[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jakość lakieru - Lancer CYxA
Lestat - 29-10-2009, 11:43
Oczywiscie ze mozesz to zrobic...
1) Jedziesz do lakiernika i pomaluje Ci caly ten element - koszt od 200 do 500 zł
2) Jedziesz do lakiernika i zrobi Ci to zaprawką - zamaskuje - kosztu nie znam
3) Mozesz skorzystac z uslug ASO - ale wyjdzie drozej, nie wiem jak wyglada za to sprawa z gwarancja na powloke jesli skorzystasz z uslug lakiernika innego niz z ASO
4) Mozesz oczywiscie zglosic to ubezpieczycielowi - przyjedzie rzeczoznawca, wyceniu usluge i w zaleznosci od tego jakiego masz ubezpieczyciela wyplaci ci kase na zrobienie tego, albo bezgotowkowo zalatwi sprawe - rozliczajac sie z danym lakiernikiem o ile ten ma podpisana umowe z ubezpieczycielem. problem taki ze wzrosnie ci skladka AC w przyszlym roku
gerczak71 - 29-10-2009, 12:07
No dzięki za poradę ale po tej zaprawce to nie będzie widać tego że mam rysę?
Auto Casco to raczej odpada wzrośnie składka.Dzwoniłem do ASO i pytałem twierdzą że trzeba robić u nich bo przepadnie gwarancja.Przez jednego kretyna tyle zmartwień .
Lestat - 29-10-2009, 12:26
Po zaprawce musisz jesze przepolerowac to miejsce i powinno byc w porzadku jesli to zderzak to szczescie w nieszczesciu. Ja bym olal ASO i bym pojechal do lakiernika zeby mi to zrobil...albo mozesz podjechac do aso i poprosic o zaprawke i samemu to zrobic...
$iwy - 29-10-2009, 17:50
Robiłem coś podobnego u siebie (to znaczy robił lakiernik) i sprawa wygląda tak :
Przy zaprawkach miejscowych jest bardzo duże prawdopodobieństwo że będzie to widoczne przy dokładnym przyjrzeniu się - jeżeli jest to lakier metalik. Co innego przy lakierze zwykłym. Tu zaprawki miejscowe wyglądają dużo lepiej.
gerczak71 - 29-10-2009, 18:19
No właśnie mam kolor metalik i to taki kolor jak twój lancer $iwy ciekawe co fachowiec powie na ten temat ale jak miałeś już taką sytuację to pewnie cudów nie ma się co spodziewać.
Lestat - 30-10-2009, 07:50
Panowie zaprawka ma za zadanie zamaskowac pewne ubytki a nie sprawic by zderzak wygladal jak nowiuski...dlatego zaprawka jest tańsza niz polozenie nowego lakieru. Jesli chcesz miec to supper to niestety pozostaje malowanie od nowa calego zderzaka
Trik - 30-10-2009, 08:20
Zaprawka to ten sam lakier co na samochodzie cena za 100ml ok 50PLN bez bezparwnwgo
Jesli rysa jest na jednej płaszczyźnie to powinno wystarczyć lakierowanie tej płaszczyzny, Lakiernik, dobry lakiernik, bedzie potrafił polakierować jedną płaszczyzną np do jakiegoś zagęcia lub uskoku.
Kiedyś kolega opowiadał, jak lakiernik załatwił bardzo sprawnie rysę kluczem na drzwiach nowego forda mondeo na jakimś końkursie bez demontowania osprzętu.
w rejonie Śląska znam taką firmę: http://www.knp.com.pl/kontakt.php
krzychu - 30-10-2009, 10:51
ulrik napisał/a: |
1) Jedziesz do lakiernika i pomaluje Ci caly ten element - koszt od 200 do 500 zł
3) Mozesz skorzystac z uslug ASO - ale wyjdzie drozej, nie wiem jak wyglada za to sprawa z |
Jak ja pytałem o malowanie zderzaka przód to w ASO powiedzieli mi że za 1000zł może by się podjęli. A w dobrym zakładzie lakierniczym to nie znalazłem takiego który by sobie krzykną poniżej 500zł. Potem w końcu po znajomości jakiejś za 500zł mi pomalowali a przy odbiorze okazało się że dali ciała i poszło jeszcze raz do malowania bo były rysy i jakieś skazy na lakierze.
