ASX Techniczne - Awaria silnika/układu paliwowego
JCH - 14-02-2012, 21:53
Takie lekkie OT...
W trakcie weekendu kolega z pracy byl w Szaflarach k. Zakopca. W niedziele rano -30'C - byl przekonany ze nie odpali. Renault Scenic 1.9 dci odpalil. Paliwo: zwykly ON z Auchana.
Haniball - 15-02-2012, 07:48
JCH napisał/a: | Takie lekkie OT...
W trakcie weekendu kolega z pracy byl w Szaflarach k. Zakopca. W niedziele rano -30'C - byl przekonany ze nie odpali. Renault Scenic 1.9 dci odpalil. Paliwo: zwykly ON z Auchana. |
Znajomego Fiat Ducato na common rail garażowany pod chmurką, chyba 5 latek przy -27 ~~-29 też odpalić( męczył się) i śmigał a zwykłe ON z Orlenu, co ważne silnik nie miał czkawki.
desko - 15-02-2012, 08:23
Mieszkam w Norwegii, są tygodnie gdzie temperatura -20 to już upał, czytam o waszych problemach z zapalaniem i zastanawiam się, jaka jest różnica pomiędzy ASX-ami zamawianymi przez Mitsubishi w Norwegii i w Polsce, wszystkiego na paliwo nie da się zwalić skoro inne auta działają. Różnica między zapalaniem latem, a zimą to tylko dłuższy czas grzania święc.
Student - 15-02-2012, 08:34
Już wam pisałem że to filtr jest dziadowski a właściwie zbyt gęsty (wyjać go na zimę i problemów nie będzie) , do tego dojdzie paliwko i sukces gotowy
Haniball - 15-02-2012, 13:08
Student napisał/a: | Już wam pisałem że to filtr jest dziadowski a właściwie zbyt gęsty (wyjać go na zimę i problemów nie będzie) , do tego dojdzie paliwko i sukces gotowy |
Raczej NIE
Dostałem dziś odp. od FILTRONA cyt." Planujemy wdrożyć ten filtr pod numerem PP 852/3 w październiku 2012r."
edit
Fota felernego ON(ok-18~~-20stC) wyciągnięte za okna http://www.fotoszok.pl/upload/b8c73ffc.jpg a tu po chwili w cieple jak się rozmraża http://www.fotoszok.pl/upload/de057492.jpg
maciej79 - 06-05-2012, 20:25
tomekrvf napisał/a: | Student napisał/a: | Wymieńcie filtr na tak badziewny jak paliwo czyli np. Filtrona, jeżeli jest albo jeszcze tańszy |
Student, pamiętaj że za filtrem jest pompa i wtryski które kosztują ciut więcej jak filtr |
w 1.8 benz nie wystepuje wymienny filtr paliwa ,filtr w postaci sitka jest zintegrowany z pompa paliwa (info serwis) i co w takim przypadku myslec o trwalosci wtryskow???
krzychu - 06-05-2012, 20:50
maciej79 napisał/a: |
w 1.8 benz nie wystepuje wymienny filtr paliwa ,filtr w postaci sitka jest zintegrowany z pompa paliwa (info serwis) i co w takim przypadku myslec o trwalosci wtryskow??? |
A tam wtryski w benzynie są raczej bezproblemowe i nie tak precyzyjne jak w dyszlu. U mnie też się filtra paliwa nie wymienia i jakoś jeżdżę ja i jeżdżą inni.
vavoom - 13-12-2012, 10:16
Zima przyszła, temperatury coraz niższe...
Minąłem dziś na trasie ASXa, który miał przesłonięty cały dolny wlot powietrza, ten poniżej tablicy rejestracyjnej. Czy ktoś może powiedzieć, czy to w jakiś sposób pomaga/ułatwia jazdę w mroźnych warunkach?
krzychu - 13-12-2012, 10:19
vavoom znaczy co miał pod rejestrację włożony karton czy jak?
sh - 13-12-2012, 10:20
Szybciej sie nagrzewa. Dobre do diesel'a na miasto, zamiast nagrzewac sie w 15 minut to nagrzeje sie w 5. Ale na trasie? Albo cos zepsute albo szybko sie zepsuje
vavoom - 13-12-2012, 10:41
Przy temperaturze -10 stopni ASX potrzebuje jakieś 15 kilimetrów na pełne rozgraznie silnika. W zeszłym roku, przy poniżej -20 nie nagrzewał się w ogóle do "pełnego poziomu", czyli wskaźnik był lekko poniżej środka. Może stąd ta przesłona właśnie...
krzychu napisał/a: | znaczy co miał pod rejestrację włożony karton czy jak? |
Miał cały dolny wlot przesłonięty chyba czymś plastikowym, dociętym do kształtu wlotu. Gdyby to było czarne, to nawet bym nie zauważył, ale było białe... Wizualnie katastrofa
krzychu - 13-12-2012, 10:46
sh napisał/a: | zamiast nagrzewac sie w 15 minut to nagrzeje sie w 5 |
Mówisz poważnie, że jest aż taka katastrofalna zmiana żeby usprawiedliwić tą katastrofę?
vavoom napisał/a: | Wizualnie katastrofa |
W poprzednim samochodzie zmiana była, ale jak miałem uwalony termostat. Po wymianie już nie stosowałem tego starego patentu.
Wedrowiec - 13-12-2012, 11:06
W temacie cytując faceta z serwisu "w asx filtr ma metalową obudowę, niczym nie osłoniętą, im dłużej/szybciej się jedzie tym filtr jest bardziej chłodzony, tym samym z upływem czasu zamiast zmniejszać wytrącanie z paliwa - zwiększa się ono". Ale wszelkie osłanianie zdecydowanie odradził.
krzychu - 13-12-2012, 11:10
Wedrowiec - a co nie odpaliłeś ASX-a kiedyś? Czy to takie czysto teoretyczne rozważanie?
vavoom - 13-12-2012, 11:19
Ja z odpalaniem nie miałem nigdy najmniejszego problemu, nawet przy -25. Problem był z jazdą, bo przy takiej temperaturze silnik kręcił się do max 3 tys. obrotów, a pod górkę, kiedy turbina mocniej pracuje, to nawet przy 2,5 wymiękał. I pytanie, czy przesłonięcie tego wlotu cokolwiek zmieni...
|
|
|