[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia
Owczar - 27-04-2009, 15:42
Ciężko prorokować wyciek może być z:
-uszczelniacza wałka sprzęgłowego ze skrzyni
-uszczelniacza wału z silnika
-miski olejowej
Musisz podjechac na kanał i zerknąć, czasem olej spływa tak że może zmylić i plama oleju nie powie skąd jest wyciek.
Musisz się przyjrzeć gdzie jest źródło. Miskę łatwo odróżnisz, jeśli to któryś z uszczelniaczy to jedynie po rodzaju oleju wyciekającego możesz rozpoznać bo będzie ciekło na łączeniu skrzyni z silnikiem.
Nie rozumiem Twojej nomenklatury wciśnięte/wyciśnięte. jeśli masz problem jak autor wątku to do wymiany łożyska i pewnie uszczelniacz wałka. Tak czy inaczej skrzynia do zdjęcia.
Koszty zaczynają się od łożysk i kompletu uszczelniaczy do skrzyni, a także oleju.
W zależności od stanu sprzęgła, jak masz skrzynię na ziemi to czasem warto wymienić jeśli się kończy. Do tego łożysko oporowe.
Łożyska w cenie od 80 do 100zł, uszczelniacze koło 25 za sztukę, olej zależy jaki kupisz ale coś koło 70-100zł.
joshua - 10-06-2009, 21:24
Mam pytanie, co moze byc powodem braku mozliwosci wrzucenia biegu, jakiego kolwiek.
Bez znaczenia czy silnik zimny czy cieply.
Czasami nie mozna poprostu wrzucic zadnego biegu.
Co jest pod mala pokrywka na gorze skrzyni?jest tam taka zaslepka gumowa, czy tam tez sie leje olej?
Z kolei przy wylaczonym silniku wchodza idealnie.
Dzieje sie to nie caly czas, czasami, coraz czesciej.
Marcino - 11-06-2009, 21:30
joshua napisał/a: | Mam pytanie, co moze byc powodem braku mozliwosci wrzucenia biegu, jakiego kolwiek.
Bez znaczenia czy silnik zimny czy cieply. |
Ja myślę ze to może być sprzęgło....
dudzian - 15-06-2009, 03:17
ja wymieniałem to łożysko w skrzyni i przy okazji sprzęgło bo sie rozsypalo:))
xor - 15-06-2009, 12:25
Które łożysko w skrzyni może huczeć TYLKO przy obciążeniu ?
Już kiedyś pisałem, alke teraz dokładnie wiem :
słychać je tylko na biegu jak wciskam gaz. Im większy opór na kołach, tym mocniej słychać. Najmocniej na 1 przy nawet lekkim przyspieszaniu, najsłabiej na 5.
Na luzie cisza.
Na wciśniętym sprzęgle cisza.
??
Krzyzak - 15-06-2009, 12:56
xor napisał/a: | Które łożysko w skrzyni może huczeć TYLKO przy obciążeniu ?
Już kiedyś pisałem, alke teraz dokładnie wiem :
słychać je tylko na biegu jak wciskam gaz. Im większy opór na kołach, tym mocniej słychać. Najmocniej na 1 przy nawet lekkim przyspieszaniu, najsłabiej na 5.
|
przednie walka sprzeglowego - chyba jedyne kulkowe w tej skrzynce
Anonymous - 15-06-2009, 15:55
Witam Panów,
właśnie wróciłem od magika od skrzyń - wymieniał komplet łożysk w skrzynce ( wałka sprzęgłowego, mech. różnicowego itp ) i... zonk
ogólnie skrzynia chodzi cichutko i pięknie ale - przy hamowaniu silnikiem ( chyba tylko na drugim biegu ) z wysokości 3 tyś obr. skrzynia warczy jakby śrubka specowi w skrzyni została.....metaliczny dzwięk który cichnie poniżej 2 tyś obr.
na luzie cisza, przy wciśnietym sprzęgle cisza.
ręce opadają.......co dalej?
