm CB więc *być może* (tego nie wiem na pewno) może wymagać dostrojenia (ergo przeprogramowania) aby dobrze działał w Polsce.
Ale nie powinien to być problem bo wnioskując z postów na cb-radio.pl Uniden jest dość popularny w Polsce.
|
|
|