ASX Techniczne - [1.6] AS&G Jaki olej silnikowy lejecie?
bob1969 - 28-02-2020, 19:56
Nie jestem pewien czy Valvoline 5W40 jest olejem klasy premium.
pitt63 - 28-02-2020, 20:12
bob1969 napisał/a: | Nie jestem pewien czy Valvoline 5W40 jest olejem klasy premium. |
Może się mylą ?
https://france-car.com.pl/p/141/7911/valvoline-maxlife-5w40-4l-oleje-dodatki-do-oleju-i-paliwa-chemia.html
Jeszcze gdzieś o tym czytałem ale to chyba nie jest najistotniejsze. Dodam, że stosuję ten olej od kilku lat, w kilku silnikach i jestem zadowolony.
Laknat - 29-02-2020, 06:01
zbigniew77 napisał/a: |
czy zmiana oleju AmsOil 5W30 na olej AMSOIL 0W30 Signature Series 100% Synthetic Motor Oil (AZO)
rozważam też
Eneos Premium Hyper S 5W30
ewentualnie na Elf SRX 900 5W30 coś zmieni?
a może ktoś z forumowiczów coś doradzi.
Olej który aktualnie stosuję znalazłem właśnie tu na forum |
Wydaje mi się, że jak już masz olej 5W30 to nie możesz zmienić na 0W30 bo będzie ci olej z silnika uciekał. Przynajmniej taką usłyszałem opinię w serwisie przy przeglądzie.
bob1969 - 29-02-2020, 12:39
A nie powiedzieli którędy będzie uciekał ? Może przez szyberdach ? Lepiej zmień serwis bo ten się zatrzymał na etapie dużego Fiata.
uki.banialuki - 02-03-2020, 00:15
zbigniew77 napisał/a: | (...)
a może ktoś z forumowiczów coś doradzi.
Olej który aktualnie stosuję znalazłem właśnie tu na forum |
Właśnie chciałem odesłać Cię na https://www.oil-club.pl ale widzę, że już poruszyłeś tam temat.
Ja mam w swoim dokładnie taki sam olej - Amsoli 5W30 i nie narzekam. Spalanie w okolicy 6,5 litra przy prędkościach do 90 km/h. Autostrada 140 km/h to już 9 litrów. Nie widzę znacznej różnicy między zimą a latem. Pewnie jakaś jest ale nie taka by panikować i zmieniać olej. A wyższe spalanie wynika dokładnie z tego co napisali Ci na Oil Club Polska.
Oryginalny to miałeś zapewne zalany Total 0W20 Future Quartz 9000 GF5. Ale mogę się mylić
Za chwilę kolejna wymiana w moim Miśku i już kupiony Amsoil 5W30
Jeśli mogę już coś poradzić - to trzymaj się zaleceń zawartych w instrukcji. Olej musi spełniać normy API i ILSAC, mniej trzymaj się wymagań A/B.
Pozdrawiam.
zbigniew77 - 06-03-2020, 09:37
Poruszyłem temat ponownego przejścia z oleju 5W30 na 0W20 pisząc e-maila do w kilku Serwisów Mitsubishi ASX w Polsce.
O dziwo nie zbagatelizowali tematu czym jestem mile zaskoczony.Wszyscy doradcy serwisowi którzy odpowiedzieli na na e-maila jednoznacznie stwierdzili ,że jest zasada > nie wymienia się oleju o wyższej lepkości na olej o niższej lepkości jeśli silnik ma zalany olej o wyższej lepkości.Jednym słowem nie zalecają wymiany oleju 5w30 na 0W20 bo nikt nie da gwarancji jak zachowa się silnik i układ smarowania.
Skoro ten temat jest wyjaśniony to zastanawiam się czy w przypadku tego silnika nie były by lepsze oleje japońskie Eneos np.Eneos Premium Hyper S 5W30 lub Mitasu
MJ-M11 MITASU MOLY-TRIMER SM/CF 5W-30 ILSAC GF-4 100% SYNTHETIC ?
A może oleje Millers
Zależy mi na obniżenie spalania czy w ogóle są takie oleje które spełnią te kryteria .Odnoszę się do olejów japońskich bo powszechnie wiadomo , że kładą nacisk na ekologię a więc i niskie spalanie dlaczego więc te oleje nie cieszą się popularnością
[ Dodano: 21-05-2020, 20:22 ]
Mitsubishi ASX 1,6 benzyna silnik 4A92 MIVEC olej AmsOil 5W30 Sygnature Series Syntetic (ASL)
Dlaczego olej w miarę eksploatacji zmienił kolor. Od wymiany w październiku 2019r przejechałem 4500 km.Na początku kolor był normalny - miodowy a teraz zrobił się czerwony.
Uwaga !!! nie jest brudny czy zużyty, wszystkie systemy auta sprawne , brak wycieków oleju, i na 100% nie zmieszał się z płynem z chłodnicy bo ten jest zielony, po prostu zmienił kolor na lekko czerwony. Poziom oleju nadal taki sam na bagnecie jak przy wymianie... czyli ani go nie ubyło ani nie przybyło.Pierwszy raz widzę takie zachowanie oleju.Nic nie wskazuje na jakąkolwiek usterkę.Gdzieś kiedyś czytałem , że niektóre oleje zawierające jakieś specyficzne dodatki właśnie zmieniają kolor.Czy ktoś się z czymś takim spotkał.???
