To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Miśki KaWu

KaWu - 21-05-2010, 21:19

Wczoraj przy przebiegu 207550km Galant dostal nowy rozrzad.
Planowalem wymiane za 2÷3 tygodnie bo teraz czasu, pomocy, kanalu, pogody nie bylo.
Ale oczywiscie zlosliwosc rzeczy martwych i tydzien temu cos zaczelo szumiec z okolic rozrzadu. Po zdjeciu pokrywy wygladalo to na lozysko albo pompe wody. Przez 3 dni nie jezdzilem Galem :(
Moze i dobrze sie stalo bo auto za kilka dni odstawilem Galanta z pomoca Wowik'a do Deejaya - wielkie dzieki chlopaki :!: Bartek z doskoku miedzy swoim Galem a moim zrobil mi wymiane kpl rozrzadu i wymiane plynu chlodniczego.
Dzis go odebralem i znowu moge sie cieszyc jazda.

Bartek znalazl jeszcze mala dziurke w plecionce - trzeba bedzie zrobic. A juz myslalem ze z wiekiem auto dostaje jakies turbo :) .
No i trzeba bedzie uszczelnic miske olejowa bo zaczyna juz puszczac olej.
To tyle z wazniejszych rzeczy.
Aha i jeszcze pozostaje wymiana lewej kratki powietrza, ktora ma ulamany uchwyt (regulacja gora/dol) i nie domyka/otwiera dobrze nawiewu.

Aha i te szumy => siadla juz pompa wodna.

KaWu - 25-05-2010, 08:08

Jeszcze fotki, ktorych kilka Bartek zrobil:

Uploaded with ImageShack.us

KaWu - 22-07-2010, 07:31

Wczoraj przy przebiegu ~210020 km zapalila sie kontrolka CHE. Po ok. 5 km zgasla.
Odczytalem kody bledow.
ABS: 24 - zwarcie czujnika kola tyl - wiec raczej ok.
CHE: chyba 54 - immobilizer (brak komunikacji immo z ecu) :?:
i chyba 11 (?) - to z manuala sonda. Choc nie jestem pewny bledu.
N skrzyni: miga caly czas - wiec ok.

Wczoraj jeszcze po pracy zdjąłem klemę i wyzerowałem błędy.
Po 2 dniach jazdy nie ma już błędu IMMO oraz błędu sondy.

Są tylko błędy (ABS) nr: 22, 23, 24 - czyli zwarcie czujnika predkosci kola LP, PT i LT.

Dodatkowo dzis do pracy sprawdzilem i sonda poki co zyje. Oscyluje-choc ciut inaczej na gazie niz na paliwie. Ale i tak sonde zamowilem bo na tej juz jest ponad 210 000 km wiec swoje mozna powiedziec, ze wyjezdzila. Jak zmienie to zobaczymy czy sie zmieni jej praca ...

KaWu - 23-07-2010, 23:37

NO wlasnie wrocilem z wymiany sondy (przed katalizatorem) przy przebiegu 210130 km-ciekawe czy swoje wyjezdzila :P .
Zamontowalem Japonska NTK o nr : OZA 624-E4.
Od jutra urlop wiec zobacze jak sie bedzie spisywac po polskich drogach.

stary alfer - 24-07-2010, 15:57

KaWu napisał/a:
Zamontowalem Japonska NTK o nr : OZA 624-E4.

KaWu, jakie koszta i gdzie kupiona?

KaWu - 07-08-2010, 23:23

stary alfer, lambda 119 zl i wysylka 22zl (dostawa na drugi dzien). Choc Hugo kupil ta tansza NTK i pisal, ze sprawuje mu sie tez ok. Tylko nie wiem jaka tamta ma grzalke-a ta jest podobno dedykowana do naszego silnika.
Moja zostala kupiona w Firmie z Wloclawka: Moto-Partner.

Chcialem wymienic jeszcze przed wyjazdem i w piatek prawie w nocy ja wymienialem bo w sobote byl wyjazd.

Dzis wrocilem: licznik pod domem pokazal rowno 211 000 km.
Galant spisal sie wzorowo. Tradycyjnie wakacyjny wyjazd rodzinny i auto bylo na max pod dach zapakowane :) Choc mialem male okienko posrodku we wstecznym lusterku.

Po wymianie pojawil sie znowu blad sondy lambda. Sprobuje jeszcze wykasowac go i zobacze czy sie pojawi. A byc moze to druga sonda cos szwankuje i blad wyrzucila. Z tego co wiem ona odpowiada tylko za odczyt "parametrow". A za spalanie tylko pierwsza sonda.
Na tygodniu posprawdzam jeszcze co i jak.

Co do instalacji lpg spisuje sie takze bez zarzutu. Obliczylem wlasnie ze przejechalem na niej od marca ub. r. ponad 24000 km.

