Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
kris471 - 16-01-2007, 03:52 Temat postu: Olej do GDI Witam Panowie.
Znalazłem olej do GDI: Shell Helix Plus AH 10W/30.
Biuro Handlowe HAND
66-100 Sulechów
ul.Kruszyna 6
tel/fax(0-68)385-75-75
www.hand-all.pl/shell
LUBUSKIE
Pozdrawiam.
saphire - 16-01-2007, 11:07
Niby tak pisze przy nim ale to półsyntetyk a ja wolę lać fullsyntetyk bo prawie od zawsze jeżdżę tylko na takich i silniki je lubią wystarczy by odpowiednia klasa była A3/B3, API SM, SAE 5W30, 5W40, 5W50, 10W30 itp. zgodnie z tym co pokazali w instrukcji obsługi na wykresie lepkości oleju do GDI. Osobiście aktualnie mam w mojej Cari Mobil1 5W50
kris471 - 16-01-2007, 21:22
10W/30 to fullsyntetyk,na stronie shella jest opis.
turek61 - 16-01-2007, 21:51
Qurde...wszystko ładnie, pięknie ale ta cena Dwie setki za olej co 15 k a ja jeżdzę na gazie więc muszę wymieniać co 10k. to jest spora kwota.Pewnie odpiszecie "nic za nic"...
saphire - 17-01-2007, 07:55
No nie mów że teraz nie wymieniasz oleju i że jeździsz na jakimś tanim szajsie? Toż ja nawet Corsie lałem magnateca po 46zł/litr to miał bym oszczędzać na Cari? Eeeee...
Anonymous - 06-02-2007, 10:49
Miałem stukanie. Czułem się jak w starym dieslu. Pod koniec gwarancji serwis wymienił mi popychacze zaworów. Pomogło na miesiąc. Potem trochę się z nimi przepychałem i po pół roku wymienili popychace jeszcze raz. Jak oddawali samochód, poprosiłem by zlali mi świeżo nalanego Castrola 10-W30 Performance i wlali mojego Shella 10W30 Helix AH. Od tej pory leję tylko Shella. Kupuję go w Shell Autoserv na Morenie w Gdańsku. Co prawda sprowadzenie trwa około 1 miesiąc i ostatnio musiałem kupic 12 litrów, ale zawsze mam tam wymianę za darmo. Od półtora roku nie mam stuków. W litrowe butelki leją ponad litr. U mnie wchodzą trzy butelki i jest prosto w górną kreskę. To, że olej po 3 tygodniach będzie czarny to raczej normalna sprawa w tym silniku. Kiedyś znalazłem nawet takie info na stronie www.shellhelix.pl.
Anonymous - 03-03-2007, 18:37
Kupiłem Cari GDI z zalanym półsyntetykiem Mobil 10 w 40.Mam pytanko-chciałbym przejść na syntetyk 5w30 Castrol.Wiem,że olejów się nie miesza ale co może sie stać gdybym zmieszał przy wymianie mobil półsyntetyk z syntetycznym Castrolem by od raza nie dać mu syntentyka tylko powoli go przyzwyczajać.Wiem ,że są tacy co tak robią w zwykłych silnikach, ale czy może to zaszkodzić silnikowi GDI? Mam przejechane 110 tys.
luk_szc - 04-03-2007, 00:32
aras napisał/a: | Kupiłem Cari GDI z zalanym półsyntetykiem Mobil 10 w 40.Mam pytanko-chciałbym przejść na syntetyk 5w30 Castrol.Wiem,że olejów się nie miesza ale co może sie stać gdybym zmieszał przy wymianie mobil półsyntetyk z syntetycznym Castrolem by od raza nie dać mu syntentyka tylko powoli go przyzwyczajać.Wiem ,że są tacy co tak robią w zwykłych silnikach, ale czy może to zaszkodzić silnikowi GDI? Mam przejechane 110 tys. |
Podobno - tak mi powiedzieli w serwi , że nie ma problemu przechodząc między półsyntetykiem a syntetykiem Sam tak zrobiłem zamieniając olej Castrol GDI performance na TWS jak i na TXT
Nie zaleca się przejścia z minerala na syntetyk .
