To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Tarcze i klocki

agentusek - 06-03-2009, 22:31

krzychu napisał/a:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=12320&start=0

tutaj temasz temat. W 3 poście masz konkretne modele Lukasów:

front GDB3287
rear GDB3341

Krzychu

dziekuje i pozdrawiam

krzychu - 28-04-2009, 11:06

Czy ktoś może mi sprawdzić potwierdzić lub zaprzeczyć czy tarcze w lancerze 2.0 są te same co w Space Starze?

Ponieważ w katalogu Brembo brakuje Lancera a szukając po wymiarach jakie mam to wyskakuje tarcza do Space Stara co prawda zamiast wysokości 45,5 jest 45,7mm ale to chyba żadna różnica reszta wymiarów się pokrywa z wymiarami które posiadam.

Krzychu

Anonymous - 29-04-2009, 00:03

Nie są te same - Space Star ma 4 otwory na śruby, a Lancer 2.0 Intense/Sport ma 5 otworów.
krzychu - 29-04-2009, 00:07

Colto napisał/a:
Nie są te same - Space Star ma 4 otwory na śruby, a Lancer 2.0 Intense/Sport ma 5 otworów.

Ale z opisu Brembo do Space Stara II GDI 2.0 i 2,4 (jeśli czegoś nie przekręciłem) to wyskakuje tarcza jak wyżej czyli z 5-cioma śrubami.....

A ktoś ma potwierdzone dokładne wymiary tarczy bo czasami występują rozbieżności w wymiarach.

Krzychu

Anonymous - 29-04-2009, 00:11

Przekręciłeś, nie było Space Starów 2.0 i 2,4.
To co piszesz (silniki) były w modelu Space Runner, a to jest inne auto niż Space Star.

krzychu - 29-04-2009, 00:14

Colto napisał/a:
Space Runner

A i tu masz całkowitą rację faktycznie pisze Runner więc pytanie brzmi czy w tym samochodzie są te same tarcze.

Przy okazji Hundai Santa Fe ma podobne tarcze (jeszcze trochę wyższą 47) więc Lancer wcale takich małych nie ma.

Z tego co przycisnołem pana na gg z IC to są dostępne takie tarcze na przód:

ATE 24.0126-0134.1 - 256zł
Brembo 09.A148.10 - 154zł

I z tego co nawet można poklikać na IC katalogu to tarcze pasują do Space Runera z tym że tam ogólnie można założyć grubsze (te 26mm) i cieńsze (24mm).

Krzychu

krak - 05-05-2009, 16:57

Panowie przyłącze się do dyskusji. Otóż miałem ten standardowy problem z tarczami. Odpowiedź ASO- toczyć aż się skończą, potem kupić drugie. Więc poszedłem za ciosem i szukałem. Brembo nie znalazłem. Znalazłem za to w polsce EBC, pasują tarcze od galanta (ok200zł/szt) (jak trzeba to sobie przypomne numer katalogowy) tylko, że to są zwykłe gładkie. Jednak sprzedawca podpowiedział mi "wystarczy, że to są tarcze EBC" no więc założyłem wraz z nowymi klockami TRW i .......... niestety po 15tys bicie, zeszlifowałem i jakoś dziwnie długo bo już 20tys nic się nie dzieje nawet najmniejszego bicia. Jednak postanowiłem sobie, że jak przyjdzie mi jeszcze raz zmieniać tarcze to słyszałem od kilku użytkowników, że są tarcze nawiercane Ziemermana (nie wiem jak to się dokładnie pisze) i nawet podczas pierwszych poszukiwań ktoś chciał mi je sprzedać, jednak nie był do końca przekonany czy są nawiercane( nie miał ich na półce) a do mnie nazwa tej firmy wogóle nie trafiała. Teraz nawet w ASO mówią że założenie ich rozwiązuje w większości wypadków problem. Cena jeżeli dobrze pamiętam 280zł/szt (w lbn CMT) vs ASO 400zł/szt
krzychu - 05-05-2009, 17:03

krak napisał/a:
Znalazłem za to w polsce EBC

Jak możesz podaj numery bo IMHO od galanta nie pasują prędzej z Space Runera... o czym piszę wcześniej. Dodatkowo nie ma nic o tym w katalogu EBC. A jak są gładkie to są też o tych samych numerach Turbo Grove i Ultimax pierwsze czasem się uda dostać w EBC Polska drugie tylko prywatny import z USA.