Trik - 30-10-2009, 10:56
Przy takim koszcie to lepiej nazbierać przez rok i pojechać z AC przy "ostatnim" zadrapaniu, gdyby sprawcy nie było oczywiście. Potem większe ubezpieczenie o ok 200pln lub takie samo jak w roku poprzednim. Czesem warto zamiast bulić po tysiaku od rysy Albo poczekać na sprawcę przy nastepnej okazji
Lestat - 30-10-2009, 11:04
krzychu napisał/a: | ulrik napisał/a: |
3) Mozesz skorzystac z uslug ASO - ale wyjdzie drozej, nie wiem jak wyglada za to sprawa z |
Jak ja pytałem o malowanie zderzaka przód to w ASO powiedzieli mi że za 1000zł może by się podjęli. A w dobrym zakładzie lakierniczym to nie znalazłem takiego który by sobie krzykną poniżej 500zł. Potem w końcu po znajomości jakiejś za 500zł mi pomalowali a przy odbiorze okazało się że dali ciała i poszło jeszcze raz do malowania bo były rysy i jakieś skazy na lakierze. |
Rzucilem takimi cenami bo:
1) za zderzak tylny ktory mialem pekniety jeden lakiernik policzyl mi 500 zł
2) za pomalowanie nowego zderzaka przedniego inny lakiernik wizal ode mnie 200
krzychu - 30-10-2009, 11:06
ulrik napisał/a: |
2) za pomalowanie nowego zderzaka przedniego inny lakiernik wizal ode mnie 200 |
Może zależy od skomplikowania montażu jak i zakamarków. Przy moim żalili się że jest miliard spinek a do tego same wygibasy. Potem jeszcze czy metalik itd.
Pinio1969 - 08-11-2009, 17:58
gerczak71 napisał/a: | Witam.Dziś w nocy jakiś gnój bo inaczej nie można takiego idioty nazwać zarysował mi nowego sb mam przejechane dopiero 550 km i już mam na przedniej stronie tuż przed maską rysę długości 30 cm.Z tego co oglądałem to jest to jedna część razem z przednim zderzakiem(spojlerem). Gdybym dorwał chama to bym ...............!!!!!!!!!! No i teraz nie wiem co zrobić czy to jakoś można zamaskować czy zgłosić i zrobić z auto casco, sam nie wiem-chętnie przyjmę każdą poradę. |
Co w końcu wybrałeś ?
Mi dzisiaj w nocy jakiś bez mózgu człowiek wracając chyba z balangi zabawił sie z moim nowym Lancerkiem i pociagnął kluczem od tylnego zderzaka, poprzez prawe tylne drzwi i przednie od pasażera. Musiał być fachowiec, bo aż pod klamke z tym kluczem pojechał, po czym wylał na przednia maskę cos co miał jeszcze w butelce Jakbym dorwał to . Zgłosiłem na policje ale co dalej z tym fantem? Chyba zrobię tak jak radzono i poczekam aż ktoś lub cos sie wyżyje z drugiej strony .
grzees - 11-11-2009, 14:32
Jak wszyscy co mają młode samochody i chca utrzymać je w dobrym stanie, zastanawiam się w jaki sposób zabezpieczyć lakier bo muszę się zgodzić z moimi przedmówcami -- jego jakość jest dosyć kiepska. Ostatnio przeglądać strony www na temat motoryzacji przeczytałem o "diamentowaej ochrodnie' lakieru i pojawiło mi się pytanie czy tak na prawdę to działa czy nie ? Swoje kosztuje ale jakby efekt był bardzo dobry to jestem w stanie zainwestować w swojego lancerka te pieniądze
Tutaj jest opis i cennik tego
http://www.ochronalakieru...iamondbrite.php
Jak ktoś korzystał z ich usług albo zna jakies opinie czy warto taką rzecz robić to niehc się wypowie
mkm - 11-11-2009, 14:53
grzees, JCH zafundowal autku wlasnie ta ochrone lakieru.
Wiecej w jego temacie (ostatni post na 1 stronie): http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=36020
grzees - 11-11-2009, 20:06
wielkie dzięki za szybki odzew, za chwilę napiszę wiadomość do JCH i dopytam się o jego zdanie
|
|
|