Carisma - Ogólne - CB Radio do Miśka
jolly69 - 17-06-2009, 20:05
Jacek Wawa napisał/a: | Ja myślę, że to wina kiepskiej anteny. Słyszałem, że Hustler IC-100 to niezbyt dobra antena. Może po prostu zbiera zakłócenia bo do radia Uniden nie można się przyczepić. |
Hustler to rzeczywiście wyjątkowe dziadostwo ale właśnie z tego powodu, że kiepsko zbiera a jeszcze gorzej nadaje . To że radio szumi spowodowane jest przede wszystkim jakością odbiornika radia oraz długością anteny jaka jest w zestawie, czym antena dłuższa tym w trasie więcej usłyszysz ale w mieście niestety zbiera śmieci.
Jacek Wawa napisał/a: | Ci co mają krótkie anteny robią szum w eterze kiedy nadają. |
Anteny nie produkują szumu. Szum to robią Ci co mają radia za 100 zł z cichą modulacją. Efekt jest taki, że fala nośna do Ciebie dochodzi a modulacji nie slychać lub jest cicha i zakłócana przez innych więc szumi. Nawet najtańsze radio może super hulać przez zastosowanie mikrofonu ze wzmocnieniem - efekt kolosalny !!
pawel-krol - 17-06-2009, 22:51
Jacek Wawa napisał/a: | Ja myślę, że to wina kiepskiej anteny. Słyszałem, że Hustler IC-100 to niezbyt dobra antena. |
znam kilka osob które maja takie anteny z róznymi radiami i nikt nie narzeka, ale z unidenem wypada najlepiej. w moim przypadku zalecono test z inna anteną i zrobie to w sobote(antena taka jak moja) bo duzo wskazuje że trafił mi sie lipny egzemplarz.
pierafal - 18-06-2009, 05:39
Cytat: | Hustler to rzeczywiście wyjątkowe dziadostwo |
2 lata temu kiedy kupowałem radio była to jedna z anten częściej polecanych na forum CB
Cytat: | Anteny nie produkują szumu |
skoro tak to dlaczego czepiasz sie tej anteny
Włączcie sobie radyjko np w niedziele rano, kiedy prawie nikt nie jezdzi i jest cisza w eterze- wtedy na radiu praktycznie nie ma szumow. A spróbujcie włączyć radio w poniedziałek rano kiedy wszyscy jada do pracy- trzeba wycinac szumy. Przeciez to jest normalne!! To jest tak jak ze zwyklym radiem, w jednym miejscu lepiej odbiera w innym gorzej.
Jesli uwazasz ze radio za bardzo szumi, podjedz do jakiegos punktu z radiami CB i niech Ci to sprawdza, niech Ci dostroja antene i wszystko powinno byc ok. Takie strojenie kosztuje ok 10zł.
Anonymous - 18-06-2009, 15:20
Zawsze można kupić SWR miarkę (koszt około 50zł) i samemu się pobawić. Ja tak zrobiłem i ustawiłem sobie obie anteny, które mam (Sunkera CB104 - krótka na miasto i Midlanda 145 - na trasę). Na obydwu mam SWR w okolicach 1,3 (Midlanda musiałem ciąć bo był za długi ). Tyle, że zamiast magnesu założyłem uchwyt na klapę - różnica kolosalna.
jolly69 - 18-06-2009, 19:05
pierafal napisał/a: | skoro tak to dlaczego czepiasz sie tej anteny |
Czepiam się je ponieważ ma kiepski odbiór jak i nadawanie a dodatkowo konstrukcja jest niezbyt solidna... antena adekwatna do swojej ceny i tyle.
pierafal napisał/a: | w poniedziałek rano kiedy wszyscy jada do pracy- trzeba wycinac szumy. |
Wiele nadajników na tym samym kanale produkuje tyle nośnych ( bo modulacja już nie dolatuje do Ciebie), że aby się przez nie przebić słychać szum lub specyficzny jazgot. Chodzi mi głównie o to że napisałeś, jakoby kiepska antena produkowała szum co jest według mnie całkowita nieprawdą. Antena odpowiada za odległość nadawania i zbierania sygnału, za jakość transmisji odpowiada radio (głównie zestrojenie modulatora i jakość końcówki mocy). pierafal napisał/a: | Jesli uwazasz ze radio za bardzo szumi, podjedz do jakiegos punktu z radiami CB i niech Ci to sprawdza, niech Ci dostroja antene i wszystko powinno byc ok. Takie strojenie kosztuje ok 10zł. |
Mówisz o strojeniu współczynnika fali stojącej (SWR), czyli dostrajając antenę powodujesz że większość mocy produkowana przez końcówkę mocy radia jest wypromieniowana przez antenę, jeżeli antena nie jest zestrojona moc nie jest wypromieniowana i może uszkodzić końcówkę mocy w radiu. Ten proces nie ma nic wspólnego z szumami. Co innego strojenie cewek w części odbiorczej radia - rzeczywiście to może zredukować szumy - ale to inna bajka niż zwykłe strojenie SWR o którym piszesz. varth napisał/a: | Tyle, że zamiast magnesu założyłem uchwyt na klapę - różnica kolosalna. |
Święte słowa To zdecydowanie najlepsze rozwiązanie, jeżeli nie chcesz robić dziury w dachu..
