To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Czy ktoś zaproponuje jakiegoś fajnego notebooka?

Student - 14-12-2007, 07:22

Panowie a co powiecie o tym, trochę przekracza poziom 4tyś. ale chyba dla siebie służbowy kupię.

Toshiba: Satellite Pro A200-1MZ

Typ : technologia Intel® Centrino® Pro, na którą składają się procesor Intel® Core™2 Duo T7700, połączenie sieciowe Intel® Wireless WiFi™ Link 4965AGN i mikroukład Intel® PM965 Express
Częstotliwość taktowania : 2.4 GHz
Zewnętrzna częstotliwość taktowania : 800 MHz
Pamięć podręczna drugiego poziomu : 4 MB
System operacyjny
Windows® XP Professional (na życzenie klienta :lol: )
Pamięć systemowa : 4096 MB
Technologia : DDR2 RAM (667 MHz)
Dysk twardy : 200 GB Certyfikat : SMART

Karta graficzna : ATI
Typ : ATI Mobility™ Radeon® HD2600 z obsługą technologii HyperMemory™ Ilość pamięci : 256 MB dedykowanej pamięci wideo (do 1023 MB całkowitej dostępnej pamięci graficznej używającej technologii HyperMemory™ z 2 GB pamięci systemowej)
Typ pamięci : pamięć wideo RAM typu DDR (połączenie pamięci wideo RAM typu DDR i pamięci systemowej typu DDR)
Podłączona magistrala : PCI Express o 16-krotnej szybkości

Komunikacja bezprzewodowa :
Bluetooth™ Zgodność : Wi-Fi™ Obsługa sieci : 802.11a/b/g/Draft-N
Technologia bezprzewodowa : moduł bezprzewodowej sieci LAN (802.11a/b/g/Draft-N)

arekp - 14-12-2007, 12:41

Student napisał/a:
Panowie a co powiecie o tym, trochę przekracza poziom 4tyś. ale chyba dla siebie służbowy kupię.

Toshiba: Satellite Pro A200-1MZ

System operacyjny
Windows® XP Professional (na życzenie klienta :lol: )
Pamięć systemowa : 4096 MB

Proponuja XP bo producent daje Vista Business, czyli mozliwy jest legalny downgrade do XP Pro.

4GB RAMu ... no to masz szanse na komfortowa prace z Vista ;-) Przy XP mozesz spokojnie 2GB RAMu wyciagnac, bo komputer i tak nie obsluzy a bedzie Ci tylko niepotrzebnie baterie wciagac.

akbi - 14-12-2007, 12:57

a ja kupiłem 3 dni temu za niecałe 3200 zł tego Acera i jestem póki co bardzo zadowolony ... Vista na 2GB RAMu śmiga przyzwoicie.

Procesor Intel® Core™ 2 Duo T5250 (1.5GHz)
Pamięć operacyjna RAM 2048 MB
Dysk twardy 160 GB
Matryca 15,4 WXGA (1280 x 800)
Rodzaj matrycy Lustrzana
Karta Video NVIDIA® GeForce™ 8600M GS (256 MB)
Karta dzwiękowa Intel® High-Definition
Napęd nagrywarka DVD SuperMulti DL
Komunikacja IEEE 802.11a/b/g/Draft-N, 10/100/1000BaseT Gigabitethernet (RJ45), Modem 56K V.92, Bluetooth,
Porty we/wy 4 porty USB 2.0, port HDMI™ z HDCP, VGA, ExpressCard™/54, S-video/TV-out, IEEE 1394, RJ-11, RJ-45 ,gniazdo słuchawek/głośnika/line-out (obsługa S/PDIF), gniazdo mikrofonowe, gniazdo line-in, gniazdo zasilacza sieciowego
Typ wskaźnika TouchPad
Bateria Li-Ion
System operacyjny MS Windows Vista Home Premium
Oprogramowanie Acer Empowering Technology, Acer GridVista™, Acer Launch manager, Acer Arcade, Microsoft® Works 8.5 with Office Home and Student 2007 Trial, Norton Internet Security™, Adobe Reader™, CyberLink® Power Producer®, NTI® CD Maker™
Wymiary i waga 364 (szer) x 270.2 (gł) x 30.8/43.7 (wys) mm / 3.00 kg
Wyposażenie standardowe zasilacz prądu, bateria, komplet instrukcji obsługi
Gwarancja 24 miesiące osoba fizyczna / 12 miesięcy firma
Inne Czytnik kart pamięci 5-in-1 (SD/MMC/MS/MS PRO/xD), wbudowana kamerka internetowa

Student - 14-12-2007, 12:58

XP - Ja zamawiam na własne potrzeby bo nie chcę Visty, tu było najwięcej dogadywania aby to zamienić, co go 4GB to tak na wszelki wypadek :wink:
Co do samego modelu to były małe problemy z dostępnością i tylko jeden potencjalny dostawca zobowiązał się że jest w stanie dostarczyć do końca roka, zobaczymy jak będzie ma nadzieję że na święta dzieciaki będą oglądały filmy na nowym sprzęcie, nareszcie oddam swojego starego HP.