KaWu, napisał/a:
Aha i jeszcze pozostaje wymiana lewej kratki powietrza, ktora ma ulamany uchwyt (regulacja gora/dol) i nie domyka/otwiera dobrze nawiewu.

+ Kratka w miedzy czasie zostala wymieniona.

Hugo - 08-08-2010, 11:44

KaWu napisał/a:
Choc Hugo kupil ta tansza NTK i pisal, ze sprawuje mu sie tez ok
Nic się nie dzieje.
KaWu - 02-10-2010, 23:21

Przez ostatnie 2 miesiące nic wielkiego się nie działo. Nawał pracy i obowiązków i nie ma kiedy coś pogrzebać przy miśku. Mimo to sprawuje się bez zarzutow.

Z tego co pamiętam: dziś znalazłem przeciek ze ściany grodziowej pod nogi kierowcy.
Miałem już nieźle wykładzinę mokrą.
Zdjęcia umieściłem w tym tamacie: http://forum.mitsumaniaki...p=757822#757822

Galant dostał też nowy płyn hamulcowy, filtr powietrza zostal wyczyszczony i nasaczony i poszla nowa wycieraczka na tył :D

Hugo napisał/a:
KaWu napisał/a:
Choc Hugo kupil ta tansza NTK i pisal, ze sprawuje mu sie tez ok
Nic się nie dzieje.

U mnie także. Nawet o dziwo z tankowania na tankowanie mam coraz mniejsze spalanie - wiec cieszy.

Miałem też już pokorodowane felgi stalowe (zimowe) więc poszły do piaskowania i..... teraz już nie będą srebrne tylko na tą zimę zagoszczą czarne :)

Aha na zimę czekają także nowe dywaniki gumowe-korytkowe. A pierwsze skrobanie szybek bylo juz przedwczoraj... brrr.

Do zrobienia:

KaWu napisał/a:
Bartek znalazl jeszcze mala dziurke w plecionce - trzeba bedzie zrobic. A juz myslalem ze z wiekiem auto dostaje jakies turbo .
No i trzeba bedzie uszczelnic miske olejowa bo zaczyna juz puszczac olej.

1. Plecionka poki co jeszcze nie zostala naprawiona :oops: Po przegonieniu trasy na POznan doszla jeszcze gdzies dziurka w wydechu w okolicach przed koncowym tlumikiem - wiec jeszcze troche poczekam i hurtem polece po calosci :P

2. Z uszczelnieniem misy olejowej czekam do zmiany oleju. Olej z filtrem juz czeka na zmiane.

3. Chcialem jeszcze konserwacje podwozia zrobic ale nie bardzo jest kiedy i nie ma gdzie ...

4. Uszczlka pokrywy zaworow zaczyna sie pocic - do uszczelnienia.

5. No i do zmiany pasek wspomagania/klimy bo od miesiaca go podciagam a on i tak co jakis czas popiskuje. Nie kupujcie paskow Mehle - bo piszcza, wytrzymal z 5k km.
I to by bylo chyba na tyle.

KaWu - 07-10-2010, 13:17

Kto zgadnie jaka część wczoraj wieczorem "doszła" w Galu :?:

Cezar - 07-10-2010, 13:42

KaWu napisał/a:
jaka część wczoraj wieczorem "doszła" w Galu

bagaznik dachowy?

KaWu - 07-10-2010, 13:59

Cezar napisał/a:
bagaznik dachowy?

Punkt, jeszcze powiedz z czego zaadoptowany i dostaniesz bonus :D

Cezar - 07-10-2010, 14:14

KaWu napisał/a:
powiedz z czego zaadoptowany

Na to pytanie to juz tak idealnie nie odpowiem :P
Cos z niemcowni?

KaWu - 07-10-2010, 15:52

Nieee, jest z poczciwego PF 126 P :)
Musze dzis troszke desek z lozka przewiezc i jakby mialy nie wejsc do srodka to dach czeka.

KaWu - 15-11-2010, 11:54

Galant juz pomyka od jakiegoś czasu na zimówkach. Jeszcze nie zrobiłem foto na czarnych stalówkach, ktore były dotąd srebrne a ostatnio już brązowe :)

Na dniach także zakupiłem:

Zakupiłem, ponieważ od kupna auta mam instalację już na ksenonylecz ich nie używam żeby wiadomo nie mieć problemow i nie oślepiać innych, choć z tym problemu nie było - ale światła musiały nisko świecić.

Jak będą wolne wieczory to chciałbym soczewki upakować w reflektory.
Tutaj prośba do tych, co przechodzili przez to i podpowiedzą co i jak.
Bo póki co ciężko widzę temat cięcia odbłyśnika.

Rafal_Szczecin - 15-11-2010, 12:15

widze kolejny soczewkownik bedzie :)
Krzysztof, ja swoj projekt opisalem tutaj http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=240

moze cos pomoze ;)
zycze powodzenia, i czekam na efekty.