Komputery, RTV, AGD, Komorki - Wybór AGD - lodówka, piekarnik ...
Krzyzak - 17-02-2017, 20:41
Juiceman napisał/a: | wypowie o szajsungu? | Samsung to po koreańsku demon. Więc tylko dla ateistów
Olivia - 17-02-2017, 22:15
Cytat: | Indukcja to czysto - nie ma tlustego osadu jak z gazu |
Gaz nie jest tłusty więc nie rozumiem skąd miałby brać się osad.
Cytat: | Nie śmierdzi palonym gazem |
W takim razie masz jakiś problem z wentylacją. Kiedyś w mieszkaniu służbowym w Niemczech była awaria sieci ciepłowniczej i grzałam w w mieszkanku (kawalerka z aneksem ok. 35m2) gazem z kuchni. Wchodząc i wychodząc z mieszkania na świeże powietrze zapachu gazu nie czułam. Lepiej bądź ostrożny i sprawdź instalacje gazową. Ponieważ mieszkam w starym domu gdzie ostatni remont instalacji był gdzieś w latach 80-tych i do tej pory nigdy czegoś takiego nie wyczułam.
Co jak co ale to akurat zaleta budowy płyty. Sama mam płytę gazową która jest ze szkła hartowanego i też się lekko czyści.
Cytat: | gazem rączki od patelni gdy płomień za duży. |
Jak długo żyję i gotuję, tak czegoś takiego nie dokonałam i nie widziałam a mieszkałam z naprawdę roztrzepanymi osobami. To już raczej wpływ pośpiechu, niezdarności, kiepskich garnków z plastikowymi uchwytami czy czego tam innego.
Podsumowując. Nie uważam że z indukcji już nigdy nie skorzystam. Ale na pewno gdy mogę wybiorę gaz.
tyku - 17-02-2017, 23:35
Olivia, Gotowałem na gazie teraz korzystam z indukcji
Krzyzak - 19-02-2017, 16:51
Olivia napisał/a: | skąd miałby brać się osad | to jest tak, że płomień gazowy jest w pewnej odległości od naczynia - 2-3cm i opływa go od dołu aż do boków (zależnie od regulacji płomienia) i dalej - zgodnie z fizyką, ciepłe powietrze unosi się do góry porywając z dużym przyśpieszeniem cząsteczki pary wodnej zmieszane ze wszystkim co się smaży czy gotuje, w tym tłuszcz - to dlatego góry w meblach w kuchni, gdzie się gotuje na gazie są zawsze takie brudne i trudno je doczyścić a można tylko z użyciem środków rozpuszczających tłuszcze
piotras78 - 19-02-2017, 17:06
Olivia napisał/a: | Gaz nie jest tłusty więc nie rozumiem skąd miałby brać się osad. |
Jeśli masz kuchenkę gazową to niestety, ale będziesz mieć tłusty osad. Sprawdziłem to u siebie
Krzyzak napisał/a: | Wiele razy spotkałem się z opinią, że z indukcji smakuje inaczej. Sam nie wiem czy tak jest, bo miałem gaz, mam indukcję - ale w międzyczasie zmieniliśmy trochę system żywienia, więcej gotowania na parze, mniej smażenia itd. więc automatycznie smakuje wszystko inaczej.
Idnukcja polega na tym, że płyta wytwarza szybkozmienne pole magentyczne (pewnie będzie gdzieś to opisane, strzelam że 50kHz) i to pole powoduje ruchy atomów żelaza w spodzie garnka a jak wiadomo ruch atomów zamienia się na ciepło, które dalej podgrzewa potrawy.
Z fizycznego punktu widzenia nie ma prawa smakować inaczej... |
To jest tak samo jak inny smak piwa z puszki czy rakotwórczość jedzenia z mikrofali
Moim zdaniem to mit.
Olivia - 19-02-2017, 18:32
We wszystkich mieszkaniach miałam okap. Nigdy nie spotkałam się z meblami nad kuchenką gazową. Nie sądzę aby okleina przy długotrwałym działaniu to wytrzymała.
