Nasze Miśki - Miśki KaWu
KaWu - 21-05-2010, 21:19
Wczoraj przy przebiegu 207550km Galant dostal nowy rozrzad.
Planowalem wymiane za 2÷3 tygodnie bo teraz czasu, pomocy, kanalu, pogody nie bylo.
Ale oczywiscie zlosliwosc rzeczy martwych i tydzien temu cos zaczelo szumiec z okolic rozrzadu. Po zdjeciu pokrywy wygladalo to na lozysko albo pompe wody. Przez 3 dni nie jezdzilem Galem
Moze i dobrze sie stalo bo auto za kilka dni odstawilem Galanta z pomoca Wowik'a do Deejaya - wielkie dzieki chlopaki Bartek z doskoku miedzy swoim Galem a moim zrobil mi wymiane kpl rozrzadu i wymiane plynu chlodniczego.
Dzis go odebralem i znowu moge sie cieszyc jazda.
Bartek znalazl jeszcze mala dziurke w plecionce - trzeba bedzie zrobic. A juz myslalem ze z wiekiem auto dostaje jakies turbo .
No i trzeba bedzie uszczelnic miske olejowa bo zaczyna juz puszczac olej.
To tyle z wazniejszych rzeczy.
Aha i jeszcze pozostaje wymiana lewej kratki powietrza, ktora ma ulamany uchwyt (regulacja gora/dol) i nie domyka/otwiera dobrze nawiewu.
Aha i te szumy => siadla juz pompa wodna.
KaWu - 25-05-2010, 08:08
Jeszcze fotki, ktorych kilka Bartek zrobil:
Uploaded with ImageShack.us
KaWu - 22-07-2010, 07:31
Wczoraj przy przebiegu ~210020 km zapalila sie kontrolka CHE. Po ok. 5 km zgasla.
Odczytalem kody bledow.
ABS: 24 - zwarcie czujnika kola tyl - wiec raczej ok.
CHE: chyba 54 - immobilizer (brak komunikacji immo z ecu)
i chyba 11 (?) - to z manuala sonda. Choc nie jestem pewny bledu.
N skrzyni: miga caly czas - wiec ok.
Wczoraj jeszcze po pracy zdjąłem klemę i wyzerowałem błędy.
Po 2 dniach jazdy nie ma już błędu IMMO oraz błędu sondy.
Są tylko błędy (ABS) nr: 22, 23, 24 - czyli zwarcie czujnika predkosci kola LP, PT i LT.
Dodatkowo dzis do pracy sprawdzilem i sonda poki co zyje. Oscyluje-choc ciut inaczej na gazie niz na paliwie. Ale i tak sonde zamowilem bo na tej juz jest ponad 210 000 km wiec swoje mozna powiedziec, ze wyjezdzila. Jak zmienie to zobaczymy czy sie zmieni jej praca ...
KaWu - 23-07-2010, 23:37
NO wlasnie wrocilem z wymiany sondy (przed katalizatorem) przy przebiegu 210130 km-ciekawe czy swoje wyjezdzila .
Zamontowalem Japonska NTK o nr : OZA 624-E4.
Od jutra urlop wiec zobacze jak sie bedzie spisywac po polskich drogach.
stary alfer - 24-07-2010, 15:57
KaWu napisał/a: | Zamontowalem Japonska NTK o nr : OZA 624-E4. |
KaWu, jakie koszta i gdzie kupiona?
KaWu - 07-08-2010, 23:23
stary alfer, lambda 119 zl i wysylka 22zl (dostawa na drugi dzien). Choc Hugo kupil ta tansza NTK i pisal, ze sprawuje mu sie tez ok. Tylko nie wiem jaka tamta ma grzalke-a ta jest podobno dedykowana do naszego silnika.
Moja zostala kupiona w Firmie z Wloclawka: Moto-Partner.
Chcialem wymienic jeszcze przed wyjazdem i w piatek prawie w nocy ja wymienialem bo w sobote byl wyjazd.
Dzis wrocilem: licznik pod domem pokazal rowno 211 000 km.
Galant spisal sie wzorowo. Tradycyjnie wakacyjny wyjazd rodzinny i auto bylo na max pod dach zapakowane Choc mialem male okienko posrodku we wstecznym lusterku.
Po wymianie pojawil sie znowu blad sondy lambda. Sprobuje jeszcze wykasowac go i zobacze czy sie pojawi. A byc moze to druga sonda cos szwankuje i blad wyrzucila. Z tego co wiem ona odpowiada tylko za odczyt "parametrow". A za spalanie tylko pierwsza sonda.
Na tygodniu posprawdzam jeszcze co i jak.
Co do instalacji lpg spisuje sie takze bez zarzutu. Obliczylem wlasnie ze przejechalem na niej od marca ub. r. ponad 24000 km.
