To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lancer Ogólne - CO ZMIENIŁ(a)BYŚ W SWOIM LANCERZE?

Luk - 01-09-2009, 23:39

bastek1 napisał/a:
ale po kilku sek. jeszcze raz wycieraczki się włączają

Tak samo jest w Fordach...
A swoją drogą to dlaczego nie przyjęła się ogrzewana przednia szyba, tak jak jest w Fordzie właśnie? W zimie rewelacja.

gzesiolek - 02-09-2009, 00:07

Luk napisał/a:
dlaczego nie przyjęła się ogrzewana przednia szyba, tak jak jest w Fordzie właśnie?

koszty?

Luk - 02-09-2009, 00:19

gzesiolek napisał/a:
koszty?

No tak, wiadomo że drożej, ale to chyba jest we wszystkich modelach, nawet tych z niższej półki (no nie wiem, czy we Fieście jest...). W Focusie była od początku. Ale tak jak pisałem to chyba tylko Ford ma. Swoją drogą to wymaga przyzwyczajenia, bo jednak jadąc widzi się te druty w szybie :)

Wracając do tematu, to ja bym zmienił mechanizm blokady drzwi w pozycji otwartej na taki, jak jest np. w Octavii. Tam jest na trochę innej zasadzie i działa lepiej - sam domyka lekko drzwi i nie trzeba tak trzaskać jak w Lancerze... A ten Lancerowski jest taki, jak miałem w Oplu - po 8 latach przestał trzymać i drzwi mi się same zamykały :D

No i chyba już pisałem, ale OŚWIETLENIE SCHOWKA!!! Coraz bardziej mi przeszkadza jego brak...

gzesiolek - 02-09-2009, 00:32

Luk napisał/a:
W Focusie była od początku.

Jakos w zadnym ktorym jezdzilem nie bylo ;)
I z tego co pamietam z negocjacji, jak sie walesalem po salonach to podgrzewana przednia szyba to byla opcja, ale stosunkowo tania w pakietach wyposazenia...

pekaes - 02-09-2009, 07:32

Niby drobna rzecz, ale... Dodałbym jakieś ustrojstwo do mocowania gaśnicy w bagażniku... O wykończeniu bagażnika nie wspomnę :?
piomic - 02-09-2009, 22:08

gzesiolek napisał/a:
Luk napisał/a:
dlaczego nie przyjęła się ogrzewana przednia szyba, tak jak jest w Fordzie właśnie?

koszty?
Zwłaszcza wymiany. A kamienie u nas latają gęsto.
jaca71 - 02-09-2009, 23:33

piomic napisał/a:
gzesiolek napisał/a:
Luk napisał/a:

koszty?

Ile razy w swojej karierze kierowcy wymieniałeś szybę? Ja przez dwadzieścia lat żadnej. Na jednej miałem odprysk - nawet nie chciało mi się tego zalepiać.

Trik - 03-09-2009, 00:47

jaca71 napisał/a:
piomic napisał/a:
gzesiolek napisał/a:
Luk napisał/a:

koszty?

Ile razy w swojej karierze kierowcy wymieniałeś szybę? Ja przez dwadzieścia lat żadnej. Na jednej miałem odprysk - nawet nie chciało mi się tego zalepiać.

Dobre pytanie. Mi pękła tylko raz, w 6 letnim aucie i to od naprężeń, a wymiany dokonałem z AC w ASO, kosztem 50PLN wiecej za ubezpieczenie AC w roku nastepnym. Czase warto. :P

Hugo - 05-09-2009, 01:34

Podgrzewaną przednią szybę to ja miałem w Maździe 626 z 1995 r. w amerykańskiej wersji i nie było widać żadnych kresek na niej. Nie wiem jak to było zrobione...
j-rules - 05-09-2009, 02:00

kreski podgrzewanych szyb w frodach to zaden klopot. 100 km przejechanych z tym "ustrojstwem" i przyzwyczajenie takie ze kresek nie widac :) a dziala to bardzo sprawnie w fordach - nie wiem jak w innych markach.
w Fordach z roku 2003 bylo to seryjne (na stulecie forda) serie 100 oraz x100.

jaca71 - 05-09-2009, 08:52

Hugo napisał/a:
Podgrzewaną przednią szybę to ja miałem w Maździe 626 z 1995 r. w amerykańskiej wersji i nie było widać żadnych kresek na niej. Nie wiem jak to było zrobione...

Z tego co pamiętam to była folia grzewcza wsadzona między warstwy szyby klejonej. Niestety to rozwiązanie ograniczało przepuszczalność szyb - pewnie dlatego wycofano się z tego patentu na rzecz drucików.

Pamiętam mazdę 626 z 90' też amerykańską wersję - tam był świetny patent nazywał się swing. A działało to tak że centralne kratki ruszały sie na boki dmuchając równo po całej kabinie. Takie coś bym chciał w Lancerze :)

Hugo - 06-09-2009, 17:01

jaca71 napisał/a:
Pamiętam mazdę 626 z 90' też amerykańską wersję - tam był świetny patent nazywał się swing
Tak, tak to było bardzo dobre rozwiązanie.
krzychu - 06-09-2009, 23:49

j-rules napisał/a:
nie wiem jak w innych markach.

Lexus też ma coś takiego w niektórych modelach. A co do ogrzewania to z tego co kiedyś czytałem na forum forda przez przypadek po paru latach przeważnie nie działa albo działa miejscami. A po kamyku to jak ktoś nie robi z AC to ciężko wykosztować się na 3-4 razy droższą szybę.

sla - 08-09-2009, 23:32

Jaan AutoGlass robi podgrzewane szyby do różnych marek samochodów i nie są to jakieś zabójcze ceny.Podgrzewany zamiennik tej firmy jest tańszy od oryginalnej niepodgrzewanej. Oczywiście trzeba jeszcze zamontować instalację elektryczną z wyłącznikiem czasowym.
mkm - 09-09-2009, 00:08

sla napisał/a:
Jaan AutoGlass robi podgrzewane szyby do różnych marek samochodów i nie są to jakieś zabójcze ceny.

Nie "robi" tylko montuje...