To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - MPEG-4 w telewizorze czyli co nas czeka za rok ?

krzychu - 08-03-2009, 12:22

rvlauren - standard HDMI 1,3 przewiduje sterowanie urządzeniami tylko N-ka chyba tego nie wspiera.
Nie wiem ile ten pilot kosztuje ale jak ktoś lubi Sony to też ma uniwersalne piloty np. RM-V1400 z tego co pamiętam trochę się bawiłem nim fajny mogę polecić.

A co do HDCP to problem częsciej występuje w dekoderze bez dysku, ten z dyskiem sprawia mniej problemów choć tak jak mówię szwagrowi działa bez problemu taki zestaw.

Krzychu

rvlauren - 08-03-2009, 13:07

no tak zgadza się poczytałem i masz rację krzychu, wyglada to tak
Schemat gniazda HDMI

Type A (Receptacle) HDMI
Oznaczenia dotyczące gniazda Pin Funkcja
1 TMDS Data2+
2 TMDS Data2 Shield
3 TMDS Data2–
4 TMDS Data1+
5 TMDS Data1 Shield
6 TMDS Data1–
7 TMDS Data0+
8 TMDS Data0 Shield
9 TMDS Data0–
10 TMDS Clock+
11 TMDS Clock Shield
12 TMDS Clock–
13 CEC
14 Zarezerwowany
15 SCL
16 SDA
17 DDC/CEC uziemienie
18 +5 V Power
19 Hot Plug (ing)
No i niestety Soniacz nie jest zgodny do końca z N-ką (w standardzie) i prawdopodobnie z dyskiem też :doubt:

[ Dodano: 08-03-2009, 13:13 ]
RM-VL1400T no fajny jest ale kosztuje więcej niż Logitech

krzychu - 08-03-2009, 13:37

rvlauren napisał/a:

No i niestety Soniacz nie jest zgodny do końca z N-ką (w standardzie) i prawdopodobnie z dyskiem też :doubt:

Jeśli to Sony nie jest zgodne ze standardem HDCP to ciekawe że problem z N-ką występuje w philipsach, sharpach, samsungach, panasach itd wszyscy nie są zgodni z HDCP a N-ka jest bez winy? Nie sądzę szczególnie że C+ też ma HDCP i z nią jakoś nie ma problemów. A po necie nawet krąży lista z którymi telewizorami N-ka nie będzie działąć po HDMI. Z tego co wiem z Sony było zawsze najmniej problemów (bo problem się nasilał lub malał co zmiana softu w dekoderze)

Krzychu

cns80 - 08-03-2009, 18:36

krzychu napisał/a:
Szwagier ma dokłądnie ten model + N-ke bez dysku i komunikat o HDCP wyświetla się tylko na ok 1sec i potem już działa.
Dokładnie tak jest u mnie. Sugeruje mi przejście na kabel YPbPr. Nie wiem czy to coś da i czy nie stracę na jakości obrazu. Myślisz że dekoder z dyskiem byłby lepszy i mógłby obsługiwać tą funkcję ?

krzychu napisał/a:
A i jeszcze jak oglądasz przez HDMI to wyłacz w N-ce Dolby Digital bo nie będzie dźwięku.
O tym już się przekonałem :)
krzychu - 08-03-2009, 19:20

cns80 napisał/a:
krzychu napisał/a:
Szwagier ma dokłądnie ten model + N-ke bez dysku i komunikat o HDCP wyświetla się tylko na ok 1sec i potem już działa.
Dokładnie tak jest u mnie. Sugeruje mi przejście na kabel YPbPr. Nie wiem czy to coś da i czy nie stracę na jakości obrazu. Myślisz że dekoder z dyskiem byłby lepszy i mógłby obsługiwać tą funkcję ?

No to jeśli Ci się wyświetla na 1sec to wszystko OK, HDCP działa tylko dekoder potrzebuje 1sec żeby załapać że TV to ma. Powinno nie występować jak pierwsze włączysz TV na dane AV a potem dekoder ale tym się nie przejmuj. Kabel componentowy o którym mówisz nie jest Ci raczej potrzebny. Z początku przy niedopracowanym upscalerze N-ki dawał niekiedy lepszy efekt ale teraz już raczej nie ma różnicy a przy VOD (jeśli masz) scalowało by do DVD obraz bo brakuje HDCP na componencie.

Krzychu

rvlauren - 22-03-2009, 16:16

No i doczekaliśmy się wczoraj na Polsacie w wiadomościach dali już nam wszystkim do zrozumienia czego szukać i oczekiwać od producentów TV LCD i PLASMY dokładnie i dogłębnie szukajcie telewizorów z MPEG-4 a nie MPEG-2 :wink:
A TU TAKA NOWINKA SAMSUNG Z ENERGY STAR LEPSZY NIŻ NOWY SONY EKO
SZUKAJ MODELI
LE32B530 zużywają 80W LE37B530 zużywają 90W LE40B530 zużywają 105W
LE32B550 zużywają 80W LE37B550 zużywają 90W LE40B550 zużywają 105W
LE32B650 zużywają 80W LE37B650 zużywają 90W LE40B650 zużywają 105W
w trybie ekonomicznym jeszcze 20% niej :lol:
Te ostatnie 650 mają 100Hz motion plus i 1GB pamięci TV a ceny ich od 1790 do 4200 czyli bardzo przystępne a i wszystkie mają full HD

jaca71 - 23-03-2009, 09:18

rvlauren napisał/a:
No i doczekaliśmy się wczoraj na Polsacie w wiadomościach dali już nam wszystkim do zrozumienia czego szukać i oczekiwać od producentów TV LCD i PLASMY dokładnie i dogłębnie szukajcie telewizorów z MPEG-4 a nie MPEG-2 :wink:

