To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Bella Italiano - Mokra Włoszka

Xsystoff - 07-05-2012, 22:44

Jak latasz w trasy to filtr bedzie dobrze dzialal, z nim sa problemy jak ktos krotkie dystanse po miescie robi.
Anonymous - 07-05-2012, 22:46

Xsystoff, wiem, ale dochodzi też kwestia spalania bez dfp średnio od 0,5 nawet do 1,5L mniej, oraz ew możliwość podciągnięci softu, dlatego najpierw polatam z filtrem i zobaczymy co jak będzie się kształtowało spalanie a potem będziemy nad nim myśleć :)
pitbu77 - 09-05-2012, 00:10

Derpin? Tytuł tej historii powinien brzmieć Bellezza italiana jeśli ma to być Piękna włoszka. Albo lepiej: bagnata italiana ;)
phot - 11-05-2012, 10:29

Derpin gratki z powodu zakupu - fajna kozacka bestia. Mysle ze tego co mowia o alfach nie musze Ci chyba opowiadac (np. ze wszyscy wlasciciele alf sie znaja bo widza sie raz w tygodniu w serwisie;) ) - miejmy nadzieje ze Twoja bedzie bezinwazyjna i nie tylko ladna:) Wydaje mi sie ze poglad o awaryjnosci niektorych aut wynika w duzej mierze z tego ze nie kazdy warsztat potrafi kazde auto serwisowac a nie z jego nadmiernej usterkowosci (oczywiscie sa wyjatki:D )

PozdRoz

Xsystoff - 13-05-2012, 20:52

Obejrzana na zywo, fajna jest :twisted: Ladnie chodzi te 170 wloskich ogierow, a czerwony srodek mistrz. Esktra klimacik wloski, "aqua" i wskaznik boostu :)
danino88 - 13-05-2012, 21:52

Cytat:
póki co same miasto i raczej ciągła zabawa 8,8 ale wykręcenie ponad 9 nie jest raczej problemem tak samo przy lekkiej nodze robić okolice 7,2. więc jak na razie koszta paliwa prawie takie same jak miałem w Galancie jeżeli liczyć sam gaz, jeżeli liczyć z benzyną na rozruch, to paliwo do traktora z logiem Alfy jest tańsze :P

Oj nie chce mi się w to wierzyć ;p

wookash83 - 13-05-2012, 21:57

można powiedzieć że za jednym razem mieliśmy spot Mitsubishi i Alfy akurat identyczna sztuka stała koło nas co Dominika ;) na żywo super wnętrze ehh klimacik typowo Włoski bardzo mi się podoba..trochę dziwnie się siedziało z przodu na tych długich fotelach ale pewnie to kwestia przyzwyczajenia.
Marcin-Krak - 13-05-2012, 22:14

Ej :!: Wałek w tym temacie jest :twisted:

Nic się do tej pory nie zepsuło :?: :mrgreen:

Oby tak dalej ;)
Bo nie chcę potem żeby było na mnie :P

Anonymous - 13-05-2012, 22:42

Marcin-Krak napisał/a:
Nic się do tej pory nie zepsuło :?: :mrgreen:

wymieniłem wahacz górny, który dostałem przy zakupie bo to niby on skrzypiał.... i skrzypi dalej :P więc to nie ten :P prawdopodobnie dolny a ten troszkę droższy jest heh, około 7 stówek, chociaż jak na 200 tys przebiegu w tym 100tyś po PL to uważam, że mogę go wymienić bez płaczu że się sypie.

aaa i no wymieniłem wycieraczki przód oczywiście na Bosch Aero Twin :) i jak zawsze zbierają znakomicie :P

danino88 napisał/a:
Oj nie chce mi się w to wierzyć ;p

dziś po przejażdżce z chłopakami spalanie 9.6 a opony zapiszczały nie raz na zakręcie ;)

Xsystoff - 13-05-2012, 22:59

Nie wiem co glosniej piszczalo opony, czy ekipa z tylniej kanapy :twisted:
Rafal_Szczecin - 13-05-2012, 23:07

Derpin napisał/a:

Nie wiem co glosniej piszczalo opony, czy ekipa z tylniej kanapy :twisted:

czy nastolatki, ktore slinily sie na alfe :D

albo na ekipe z tylnej kanapy :twisted:

danino88 - 15-05-2012, 15:36

Cytat:
dziś po przejażdżce z chłopakami spalanie 9.6 a opony zapiszczały nie raz na zakręcie ;)

Ale porównując gaz i disla to nie ma szans żeby disel wyszedł na plusie ;)

Anonymous - 17-05-2012, 21:49

pitbu77 napisał/a:
Tytuł tej historii powinien brzmieć Bellezza italiana jeśli ma to być Piękna włoszka. Albo lepiej: bagnata italiana

wujek google przetłumaczył mi jakość tak i już niech zostanie :P

pierwsza trasa Piękną Włoszką zaliczona :) , poznań szczecin, średnie spalanie wg komputera 7,2 wg dystrybutora 7.8, ale nie żałowałem jej, po drodze dając kliku zawodnikom łomot :P prędkości powyżej autostradowych. :oops:

