To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jakie żarówki do Lancera CYxA - wymiana żarówek.

Fenio - 30-12-2013, 13:03

SebastianAd napisał/a:
A czy montował ktoś HB4 ledową jako mijania?

Ledy z allegro (made in China) dają tak słabe światło że do mijania to się nie nadaje. Bardzo mocne ledy na rynku części zamiennych praktycznie nie występują z powodu swojej ceny oraz skomplikowanego chłodzenia które jest wymagane przy mocy odpowiedniej do świateł mijania. Chińczycy jeszcze tego nie produkują więc nie ma :)
Druga sprawa że jest to tak samo nielegalne jak Chińskie zestawy xenononów. Reflektor ma homologację na HB4 i tylko HB4 można w nim stosować.

lurek - 31-12-2013, 14:56

tyku napisał/a:
Ja też wymieniłem wszystkie, tzn. HB3,HB4 i W5W na OSRAM
OSRAM HB3 NIGHT BREAKER PLUS
OSRAM HB4 NIGHT BREAKER PLUS
OSRAM W5W COOL BLUE INTENSE
Zdecydowana poprawa podczas jazdy nocą.

Zastanawiam się nad podobnym zestawem tylko czy te postojowe cool blue wogole widać?

Lucas123w - 31-12-2013, 16:04

lurek, widać, zdecydowanie lepiej się zgrywają z całą resztą night breaker.
lurek - 01-01-2014, 12:29

No to sprawdzę :] Szkoda tylko, że tak ciężko znaleźć je w sklepi:/ wczoraj byłem w 4 (w tym jednym "japan cars") i żarówek HB nie ma :/ pozostaje tylko net :P
Bizi78 - 01-01-2014, 13:01

lurek, a w IC pytałeś, bo na stronie w ofercie mają:
Intercars HB3.
Intercars HB4.

tyku - 01-01-2014, 13:43

Teraz wprowadzili nowość: Osram Night Breaker Unlimited
lurek - 01-01-2014, 17:50

A jak już jesteśmy przy żarówkach to jak wygląda żywotność tych HB? Pytam, bo H7 wymieniam żonie równo co rok :/

W poprzednim samochodzie miałem H4 i w ciągu 5 lat wymieniłem może 2 razy ;)

mazin - 01-01-2014, 18:09

lurek napisał/a:
A jak już jesteśmy przy żarówkach to jak wygląda żywotność tych HB? Pytam, bo H7 wymieniam żonie równo co rok :/

W poprzednim samochodzie miałem H4 i w ciągu 5 lat wymieniłem może 2 razy ;)

Oryginały w lancerze mam do dzis, za miesiąc auto kończy 5 lat. W corolli też były HB4 i przez 9 lat wymieniałem raz - po 5 i 6 latach. W corolli oryginalne były philipsy, w lancerze jeszcze nie ruszałem, więc nie wiem.

prosto - 01-01-2014, 18:47

lurek napisał/a:
Pytam, bo H7 wymieniam żonie równo co rok

u ojca w oplu (samochod kupiony w salonie wlasnie konczy 2,5 roku) na gwarancji w ciagu 2 lat nieszczesne zarowki H7 wymieniane byly jakies 10 razy w te 2 lata kazda wymiana 100 zł, teraz pol roku po gwarancji zarowka prawa wymieniana 2 razy lewa raz ;/ serwis twierdzi ze to niby nie wina samochodu tylko zarowek...ciekawe zeby co kilka miesiecy zarowki wymieniac ;/;/

pablo diablo - 01-01-2014, 18:47

oryginalne żarówki zaskakują swoją żywotnością mnie korci by coś wymienić co polepszy jazdę w nocy ale zostaje przy oryginalnych do puki nie padną
mazin - 01-01-2014, 19:28

prosto napisał/a:
lurek napisał/a:
Pytam, bo H7 wymieniam żonie równo co rok

u ojca w oplu (samochod kupiony w salonie wlasnie konczy 2,5 roku) na gwarancji w ciagu 2 lat nieszczesne zarowki H7 wymieniane byly jakies 10 razy w te 2 lata kazda wymiana 100 zł, teraz pol roku po gwarancji zarowka prawa wymieniana 2 razy lewa raz ;/ serwis twierdzi ze to niby nie wina samochodu tylko zarowek...ciekawe zeby co kilka miesiecy zarowki wymieniac ;/;/

Pomierz napięcie, może jest za duże? Albo rozważ zakup lub skonstruowanie modułu, który będzie obniżał napięcie lub "startował" żarówki na mniejszym a potem je zwiększał - większość przepaleń ma miejsce przy zapalaniu (stany nieustalone, piki itp.) Taki bufor może pomóc. Możliwe też, że regulator napięcia w alternatorze świruje (skoki napięcia).

A proste rozwiązanie jest opisane tutaj
A jeszcze prostsze to zamontowanie diody prostowniczej na kabelku, jak radzą tutaj (pewnei to samo jest w linku wczesniej, tylko za 20zł/szt).

lurek - 01-01-2014, 20:09

Albo sprawdź czy nie ma luzów w reflektorze, wystarcza delikatne drgania i żarówki możesz zacząć wymieniać co 2 tyg. jak mój szwagier ;)
prosto - 01-01-2014, 21:07

mazin napisał/a:
większość przepaleń ma miejsce przy zapalaniu

nie znam sie na tym ale tu mozesz miec racje bo wlasnie samochód jest zapalany jakies 30 razy dziennie... czyli musialbym po prostu sie wybrac do jakiegos elektryka...[?]

lurek napisał/a:
sprawdź czy nie ma luzów w reflektorze

z tymi luzami to moze byc ciezko cos sprawdzic bo dojscia nie ma prawie w ogole i zeby zarowke wymienic trzeba sie niezle nagimnastykowac...no chyba ze jakis specjalny sposob na sprawdzenie tych luzow ? i w ktorym miejscu dokladniej ?

sorki ze troche zszedlem z tematu(inna marka), i dzieki za odpowiedzi

Trik - 02-01-2014, 08:25

mazin napisał/a:
w lancerze jeszcze nie ruszałem, więc nie wiem

W Lancerze oryginalne siedzą Silvania.

Bart2001 - 02-01-2014, 11:30

Miałem włożone żarówki Osram Night Breaker Plus i faktycznie dają lepsze oświetlenie niż standardowe Sylvana (przede wszystkim światło jest bielsze). Nie jest to jednak różnica bardzo duża. Niestety po 7 miesiącach jedna z nich się już spaliła (a oryginalne świeciły przez ponad trzy lata i teraz leżą na zapasie). Obecnie wsadziłem ge Megalight Ultra i moim zdaniem świecą pomiędzy oryginalnymi a Osramami.
Lepszy efekt wymiany uzyskałem w Seacie Ibizie - tam wsadziłem Tungsram Megalight i zdecydowanie większa różnica w stosunku do oryginalnych Philipsa, a cena przy tym niższa niż za Osramy. Niestety Tungsramów nie ma HB4 i HB3 w tej wersji