To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Colt CJ0 1,6 90KM 1996r

mkm - 10-03-2010, 15:07

mystek, temat pawela o jego Colcie chyba pierwsza strona. Sa nawet zdjecia.
Marcin-Krak - 10-03-2010, 16:39

Może też uderzać do Karola, tego co ma jeszcze przy nicku GT. Tez montował u siebie ;)
mystek - 19-03-2010, 17:51

Mam pytanie odnośnie chlapaczy, gdyż mam możliwość kupienia od Coltmaniaka z rozbitego Anglika. Natomiast zastanawiam się, czy spokojnie takowe chlapacze przymocuję? Anglik oczywiście CJ, więc p&p. Nie przyglądałem się uważnie, ale z przodu mam nakładki plastikowe na nadkola trzymające się na dwóch śrubach ulokowanych pionowo nad sobą w lini, natomiast z tyłu nie przyglądałem się uważnie, ale wydaje mi się, że nie mam tam żadnych dziur na śruby.

Takie chlapacze mocuje się na dwóch śrubach właśnie? Czyli z przodu normalnie odkręcam te nakładki plastikowe i mocuję chlapacze? A jak z tyłem? Są tam jednak jakieś mocowania? (tak jak mówię - nie przygladałem sie uważniej)

mkm - 21-03-2010, 10:45

mystek, ale po Ci chlapacze?
Mysle, ze jak poprosisz sprzedającego, żeby wykręcił Ci komplet (jak ja to mowie „ze srubami włącznie”) to z montażem nie powinienes mieć problemow… Przyłożysz do nadkola i „wszystko będzie jasne”.
Jak to sa ori chlapacze to powinienes mieć podobnie jak w CA0 czyli chlapacze będą wyprofilowane do zderzaka/nadkola w związku z czym możliwości na kombinowanie podczas montażu po prostu nie będzie... maja pasowac :mrgreen:

mystek - 21-03-2010, 11:28

No w sumie racja :P z CJ to musi podejść do CJ, nie ma siły :) . A chlapacze chcę po pierwsze, żeby oszczędzić trochę blachę, po drugie, żeby go trochę wizualnie obniżyć, no i po trzecie - będzie się fajnie komponować z czarnymi stalówkami. Ogólnie widziałem też takie Colty na zdjęciach i podobało mi się to :) . Równiez widziałem całkiem niedawno Civica EG z takimi mega długimi chlapaczami (z tym, że gumowymi) i pomarańczowymi kierunkowskazami i również mi się to podobało :)
mystek - 04-04-2010, 11:56

Umyłem dzisiaj drania, a wczoraj przehamowałem go mega agresywnie ze 160km/h trzymając hamulec prawie, że wciśnięty na full. Było ostro ogólnie, ale dzisiaj jadąc sobie spokojnie już po mieście 70km/h nie słyszałem żadnego tarcia w prawym kole :) . Dotychczas zawsze słyszałem to chore tarcie, nie wiedziałem co to jest kompletnie, choć podejrzewałem klocki. No i chyba to wczorajsze ostre hamowanie pomogło :) .

Natomiast po umyciu samochodu zauważyłem kolejne ognisko rdzy :( . Tym razem na progu tuż pod drzwiami, no i chyba ogólnie widać po tym ujęciu, że próg jest ostro dojechany przez rdzę po zimie? A może mnie tylko wzrok myli i to jest po prostu bród?

A tak aktualnie się prezentuje. Rdza rzuca się w oczy po umyciu :/

Ja_good - 04-04-2010, 13:18

cos slabo domyty :P jak bedziesz myl w 10 min na BP to on nigdy czysty nie bedzie :P mi z woskowaniem zajmuje to nie mniej niz 2,5 godziny ;)
ogolnie nie jest zle z ta ruda ale trzeba to ogarnac bo ci poleca parchy ;)

mystek - 04-04-2010, 15:17

No właśnie moja mama ma znajomego blacharza-lakiernika, który robi u niej w zakładzie pracy samochody i we wtorek się wybieram do niego, żeby obejrzał samochód i wycenił z grubsza naprawy, zobaczymy co to będzie :)
mystek - 06-04-2010, 17:36

Odwiedziłem dzisiaj blacharza, żeby obejrzał Colcinę i mniej więcej wycenił co i jak. Gość obejrzał samochód i mam do wymiany tylne nadkola oraz przednie prawe. Tzn gość wymieniłby tylko reperatury i pomalował je. Standardowa cena za taki zabieg to 250zł razem z malowaniem od elementu, natomiast nie wie jaka cena byłaby za montaż. Póki co jest to cena wstępna, gdyż nie rozmawialiśmy jeszcze z szefem zakładu, który jest znajomym mojej mamy.

gość, z którym rozmawialiśmy był ogólnie w porządku i mówi tak, że jak samochód chcę na handel, to zrobi mi to dużo taniej, ale wytrzyma gdzieś z 4 miesiące i zacznie wychodzić znowu rdza, natomiast jak chcę do własnego użytku Colta, to to już jest większy koszt, ale może mi dać gwarancję, że wytrzyma to 2-3 lata.

Moje pytanie brzmi, czy 250zł za reperatury wraz z malowaniem to dobra cena? Nie wiem jeszcze jak mnie policzy za montaż, no i ogólnie co uda się dogadać z tym szefem zakładu, dlatego może nawet urwie po te 50zł z elementu.

mystek - 13-04-2010, 17:34

Colt Summer Season Opened :P

Felgi stalowe czarne wraz z kołpakami kupione od Ja_gooda. Wszystko elegancko przypasowało z Micry :)

Marcin-Krak - 13-04-2010, 17:43

mystek napisał/a:
Felgi stalowe czarne wraz z kołpakami

Średnio to wygląda wg mnie - lepiej wyglądałoby coś srebrnego :wink: Tak jest za ciemno.

mystek - 13-04-2010, 17:59

Zgadzam się, no ale na ten sezon chciałem coś zastępczego, a w przyszłym roku zobaczymy. A do tego chcę pomalować te kierunki przednie na pomarańczowo, no i dojdą chlapacze, także go trochę obniży, a kierunki będą bardziej wyraziste, kontrastowe do reszty
mkm - 14-04-2010, 22:29

mystek, wywal te kolpaki!
A jak juz musisz je miec to przynajmniej zaszpachluj Nissan-a i pomaluj raz jeszcze!

mystek - 15-04-2010, 05:09

Nie no, nie będę profanował ori kołpaków nissanowskich, aż tak bardzo tego napisu nie widać, natomiast nad zdjęciem ich pomyślę, bo mnie one w sumie nie przeszkadzają tak mocno, zważywszy, że ja ich po prostu nie widzę kiedy jadę :)
Lechfan - 15-04-2010, 17:45

mystek napisał/a:
bo mnie one w sumie nie przeszkadzają tak mocno, zważywszy, że ja ich po prostu nie widzę kiedy jadę :)

Alumów też nie widzisz kiedy jedziesz, a jednak wszyscy chcą mieć jak najfajniejsze. ;)
A co do kołpaków to machnąłbym je jeszcze raz czarną farbą, bo jakieś takie wyblakłe (chyba, że brudne) i byłoby git.. ; ]