Carisma - Techniczne - Komputer w Cari DI-D
Yuppy - 07-05-2011, 01:47
Komputer po prostu zaczyna liczyć średnie spalanie od momentu zresetowania. Im krótszy czas od resetu, tym bardziej zobaczysz spalanie chwilowe, im dłuższy, tym dokładniejsza średnia wartość na danym odcinku. Sprawdź na trasie, ile będzie pokazywał powiedzmy przy 100km/h, najlepiej z ustawionym tempomatem. Jeśli dalej będzie zdecydowanie ponad 10l to coś jest nie tak.
witus86 napisał/a: | 1. czy są dostępne oryginalne radia do Cari z napędem CD a najlepiej z mp3(w to jednak wątpię) obsługujące komputer? |
Są z CD, ale bez MP3.
witus86 napisał/a: | 2. Do czego służy nieoznakowany przycisk po lewej stronie pod komputerem podobny do tych do ustawiania godziny? |
Zgodnie z instrukcją przycisk ten odpowiada za jasność wyświetlacza i wybór jednostek. Nie pamiętam, czy można było zrobić nim coś innego. Była gdzieś na forum rozpiska, jak sterować komputerem bez oryginalnego radia, chyba tam też ten przycisk był używany.
diilthc - 07-05-2011, 17:41
witus86 napisał/a: |
2. Do czego służy nieoznakowany przycisk po lewej stronie pod komputerem podobny do tych do ustawiania godziny?
Pozdrawiam! |
Ten przycisk służy właśnie do resetu sredniego spalania.Przytrzymaj przez 3-5 sek , przez chwile wyskoczy - - - a po chwili srednie spalanie.
dewu123 - 05-06-2011, 12:52
A ja prowadzę sobie arkusz w Excelu i z moich obliczeń tez wychodzą ciekawe wnioski za 30 litrach zrobiłem prawie 500 km,(jeszcze troszkę w baku zostało)
Tu macie tabelkę 1wsz kolumna to stan licznika, 2ga kilometry, 3cia Cena paliwa w danym dniu(NESTE), 4 ile zatankowałem 5 ile zapłaciłem.
Uploaded with ImageShack.us
Łącznie wychodzi powiedzmy 486km na 28 litrach paliwa Średnie spalanie byle gdzie wychodzi 5,7-5,8. Większość czasu dojezdzam na uczelnie przez miasto.
Aha i żeby nie było., strasznie dziadkuje, 2tys przekraczam tylko kiedy wyprzedzam, i cały czas jak dojezdzam do świateł albo z górki czy coś to na biegu bez gazu. Poza tym żongluje biegami strasznie, kiedy tylko mam możliwość przełączam na wyższy, staram się jeździc ciągle na 5tce ;P. Oczywiście nie jeżdżę na piątce 40 czy tam 50km/h.
Co do komputera to spalanie wylicza mi nawet ok, może zawyża o 0,1- 0,2 litra.
Saqu - 05-06-2011, 13:42
a tankujesz do pełna czy tak sobie mniej więcej patrzysz? bo z tabelek wynika, że jednak tak mniej więcej patrzysz...
dewu123 - 05-06-2011, 13:57
Dlaczego ma tak wynikać? Zatankowałem 25 jak miałem już prawie nic w baku:P. potem do tankowałem te 5 litrów nic i teraz znów prawi nic nie mam .
kamir - 05-06-2011, 17:30
Najlepiej sprawdzić spalanie lejąc "pod korek", przejechać 100 km i dolać pod korek.
Wtedy wiesz ile Ci spaliła na przejechane 100 km...
dewu123 - 05-06-2011, 17:32
Pewnie, ale do zera i do zera to to samo tylko 2gą stronę .
Saqu - 05-06-2011, 20:39
no nie bardzo, wskaźniki nie są zbytnio dokładne, żebyś wiedział, że już osiągnąłeś dokładnie ten sam poziom co wcześniej itp. jak dla mnie to oszacowanie mniej więcej ile pali jest trochę ni jakie
Nie lepiej Ci tankować do pełna? tak czy owak ceny jakoś drastycznie w dół nie pójdą żebyś miał być stratny, a z drugiej strony to i tak wyjeździsz to co zatankujesz więc tankując do pełna raz oszczędzasz na czasie i pewnie na pompie paliwa
dewu123 - 05-06-2011, 22:50
Wiesz co, powiem CI tak jak coś to i tak wyniki zawyżone są w górę bo zalałem do praktycznie pustego baku a teraz pewnie jest wiec jak mam 5,7 a może jest nawet 5,5 to tylko lepiej . Jak będę miał więcej pieniędzy to na pewno tak zrobi ale narzazie mnie nie stać
Yuppy - 06-06-2011, 10:16
dewu123 napisał/a: | (...) bo zalałem do praktycznie pustego baku (...) |
Tak się może wydawać, ja już kilka razy jeździłem trochę na rezerwie, gdzie wydawało się, że bak może być już praktycznie pusty, a potem zawsze jak tankowałem do pełna, to wychodziło że jeszcze 5-7l było. Rezerwa jakby zakładała, że nie powinno się jeździć na tak niskim poziomie paliwa, choć i tak starcza na około 100km.
