[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Automat dziwnie pracuje
mario mario - 12-05-2011, 23:16
Hugo napisał/a: | Też tak mam, ale nie zawsze. Jak mocno szarpnę ręczny do góry to trzyma od razu. |
dokładnie jak piszesz, chyba tak budowa.
pompec - 13-05-2011, 01:59
mam jeszcze jedno pytanie odnośnie automatu... jak jadę na 4. biegu i zredukuje (przez wciśnięcie pedału gazu) na "trójkę" obroty dochodzą do ok 3 tysięcy i tam się na jakiś czas zatrzymują pomimo mocno wcisniętego gazu. W tym czasie auto przyspiesza ale nie jakoś bardzo szybko. Czy to normalne w tiptroniku czy coś jest nie tak?
robertdg - 13-05-2011, 06:41
Ja proponuje sprawdzić, czy dywanik nie podszedł pod pedał gazu jak komuś nagle auto osłabło
Hugo - 13-05-2011, 08:04
Z tym przetaczaniem na ręcznym to chyba typowe dla tarczobębnów.
adt81 - 13-05-2011, 09:00
Ja tak kapkę z innej beczki - planuję wymianę oleju i chyba zaleję MaxLife ATF bo wychodzi jakieś 32zł/litr ale przy okazji muszę odkręcić miskę olejową bo mi coś tam cieknie - zawsze wisi jakaś kropelka oleju i cała skrzynia upaprana od dołu. Prawdopodobnie silikon coś puszcza na uszczelnieniu i muszę to zmienić. Mam uszczelkę i dodatkowo dam odrobinkę silikonu i powinno być ok. Tylko pytanie czy po odkręceniu miski robiąc wymianę oleju trzeba jakieś dodatkowe czynności wykonać czy wystarczy zrobić dynamiczną wymianę ? Generalnie skrzynia działa dobrze ale nie wiem kiedy był wymieniany olej u jaki jest więc chyba warto wymienić. Na bagnecie jak wyciągnę to wygląda na bursztynowy (po wytarciu w chusteczkę) ale jak wezmę na palec ten co kapie z miski to już tak jakby bardziej czerwonawy i bądź tu mądry .
mario mario - 14-05-2011, 10:02
Cytat: | Ja tak kapkę z innej beczki - planuję wymianę oleju i chyba zaleję MaxLife ATF bo wychodzi jakieś 32zł/litr ale przy okazji muszę odkręcić miskę olejową bo mi coś tam cieknie - zawsze wisi jakaś kropelka oleju i cała skrzynia upaprana od dołu. Prawdopodobnie silikon coś puszcza na uszczelnieniu i muszę to zmienić. Mam uszczelkę i dodatkowo dam odrobinkę silikonu i powinno być ok. Tylko pytanie czy po odkręceniu miski robiąc wymianę oleju trzeba jakieś dodatkowe czynności wykonać czy wystarczy zrobić dynamiczną wymianę ? Generalnie skrzynia działa dobrze ale nie wiem kiedy był wymieniany olej u jaki jest więc chyba warto wymienić. Na bagnecie jak wyciągnę to wygląda na bursztynowy (po wytarciu w chusteczkę) ale jak wezmę na palec ten co kapie z miski to już tak jakby bardziej czerwonawy i bądź tu mądry .
_________________ |
właśnie i bądź mądry i jak się nic ze skrzynią nie dzieje to oleju nie wymieniaj, szczególnie na ten który opisałeś. Z twojego opisu wynika, ze olej masz dobry, a jego wygląd jak najbardziej w porządku. Jak tak bardzo chcesz, to spuść olej tyle ile ci zleci z miski, poczekaj pół godziny i później delikatnie sprawdź co osiadło na dnie naczynia do którego spuściłeś olej, wymień uszczelkę lub daj nowy sylikon, załóż miskę i zalej stary olej. Być może że masz tera Dia Qin SPII, wywalisz go, a to dobry i drogi olej, zalejesz gorszym o innych właściwościach i będziesz się doszukiwał co się stało. Jeżeli ten olej co masz po zlaniu nie wzbudzi twoich podejrzeń to nic nie kombinuj. Wymieniam oleje w asb co tydzień i wiem co piszę. Byli już nie raz tacy magicy co chcieli polepszyć i w konsekwencji pogorszyli.
adt81 - 14-05-2011, 18:18
No właśnie nie dawało mi to spokoju i dzisiaj troszkę powęszyłem pod maską i wygląda na to że na 99% winowajcą jest oring który znajduje się w tej zaślepce wałka rozrządu od strony skrzyni gdzie jest uchwyt do podnoszenia silnika- z instrukcji wnioskuję że to oring i ponoć tam czasem też puszcza następnie cieknie po głowicy a pęd powietrza robi resztę czego efektem jest upaprany kolektor wydechowy od dołu, podstawa filtra oleju i skrzynia biegów a że kolor oleju podobny to dlatego myślałem że to skrzynia. Jak tylko zmienię oring to się okaże czy pomogło. Nie wiem tylko jak się to fachowo nazywa a nie znam wymiarów żeby dobrać w sklepie.