KaWu, napisał/a: | Aha i jeszcze pozostaje wymiana lewej kratki powietrza, ktora ma ulamany uchwyt (regulacja gora/dol) i nie domyka/otwiera dobrze nawiewu. |
+ Kratka w miedzy czasie zostala wymieniona.
Hugo - 08-08-2010, 11:44
KaWu napisał/a: | Choc Hugo kupil ta tansza NTK i pisal, ze sprawuje mu sie tez ok | Nic się nie dzieje.
KaWu - 02-10-2010, 23:21
Przez ostatnie 2 miesiące nic wielkiego się nie działo. Nawał pracy i obowiązków i nie ma kiedy coś pogrzebać przy miśku. Mimo to sprawuje się bez zarzutow.
Z tego co pamiętam: dziś znalazłem przeciek ze ściany grodziowej pod nogi kierowcy.
Miałem już nieźle wykładzinę mokrą.
Zdjęcia umieściłem w tym tamacie: http://forum.mitsumaniaki...p=757822#757822
Galant dostał też nowy płyn hamulcowy, filtr powietrza zostal wyczyszczony i nasaczony i poszla nowa wycieraczka na tył
Hugo napisał/a: | KaWu napisał/a:
Choc Hugo kupil ta tansza NTK i pisal, ze sprawuje mu sie tez ok
Nic się nie dzieje. |
U mnie także. Nawet o dziwo z tankowania na tankowanie mam coraz mniejsze spalanie - wiec cieszy.
Miałem też już pokorodowane felgi stalowe (zimowe) więc poszły do piaskowania i..... teraz już nie będą srebrne tylko na tą zimę zagoszczą czarne
Aha na zimę czekają także nowe dywaniki gumowe-korytkowe. A pierwsze skrobanie szybek bylo juz przedwczoraj... brrr.
Do zrobienia:
KaWu napisał/a: | Bartek znalazl jeszcze mala dziurke w plecionce - trzeba bedzie zrobic. A juz myslalem ze z wiekiem auto dostaje jakies turbo .
No i trzeba bedzie uszczelnic miske olejowa bo zaczyna juz puszczac olej. |
1. Plecionka poki co jeszcze nie zostala naprawiona Po przegonieniu trasy na POznan doszla jeszcze gdzies dziurka w wydechu w okolicach przed koncowym tlumikiem - wiec jeszcze troche poczekam i hurtem polece po calosci
2. Z uszczelnieniem misy olejowej czekam do zmiany oleju. Olej z filtrem juz czeka na zmiane.
3. Chcialem jeszcze konserwacje podwozia zrobic ale nie bardzo jest kiedy i nie ma gdzie ...
4. Uszczlka pokrywy zaworow zaczyna sie pocic - do uszczelnienia.
5. No i do zmiany pasek wspomagania/klimy bo od miesiaca go podciagam a on i tak co jakis czas popiskuje. Nie kupujcie paskow Mehle - bo piszcza, wytrzymal z 5k km.
I to by bylo chyba na tyle.
KaWu - 07-10-2010, 13:17
Kto zgadnie jaka część wczoraj wieczorem "doszła" w Galu
Cezar - 07-10-2010, 13:42
KaWu napisał/a: | jaka część wczoraj wieczorem "doszła" w Galu |
bagaznik dachowy?
KaWu - 07-10-2010, 13:59
Cezar napisał/a: | bagaznik dachowy? |
Punkt, jeszcze powiedz z czego zaadoptowany i dostaniesz bonus
Cezar - 07-10-2010, 14:14
KaWu napisał/a: | powiedz z czego zaadoptowany |
Na to pytanie to juz tak idealnie nie odpowiem
Cos z niemcowni?
KaWu - 07-10-2010, 15:52
Nieee, jest z poczciwego PF 126 P
Musze dzis troszke desek z lozka przewiezc i jakby mialy nie wejsc do srodka to dach czeka.
KaWu - 15-11-2010, 11:54
Galant juz pomyka od jakiegoś czasu na zimówkach. Jeszcze nie zrobiłem foto na czarnych stalówkach, ktore były dotąd srebrne a ostatnio już brązowe
Na dniach także zakupiłem:
Zakupiłem, ponieważ od kupna auta mam instalację już na ksenonylecz ich nie używam żeby wiadomo nie mieć problemow i nie oślepiać innych, choć z tym problemu nie było - ale światła musiały nisko świecić.
Jak będą wolne wieczory to chciałbym soczewki upakować w reflektory.
Tutaj prośba do tych, co przechodzili przez to i podpowiedzą co i jak.
Bo póki co ciężko widzę temat cięcia odbłyśnika.
Rafal_Szczecin - 15-11-2010, 12:15
widze kolejny soczewkownik bedzie
Krzysztof, ja swoj projekt opisalem tutaj http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=240
moze cos pomoze
zycze powodzenia, i czekam na efekty.
|
|
|