No i oczywiście najbardziej miarodajna będzie metoda z laniem do pełna. Chociaż u mnie akurat komputer wylicza spalanie dość dobrze i w większości pokrywa się ze spalaniem faktycznym.
Zamiast arkusza w Excel'u możesz zainteresować się portalami, które umożliwiają prowadzenie całego dziennika kosztów i generują całkiem ciekawe statystyki. Ja korzystam z autocentrum i chwalę sobie. Nasze forum pozwala nawet na umieszczenie własnych statystyk z autocentrum w stopce.
dewu123 - 06-06-2011, 10:56
Wiesz co, myślę ze o 100km to raczej się nie pomyliłem , jest mniej więcej tyle samo. Nie stać mnie żeby zalać teraz 55litrów przy tych POMYLONYCH CENACH paliwa .
Używam Excela bo Excel ma dużo naprawdę ciekawych funkcji, poza tym mam w nim całkiem duża sprawność, to co wrzuciłem to tylko mała cześć mojej całe tabeli. Śledzę wszystko na bieżąco, najbardziej miarodajny wynik będzie kiedy wezmę wszystkie wlania i kilometry z całego używania auta po mniej więcej roku i wtedy te parę litrów które auto miało po zakupie i w tym momencie obliczeń przy rocznym spalaniu będzie powodowało odchyl może o 1-2%;), no bo jak w ciągu roku powiedzmy spale 1000l to 10l to właśnie ten 1% o który powiedzmy się pomylę.
Zobaczę tą aplikacje z auto centrum, jak ją zrozumiem to może też tam zacznę ją prowadzić
Student - 06-06-2011, 14:26
Tankowanie w sobote:
Przejechano 855km
Zatankowano 60.3l
Jazda daleko od kapeluszowej.
Kolejne tankowanie:
Przejechano 820km
Na rezerwie 45km
Zatankowano za 150.3zł nie pamiętam ile litrów bo samochód szedł do mechanika i nie chciałem dać z pełnym bakiem.
:
Yuppy - 06-06-2011, 16:47
Student napisał/a: | Tankowanie w sobote:
Przejechano 855km
Zatankowano 60.3l |
Jak to zrobiłeś przy baku 60l? Rozumiem, że trochę paliwa mieści się we wszelakich przewodach, ale chyba już zaczynał się "dławić"?
Ja często jak tankuje do pełna, to wchodzi około 55l przy przejechanych 900km od ostatniego tankowania, ale ja robię sporo trasy.
Student, a czy była jakaś różnica w spalaniu po wirusie? Bo słyszałem, że takowego masz, ale większych szczegółów nie znam, a nie ukrywam, że sam jestem zainteresowany.
dewu123 - 08-10-2011, 13:21
Już tu ktoś poruszał ten temat ale nie dostał odpowiedzi. Potrzebuje pomocy. Mam Cari 1,9 DI-D 130. I komputer wyświetla mi następujące dane...
tyle co jest na liczniku 240 zostało przejechane na ciągle tych samych kreskach... resetuje komputer i dalej kreski... raz miałem tak ze jak za 2 dni odpalając 3 raz samochód, policzył mi 1 trasę i potem zatrzymał sie na wyniki 7,2 przez 3 dni... Wie ktoś co się może dziać? teraz już 5 dni jeżdżę bez resetowania i ciągle takie wyniki...
[ Dodano: 09-10-2011, 13:39 ]
Ponawiam prośbę, samochód kompletnie przestał cokolwiek liczyć.
[ Dodano: 10-10-2011, 09:05 ]
Dzis jadąc na uczelnie wtałem w korku spowodowanym swiatłami sterującymi ruchem wachadłowo, wyłączyłęm silnik bo wiedziałem ze to ponad 2 minuty stania, i co? Po włączniu komputer odziwo zaczął liczyć spalanie, ale na krótko... po następnym znowu przestał ... Ma ktos jakieś pomysły?
Yuppy - 10-10-2011, 11:32
Mi raz zdarzyła się podobna sytuacja. Po wyzerowaniu wskazania spalania, przestało je obliczać i też pojawiały się kreski. Po jakiś 2-3 godzinach sytuacja wróciła do normy i do tej pory nigdy więcej to nie powróciło.
|
|
|