Anonymous - 04-03-2007, 08:49
luk_szc napisał/a: | Wystarczy tylko odkręcić dekiel zaworowy - nie trzeba rozbierać góry głowicy aby je wymienić ! Także roboty nie tyle co by się wydawało Uszczelke pod dekiel i kolektor zakładałem nowe |
Można prosić o dokładniejszy opis, jak wyjąć samoregulatory bez ściągania górnej części głowicy i wałków bo tak robił mechanik
Anonymous - 04-03-2007, 17:23
luk_szc napisał/a: | aras napisał/a: | Kupiłem Cari GDI z zalanym półsyntetykiem Mobil 10 w 40.Mam pytanko-chciałbym przejść na syntetyk 5w30 Castrol.Wiem,że olejów się nie miesza ale co może sie stać gdybym zmieszał przy wymianie mobil półsyntetyk z syntetycznym Castrolem by od raza nie dać mu syntentyka tylko powoli go przyzwyczajać.Wiem ,że są tacy co tak robią w zwykłych silnikach, ale czy może to zaszkodzić silnikowi GDI? Mam przejechane 110 tys. |
Podobno - tak mi powiedzieli w serwi , że nie ma problemu przechodząc między półsyntetykiem a syntetykiem :wink: Sam tak zrobiłem zamieniając olej Castrol GDI performance na TWS jak i na TXT :)
Nie zaleca się przejścia z minerala na syntetyk . |
Dziękuję za odp.ale nie dowiedziałem się czy coś by sie stało gdybym wyżej wymienione oleje pół.syntetyk Mobil z synt. Castrol zmieszał 1:1 by nie odrazu przechodzic na pełny syntetyk
Castrol Edge 5W30 jest drogi czy równie dobry będzie tanszy Castrol TXT Softec plus 5w30,oraz proszę mi powiedzieć jaka jest róznica między 0w-30, 5w30, 5w40,5w50 który z nich najbardziej sie nadaje do GDI
saphire - 04-03-2007, 18:55
Klasy lepkościowe to jedno ale oprócz nich są jeszcze klasy odpowiadające za przeznaczenie i normy które spełnia olej (np. API SL/SJ/SM A3/B3 itp.) jednakże to temat rzeka więc lepiej będzie jak sam co nieco o tym poczytasz np. tutaj: Oleje silnikowe
Anonymous - 04-03-2007, 19:19
saphire napisał/a: | Klasy lepkościowe to jedno ale oprócz nich są jeszcze klasy odpowiadające za przeznaczenie i normy które spełnia olej (np. API SL/SJ/SM A3/B3 itp.) jednakże to temat rzeka więc lepiej będzie jak sam co nieco o tym poczytasz np. tutaj: Oleje silnikowe |
Dziękuję za odp.Przeczytałem link -dostarczył mi potrzebnych informacji
Anonymous - 12-03-2007, 01:48 Temat postu: Re: Olej silnikowy do Carismy GDI
midqard napisał/a: | Witam wszystkich
Niedługo bede musiał wymienic olej silnkowy w mojej Carsimie GDI. I tu pojawia sie nastepujace pytanie : jaki? jaka ma byc jego lepkość? dodam jeszcze ze nie wiem na jakim oleju jedzila wczesniej. |
Ja takze nie wiedzialem jaki byl olej wczesniej wlany ale zdecydowalem sie na olej polsyntetyk 10W 40 Mobil 1 olej wymienialem wczoraj. Dodam takze ze nie bylo zadnej naklejni zmiany zeby cokolwiek wiedziec.
Pozdro
Anonymous - 12-03-2007, 17:41
ja również wczoraj wymieniałem olej na MOBIL 1 DO TEJ PORY SILNIK BYŁ ZALANY JAKĄŚ ZERÓWKĄ ALE JEST BARDZO DROGA TO WLAŁEM TAŃSZY Z TYM ŻE PEŁEN SYNTETYK WYMIANA+olej+filtr=140 pln
turek61 - 13-03-2007, 19:28 Temat postu: Re: Olej do GDI
kris471 napisał/a: | Witam Panowie.
Znalazłem olej do GDI: Shell Helix Plus AH 10W/30.
Biuro Handlowe HAND
66-100 Sulechów
ul.Kruszyna 6
tel/fax(0-68)385-75-75
www.hand-all.pl/shell
LUBUSKIE
Pozdrawiam. |
Ja obecnie z tego wzg. że mam zagazowany silnik jeżdżę na poleconym przez mojego kolegę mechanika:
Cytat: | ELF COMPETITION STI 10W40 zalecany jest do stosowania w silnikach benzynowych i wysokoprężnych najnowszej konstrukcji: wielozaworowych, wolnossących i turbodoładowanych, z wałkami rozrządu w głowicy, z katalizatorem spalin lub bez, zasilanych benzyną ołowiową i bezołowiową. Może być stosowany w jeździe miejskiej i po autostradzie z dużą prędkością, w samochodach osobowych i dostawczych użytkowanych w najtrudniejszych warunkach eksploatacyjnych. Szczególnie zalecany do silników zasilanych gazem propan-butan.
|
Póki co jeżdżę dopiero na nim 3 miesiące i na razie wszystko jest OK jednak przy najbliższej wymianie wleję Shell Helix Plus AH 10W/30.A co tam...
|
|
|