[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx
saphire - 22-03-2007, 21:54
Wiesz jak to jest - saper myli sie tylko raz
Anonymous - 23-03-2007, 07:41
ale za to ta adrenalina....
Anonymous - 27-03-2007, 12:35
kunta napisał/a: | [eidt] cholera jak to działa nie dodał sie nowy post...[/edit] | Rzuć okiem na wytłuszczony tekst.
Anonymous - 28-04-2007, 11:09 Temat postu: [EAx 97-04] Jaki napinacz rozrządu i koło pasowe.Pomocy Witam
Niedawno kupiłem Galanta '97 silnik 4g63. Oczywiście po zakupie chciałem wymienić kpl.rozrządu. Kupiłem paski wraz z napinaczami (zamienniki), pojechałem do serwisu i się zdziwiłem, nie pasuje napinacz hydrauliczny paska rozrządu i napinacz paska balansowego.
Co się okazało chcąc kupić odpowiedni najbardziej prawdopodobny to od silnika 2,4 GDI.
Czy to możliwe?
Ten sam problem mam z kołem pasowym na wale korbowym.
Kupiłem z internetu używane od silnika 4g63 i oczywiście okazało się, że nie pasuje.
Pasek od napędu wspomagania i klimy jest szerszy.
Boje się teraz nawet zamówić w serwisie po nr vin bo jak nie będzie pasowało to co wtedy.
Koszt to niemały!
Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć dlaczego takie niespodzianki i od jakiego modelu mam kupować części zamienne.
Z góry wielkie dzięki z pomoc.
Pozdrawiam
macia - 28-04-2007, 16:53
Dziwna sprawa. Jeśli masz 4g63, to powinno być właśnie to tego silnika wszystko ok. Dodatkowo EA jako oznaczenie modelu i nie powinno być problemów z dobraniem części
piwkotom - 29-04-2007, 01:36
hmmm... przy tym roczniku auta to albo masz faktycznie 2.4 GDI po jakims przeszczepie (to jest ta mniej realna wersja) albo masz mechanikow do: ze tak powiem, nie bede sie wyrazal.
Podaj pelny VIN, to lookniemy
Anonymous - 30-04-2007, 21:51 Temat postu: EA2A 4G63 - Wymiana paska rozrządu Witam wszystkich!
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Galanta:) Chciałem wymienić w nim pasek rozrządu no ale że mieszkam w Irlandii to w autoryzowanym serwisie zawołali ode mnie 180 euro za samą robociznę (pasek kupiłem Unitta H-NBR Made In Japan. Ktoś wie czy dobry? Niby ma znaczek Mitsubishi Motors). Pod maską jest dość ciasno i wydaje mi sie że będzie trudno wymienić pasek samemu.Ale mogę sie przecież mylić:) Dlatego pytam gdyż nie widzi mi sie wydawanie takiej kupy kasy a może sie okazać że z wymianą mógłbym sobie poradzić sam. Nie mam dostępu do kanału i robienie czegokolwiek od spodu auta raczej odpada.
Przy okazji chciałbym zapytać jak zidentyfikować czy moje autko posiada poduszki boczne czy nie?
Pozdro!
Bartek - 01-05-2007, 10:11
Nie trudno, ale pasek to nie wszystko (potrzebujesz pasek balansowy, rolkę napinacza, uszczelniacze). Bardzo podobny silnik masz opisany i obfotografowany w FAQ. Manual serwisowy ściągniesz sobie z działu download.
[ Dodano: 01-05-2007, 10:12 ]
Jak są boczne poduchy, to na fotelach masz plakietkę SRS i fotele połączone żółtymi przewodami z resztą auta
Anonymous - 01-05-2007, 11:22
Bartek napisał/a: | (potrzebujesz pasek balansowy, rolkę napinacza, uszczelniacze) |
Pasek balansowy tez zakupiłem. Rolki napinacza i uszczelniaczy brak ale gdzieś na forum wyczytałem że jeżeli jeszcze są ok to nie trzeba wymieniać (ale jak to sprawdzić? Będą luzy czy coś?)
Bartek napisał/a: | Bardzo podobny silnik masz opisany i obfotografowany w FAQ |
Przejrzałem wszystkie tematy w dziale FAQ i nie mogę znaleźć tych zdjęć o których piszesz.
No i niestety mój Gal nie ma poduszek bocznych
Dzięki za info Bartek
saphire - 01-05-2007, 13:21
Uszczelniacze na wałkach i wale wymień bo ci zaczną i tak puszczać wkrótce po wymianie rozrządu - mniej więcej wytrzymują tyle co rozrząd - sam niedawno wymieniałem rozrząd po 2 latach bo poprzedni właściciel nie wymienił uszczelniaczy i zaczęły puszczać no i musiałem je zrobić wraz z rozrządem. Szkoda na tym oszczędzać by później ponownie zabulić za całość. Zawczasu też zobacz jak się balans ustawia bo będziesz robił niepotrzebnie 2x to samo. W sumie najlepiej pierwszy raz poobserwować jak to robi mechanik od mitsu który się na tym zna bo samemu robiąc to pierwszy raz można się głupio rąbnąć na czymś i będzie remont silnika. No i nie wiem czy masz sprzęt potrzebny do tego bo może trzeba silnik podeprzeć i łapę do wymiany paska zdjąć (w Cari trzeba).
Anonymous - 05-05-2007, 20:21
No i pasek wymieniony razem z uszczelniaczami, paskiem balansowym i rolką napinacza Nie było tak źle Razem z ojcem udało nam sie zrobić to w niecałe siedem godzin. Trzeba było tak jak napisałeś saphire podeprzeć silnik i zdjąć łapę ale dzięki Twojej uwadze byłem na to przygotowany i zapożyczyłem zawczasu drugi lewarek. Autko śmiga, wszystko gra jak w zegarku i mam spokój na kolejne 56 tys mil. Następne w planach będą popychacze zaworów Dzięki wszystkim za pomoc!
Moominek - 14-06-2007, 20:57
Podepnę sie pod wątek. Czy takie cudo z allegro jest sens zakładać, czy szukac czegoś właściwszego?
http://moto.allegro.pl/it...ant_2_5_v6.html
macia - 14-06-2007, 21:26
Moominek: na zdjęciu jest pasek mitsuboshi, które są w porządku bardzo. A w opisie podaje, że sun. Albo to jest pomyłka, albo ja o czymś nie wiem...
saphire - 14-06-2007, 21:28
W tekście napisał że ta fota tylko poglądowo jest i nie przedstawia przedmiotu tej aukcji niemniej gdyby sprzedawał Mitsuboshi to ok ale nie mam zdania w kwestii pasków SUN
Moominek - 14-06-2007, 21:29
Hmmm, faktycznie, gość zamieszał Sugerowałem się zdjęciem. Czyli generalnie zapatrywać sie na Mitsuboshi? A ten SUN? W końcu tez japończyk
|
|
|