Off Topic - Wybory Samorządowe 2006-11-12
JCH - 12-11-2006, 20:20 Temat postu: Wybory
igi napisał/a: | W sumie nie ważne jak glosujecie i tak decydują ludzie którzy wklepuja to do systemu | Albo Ci którzy liczą .....
Powiem szczerze miałem dylemat - iść, nie iść ....
No bo co - to nie wielka polityka, gdzie oddajemy głos na ugrupowanie, którego program nam odpowiada. Tu są konkretni ludzie. A tych którzy pojawiali się na mojej wycieraczce nie znam Mam skreślić pierwszą osobę na liście ugrupowania, z którym sympatyzuję? Jakoś mi to nie pasowało .....
I nie wiem czy to moja wina, że nie znam kandydatów. Z jedenej strony tak ale z drugiej - żaden z tych, którzy w ostatnim tygodniu zagościli na mojej wycieraczce albo skorzystali ze skrzynki pocztowej, żaden z nich nie powiedział co chciałby zrobić w moim mieście. Tylko suche: imię i nazwisko, lista nr X.
No dobra... poszedłem. Całe szczęście, że znalazłem na karcie nazwisko faceta, którego znał mój ojciec. Gość ten nawet kiedyś (za bajtla ) regulował mi kolarzówkę ... Oddałem głos na niego.
Anonymous - 12-11-2006, 21:17
Cezar napisał/a: | Przynioslem sobie karte glosowania do sejmiku woj. | Chyba to niezbyt legalne....
Głosowałem zasadniczo na PO. Zasadniczo, gdyż moje plany przewidywały oddanie na nich głosów na wszystkich czterech kartach, ale.... zobaczyłem listę Krasnoludków i nie mogłem się powstrzymać przed oddaniem im jednego głosu.
Do głosowania na Kononowicza przyznało się 3,5 % głosujących. Podejrzewam że w rzeczywistości jego wynik będzie wyraźnie wyższy.
W Warszawce Marcinkiewicz tuż przed Gronkiewicz, a to oznacza że ona wygra w drugiej turze.
igi - 12-11-2006, 21:29
Alek napisał/a: | Cezar napisał/a:
Przynioslem sobie karte glosowania do sejmiku woj.
Chyba to niezbyt legalne.... |
legalne. Mozesz zrobic z kartą co chcesz. Jest Twoja w momencie złozenia podpisu
Alek napisał/a: | Do głosowania na Kononowicza przyznało się 3,5 % głosujących. Podejrzewam że w rzeczywistości jego wynik będzie wyraźnie wyższy. |
Jak widze narazie a jest to z kilku obwodow zamknietych (szpitale i więzienia) w każdej komisji ma głosy i to nie mniej niż faworyci
Anonymous - 12-11-2006, 21:44
igi napisał/a: | Mozesz zrobic z kartą co chcesz. Jest Twoja w momencie złozenia podpisu
|
Nie wiem czy kartę można wynosić z lokalu wyborczego. Skserowanie, skreślenie, podrzucenie kopii do urny/urn przez innych głosujących - o takie możliwości mi chodzi.
igi - 12-11-2006, 21:47
Alek, wynosić możesz. Jak byklem na szkoleniu to koles mówił że można że jak ktos chce zabrać sobie na pamiątke tyo nie ma problemu.
Komisja dokładnie wie ile wydała kart. Jak się cos nie zgadza to maja na to jakies procedury ale wiem jedno. Wynosic mozna
JCH - 12-11-2006, 21:58
igi napisał/a: | Komisja dokładnie wie ile wydała kart. | Potwierdzam, pani postawiła kreskę na takim papierku co to wyglądał jakby śniadanie w nim sobie przyniosła. Jeśli dobrze zauważyłem po 10-ciu kreskach przekreślała je i pisała sobie: "10".
Powaga
Chooper - 12-11-2006, 22:31
Informacja dla ekipy Białegostoku ad. KOnonowicza już po wyborach (wstępnie) klik
Anonymous - 13-11-2006, 00:04
A ja nie glosowalem bo bylem w pracy i nie mialem czasu:)
Pozatym nie ma na kogo glosowac w tym kraju, dobranoc!
Efa! - 13-11-2006, 01:01
A mnie po zagłosowaniu taka myśl przyszła do głowy: kurczę! Wycięli tyle hektarów dżungli amazońskiej tylko po to, żebyśmy wybrali paru łosi do samorządów, korzystając z wielkich arkuszy papieru... Nie można by wreszcie zacząć korzystać ze zdobyczy techniki i organizować wybory online? Przecież podpisy cyfrowe i obieg dokumentów są już powszechnie uznawane za równoważne tym pisanym i drukowanym na papierze.