A co to wnosi? Po co to komu? Tam nic do oglądania nie będzie. Szkoda sobie tym głowy zawracać. SD wiecznie żywe :)

Anonymous - 23-03-2009, 09:32

jaca71 napisał/a:
A co to wnosi? Po co to komu? Tam nic do oglądania nie będzie. Szkoda sobie tym głowy zawracać. SD wiecznie żywe :)

to ze ma mpeg-4 to nie znaczy odrazu ze bedzie odbieral sygnal HD...

rvlauren - 25-03-2009, 20:00

no tak ale mowa o tym że powoli coraz głośniej o zmianach w mediach :wink: i tak jak ludziska słyszą tak będą postępować im więcej o tym rozmawiać tym większa część społeczności będzie kupować telewizor właśnie z tym systemem a co za tym idzie producenci starający się coś upłynnić w naszym kraju będą musieli mieć w swojej ofercie przystosowane do odbioru tego kodowania telewizorki a drążąc temat dalej będą one tanieć bo będzie ich coraz więcej a nie tylko kilka modeli :lol:
plecho1 - 25-11-2011, 07:22

Odgrzewam trochę temat :)
Czy korzystacie już z DVB-T? Ja odbieram MUX2 i MUX3 bez problemów na antenie pokojowej a od maja 2012 również MUX1.
Dla mnie cyfryzacja wyszła na plus, wcześniej korzystałem z kablówki z pakietu podstawowego a teraz mam więcej kanałów, bo 13 w owiele lepszej jakości.

krzychu - 25-11-2011, 07:57

Znaczy ja mam o tyle problem (i ludzie w okolic), a w sumie 3:
- nadajnik ze skrzycznego dla dużej części bielska jest zasłonięty przez 2-3 góry więc łatwiej złapać z Katowic. Niestety MUX3 nadawany jest z mizerną siłą i działa tylko MUX2. No i wiadomo teren górzysty - tłumienia i odbicia.
- ciągle coś majstrują na skrzycznym i ludzie nawet na forum emitela się wkurzają
- czechy dużo łatwiej złapać bo mają dużo lepszą korekcję błędów (można mieć słabszy sygnał albo przesterowany wzmacniacz czechy odbierzesz, polskich czasem już nie).

W każdym razie czekam na wyłączenie analogu to wtedy mają dźwignąć moce DVB-T i będzie można odbierać na drucie (w przenośni i w praktyce).

Za to obraz jest... no taki jak trzeba, no i HD mają dać :mrgreen:

Marcino - 25-11-2011, 08:01

A jaki tuner DVBT polecicie jak moj LCD samsunga nie ma dekodera niestety MPGE-4?
krzychu - 25-11-2011, 08:19

A jest na tej liście:
http://www.rwt.pl/public/...f838a075eeae680

Jeśli tak to kup moduł NP4+ RWT. Ma to tylko jedno ograniczenie - nie przetranskoduje HD jedynie SD.

plecho1 - 25-11-2011, 08:27

Dobrym tunerem jest Maximum T-102 ale oparty jest o starszą wersję procka. Dosyć dobre i tanie są tunery Wiwy, modele HD-50 i HD-90. Ja dla rodziców kupiłem Signala 527, też dobrze się sprawuje. Zresztą praktycznie wszystkie tunery z przedziału 100-200zł są bardzo podobne w budowie, oprogramowaniu i co idzie za tym także i w funkcjach. Ja brałbym pod uwagę gwarancję, cenę i wygląd. Bardzo wiele porównań i testów tunerów można znaleźć na forum Emitela. Tam jeden z udzielających się użytkowników tworzy i publikuje testy najpopularniejszych modeli więc warto i tam zasięgnąć opinii.
Ja zamiast modułu polecił bym jednak tuner zewnętrzny, daje on owiele większe możliwości typu nagrywanie programów na dysk zewnętrzny czy odtwarzanie również wielu rodzajów plików.

jaca71 - 25-11-2011, 09:12

plecho1 napisał/a:
Czy korzystacie już z DVB-T?

Nie korzystam bo ścierwo straszne - nie nadaje się do oglądania :(
plecho1 napisał/a:
Dla mnie cyfryzacja wyszła na plus, wcześniej korzystałem z kablówki z pakietu podstawowego a teraz mam więcej kanałów, bo 13 w owiele lepszej jakości.

Dla mnie obojętne - oglądam n-kę. W Krakowie w sumie zysk żaden - działa tylko 2 i 3 multipleks ale jak pisałem ilość nie poszła z jakością. obraz z anteny analogowej w Krakowie był lepszy :(
Dla sporej liczby ludzi korzystającej z anteny analogowej i mającej dwa kanały to może i zysk ;) u teściów (~60km od Chorągwicy i ponad 100km od Świętego Krzyża) jakiś zysk by był. Bo u nich by mieć TVP1, TVP3, TVP Info, TVN, Polsat i TV4 trzeba było stawiać 2 anteny i sygnał był raczej mizerny. Ale od dawna poszli po rozum do głowy i oglądają Cyfrę+. Tutaj jakość porównywalna z DVBT = ścierwo :(