uki.banialuki - 25-05-2020, 20:28
zbigniew77 napisał/a: | ... Pierwszy raz widzę takie zachowanie oleju.Nic nie wskazuje na jakąkolwiek usterkę.Gdzieś kiedyś czytałem , że niektóre oleje zawierające jakieś specyficzne dodatki właśnie zmieniają kolor.Czy ktoś się z czymś takim spotkał.??? |
Może tu znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie ---> https://www.youtube.com/watch?v=sEf5Ju7Pal4
PS. Czy kupiłeś oryginalny olej?...
pitt63 - 26-05-2020, 09:23
zbigniew77 napisał/a: | Mitsubishi ASX 1,6 benzyna silnik 4A92 MIVEC olej AmsOil 5W30 Sygnature Series Syntetic (ASL) |
Czy to było pierwsze zalanie tym olejem? Pytam bo zawsze w układzie smarowania pozostaje trochę starego oleju, być może innej marki w tym przypadku i po prostu się zmieszał zmieniając kolor.
Mitsubishi RVR - 27-05-2020, 15:37
Witam, spalanie masz ok . Jak chcesz zaoszczędzić to gaz , albo Eco driwing .Z olejem rzadszm nie kombinuj .Ja mam zalany Motul 5W40 ,na spalanie nie patrzę . Ale za to lepsza ochrona silnika .Cenowo ok i praca silnika spoko jestem zadowolony . Pozdrawiam
zbigniew77 - 04-07-2020, 19:50
A teraz dobra wiadomość dla tych których zainteresował temat zmiany koloru oleju AmsOil SS w moim silniku...po przebiegu 10 000km olej powrócił do normalnej barwy czyli koloru czekoladowego , praca silnika po zmianie koloru jak i obecnie bez uwag pracuję idealnie. A teraz najciekawsze auto było zatankowane pod korek i teraz gdy zapaliła się kontrolka rezerwy ponownie go zatankowałem..wlałem 58,4 litrów benzyny( Pb 95 E-5 stacja Orlen) przebieg na liczniku dziennym 1059 przejechanych km ( zeruję go przy każdym tankowaniu do pełna) 60% miasto 40% drogi krajowe pokonywane z szybkością w granicach od 70-90 km/h a miasto wiadomo 50-60km/h ... po przeliczeniu wychodzi zużycie paliwa 5,51/100km . Prdopodobnie zmiana koloru oleju AmsOil 5W30 SS była spowodowana tym ,że zmieszał się z resztkami innego oleju który pozostał w silniku lub wypłukał jakieś resztki pozostałe po montażu silnika .Zmiana koloru nie oznacza nic groźnego
Ale już wiem z czego wynikało to większe zużycie paliwa.... to nie olej był winny tylko....zapomniałem o oponach ... poprzednio jeździłem na letnich a wymieniając olej założyłem zimowe ..miękka guma większe opory toczenia> i większe zużycie paliwa
pitt63 - 05-07-2020, 07:47
zbigniew77 napisał/a: | A teraz najciekawsze auto było zatankowane pod korek i teraz gdy zapaliła się kontrolka rezerwy ponownie go zatankowałem..wlałem 58,4 litrów benzyny( Pb 95 E-5 stacja Orlen) przebieg na liczniku dziennym 1059 przejechanych km ( zeruję go przy każdym tankowaniu do pełna) 60% miasto 40% drogi krajowe pokonywane z szybkością w granicach od 70-90 km/h a miasto wiadomo 50-60km/h ... po przeliczeniu wychodzi zużycie paliwa 5,51/100km |
No, no dobry jesteś. Powiedz Zbyszek, jak to zrobiłeś? Cały czas jeździsz na Pb95, czy może wlałeś 98? Ja w mieście potrzebuję 8 - 8,5 l/100 no ale dopiero dwa razy tankowałem i przesiadłem się z auta na gaz więc potrzebuję czasu.
MANCY - 03-09-2020, 19:15
Na pierwszym przeglądzie gwarancyjnym (w sierpniu) dowiedziałem się wreszcie, jaki olej mam wlany do swojego ASX-a. Jest to oryginalny olej Mitsubishi 0W20. Od samego początku jestem pod wrażeniem spalanie tego silnika, przy spokojnej jeździe (na trasie, prędkość 80 - 100 km/h) udaje mi się zazwyczaj zejść do ok. 5,7 l (również z włączona klimatyzacją). Raz komputer wskazał nawet 5.0, co było dla mnie totalnym szokiem, a jechałem bez pośpiechu nie przekraczając 80km/h...
meavric - 11-09-2020, 23:33
Witam,
Potrzebuję porady, przeglądam faktury z ASO i widzę że miałem zalewany olej Lotos QUAZAR 5W40, patrząc na instrukcję to napisane jest że zalecany olej do silnika 1600 (ASX z 2015 benzyna) to TOTAL QUARTZ INEO FIRST 0W-30 lub TOTAL ACTIVA INEO ECS 5W-30 co o tym sądzicie? Zalewać to co ASO zalewało przez 3 lata czy zmienić na to co zaleca producent?
z góry dzięki za opinie:)
bob1969 - 12-09-2020, 10:39
Czy silnik "bierze" olej ? 5W40 to zdecydowanie za "gruby" do tego silnika, choć dopuszczalny. Ja bym zalał któryś z tych o których piszesz. A twoje ASO jak widać, ma małe pojęcie o olejach i silnikach - leją to co w ich mniemaniu jest "bezpieczne" dla silnika.
meavric - 12-09-2020, 16:32
Żadnej plamy pod samochodem nie widać więc raczej nic się nie leje...
też tak myślę żeby podmienić tylko nie wiem czy można ?:)
|
|
|