Lancer Ogólne - CO ZMIENIŁ(a)BYŚ W SWOIM LANCERZE?
Luk - 01-09-2009, 23:39
bastek1 napisał/a: | ale po kilku sek. jeszcze raz wycieraczki się włączają |
Tak samo jest w Fordach...
A swoją drogą to dlaczego nie przyjęła się ogrzewana przednia szyba, tak jak jest w Fordzie właśnie? W zimie rewelacja.
gzesiolek - 02-09-2009, 00:07
Luk napisał/a: | dlaczego nie przyjęła się ogrzewana przednia szyba, tak jak jest w Fordzie właśnie? |
koszty?
Luk - 02-09-2009, 00:19
gzesiolek napisał/a: | koszty? |
No tak, wiadomo że drożej, ale to chyba jest we wszystkich modelach, nawet tych z niższej półki (no nie wiem, czy we Fieście jest...). W Focusie była od początku. Ale tak jak pisałem to chyba tylko Ford ma. Swoją drogą to wymaga przyzwyczajenia, bo jednak jadąc widzi się te druty w szybie
Wracając do tematu, to ja bym zmienił mechanizm blokady drzwi w pozycji otwartej na taki, jak jest np. w Octavii. Tam jest na trochę innej zasadzie i działa lepiej - sam domyka lekko drzwi i nie trzeba tak trzaskać jak w Lancerze... A ten Lancerowski jest taki, jak miałem w Oplu - po 8 latach przestał trzymać i drzwi mi się same zamykały
No i chyba już pisałem, ale OŚWIETLENIE SCHOWKA!!! Coraz bardziej mi przeszkadza jego brak...
gzesiolek - 02-09-2009, 00:32
Luk napisał/a: | W Focusie była od początku. |
Jakos w zadnym ktorym jezdzilem nie bylo
I z tego co pamietam z negocjacji, jak sie walesalem po salonach to podgrzewana przednia szyba to byla opcja, ale stosunkowo tania w pakietach wyposazenia...
pekaes - 02-09-2009, 07:32
Niby drobna rzecz, ale... Dodałbym jakieś ustrojstwo do mocowania gaśnicy w bagażniku... O wykończeniu bagażnika nie wspomnę
piomic - 02-09-2009, 22:08
gzesiolek napisał/a: | Luk napisał/a: | dlaczego nie przyjęła się ogrzewana przednia szyba, tak jak jest w Fordzie właśnie? |
koszty? | Zwłaszcza wymiany. A kamienie u nas latają gęsto.
jaca71 - 02-09-2009, 23:33
piomic napisał/a: | gzesiolek napisał/a: | Luk napisał/a: | dlaczego nie przyjęła się ogrzewana przednia szyba, tak jak jest w Fordzie właśnie? |
koszty? | Zwłaszcza wymiany. A kamienie u nas latają gęsto. |
Ile razy w swojej karierze kierowcy wymieniałeś szybę? Ja przez dwadzieścia lat żadnej. Na jednej miałem odprysk - nawet nie chciało mi się tego zalepiać.
Trik - 03-09-2009, 00:47
jaca71 napisał/a: | piomic napisał/a: | gzesiolek napisał/a: | Luk napisał/a: | dlaczego nie przyjęła się ogrzewana przednia szyba, tak jak jest w Fordzie właśnie? |
koszty? | Zwłaszcza wymiany. A kamienie u nas latają gęsto. |
Ile razy w swojej karierze kierowcy wymieniałeś szybę? Ja przez dwadzieścia lat żadnej. Na jednej miałem odprysk - nawet nie chciało mi się tego zalepiać. |
Dobre pytanie. Mi pękła tylko raz, w 6 letnim aucie i to od naprężeń, a wymiany dokonałem z AC w ASO, kosztem 50PLN wiecej za ubezpieczenie AC w roku nastepnym. Czase warto.
Hugo - 05-09-2009, 01:34
Podgrzewaną przednią szybę to ja miałem w Maździe 626 z 1995 r. w amerykańskiej wersji i nie było widać żadnych kresek na niej. Nie wiem jak to było zrobione...
j-rules - 05-09-2009, 02:00
kreski podgrzewanych szyb w frodach to zaden klopot. 100 km przejechanych z tym "ustrojstwem" i przyzwyczajenie takie ze kresek nie widac a dziala to bardzo sprawnie w fordach - nie wiem jak w innych markach.
w Fordach z roku 2003 bylo to seryjne (na stulecie forda) serie 100 oraz x100.
jaca71 - 05-09-2009, 08:52
Hugo napisał/a: | Podgrzewaną przednią szybę to ja miałem w Maździe 626 z 1995 r. w amerykańskiej wersji i nie było widać żadnych kresek na niej. Nie wiem jak to było zrobione... |
Z tego co pamiętam to była folia grzewcza wsadzona między warstwy szyby klejonej. Niestety to rozwiązanie ograniczało przepuszczalność szyb - pewnie dlatego wycofano się z tego patentu na rzecz drucików.
Pamiętam mazdę 626 z 90' też amerykańską wersję - tam był świetny patent nazywał się swing. A działało to tak że centralne kratki ruszały sie na boki dmuchając równo po całej kabinie. Takie coś bym chciał w Lancerze
Hugo - 06-09-2009, 17:01
jaca71 napisał/a: | Pamiętam mazdę 626 z 90' też amerykańską wersję - tam był świetny patent nazywał się swing | Tak, tak to było bardzo dobre rozwiązanie.
krzychu - 06-09-2009, 23:49
j-rules napisał/a: | nie wiem jak w innych markach.
|
Lexus też ma coś takiego w niektórych modelach. A co do ogrzewania to z tego co kiedyś czytałem na forum forda przez przypadek po paru latach przeważnie nie działa albo działa miejscami. A po kamyku to jak ktoś nie robi z AC to ciężko wykosztować się na 3-4 razy droższą szybę.
sla - 08-09-2009, 23:32
Jaan AutoGlass robi podgrzewane szyby do różnych marek samochodów i nie są to jakieś zabójcze ceny.Podgrzewany zamiennik tej firmy jest tańszy od oryginalnej niepodgrzewanej. Oczywiście trzeba jeszcze zamontować instalację elektryczną z wyłącznikiem czasowym.
mkm - 09-09-2009, 00:08
sla napisał/a: | Jaan AutoGlass robi podgrzewane szyby do różnych marek samochodów i nie są to jakieś zabójcze ceny. |
Nie "robi" tylko montuje...
|
|
|