Wszystko to co piszecie zależy od tego jak się sprząta. Jeżeli robicie to tak jak moja była współlokatorka ze Szwecji to zawsze będzie brudno. Zmycie podłóg w kuchni nie pomoże na kurz na meblach kuchennych czy chociażby wszędobylskie włosy etc. Gdy jestem w domu szybkie przetarcie mebli w kuchni i jadalni co trzy dni wilgotną ścierką zajmuje mi około 3 do 5 minut + 5 minut (z zegarkiem w ręku) mopowanie z zamiataniem. A ja mam dużą kuchnie połączoną z jadalnią w stylu angielskim, czyli z wyspą. Dokładnego metrażu nie znam, ale porównując po metrażach mieszkań służbowych czy hoteli w których bywam, oceniam na 55 m2, być może ciut więcej.
Po prostu są ludzie dla których sprzątanie mieszkania raz na dwa tygodnie, gdzie codziennie się jest w mieszkaniu, wystarcza. Ale wtedy po wizycie u takich ludzi, poruszając się w skarpetkach czy bosą stopą, grozi ubrudzeniem butów od środka, czytaj wkładek.
Krzyzak - 19-02-2017, 20:37
piotras78 napisał/a: | tak samo jak inny smak piwa z puszki | ale ten smak jest inny, dlatego trzeba przelewać do pokala
zresztą - nie ma piwa z puszki - jest albo piwo albo z puszki
jedzenie z mikrofali też jest inne niż np. z opiekacza - inna metoda grzania; wszyscy wiedzą, że zapiekanka z mf jest gumowata i szybko stygnie a z opiekacza jest chrupiąca
więc tu się zgodzę co do różnych smaków - ale mikrofala nie przekazuje ciepła z jednego źródła do drugiego, lecz przeciąga wodę z potrawie w różnych kierunkach z bardzo dużą częstotliwością i zmiennym kierunkiem a nie podgrzewa talerz
piotras78 - 20-02-2017, 11:02
Olivia napisał/a: | Po prostu są ludzie dla których sprzątanie mieszkania raz na dwa tygodnie, gdzie codziennie się jest w mieszkaniu, wystarcza. Ale wtedy po wizycie u takich ludzi, poruszając się w skarpetkach czy bosą stopą, grozi ubrudzeniem butów od środka, czytaj wkładek. |
Rozumiem, że nad szafkami, za lodówką itp. sprzątasz co 2-3 dni?
Krzyzak napisał/a: | ale ten smak jest inny, dlatego trzeba przelewać do pokala |
A TeKu albo od rastala craft master one to już ni może być?
Krzyzak napisał/a: | zresztą - nie ma piwa z puszki - jest albo piwo albo z puszki |
Z rodzimego rynku cieszyńskie DIPA albo BrewDog w puszce to też nie piwa? Już abstrahując od tego, że puszka jest zwyczajnie lepsza
Krzyzak napisał/a: | jedzenie z mikrofali też jest inne niż np. z opiekacza - inna metoda grzania; wszyscy wiedzą, że zapiekanka z mf jest gumowata i szybko stygnie a z opiekacza jest chrupiąca |
Ale to tak samo jakbyś porównał ciemne piwo do jasnego. Jakie znaczenie dla smaku potrawy ma to czym będziesz podgrzewać patelnie? Czy położysz na rozgrzany żeliwny blat czy użyjesz do tego płomienia gazu wyjdzie na to samo.
Marcino - 20-02-2017, 15:14
Zgadzam się:)
RalfPi - 20-02-2017, 19:18
piotras78 napisał/a: |
Ale to tak samo jakbyś porównał ciemne piwo do jasnego. Jakie znaczenie dla smaku potrawy ma to czym będziesz podgrzewać patelnie? Czy położysz na rozgrzany żeliwny blat czy użyjesz do tego płomienia gazu wyjdzie na to samo. |
Gaz nie daje tej dynamiki, co indukcja.
