To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI

kris471 - 16-01-2007, 03:52
Temat postu: Olej do GDI
Witam Panowie.
Znalazłem olej do GDI: Shell Helix Plus AH 10W/30.

Biuro Handlowe HAND
66-100 Sulechów
ul.Kruszyna 6
tel/fax(0-68)385-75-75
www.hand-all.pl/shell
LUBUSKIE

Pozdrawiam.

saphire - 16-01-2007, 11:07

Niby tak pisze przy nim ale to półsyntetyk a ja wolę lać fullsyntetyk bo prawie od zawsze jeżdżę tylko na takich i silniki je lubią :) wystarczy by odpowiednia klasa była A3/B3, API SM, SAE 5W30, 5W40, 5W50, 10W30 itp. zgodnie z tym co pokazali w instrukcji obsługi na wykresie lepkości oleju do GDI. Osobiście aktualnie mam w mojej Cari Mobil1 5W50
kris471 - 16-01-2007, 21:22

10W/30 to fullsyntetyk,na stronie shella jest opis.
turek61 - 16-01-2007, 21:51

Qurde...wszystko ładnie, pięknie ale ta cena :shock: Dwie setki za olej co 15 k a ja jeżdzę na gazie więc muszę wymieniać co 10k. to jest spora kwota.Pewnie odpiszecie "nic za nic"...
saphire - 17-01-2007, 07:55

No nie mów że teraz nie wymieniasz oleju i że jeździsz na jakimś tanim szajsie? Toż ja nawet Corsie lałem magnateca po 46zł/litr to miał bym oszczędzać na Cari? Eeeee...
Anonymous - 06-02-2007, 10:49

Miałem stukanie. Czułem się jak w starym dieslu. Pod koniec gwarancji serwis wymienił mi popychacze zaworów. Pomogło na miesiąc. Potem trochę się z nimi przepychałem i po pół roku wymienili popychace jeszcze raz. Jak oddawali samochód, poprosiłem by zlali mi świeżo nalanego Castrola 10-W30 Performance i wlali mojego Shella 10W30 Helix AH. Od tej pory leję tylko Shella. Kupuję go w Shell Autoserv na Morenie w Gdańsku. Co prawda sprowadzenie trwa około 1 miesiąc i ostatnio musiałem kupic 12 litrów, ale zawsze mam tam wymianę za darmo. Od półtora roku nie mam stuków. W litrowe butelki leją ponad litr. U mnie wchodzą trzy butelki i jest prosto w górną kreskę. To, że olej po 3 tygodniach będzie czarny to raczej normalna sprawa w tym silniku. Kiedyś znalazłem nawet takie info na stronie www.shellhelix.pl.
Anonymous - 03-03-2007, 18:37

Kupiłem Cari GDI z zalanym półsyntetykiem Mobil 10 w 40.Mam pytanko-chciałbym przejść na syntetyk 5w30 Castrol.Wiem,że olejów się nie miesza ale co może sie stać gdybym zmieszał przy wymianie mobil półsyntetyk z syntetycznym Castrolem by od raza nie dać mu syntentyka tylko powoli go przyzwyczajać.Wiem ,że są tacy co tak robią w zwykłych silnikach, ale czy może to zaszkodzić silnikowi GDI? Mam przejechane 110 tys.
luk_szc - 04-03-2007, 00:32

aras napisał/a:
Kupiłem Cari GDI z zalanym półsyntetykiem Mobil 10 w 40.Mam pytanko-chciałbym przejść na syntetyk 5w30 Castrol.Wiem,że olejów się nie miesza ale co może sie stać gdybym zmieszał przy wymianie mobil półsyntetyk z syntetycznym Castrolem by od raza nie dać mu syntentyka tylko powoli go przyzwyczajać.Wiem ,że są tacy co tak robią w zwykłych silnikach, ale czy może to zaszkodzić silnikowi GDI? Mam przejechane 110 tys.

Podobno - tak mi powiedzieli w serwi , że nie ma problemu przechodząc między półsyntetykiem a syntetykiem :wink: Sam tak zrobiłem zamieniając olej Castrol GDI performance na TWS jak i na TXT :)
Nie zaleca się przejścia z minerala na syntetyk .

