To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach

Anonymous - 14-04-2009, 18:54

Czyli jakie cisnienie polecacie do 215/45/17 przod i tyl do predkosci powyzej 160 kmh?
misjonarz. - 14-04-2009, 19:43

na moim miśku mam naklejkę i jest napisane że na full lołdzie :mrgreen: (5 osób) 2.2 przód i 2.1 tył
misjonarz. - 14-04-2009, 21:07

zgadza się, ja też mam 17 cali koła i tyle pompuję. pytałem się u gumiarza jak naprawiałem koło to powiedział żeby pompować tyle ile pisze na aucie.
eremita - 14-04-2009, 21:12

ja dzisiaj założyłem 18 :twisted: oponu 215/45 tyle sie nasłuchłem jak to jest na 18 ale po pierwszym dniu nie widze straty na komforcie a przystpieszenia nie sprawdzałem tu mozna zobaczyc jak wygląda

http://forum.mitsumaniaki...=25023&start=15

aaaaaaaaa jeden minus te małe tarcze hamulcowe w galu smiesznie wygladaja przy takich felgach.

Marti - 14-04-2009, 22:05

Zmieniłem ciśnienie z 2,2 na 2,6 i jest o niebo lepiej, auto już tak nie ucieka (prawie wogóle) - wiem że temat nie dotyczy ciśnienia w oponie ale posiadaczom 2xx/45/17 polecam popróbować nie przekraczając zaleceń producenta.
KaWu - 15-04-2009, 10:28

BigTomala napisał/a:
Ale informacja "na full lołdzie" :mrgreen: dotyczy opon 15"/70/195 a kolega chyba pytał o 17"/45/215 :? Przy czym każdy producent zaleca inaczej dla odpowiedniej opony, należy tez wziąć pod uwagę obciążenie auta.

... dotyczy to rozmiaru opon 195/60/15.

adamart4 - 18-05-2009, 22:45

[/quote]A co do ciśnienia w oponach to każdy producent podaje specyfikacje dot. ciśnienia roboczego dla danej opony. I tak dla przykładu Dunlop SP SPORT MAXX od 2.5 do 3.0[/quote]

W jaki sposób odczytać ze specyfikacji DOT cisnienie dla opony? Wiem że z DOT można odczytać datę produkcji. Cały kod jest dość długi "DOT DM40 2T0R 2208 B16L" (opona Dunlop sp sport 01) , data produkcji to 22tydzień 2008roku.
Co z resztą kodu, ktoś wie jak go rozszyfrować?

boree84 - 13-07-2009, 17:11

Witam! Jestem nowy wiec nie wiem za bardzo jak się porozumiewać na forum :( Mam małe pytanko... Kupiłem niedawno Galanta i stwierdziłem ze przy większych predkościach zaczyna myszkować po asfalcie :( podpowie ktoś co to może być?? Pozdrawiam
czekoladka_1981 - 13-07-2009, 17:33

boree84 napisał/a:
Mam małe pytanko... Kupiłem niedawno Galanta i stwierdziłem ze przy większych predkościach zaczyna myszkować po asfalcie podpowie ktoś co to może być??

Może >>>TO<<< pomoże :)

costa brawa - 13-07-2009, 22:21

boree84, myszkowac w jakim sensie? mi np przy predkosciach powyzej 100 uciekal tak dziwnie przod to mialem sworznie w wahaczach prostych wywalone tak ze masakra po wymianie obu i wczoraj jednego banana cisza spokoj i sie prowadzi jak wyscigowka :)
lub tak jak pisze czekoladka_1981, zbierznosc
od opon raczej tu wiele nie zalezy - no chyba ze wszsytko jest ok to wtedy tylko opony zostaja

piotrkor1 - 12-10-2009, 22:11

kooks napisał/a:
ja mam 215/45/17

W tym sezonie nabyłem najpierw alufelgi 17"momo dedykowane do Mitsu900zł, następnie 4 gumy Goodyera 215/45 ranflet(można jechać na przebitej gumie)320zł za szt. i jestem zadowolony,przede wszystkim z wyglądu.Jazda na tych oponach też jest O.k.Jeżdzi się na nich jak po torach i wyprzedzanie jest pewniejsze nie zarzuca autem przy większych prędkościach.Z wad można tu wymienić głośniejsze toczenie na nierównych drogach i mała ilość gumy na feldze i brak rantu ochronnego.Trzeba uważać przy dojeżdżaniu do krawężników jak i wjeżdżaniu na nie, a i unikać zapadniętych studzienek kanal.

packman13 - 13-10-2009, 14:31

A posiada ktoś może opony firmy Nokian? Wszyscy znajomi mi je polecają jako najlepsze oponki, jako jedyni dają 5 lat gwarancji. I poważnie się zastanawiam nad kupnem opon właśnie tej marki. Ma ktoś jakieś doświadczenie?
robertdg - 13-10-2009, 17:25

Jezeli chodzi o opone Nokian zimowa czy to letnia, to nie jest najgorsza, bynajmniej na tych modelach ktore ja mialem okazje przetestowac, procz Nokiana moge polecic jeszcze Fulda, Firestone, Dunlop, Nankang, a z wyzszej półki Kumho, Hankook, z cala pewnoscia nie polecilbym nikomu Pirelli, Semperit, Wanli, Ling Long
Hugo - 13-10-2009, 19:27

robertdg napisał/a:
moge polecic jeszcze Fulda, Firestone, Dunlop,
robertdg napisał/a:
a z wyzszej półki Kumho, Hankook
Te dwie ostatnie to wyższa półka? :D Znajomemu wystrzeliły wszystkie cztery fabryczne opony Kumho w Daewoo Tico (wszystkie w jedną noc, na szczęście w garażu) po przebiegu 25 000 km.
robertdg - 13-10-2009, 20:53

Hugo, jestes uszczypliwy, ja nie mowie o oponach cienkich jak zyletka, wygladajacych jak napompowany balon, tylko mowie o oponach niskoprofilowych, przeznaczonych do aut o mocnych silnikach i rozwiajajacych predkosci do 240km/h, sam osobiscie uzywam takich opon i na 100% nie maja polotu do Continentala gdyz kupilem Conti i przy predkosciach powyzej 160km/h jak czulem ze auto zaczyna mi plywac to masakra, zreszta opony te szybko traca bieznik, bardzo szybko sie scieraja, dlatego po przejechaniu tygodnia zazadalem wymiany opon na inne gdyz nie dalo sie na nich jezdic, po przejechaniu 2000km stracily niecaly 1mm bieznika, dla mnie to porazka, opony oddalem i wzialem akurat te co byly Kumho i Hankook, zrobilem na nich 15tys i nie narzekam, niski poziom zuzycia, pewnosc prowadzenia nawet w koleinach i po mokrej nawierzchni, zarowno na mokrym jak i na rozgrzanym asfalcie to zachowuja sie jak macki osmiornicy, poprostu mam pewnosc jadac na tych oponach ze w mocnym luku nie wpadnie mi auto w podsterownosc lub nadsterownosc, chetnie bym za to wysluchal opini na temat opon na ktorych sam jezdzisz