To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Plusy i Minusy od użytkownikow dla Lancera CYxA

marcowoj - 07-06-2013, 14:55

cefaloid napisał/a:
Kiewar napisał/a:

ZALETY:
18. rzadko spotykany na ulicach

rzadno spotykane to są poprzednie werse. Lancerów CYxA jesta na ulicach pełno.

Na ulicach dużych miast może i są ale w tzw. Polsce powiatowej to nadal rzadkość. W moim powiecie jest 7 lancerów (3 sportbacki i 4 sedany) :)

lazyluke - 08-06-2013, 09:35

Luk napisał/a:

A to ciekawe, bo każdy kto wsiadł do mojego Lancera mówił, że ma bardzo dobre lampy... :)
Może wcześniej miałeś ksenony..?
Mi osobiście najbardziej przeszkadza hałas :) Zwłaszcza, że chyba powoli zbliża się czas wymiany tłumika.

jakbym jeździł na ksenonach wcześniej to pewnie nie kupiłbym innego auta jak w ksenonie ale, że jeszcze nie jestem tak majętny :lol: to mam zwykłe lampy. Wcześniej jeździłem Honda Jazz i powiem wam, że tam światła jak zaświecą to jest jazda:D

berladi - 10-06-2013, 21:34

Witam.
Po trzech latach i 60 000 km w zasadzie za najbardziej dotkliwą wadę uznaję jakość przedniej szyby.
Nie chodzi o odpryski od kamieni ale drobne i gęste ryski od wycieraczek,jazda pod słońce nie należy do najprzyjemniejszych(szyba jest prawie matowa).
Oprócz tego,głośna praca zawieszenia,skrzypienie i chroboty.
Zużycie paliwa do przyjęcia,średnia w zimę za pół roku 8.8,w lecie 7.8.
Poza tym auto nadal dość oryginalne.

pablo diablo - 10-06-2013, 23:38

Po 2 latach i 3 miesiącach i przejechaniu 50kk diesel

minusy odczuwalne to :

- jakość lakieru 20 letnie samochody mają lepszą
- przednia szyba podatna na rysowanie
- plastikowe wykończenie w środku z odzysku
- mały bagażnik

plusów więcej:

- oszczędny-dynamiczny silnik trasa 4,5 l średnie 5,2 l
- umiarkowana cena zakupu
- dość funkcjonalny
- wygodny
- w wersji hatchback po złozeniu fotelu i miękim podłożu można sie wygodnie przespać :)

marcowoj - 05-07-2013, 09:59

lazyluke napisał/a:
twarde plastiki

W przednich drzwiach od modelu 2012 są miękkie obicia.

zenker - 11-07-2013, 23:26

Zacznę od plusów:
-wersja intense moja świetne nagłosnienie kolor niebieska perła przepiekny
-świetne prowadzenie
Wiecej plusów niewidzę
minusy:
-lakier porażka 2 lata i cały przód i dach biały
-środek plastik jak w trabancie nie wiem co ja tam widziałem
-głosny silnik,brak 6 biegu,wentylacja nawiewy to jakaś kpina
-bardzo mało komfortowy fakt mam 18 calowe felgi i te zawieszenie śmieszne sportowe nie da się jeżdzić chyba że po autostadzie
-przyspieszenie tragedia 143km a stoi w miejscu kręcić trzeba aż wyje jak głupi i pali jak smok przy tym
-komputer pokładowy to jak w latach 90tych na amidze lub comadore kwadraty radio to samo
- nie ma podświetlenia szyb
jeszcze jest tego ale szkoda pisać
Jest to mój ostatni misiek jak ktoś chce to kupić 18.143km wersja intense to naprawde nich to obejrzy i sie przejedzie
ogólnie nie polecam i to tak poważnie
Pozdrawiam

Zbigi - 12-07-2013, 08:22

zenker napisał/a:
Zacznę od plusów:
-wersja intense moja świetne nagłosnienie kolor niebieska perła przepiekny
-świetne prowadzenie
Wiecej plusów niewidzę
minusy:
-lakier porażka 2 lata i cały przód i dach biały
-głosny silnik,brak 6 biegu,wentylacja nawiewy to jakaś kpina
-bardzo mało komfortowy fakt mam 18 calowe felgi i te zawieszenie śmieszne sportowe nie da się jeżdzić chyba że po autostadzie
-przyspieszenie tragedia 143km a stoi w miejscu kręcić trzeba aż wyje jak głupi i pali jak smok przy tym
-komputer pokładowy to jak w latach 90tych na amidze lub comadore kwadraty radio to samo
jeszcze jest tego ale szkoda pisać
Jest to mój ostatni misiek jak ktoś chce to kupić 18.143km wersja intense to naprawde nich to obejrzy i sie przejedzie
ogólnie nie polecam i to tak poważnie
Pozdrawiam