Owczar - 15-06-2009, 16:25
Reklamacja naprawy...
Anonymous - 15-06-2009, 16:49
sęk w tym że już tam byłem po raz drugi.......
za pierwszym razem było tak samo tylko głosniej - oddałem więc autko ponownie - skrzynie rozebrali i zlozyli - jest lepiej a nie do konca jest dobrze bo skrzynia warczy. Koles stwierdzil ze lozyska osadzil dobrze ( bo nie da sie niby zle) i nic wiecej nie zrobi.....czy jesli odda po raz trzeci to cos zmieni? nie wiem co robic.....
Krzyzak - 16-06-2009, 08:53
a sprawdzal luz osiowy walka? - bo tam w zaleznosci od luzu daje sie rozne podkladki pod tylne lozysko (to w koszu poliamidowym)
nawet Mitsubishi oznaczylo je kolorami, zeby bylo latwiej odroznic
ew. czy pozostale lozyska (a raczej ich zewnetrzne bieznie) skladal na cyne? - badajac grubosc jej zgniotu, by dopasowac podkladki
zadaj te pytania i bedziesz wiedzial czy bylo zrobione zgodnie ze sztuka
tommyc1 - 16-06-2009, 09:08
A ja miałem taką przygodę kilka dni temu:
Powrót z urlopu. Po przejechaniu ok. 40km trasy, przy kolejnym zwolnieniu i redukcji do 2 biegu, skrzynia "zablokowala" mi się na tym właśnie biegu. I koniec. Ani dudu. Nie mogłem wyłączyć biegu ani go zmienić. Dźwignia dała się przesuwać w pionie, w poziomie nie. Tylko wciśnięcie sprzegła pozwalało na luz...i co dalej. Odstawiłem do serwisu. Okazało się, że to jakaś "pierdółka", nie same linki-cięgna od sterowania skrzynią, tylko jakieś "trzymadełko" takiej linki się ułamało. Mechanior, który to oglądał miał taki sam przypadek u siebie i sobie to po prostu zaspawał. Mi zaproponował to samo-zgodziłem się, samochód sprawny.
A teraz pytanie: cz w galantach często sie to zdarza??? Coś mnie ten samochód znielubił chyba ostatnio...
Przeprazsam za niefachową terminologię, ale nie znam budowy skrzyni biegów i nie wiem jak się nazywają wymienione przeze mnie elementy
Owczar - 16-06-2009, 11:01
tommyc1, bodajże Banolito miał taki problem, nie wiem o co konkretnie chodzi, ale podobno Pan Leszek mówił, że to się zdarza w EA. Z tego co on pisał to jakiś łącznik cięgna elastyczny. Podobno guma pęka, ale jak się zrobi na sztywno to jest ok.
Lideek, zrób tak jak napisał Krzyzak, ale zadaj pytanie nie sugerując odpowiedzi.
Anonymous - 16-06-2009, 21:08
Krzyzak, Owczar jesteście chyba genialni
dzis pojechalem do magika ponownie i stwierdzil że "chyba" jest jakis luz na wałku i zaczął rozmowe o podkładkach dystansowych....także chyba On sam wie co popaprał....
w poniedziałek odstawiam auto i zadam mu te pytania i w razie czego poinstruuje.
Dzięki Panowie - dam znać co wyjdzie.
Krzyzak - 16-06-2009, 21:20
sam walek sprzeglowy jako calosc to luz moze miec - bo wlasnie przednie lozysko jest zamykane taka blaszka, ale juz poszczegolne elementy na walku a szczegolnie tylne lozysko, powinny byc odpowiednio spasowane i wlasnie temu sluza specjalne podkladki roznej grubosci
kravietz - 19-06-2009, 09:28 Temat postu: Łożysko skrzyni biegów GDI 2.4 Próbuje rozebrać skrzynię biegów w celu wymiany łożyska ,czy ktoś rozbierał taką skrzynię ?
|
|
|