krak napisał/a:
niestety po 15tys bicie,

Może klocki się jeszcze nie dotarły do tarczy i wtedy więcej się rozgrzewają (trzeba delikatnie dotrzeć hamulce zanim się je zacznie normalnie traktować)

krak napisał/a:
że są tarcze nawiercane Ziemermana

Tego jeszcze nie widziałem do Lancera

A co do tarcz to jest to bardzo dziwny temat. Po średnicy patrząc to tarcze takiej wilkości są takiej jak w niektórych samochodach typu SUV dużo cięższych. A np. samochód z którym można Lancera porównywać czyli np. Focus ma mniejsze... Ja będę toczył oryginalne tarcze + chce zamówić własnie klocki TWR Lucasa jak nie pomoże to kupuje brembo numery jak w topicu wcześniej a jak nie będą pasowały to oddam w Intercarsie.

Krzychu

Anonymous - 05-05-2009, 17:05

jezeli znalazles gdzies nawiercane zimmermany za 400 pln to poprosze namiary....
krak - 05-05-2009, 18:04

ziemermany znalazłem najpierw przypadkiem w CM w lublinie po ok 280zł/szt. Później mi je proponowano w ASO 400zł sztuka (też w lublinie ). Numery tych tarcz z EBC podam jutro bo mam je zapisane na drugim kompie, jednak w polsce nie były dostępne inne wersje oprócz gładkich.
mfniwins - 05-05-2009, 21:08

ALe co do tych Zimmermannów to widziałem na kilku forach jak pękają promieniście od tych otworków (dł. pęknięć do 5mm). Inna sprawa, że były to fora tjuninkowe i chłopaki ostro jarali heble. Ja do Lancera 1,6 wezmę chyba gładkie Zimmermany i klocki Saxid - chociaż co do tych klocków to nie jestem przekonany.

Taką ofertę daje firma Lewian:
lp nazwa cena brutto
1. Przód: Tarcze Zimmermann Standard 182,00 zł
2. Przód: Tarcze Zimmerman Sport 286,00 zł
3. Przód: Klocki Saxid 147,00 zł
4. Przód: Klocki Mintex 0,00 zł
5. Tył: Tarcze Zimmermann Standard 114,00 zł
6. Tył: Klocki Saxid 0,00 zł
7. Tył: Klocki Mintex 0,00 zł

Tarcze i bębny - cena za 1 sztukę

Dane pojazdu:

Marka: Mitsubishi Model: Lancer kombi Rocznik: 2005 Pojemność: 1,6

Albo zamiast Saxidów klocki Lucasy: przód 180 PLN, tył 130.
No chyba, że Szanowni Koledzy coś innego jeszcze lepszego i tańszego doradzą.
Pozdrawiam
KN

krzychu - 05-05-2009, 21:20

mfniwins - masz może jakiś katalog tego Zimmermana?

Korzystając z tego http://www.lewian.pl/katalog.php już widać że coś jest nie tak te tarcze będą pasowały prawdopodobnie do 1,6 tylko bo 2,0 ma 5 śrub a katalog pokazuje te same tarcze co do 1,6.

A już wiem o co chodzi z tym Galantem. Faktycznie od galanta (najnowszego z większym silnikiem) są te same co w Lancerze 1,6 (4 śrubki)..... Ale dalej jest problem z Lancerem 2,0.

krzychu

mfniwins - 05-05-2009, 23:07

Nie mam katalogu - to jest odpowiedź z tego Lewiana.
Faktycznie te Zimmermany chyba tylko do 1,6 - no ale mnie pasi.
pozdrawiam
KN

krzychu - 05-05-2009, 23:14

Według InterCars macie do 1,6 jeszcze do wyboru ATE.

przód: 24.0126-0131.1
tył: 24.0110-0240.1

krzychu

krak - 06-05-2009, 09:27

Galant 2.4 1999-2004 ma takie same tarcze co nasze misiaki 2.0 W katalogu EBC D1295
Ja ja je kupowałem to nie było w katalogu nic więcej poza gładkimi, może teraz coś się zmieniło, a co do tych zimermanów to muszą być na 5 śrub bo w ASO mówili, że już zakładali do takiego samochodu jak mój.
A tak przy okazji to wygrzebałem pogrzebałem trochę:
http://www.dba.com.au/vie..._series_id=2779
http://www.sp-performance.../ListItems.aspx
oraz po wymiarach wydają sie pasować tarcze brembo o numerze 25640
http://www.brembo.com/ENG...2008/index.html
które to między innymi pasują do dodge, chrysler sebring, eclipse