Jacek Wawa - 19-06-2009, 10:01
Każdy pojmuje jak chce. Chodzi o to, że kiepska antena może zbierać zakłócenia. Dodatkowo im radio bliżej silnika tym więcej zakłóceń. Lepiej położyć radio między siedzeniami. Ludzie z krótkimi antenami nie robią szumu? Bezpośrednio nie robią. Ale np. dwóch ludzi nadaje z 8 km z dobrze zestrojonymi antenami. Pierwszy ma antenę 1,5 m drugi 1 m. Pierwszego słychać z małymi szumami a drugiego nie wyraźnie bo już sygnał nie dociera. Dlatego lepiej mieć dłuższą antenę. Wyobraźmy sobie, że wszyscy jeżdżą z antenami 0,5 m. Czy komfortowo by między sobą rozmawiali?
Anonymous - 19-06-2009, 10:19
To prawda. Tyle, że długa antena lepiej sprawdza się na trasie. W mieście, gdzie siłą rzeczy nadajniki są blisko siebie i dodatkowo sygnał odbija się od budynków, tworzy się potężny hałas. A antena zbiera wszystko - szumy też.
No i anteny, których się "nie stroi" . Tak mi powiedzieli w sklepie, gdy kupowałem swoją ML145. Sporo osób ma radia, które zakupiło, antenę na magnesie (często jakąś "noname") bez strojenia wrzucili na dach i są szczęśliwi. Te cuda dopiero zakłócają. Sam taką miałem (polecona w sklepie jako zamiennik Florydy - miała być super a 3x tańsza). Po jakimś czasie sprawdziłem jej SWR - wynik powyżej 3 . Dobrze, że radia nie spaliłem.
Długa antena sprawdza się na trasie, gdzie nadajniki są dalej od siebie i nie ma takich zakłóceń. Wiadomo, czym dłuższa tym lepiej. Ale spróbujcie z taką długą wjechać na parking podziemny... Ciekawe ile świetlówek zdejmiecie...
Myślę, że najlepszy układ to długa antena na trasę (ściąga z większej odległości) i krótka na miasto (zbiera mniej zakłóceń a nadajniki i tak są blisko siebie). Byle dobrze zestrojone.
Jacek Wawa - 19-06-2009, 10:32
Do miasta to i tak jest ASC, SQ, RF GAIN
Anonymous - 19-06-2009, 14:07
Jacek Wawa napisał/a: | Do miasta to i tak jest ASC, SQ, RF GAIN |
Potwierdzam. Akurat moje TTI-770 nie ma ASC ale pozostałe funkcje jak najbardziej się przydają
jolly69 - 19-06-2009, 18:13
Jacek Wawa napisał/a: | Do miasta to i tak jest ASC, SQ, RF GAIN |
Dokładnie.. RF Gain w mieście to niemal konieczność, bez tego umęczysz się strasznie. Ja po mieście jeżdżę na RF Gain skręconym prawie na maksa i wystarcza mi, że słyszę to co dzieje się w odległości 4-5 km. Jacek Wawa napisał/a: |
Wyobraźmy sobie, że wszyscy jeżdżą z antenami 0,5 m. Czy komfortowo by między sobą rozmawiali? |
W mieście na dystansie 2-5 km na pewno tak. Za to robili by mniej zakłóceń dla radyjek w dalszej odległości..
Szmiks - 24-06-2009, 22:54
ja tez od niedawna posiadam radio cb, a mianowicie okolo 10 letniego presidenta. Radio dostalem w spadku od kuzyna i jedyne co musialem dokupic to antene (okolo 70 zl z wysylka). wszystko gra i nie mam zadnych zarzutow. Szczegolnie przydatna rzecz na trasie szczecin- swinoujsice
Anonymous - 26-06-2009, 18:29
Powiedzcie mi po co Wam CB - radio w mieście ?
Powodem dużej ilości szumów jest nie umiejętne korzystanie z CB - radio. Ponieważ używany przez większość kanał 19 to kanał wywoławczy. Za kanał drogowy uważany jest 28. Ten sam ktory używamy poruszając się zagranicą. Co ciekawsze. Dzisiejszy użytkownicy którzy nie muszą się rejestrować zapominają że prawie każde większe miasto w Polsce ma swój własny kanał na którym możemy dowiedzieć się jak dojechać do miejsca przeznaczenia.
Poandto kupowanie anten poniżej 1m mija się z celem. Dokupując antenę powinno się korzystać ze wyspecjalizowanych sklepów lub serwisów. Nabywanie anteny czy CB - radia na aukcjach internetowych jest ryzykowne. Ponieważ wybór powinien być poprzedzony odpowiednim dostosowaniem do rodzaju zasilania silnika, klimatyzacji, ogrzewania postojowego etc.
