To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Kamera Cofania

13zbyszek13 - 17-01-2012, 14:56

Ja swoją montowałem w miejsce fabryczne
jedyne co było trzeba zrobić to przeciągnąć kabelek do lampki oświetlenia tablicy.
Reszt to było tylko klik i się zatrzasnęła w fabrycznym otworze.

TomiF19 - 23-01-2012, 22:40

Czy możesz kolego Zbyszku wstawić zdjęcie jak wygląda obraz z Twojej kamery na wyświetlaczu?? Ja swoją zamontowałem w miejsce dedykowane ale obraz nie jest idealnie wyświetlany po środku i linie prowadzące niezupelnie się zgadzają, i niewiem czy tak ma być czy trzeba tą kamerke jakoś "ustawić" pod skosem.
13zbyszek13 - 27-01-2012, 20:21

TomiF19 napisał/a:
Czy możesz kolego Zbyszku wstawić zdjęcie jak wygląda obraz z Twojej kamery na wyświetlaczu?? Ja swoją zamontowałem w miejsce dedykowane ale obraz nie jest idealnie wyświetlany po środku i linie prowadzące niezupelnie się zgadzają, i niewiem czy tak ma być czy trzeba tą kamerke jakoś "ustawić" pod skosem.

Jutro jak będę przy drugim kompie to spróbuję wstawić.

Tak to wygląda u mnie, obraz jest idealnie tak jak powinien być.
Można spokojnie cofać według lini z obrazu kamery.

[ Dodano: 28-01-2012, 08:32 ]

Tak wygląda sama kamera.

[ Dodano: 28-01-2012, 08:34 ]

A tak zamontowana w fabrycznym miejscu.

TomiF19 - 30-01-2012, 23:19

Dzięki za foty. A skąd kupowałeś tę kamerke??. Bo ja mam dokładnie taką http://allegro.pl/kamera-...2056879184.html i linie prowadzące są na niej inne więc musi być jakaś inna.
13zbyszek13 - 31-01-2012, 15:48

Kolego kamera była kupiona w HK w Rofaudio.com
gloni - 25-12-2012, 20:23

Od świeże trochę temat. Chciałem zamontować sobie kamerę cofania i mam parę pytań:
1. jaką kamerę wybrać , chodzi mi ze chce ją zainstalować tam gdzie oryginalnie jest montowana (chyba koło rejestrcji jak sie nie myle) na allegro są różne np.
http://allegro.pl/kamera-...2825970189.html
http://allegro.pl/kamera-...2867972160.html
http://allegro.pl/kamera-...2872168785.html
2. czy trzeba prowadzić jakieś kable?? a jak tak to gdzie i jak??
3. posiadam oryginalne MMC navi jak to do tego podłączyć ??

Za pomoc z góry dziękuje i życzę wesołych świąt :)

13zbyszek13 - 30-12-2012, 13:17

Kolego dwie pierwsze są identyczne i do outlandera a trzecia na pewno nie jest typowa do outlandera tylko jakaś uniwersalna.
gloni - 30-12-2012, 17:49

13zbyszek13 napisał/a:
Kolego dwie pierwsze są identyczne i do outlandera a trzecia na pewno nie jest typowa do outlandera tylko jakaś uniwersalna.

A mógł byś napisać jak Ty to montowałeś w orginalnym miejscu?? jakieś dziury trzeba robić ?? co do czego i jak podłaczyłeś kable do monitora. Czytałem cały wątek ale jest nie kompletny.

mitsu00 - 30-12-2012, 22:09

gloni napisał/a:
13zbyszek13 napisał/a:

A mógł byś napisać jak Ty to montowałeś w orginalnym miejscu?? jakieś dziury trzeba robić ?? co do czego i jak podłaczyłeś kable do monitora. Czytałem cały wątek ale jest nie kompletny.
Podlaczenie kamery jest banalnie proste: czerwony do pradu, czarny do masy, sygnal pod tylne swiatlo cofania, czincz do monitora. Tyle.
Beduin - 02-01-2013, 19:50

Witam,
Przebrnąłem właśnie przez montaż kamery cofania. Jedyny problem był z kablem sygnałowym, którego przeprowadzenie jest zajęciem dość pracochłonnym. Do bardziej doświadczonych niż ja użytkowników mam dwa pytania:
1. Co należy zrobić aby obraz z kamery wyświetlał się automatycznie po wbiciu wstecznego?
2. Planuję również zamontować kamerkę na przodzie ale nie znalazłem żadnego możliwego do wykorzystania otworu pomiędzy kabiną a przedziałem silnika a nie chciałbym wiercić w blasze. Proszę dajcie znać jak macie jakieś sugestie.

Bilans montażu to urwany zaczep jednego plastiku i połamana jedna zapinka podsufitki oraz 4h w garażu.

Pozdrawiam,

PiotrKw - 02-01-2013, 20:02

Beduin napisał/a:
1. Co należy zrobić aby obraz z kamery wyświetlał się automatycznie po wbiciu wstecznego?

mitsu00 napisał

mitsu00 napisał/a:
sygnal pod tylne swiatlo cofania,

Beduin - 02-01-2013, 21:07

PiotrKw napisał/a:
Beduin napisał/a:

mitsu00 napisał

mitsu00 napisał/a:

Zasilanie kamery pociągnąłem ze światła cofania.
Kabel sygnału video dołączyłem do chińczyka.
Wszystko działa z małym ale. Muszę ręcznie przełączać stację na sygnał z CCD. Zamiarem jest automatyczne włączanie się obrazu z kamery po wbiciu wstecznego - o ile to możliwe.
W stacji multimedialnej jest kabelek oznaczony REV tylko nie bardzo wiem do czego go podłączyć.

PiotrKw - 02-01-2013, 21:22

Hm... nie znam się na chińczykach ale .... może własnie sygnał z wstecznego, stąd REV- Revers . Bo stacja musi dostać sygnał aby przełaczyła na kamerę . Powinien to być + z wstecznego .
mitsu00 - 02-01-2013, 21:38

Beduin napisał/a:
PiotrKw napisał/a:
Beduin napisał/a:

mitsu00 napisał

mitsu00 napisał/a:

Zasilanie kamery pociągnąłem ze światła cofania.
Kabel sygnału video dołączyłem do chińczyka.
Wszystko działa z małym ale. Muszę ręcznie przełączać stację na sygnał z CCD. Zamiarem jest automatyczne włączanie się obrazu z kamery po wbiciu wstecznego - o ile to możliwe.
W stacji multimedialnej jest kabelek oznaczony REV tylko nie bardzo wiem do czego go podłączyć.
Gdzie podlaczyles sygnal do stacji? Camera In?
Beduin - 02-01-2013, 23:45

mitsu00 napisał

Cytat:
Gdzie podlaczyles sygnal do stacji? Camera In?

Tak - załącze "chinch".

[ Dodano: 02-01-2013, 23:48 ]
PiotrKw napisał/a:
Hm... nie znam się na chińczykach ale .... może własnie sygnał z wstecznego, stąd REV- Revers . Bo stacja musi dostać sygnał aby przełaczyła na kamerę . Powinien to być + z wstecznego .

Tak też podejrzewałem. Nawet pociągnąłem sobie dodatkowy kabel od światła do konsoli ale nie mam pewności czy stacji coś nie trafi jak dostanie 12V na ten kabel REV...