Nic dodać nic ująć :!:
Dlatego zmieniłem na Renault. Fluence może ma nijaki przód w porównaniu z Lancerem, ale nie ma ani jednego minusa z wymienionych wyżej :mrgreen:
Mimo to kibicuję Mitsubishi i jak poprawią Lancera do poziomu Fluenca Privilegege 2.0 to może znowu się skuszę.

maniax86 - 12-07-2013, 08:43

zenker, odniosę się do niektórych twoich uwag
zenker napisał/a:
lakier porażka 2 lata i cały przód i dach biały

Ja mam auto również dwa lata w kolorze czarnym.... i jak lakier był czarny przy kupnie tak jest dalej czarny... raptem kilka odprysków... na masce i na dachu zero odprysków
zenker napisał/a:

plastik jest niskiej jakości to fakt.... ale nie mam żadnych zarysowań nawet żadnych odbić od pasów na bocznych słupkach... no i nic mi nie trzeszczy
Zbigi napisał/a:
wentylacja nawiewy to jakaś kpina

Klima w lecie bardzo szybko wychładza wnętrze a w zimie szybko nagrzewa... kompletnie nie wiem o co ci chodzi
Zbigi napisał/a:

Wiedziałeś na co się piszesz... lancer ma twarde zawieszenie i komfort jazdy jest taki jak dla twardego zawieszenia...
Zbigi napisał/a:

Mi to nie przeszkadza
zenker napisał/a:

Zgadzam się dali ciała na maksa.
A teraz reasumując.
Według mnie kompletnie nie przemyślałeś zakupu tego auta... i poszedłeś kupić auto jak po bułki do sklepu... Wszystko co opisałes można było zauważyć albo wyczytać w necie przed zakupem.

jaca87 - 12-07-2013, 09:31

Zbigi napisał/a:

Nic dodać nic ująć :!:
Dlatego zmieniłem na Renault. Fluence może ma nijaki przód w porównaniu z Lancerem, ale nie ma ani jednego minusa z wymienionych wyżej :mrgreen:
Mimo to kibicuję Mitsubishi i jak poprawią Lancera do poziomu Fluenca Privilegege 2.0 to może znowu się skuszę.

Ciekaw jestem jak wypadnie takie porównanie po 200 tys -300 tys km ?

Największą zaletą Lancera moim zdaniem jest jego solidność i brak bardzo słabych punktów. Bo umówmy się że brak podświetlenia szyb (chyba najczęściej przywoływana wada) to żaden problem. W każdej kategorii Lancer będzie ponad średnią u konkurencji ale jakoś bardzo mocno się nie wyróżnia.

Z minusów:

- słaba moc 1.8 ale jest to spowodowane masą całego auta 1355 dla porównania większa skoda octavia II combi 1290 kg. Wysokie spalanie szczególnie w mieście.
- delikatny lakier
- brak podświetlenia szyb

Plusów dużo więcej:

- znikoma awaryjność wszystkich jednostek ( wyjątek diesle choć i tak zdania są podzielone, dziś wszystkie diesle mają kłopoty)
- stosunek ceny do jakości/ wyposażenia - bardzo dobry
- zawieszenie / prowadzenie
- bardzo wygodne fotele
- dużo miejsca z tyłu, wygodnie długie podróże
- w porównaniu do konkurencji świetne wyposażenie już od wersji Invite
- Made in Japan
- silniki benzynowe Mitsubishi chyba jako jedyne z Japońców dobrze tolerują gaz

Lancer jest już parę lat na rynku i to widać że w porównaniu do konkurencji wnętrze zaczyna trącić myszką. Konkurencja nie śpi i wprowadza lepsze i dużo świeższe modele np. nowa Mazda 3 jak dla mnie jest o dwie klasy wyżej. Lancerowi bardzo brakuje FL a najlepszy byłby nowy model aby zachować mocną pozycje na rynku. Jednak jako propozycja auta z drugiej ręki to świetna propozycja tym bardziej że stosunkowo łatwo kupić zadbany egzemplarz.

maniax86 - 12-07-2013, 09:56

jaca87 napisał/a:
Lancer jest już parę lat na rynku i to widać że w porównaniu do konkurencji wnętrze zaczyna trącić myszką.