To tyle. Sądze że przyslowiowe dwa zdania pomogą komuś w wyborze
observer - 26-06-2009, 19:37
Cichanos napisał/a: | Powiedzcie mi po co Wam CB - radio w mieście ? |
Ja z cb wiem na przykład o korkach , nieoznakowanych radiowozach, wypadkach. Przyjezdnym jak czegoś szukają to też staram się pomóc. Czy ty wyłączasz cb jak wjeżdżasz do miasta?
Cichanos napisał/a: | Ponieważ używany przez większość kanał 19 to kanał wywoławczy. Za kanał drogowy uważany jest 28. |
Jesteśmy w PL gdzie 19 jest właśnie drogowym. Kanał 28 to jest (może był?) wywoławczy ale raczej stacji bazowych.
Cichanos napisał/a: | Dzisiejszy użytkownicy którzy nie muszą się rejestrować zapominają że prawie każde większe miasto w Polsce ma swój własny kanał na którym możemy dowiedzieć się jak dojechać do miejsca przeznaczenia. |
To jak wjeżdżasz do obcego miasta skąd wiesz który to kanał ? Nie pytasz przypadkiem o drogę na 19tym?
Cichanos napisał/a: | Poandto kupowanie anten poniżej 1m mija się z celem. |
Zależy jaki ma się cel. Do jazdy po mieście spokojnie wystarcza 1m antena. Zakładając dłuższą i tak aby coś zrozumieć będziesz musiał zmniejszyć rf gainem czułość odbiornika bo nic nie zrozumiesz-za dużo nadawców zbiera taka antena.
Cichanos napisał/a: | To tyle. Sądze że przyslowiowe dwa zdania pomogą komuś w wyborze |
Komuś pewnie tak...
Anonymous - 27-06-2009, 12:26
Cytat: | Powiedzcie mi po co Wam CB - radio w mieście ? |
No właśnie po co? Skoro Cytat: | prawie każde większe miasto w Polsce ma swój własny kanał na którym możemy dowiedzieć się jak dojechać do miejsca przeznaczenia | - więc jak się dowiesz na którym kanale się pytać skoro CB jest w mieście nie potrzebne? Zadzwonisz z komórki?
A co do anten - lecisz w trase i trafia się, że wjeżdzasz do centrum handlowego na parking podziemny. Spróbuj tego z taką super idealnie dobraną anteną np.: Sirio Turbo 5000, President WA27 czy inną długą (wiadomo, że czym dłuższa tym lepiej zachowuje się na trasie - przecież w mieście CB się nie używa). Życzę powodzenia. Szczególnie, że dłuższe anteny są dość sztywne.
Tak więc nie pisz, że kupowanie krótkich anten mija się z celem. Każdy bierze to co mu jest potrzebne. Grunt żeby dobrze dostroił. Swoją ML145 musiałem obcinać o 5 cm żeby SWR miała w miarę.
A co do wyboru to polecam odpowiednie fora o CB.
jolly69 - 27-06-2009, 15:14
kolegoCichanos, coś Ci się chyba pomyliło, nie wiem jakie masz doświadczenie z CB ale ja wiem że przynajmniej od 15 lat, czyli od czasu kiedy bawię się w CB kanał 19 był właśnie kanałem drogowym, kanał 28 wywoławczym ( kiedyś polskie przepisy dopuszczały tylko 28 kanałów stąd ostatni kanał był tzw wywoławczy), 9 - ratowniczy a na 2 chodziły taksówki. Z tego co mi wiadomo nic się w tej materii do dzisiaj nie zmieniło.. Owszem za granicą kanałem drogowym ( ale tylko dla Polskich kierowców ) jest 28 ale to jest za granicą... Cichanos napisał/a: | Dokupując antenę powinno się korzystać ze wyspecjalizowanych sklepów lub serwisów. |
moim zdaniem znacznie lepiej jest korzystać np. z forum CB Radio. "Wyspecjalizowany" - jak twierdzisz warsztat wciśnie Ci antenę ( jeszcze zachwalając że to. np ze "szklaną" cewką ) która akurat mu nie schodzi jak się zorientuje że jesteś zielony w temacie.. Na forum jest wielu ludzi używających przeróżnych zestawów na różnych autach - to naprawdę skarbnica wiedzy.Kiedyś szukałem antenki dla siebie i z ciekawości wysłałem do kilku warszawskich serwisów maila z prośbą o polecenie mi jakiejś. W zasadzie każdy serwis podpowiedział mi co innego, a naprawdę tylko jeden polecił mi antenę, którą uważałem za naprawdę dobrą..
Co do Twoich teorii na temat długości anten to nauczony doświadczeniem wyjątkowo zgadzam się z Tobą że jeśli antena do CB to raczej powyżej metra, no ale jak to kolega wyżej powiedział, każdy ma swoje oczekiwania i jednemu mniejszy zasięg po prostu pasuje.
|
|
|