Anonymous - 13-11-2006, 07:48
Efa pociesze Cie, w tym papierze jest wiecej chemii niz lasu :]
JCH - 13-11-2006, 08:21 Temat postu: Wybory
igi napisał/a: | wynosić możesz. Jak byklem na szkoleniu to koles mówił że można że jak ktos chce zabrać sobie na pamiątke tyo nie ma problemu. | Jesteś tego pewien?
Tak sobie myślę .... czy nie jest tak, że ilość kart wydanych musi zgadzać się z ilością oddanych głosów (ważnych i nieważnych)
cns80 - 13-11-2006, 08:30 Temat postu: Re: Wybory
JCH napisał/a: | igi napisał/a: | wynosić możesz. Jak byklem na szkoleniu to koles mówił że można że jak ktos chce zabrać sobie na pamiątke tyo nie ma problemu. | Jesteś tego pewien?
Tak sobie myślę .... czy nie jest tak, że ilość kart wydanych musi zgadzać się z ilością oddanych głosów (ważnych i nieważnych) |
Musi !!!
Tyle że jak wyborca postanowi wynieść to nie masz prawa mu tego zabronić.
A potem komisja musi protokół wprowadzać "na piechotę", bo system tego nie przyjmiuje .
Dlatego czasami zwłoki takich wyborców odnajduje się w okolicznym rowie z 10 (bo tylu jest członków komisji) ranami od nożyczek .
akbi - 13-11-2006, 09:34
igi napisał/a: | Ja również po glosowaniu. |
No Igor, cała Polska to widzi, że byłeś na wyborach - Kononowicz 3,5% poparcia
sorki za żarcik
Mnie najbardziej w tych wyborach cieszy, (poza ogólnym zwycięstwem PO) że dwie bezmózgowe partie – Samoobrona i LPR prawie już nie istnieją
McDoune - 13-11-2006, 09:41
Wyierzejskiemu gratulujemy wyniku w Warszawie
Dobrze mu tak ********** jednemu
akbi - 13-11-2006, 10:56
POMORSKIE - Wstępne wyniki
Cytat: | Oficjalne cząstkowe wyniki wyborów wskazują na triumf dotychczaowych prezydentów Gdańska, Gdyni i Sopotu - wszyscy oni zwyciężyli już w pierwszej turze wyborów.
Gdańsk
Po obliczeniu głosów z 38 proc. obowodów PKW podała oficjalne, cząstkowe wyniki dla Gdańska. Paweł Adamowicz przewodzi stawce kandydatów z wynikiem ponad 60 proc. głosów. Oznacza to, że został wybrany prezydentem już w pierwszej turze wyborów.
Andrzej Jaworski zdobył niemal 31 proc. głosów, Krzysztof Pusz - 5 proc., Marian Szajna - niemal 2,5 proc., Bartosz Nowaczyk - ok. 1 proc., a Andrzej Młot - 0,7.
Nie powinien mieć kłopotów z rządzeniem Gdańskiem ponieważ większość w Radzie Miasta zodobyła Platforma Obywatelska: kandydaci z list PO zebrali ponad 51 proc. głosów, co może im dać nawet 22 mandaty. PIS zdobył ok. 30 proc. głosów, co przełoży się na ok. 11 mandatów radnych. Być może jeden mandat przypadnie komitetowi Nowej Lewicy.
Gdynia
Wojciech Szczurek uzyskał w Gdyni poparcie w wysokości niemal 86 proc. – wynika po podliczeniu danych z ponad 40 proc. komisji wyborczych. To wynik lepszy niż rezultat spektakularnego zwycięzcy z Wrocławia – Rafała Dutkiewicza. Pozostali kandydaci uzyskali: Zbigniew Kozak - ponad 7,5 proc., Marzena Dobrowolska – ponad 5 proc.
Z kolei popierany przez Szczurka komitet Samorządność zdobył ponad 50 proc. głosów w wyborach do Rady Miasta (dane z ponad 30 proc. obwodów). PO zdobyło ponad 21 proc., PiS ponad 16, a Lewica i Demokraci ponad 9,09 proc.
Sopot
Także Jacek Karnowski w Sopocie został wybrany prezydentem miasta już w pierwszej turze. Po podliczeniu jej piątej wyników urzędujący prezydent dostał prawie 65 proc. głosów, Aleksandra Jankowska z PiS ponad 24 proc., a Lech Tempczyk niemal 8 proc.
PO, czyli partia Karnowskiego uzyskała poparcie 46 proc. głosujących, Samorządność Sopot 24,04 proc., a PiS 22,14 proc. |
|
|
|