Anonymous - 14-12-2007, 13:13

arekp napisał/a:

4GB RAMu ... no to masz szanse na komfortowa prace z Vista ;-) Przy XP mozesz spokojnie 2GB RAMu wyciagnac, bo komputer i tak nie obsluzy a bedzie Ci tylko niepotrzebnie baterie wciagac.

Wszystko OK, tylko że te dodatkowe 2GB w XP można wykorzystać przydzielając ją np. jako pamięć karty graficznej - w przeciwnym przypadku jak najbardziej będzie leżeć odłogiem :wink:

Ja ostatnio dostałem nowego laptopa służbowego z pracy (Asus F5N ES) razem z Vistą i po tygodniu pracy poprosiłem o XP (miałem kłopoty z kompatybilnością większości softu). Vista to jak na razie śpiewka przyszłości bo każdy woli sprawdzone (co nie znaczy że dobre) XP :badgrin:

akbi - 14-12-2007, 13:20

slo_mo napisał/a:
2GB w XP można wykorzystać przydzielając ją np. jako pamięć karty graficznej

większość kart obsługuje do 1GB :)

slo_mo napisał/a:
Ja ostatnio dostałem nowego laptopa służbowego z pracy (Asus F5N ES) razem z Vistą i po tygodniu pracy poprosiłem o XP (miałem kłopoty z kompatybilnością większości softu)

Ja póki co nie napotkałem powyższych problemów, a zainstalowałem chyba już wszystko co chciałem ... no w sumie jeszcze soft do Nokii E50 mi został.

arekp - 14-12-2007, 18:18

Student napisał/a:
Co do samego modelu to były małe problemy z dostępnością i tylko jeden potencjalny dostawca zobowiązał się że jest w stanie dostarczyć do końca roka

Od 17 grudnia beda zalegaly u jednego mojego dostawcy w magazynie, niestety na ta chwile widze, ze bedzie sporo drozszy niz 4k :(

Juiceman - 15-12-2007, 23:25

Mala pomoc w laptopach ( mysle ze sie przyda)
Student - 17-12-2007, 07:28

Nie ma problemu jak droższe bo puściłem zakup 3 szt. za 16 tyś/netto, z tgo co się orientowałem to handlowiec się wyrobi w tej kwocie.
arekp - 17-12-2007, 11:15

Student napisał/a:
Nie ma problemu jak droższe bo puściłem zakup 3 szt. za 16 tyś/netto, z tgo co się orientowałem to handlowiec się wyrobi w tej kwocie.

W 16k netto za 3 sztuki wyrobilbym sie z palcem w nosie ;) Moj dostawca sugeruje cene BRUTTO dla klienta: 5604 zl (4590 zl netto). Szkoda, ze wczesniej nie napisales o tej kwocie :(

Student - 17-12-2007, 12:13

Człowiek cąłe życie dowiaduje sie nowych rzeczy. :cry:
Ale fakt będę pamietał, może uda dać sie jakiś namiar, zresztą my bardzo często robimy takie zakupy :wink:

arekp - 17-12-2007, 15:08

Sluze pomoca - lub sama cena do porownania - w przyszlosci.

Zdarza sie tak jak w przypadku komputera, ktory kupil AKBI ze nie jestem w stanie dac ceny nawet takiej samej jak oferuja niektore sklepy. Bywa tak jak w przypadku Twojej Toshiby, zaoferowalbym lepsza cene - zwlaszcza przy 3 sztukach - ale np. teraz juz ich na stanie nie ma. Towar przyszedl w malej ilosci i trzeba bylo rezerwowac jeszcze przed dostawa - mysle, ze Twoje notebooki wlasnie z tej puli beda pochodzic ;)

Tak na odleglosc moge Wam sciagac towar, ktory ma zewnetrzne gwarancje producenta. Bo jesli gwarantem jest hurtownia to za duzo by nas kosztowala obsluga ew. napraw.