Anonymous - 04-03-2007, 08:49

luk_szc napisał/a:
Wystarczy tylko odkręcić dekiel zaworowy - nie trzeba rozbierać góry głowicy aby je wymienić ! Także roboty nie tyle co by się wydawało :) Uszczelke pod dekiel i kolektor zakładałem nowe

Można prosić o dokładniejszy opis, jak wyjąć samoregulatory bez ściągania górnej części głowicy i wałków bo tak robił mechanik :shock:

Anonymous - 04-03-2007, 17:23

luk_szc napisał/a:
aras napisał/a:

Podobno - tak mi powiedzieli w serwi , że nie ma problemu przechodząc między półsyntetykiem a syntetykiem :wink: Sam tak zrobiłem zamieniając olej Castrol GDI performance na TWS jak i na TXT :)
Nie zaleca się przejścia z minerala na syntetyk .

Dziękuję za odp.ale nie dowiedziałem się czy coś by sie stało gdybym wyżej wymienione oleje pół.syntetyk Mobil z synt. Castrol zmieszał 1:1 by nie odrazu przechodzic na pełny syntetyk
Castrol Edge 5W30 jest drogi czy równie dobry będzie tanszy Castrol TXT Softec plus 5w30,oraz proszę mi powiedzieć jaka jest róznica między 0w-30, 5w30, 5w40,5w50 który z nich najbardziej sie nadaje do GDI

saphire - 04-03-2007, 18:55

Klasy lepkościowe to jedno ale oprócz nich są jeszcze klasy odpowiadające za przeznaczenie i normy które spełnia olej (np. API SL/SJ/SM A3/B3 itp.) jednakże to temat rzeka więc lepiej będzie jak sam co nieco o tym poczytasz np. tutaj: Oleje silnikowe
Anonymous - 04-03-2007, 19:19

saphire napisał/a:
Klasy lepkościowe to jedno ale oprócz nich są jeszcze klasy odpowiadające za przeznaczenie i normy które spełnia olej (np. API SL/SJ/SM A3/B3 itp.) jednakże to temat rzeka więc lepiej będzie jak sam co nieco o tym poczytasz np. tutaj: Oleje silnikowe

Dziękuję za odp.Przeczytałem link -dostarczył mi potrzebnych informacji

Anonymous - 12-03-2007, 01:48
Temat postu: Re: Olej silnikowy do Carismy GDI
midqard napisał/a:
Witam wszystkich :D

Niedługo bede musiał wymienic olej silnkowy w mojej Carsimie GDI. I tu pojawia sie nastepujace pytanie :mrgreen: : jaki? jaka ma byc jego lepkość? dodam jeszcze ze nie wiem na jakim oleju jedzila wczesniej.

Ja takze nie wiedzialem jaki byl olej wczesniej wlany ale zdecydowalem sie na olej polsyntetyk 10W 40 Mobil 1 olej wymienialem wczoraj. :) Dodam takze ze nie bylo zadnej naklejni zmiany zeby cokolwiek wiedziec.
Pozdro

Anonymous - 12-03-2007, 17:41

ja również wczoraj wymieniałem olej na MOBIL 1 DO TEJ PORY SILNIK BYŁ ZALANY JAKĄŚ ZERÓWKĄ ALE JEST BARDZO DROGA TO WLAŁEM TAŃSZY Z TYM ŻE PEŁEN SYNTETYK WYMIANA+olej+filtr=140 pln
turek61 - 13-03-2007, 19:28
Temat postu: Re: Olej do GDI
kris471 napisał/a:
Witam Panowie.
Znalazłem olej do GDI: Shell Helix Plus AH 10W/30.

Biuro Handlowe HAND
66-100 Sulechów
ul.Kruszyna 6
tel/fax(0-68)385-75-75
www.hand-all.pl/shell
LUBUSKIE

Pozdrawiam.

Ja obecnie z tego wzg. że mam zagazowany silnik jeżdżę na poleconym przez mojego kolegę mechanika:

Cytat:
ELF COMPETITION STI 10W40 zalecany jest do stosowania w silnikach benzynowych i wysokoprężnych najnowszej konstrukcji: wielozaworowych, wolnossących i turbodoładowanych, z wałkami rozrządu w głowicy, z katalizatorem spalin lub bez, zasilanych benzyną ołowiową i bezołowiową. Może być stosowany w jeździe miejskiej i po autostradzie z dużą prędkością, w samochodach osobowych i dostawczych użytkowanych w najtrudniejszych warunkach eksploatacyjnych. Szczególnie zalecany do silników zasilanych gazem propan-butan.

Póki co jeżdżę dopiero na nim 3 miesiące i na razie wszystko jest OK jednak przy najbliższej wymianie wleję Shell Helix Plus AH 10W/30.A co tam...