Może z innej beczki , na przykładzie wołowiny -
jak zrobisz ją w gulaszy, to mięso jest jakieś byle jakie..
A jak porządnie najpierw usmażysz, a potem zrobisz ją w rękawie ( a dzień, dwa wcześniej zapeklujesz), to smakuje jak marzenie.
Krzyzak - 20-02-2017, 21:12
piotras78 napisał/a: | puszka jest zwyczajnie lepsza | mam znajomego w Danone, który na w kwestii żywności jest omnibusem i powiedział jedno - tylko szkło nie reaguje z jedzeniem
piotras78 napisał/a: | Ale to tak samo jakbyś porównał ciemne piwo do jasnego | nie, to nie to samo - tak jakbym porównał to samo piwo na zimno lub z lodem (znaczy kostkami
piotras78 - 20-02-2017, 21:44
RalfPi napisał/a: | jak zrobisz ją w gulaszy, to mięso jest jakieś byle jakie..
A jak porządnie najpierw usmażysz, a potem zrobisz ją w rękawie ( a dzień, dwa wcześniej zapeklujesz), to smakuje jak marzenie. |
Jak z kurczakiem- z pary to byle jakie a w kebabie dobry- tylko nadal nie wiem co to ma do rzeczy
Krzyzak napisał/a: | mam znajomego w Danone, który na w kwestii żywności jest omnibusem i powiedział jedno - tylko szkło nie reaguje z jedzeniem |
Ale przez szkło przenika UV, do tego w butelce masz kapsel, metalowy i do tego gumowa uszczelka na kapslu jest. Aluminium jest lakierowane, gdyby reagowało z piwem to zaraz puszki by eksplodowały- są cienkie w wew. jest stosunkowo duże ciśnienie.
Swoją drogą to ja mam znajomego co robił kiedyś w FSO a teraz pracuje w mitsubishi i mówi, że polonez to było auto a te nowe carismy i pajero to już nie to samo i w ogóle złe
Cytat: | nie, to nie to samo - tak jakbym porównał to samo piwo na zimno lub z lodem (znaczy kostkami |
gulgulq - 20-02-2017, 21:53
piotras78 napisał/a: | Aluminium jest lakierowane, gdyby reagowało z piwem to zaraz puszki by eksplodowały- są cienkie w wew. jest stosunkowo duże ciśnienie. |
Jedzenie vel piwo nie koniecznie musi reagować z aluminium i lakierem. Może po prostu rozpuszczać powłokę.
piotras78 - 20-02-2017, 22:49
gulgulq napisał/a: | Jedzenie vel piwo nie koniecznie musi reagować z aluminium i lakierem. Może po prostu rozpuszczać powłokę. |
Powłoka (lakier) jest atestowana do kontaktu z żywnością. Puszka w mojej opinii jest lepsza. Podobnie jak naturalny korek w winie nie jest najlepszy.
Swoją drogą do szkła też są dodawane różne dziwne dodatki, więc ja nie wiem z czego kupować piwo. KEG też nie jest najlepszy, bowiem stal nierdzewna ma swoje wady
Juiceman - 21-02-2017, 08:43
A wracając do tematu :
Prawdopodobnie coś takiego wybierzemy:
Lodówka Samsung RB31FERNCSA - tu mam obawy bo ludzie marudzą że głośna ta lodówka - więc może lepiej rozglądnąć się za czymś innym ? Warunek 96-98l zamrażarka, wysokość max 190cm. ( preferowane 185cm).
Zmywarka Bosch SMV58L60EU
Piekarnik Amica EB8774BA+ INTEGRA PROBABY
Płyta indukcyjna Samsung NZ64H57479K
Pralka LG 6 motion DDF12B8ND - ta pralka z racji, że górę można zdjąć dzięki czemu będzie niższa. ( pralka idzie pod duży blat)
Może ktoś używa powyższych ?
|
|
|