Student - 18-12-2007, 14:09

No i właśnie ten dostawca ma problem, prawdopodobnie zobowiązał sie dostarczyć nie mając gwarancji że są ale cóż taka firma ( nie raz dali ciała ale może wyjdą z tarczą w ręku) bynajmniej chłopaki szukają dalej ale już wiem że na święta nie będę miał :cry:
arekp - 18-12-2007, 18:22

Student napisał/a:
No i właśnie ten dostawca ma problem, prawdopodobnie zobowiązał sie dostarczyć nie mając gwarancji że są ale cóż taka firma ( nie raz dali ciała ale może wyjdą z tarczą w ręku) bynajmniej chłopaki szukają dalej ale już wiem że na święta nie będę miał :cry:

Moj dostawca zapowiedzial, ze 20 grudnia dotrze kolejna partia - ceny na chwile obecna nie zmienili. Jesli pusciles tylko zamowienie, a nie kase to zostaw mi na PW kontakt do siebie. Dowiem sie jutro z rana czy jestem w stanie zapisac sie na wspomniana dostawe z 3 sztukami. Jesli dostawa dotrze a cena pozostanie bez zmian to jest szansa, ze przed swietami otrzymasz sprzet :-)

saphire - 18-12-2007, 18:46

To ja może uzupełnię i wrażenia z 10cio dniowego użytkowania Compala IFL90 w specyfikacji jak niżej:

Microsoft® Windows Vista™ Business PL + Office 2002 PL + 3 lata gwarancja door2door
Procesor Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7100 @ 1.80GHz, 1801 MHz, Rdzenie: 2, Procesory logiczne: 2
Wersja/data systemu BIOS COMPAL 1.10, 2007-06-26
Wersja SMBIOS 2.4
Całkowita pamięć fizyczna RAM 2GB
Nagrywarka DoubleLayer MATSHITA DVD-RAM UJ-850S ATA Device
Typ karty GeForce 8600M GT, NVIDIA, RAM512,00 MB
Ekran Philips 1280x800 co prawda glare ale nie ma odblasków aż tak mocnych jak w innych panelach a i kolorki pięknie odwzorowuje.
Faks-modem Motorola SM56 Data
Sieciówka Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet
Radiówka Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN
Twardziel FUJITSU MHW2160BH ATA Device (5200rpm) 149,05 GB (160 039 272 960 bajtów)
Port FireWire, Glide, skaner linii palilarnych, Bluetooth, dźwiękówka z dwoma mikrofonami (stereo)
Kamerka wbudowana w panel nad ekranem 2Mpx
2 porty USB 2.0 zwykłe oraz dodatkowe 2 porty USB 2.0 o zwiększonej obciążalności:
Intel(R) ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2830
Intel(R) ICH8 Family USB2 Enhanced Host Controller - 2836
Czytnik kart Ricoh SD/MMC Host Controller oraz slot PCIExpress
Chipset Mobile Intel(R) PM965/GM965/GL960 Express PCI Express
Bez IRDA, LPT, COM ale za to z powiększonym akumulatorem, złącze svhs i na zewnętrzny monitor
(pewnie jeszcze o czyms zapomniałem napisać)

Wierzch klapy panelu jest malowany czarnym metalikiem fortepianowy i cholernie widac na nim wszelkie "macania" paluchami :) Ekran pomimo że Glare to nie jest bardzo refleksyjny - w innych laptopach o wiele bardziej się wszystko odbija.

Maszynka śmiga spoko. Wydajnościowo jak najbardziej. Kamerka spoko choć szkoda że nie ma regulacji ustawienia kierunku i nagrywa na wprost, mikrofony też, dźwiękówka ok, głośniczki też w porządku ale Dell chyba ciut lepiej grał. Panel nie ma zamknięcia - po prostu jakoś jakby magnetycznie czy cos w ten deseń po zamknięciu przylega do obudowy.

No i ta paskudna siermiężna naklejka na panelu: COMPAL - zedrę i coś innego nakleję - może jakieś holograficzne oczęta ;) bo pod nią jest tzw. "pępek" ze śladem po wtryskarce. Obudowa jest OK - sztywna i plastik przyjemny w dotyku "ciepły", klawiatura sprężysta aczkolwiek jest ciut inny układ klawiszy niż miałem w poprzednim laptopie Dell D505 i chwilę zajmie zanim się przestawię, kontrolki niebieskie, dokumentacja w pdf na krążku bardzo fajna bo nawet podstawy z windy XP i z Visty opisuje, sterowniki na płytce też ok. Czytnik do odcisków palców działa idealnie - super przyspiesza to logowanie się do kompa (szczególnie w firmie). Zasilacz LITEON. Laptop cichutki nawet na pełnej mocy wiatraków prawie nie słychać.

Generalnie jestem zadowolony ze wszystkiego i miło zaskoczony tym składakiem. No i ta cena :) - za "markowe" duużo więcej sie płaci.

EDIT: To Compal IFL90 (ciut zmodernizowany następca FL90)