Sorki za OT.
mario mario - 14-05-2011, 20:45
u mnie też cieknie, ale nie panikuję.
adt81 - 17-05-2011, 09:23
Jeszcze jedno pytanko - czy po odkręceniu miski olejowej skrzyni ( a właściwie pokrywy zaworów wg instrukcji) i uzupełnieniu oleju trzeba skrzynię jakoś odpowietrzać czy wystarczy pomachać wajchą po wszystkich przełożeniach i sama się odpowietrzy ? I gdzie jest tak w ogóle korek spustowy oleju ?
fj_mike - 17-05-2011, 12:20
adt81, http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=515
mario mario - 17-05-2011, 12:45
Korek powinien być z boku skrzyni, nie w misce tylko wkręcony w obudowę. Skrzyni nie trzeba odpowietrzać. Skrzynia się zapowietrzy jak masz za mało oleju, i jak będzie jakiś kanał niedrożny, czyli jeden z zaworów nie będzie puszczał oleju w obieg. Instrukcja opisana przez Bartka jest dokładna tak że taki zabieg wystarczy.
adt81 - 17-05-2011, 12:52
Tak wiem i przepraszam za OT - już więcej nie zawracam gitary - w tym wątku . Dzięki za pomoc mario mario.
barney85 - 17-05-2011, 14:21
pompec napisał/a: | mam jeszcze jedno pytanie odnośnie automatu... jak jadę na 4. biegu i zredukuje (przez wciśnięcie pedału gazu) na "trójkę" obroty dochodzą do ok 3 tysięcy i tam się na jakiś czas zatrzymują pomimo mocno wcisniętego gazu. W tym czasie auto przyspiesza ale nie jakoś bardzo szybko. Czy to normalne w tiptroniku czy coś jest nie tak? |
Ja mam tak samo w moim aucie,wydaje mi sie, jesli nie to poprawcie koledzy ze jest to zwiazane z overdrivem, bo na czworce jak jedziesz i lekko wcisniesz gaz to obroty podskakuja wyzej i auto ciagnie lepiej bez zmiany biegu. Rozumuje wobec tego ze po zruceniu na 3 auto w ten sposob wyrownuje obroty i w pewnym momencie 'ciagnie' znowu. Jesli mocno przyspieszam i na przyklad przy predkosci 80 kmh odpuszczam lekko gaz to obroty spadaja o jakies 800-1000 obr/min i auto jedzie jakby spokojniej. Mam nadzieje ze jest to normalny objaw, a olej i filtr w skrzyni wymienilem jakies 10 tys temu.
Pozdro
mario mario - 17-05-2011, 21:32
Normalny, normalny, nie doszukujcie się niczego złego. Te skrzynie dostosowują się do sposobu jazdy kierowcy. Komputer czyta wszystkie parametry i odpowiednio steruje skrzynią.
Zolar - 20-10-2011, 02:29
grzala61 napisał/a: | Jak jade to słychać buczenie, czy szorowanie jakby jakieś element o siebie tarły.
Wcześniej nic takiego nie było bieg sie załanczał i cichuteńko podczas jazdy chodził.
[ Dodano: 02-09-2009, 13:51 ]
Facet mi powiedział, że może być konwerter do regeneracji albo sprzęgło do wymiany.
Generalnie jak rozbierze to mi powie. Tylko ciekawe ile mi wyjdzie zrobienie tego. |
Mam podobne objawy. Podczas przyspieszania, tuż przed zmianą na następny bieg (3-4 tys. obrotów) pojawia się z okolic skrzyni biegów takie szuranie, jakby jakieś elementy zaczynały o siebie ocierać. Sama zmiana biegów jest płynna, bez szarpnięć.
Auto ma przebieg 90tyś. Olej zmieniany jakieś 5 tyś. temu na Transmax Z i cały czas oczywiście trzyma swój poziom.
Grzala61 stwierdził potem, że to kosz forwardu, ale chciałbym to potwierdzić przed rozebraniem skrzyni. Czy ktoś może spotkał się z takim problemem?
[ Dodano: 22-10-2011, 01:10 ]
Ponawiam swoją prośbę o radę kolegów kompetentnych w dziedzinie skrzyń automatycznych. Treść jw.
|
|
|