Jeśli chodzi o design wnętrza mi się bardzo podoba.... jest prosto i bez udziwnień.... zauważ że w najnowszych mazdach też jest prosto i bez udziwnień...wygibasy jak w hyundaiach czy chevroletach przynajmniej mnie bardzo szybko się nudzą a nawet przestają być atrakcyjne po którymś tam patrzeniu na to... poza jakością materiałów na desce lancera irytuje mnie raczej ilość składek elementów.... dużo lepiej by to wyglądało gdyby była decha w całości.... a nie z kawałków składana...

RalfPi - 12-07-2013, 10:15

Big in Japan, Made in Japan, Big in Europe - Lancer jest solidnym wyrobnikiem z duszą tzn.:

1) duży w środku
2) wygodny
3) pali normalnie - opcja gaz (spalanie 10l LPG)
4) Przyspiesza śmiało - mało kto mnie wyprzedza, a ja wyprzedzam cały czas
5) Jest solidny (brak poważniejszych problemów)
6) Jest zrobiony w Japonii
7) Jest bezpieczny!

Minusy oczywiście też są - mógłby mieć 200KM, skórę zamiast plastików i lepszy osprzęt.. tyle, że wtedy kosztowałby 150kzł... A kosztuje jedyne 60kzł 8) I z wyżej wymienionych powodów kupiła go spora część Użytkowników.
jaca87 napisał/a:
Mazda 3 jak dla mnie jest o dwie klasy wyżej.

Hehe - mój Wujas ma 2 Mazdzinki - fakt, sympatyczne samochodziki, ale gdzie czemu 2 klasy wyżej??

[ Dodano: 12-07-2013, 10:20 ]
Mazda 3 kosztuje bazowo 62kzł z silnikiem 1.6 105KM, który łapie setkę w 12.2s.. Jacyś chętni? :twisted:

zenker - 12-07-2013, 10:45

Zakup czy ja wiem czy był przemyslany chyba nie do końca wiadomo za te pieniądze nie można oczekiwać nie wiadomo co no nic trzeba jeszcze jezdzić
Pozdrawiam tych zadowolonych i tych nie tak jak ja :) :)
dodam że kolega kupił w tych samych pieniądzach Alfe Romeo Guilettę i doznałem szoku 1.4-170 km benzyna idzie jak głupi w środku śliczny
no ale to moj taki typ każdemu wiadomo co innego się podoba:)

April77 - 12-07-2013, 11:07

Alfe Romeo Guilettę 170 - rewelacja!!! tylko cena na promocji około 88 tysięcy.
Lancer 20 tyś tańszy. Ale to miło jak się porównuje miśka klasę wyżej :D . Sam cały czas to robię.
Prawda taka że większość z nas kupiła auto (nowe) za około 65 tysięcy i W TEJ CENIE NIE MA SOBIE RÓWNYCH.
Mam auto prawie 5 lat. Pierwszy rok - zachwyt, drugi- zaczynam dostrzegać wady, trzeci - walka z pierdółkami, czwarty przyzwyczajenie, piąty PONOWNY ZACHWYT!!!
Wsiadam do auta, leje benzynę i jadę, nie martwię się czy się zepsuje. Wielu moich znajomych kupiło auta w okresie tym co ja (różnych, tańszych, droższych) i zaczynają mieć z nimi problemy :twisted:
I tu jest największy plus Lancera

maniax86 - 12-07-2013, 11:28

zenker napisał/a:
dodam że kolega kupił w tych samych pieniądzach Alfe Romeo Guilettę i doznałem szoku 1.4-170 km benzyna idzie jak głupi w środku śliczny
no ale to moj taki typ każdemu wiadomo co innego się podoba:)

Tu mnie zaskoczyłeś całkowicie... oglądałem ceny quilietty jak szukałem auta i były sporo wyższe od lancera w tamtym czasie.... nawet najuboższa wersja wyposażenia... wiec nie bardzo w to jakoś wierze.... chyba że kupił testówkę albo z wyprzedaży rocznika... to wtedy cena mogła się do lancera zbliżyć...
pozatym nigdy nie porównuj marki premium jaką jest alfa do zwykłych... bo takie porównanie nie ma nigdy sensu...

jaca87 - 12-07-2013, 12:24

RalfPi napisał/a:

[ Dodano: 12-07-2013, 10:20 ]
Mazda 3 kosztuje bazowo 62kzł z silnikiem 1.6 105KM, który łapie setkę w 12.2s.. Jacyś chętni? :twisted:

Ale ja mówię o Mazdzie 3 tej która dopiero miała światową premierę. I ona jak dla wygląda świetnie oby nie przesadzili z ceną ale na pewno będzie drogo. Swoją drogą schowek na napoje ma identyczny jak w naszych Lancerach :)