:!: do tego są pierwsze mała awarie :!: :lol: :P EGR dokańcza swój żywot, przez co pewnie i większe spalanie i od czasu do czasu muli na górze lub dole obrotomierza, ale mimo wszystko 400Nm robi robotę i wyprzedzanie czy jazda w trasie to poezja, nie mogę się tylko odzwyczaić jeszcze od ciągnięcia auta na wysokie obroty i kilka razy sam siebie w myślach opieprzałem, że za niski bieg :P
zaślepka do egru z kwasówki już zamówiona, znajomy który wykastruje mi te ekologiczną kupę z softu też :) więc będzie dobrze :) .

od paru dni wskazówka od AQUA delikatnie falowała czasem po zagrzaniu auta o jakieś 10* więc dziś przed trasą zamontowany nowy termostat Wahlera wraz z czujnikiem temperatury, po wymianie ponownego falowanie nie zauważyłem :) koszt ok 160 zł.

jutro akcja wymiany węża od klimy, i być może nabicie jeżeli się uda. cena nowego org przewodu 460zł a element jest dosyć spory więc jak za oryginalny nowy element uważam że cena całkiem przyzwoita.

od wczoraj bella stoi już też na letnich kołach 215/50/17 - te dostałem jeszcze od poprzedniego właściciela komplet opon firmy VSP V001 - ogólnie całkiem przyzwoite na suchym, przede wszystkich zaskakująco ciche mimo klasy budżet, na mokrym jeszcze nie było okazji spróbować. Wczoraj udało się też uciszyć skrzypiący sworzeń wahacza dolnego odpowiednim lekarstwem w zastrzyku ;) sworzeń nie wykazuje luzu więc wymiana dopiero wtedy gdy skrzypienie wróci drugi raz, niestety tak jak pisałem trzeba wymienić cały wahacz za około 700 zł, ale póki ten org jest sztywny to szkoda go jeszcze wrzucić do kosza.

no i teraz może być przydługawo i przynudnawo na temat kilku spostrzeżeń po pierwszych 1500 km. :P może być chaotycznie ale piszę akurat to co mi przyjdzie do głowy :P

auto świetnie się prowadzi, jest genialnie moim zdaniem wyciszone, a samo zgłaśniające się radio wraz z wzrostem prędkości potęguje jeszcze bardziej te odczucie,
pozycja za kierownicą bliska ideału, co prawda fotel mógłby jednak dać opuścić się trochę niżej ale jest naprawdę fajnie, na pewno fotele przednie wygodniejsze niż w galu, trzymanie boczne w wersji ze skórą mega, nie wiem czy tapicerka alfatex też ma ten sam profil foteli,
tłumienie pracy zawieszenie również na wysokim poziomie,
na pewne denerwuje mnie mała ilość schowków, jest tylko jedno miejsce na kubek :doubt: w którym to ewentualnie możemy położyć telefon lub coś tych gabarytów ale wtedy nie położymy kubka, znowu gdy wsadzimy kubek nie ma za bardzo co zrobić z telefonami żeby były pod ręką, w podłokietniku trzymać ich nie lubię, w kieszeni drzwi stukają na zakrętach, więc leża na siedzeniu pasażera i co ostrzejsze dohamowanie lądują na podłodze :mrgreen:
tempomat nie daje się załączyć przy i powyżej 200km/h, w sumie to dobrze, wiadomo względy bezpieczeństwa ale jak by nie patrzeć jakaś wada,
początkowo stukałem prawym kolanem o konsolę bo jest tak śmiesznie wygięta i w tym miejscu jest jednak więcej miejscu w galu ale już się przyzwyczaiłem i znalazłem sobie wygodną pozycję, w każdym bądź razie wookash83 też zwrócił na to uwagę zaraz jak tylko pierwszy raz wsiadł do Alfy,
trochę irytujące jest to że zmiana prędkości nawiewu nie działa od razu tylko dmuchawa płynnie zwalnia bądź przyśpiesza pracę silnika nawiewu, w galu jak ustawiłem max od razu był max a tutaj jest takie narastające i tak samo w dół, no ale to Alfa tutaj wszystko musi pracować z wdziękiem ;)
System blue&me to microsoftowa porażka :roll: , system służy do zarządzania bluetoothem i ew parowaniem telefonu + odtwarza pliki mp3 z pendrive, telefonu jeszcze nie parowałem bo czytałem że bardzo często się to wiesza, za to udało mi się wgrać polskiego lektora do systemu i po czym prędzej wróciłem do org angielskiego bo nie dało się słuchać akcentu tego kogoś, za to z odtwarzaniem plików z USB radzi sobie chyba lepiej nawet najtańsze radio z chin niż ten wynalazek na windows CE, otóż gdy np mamy na usb plik mp3 który ma zakodowaną w sobie okładkę albumu itp, to system potrafi odrzucić całego pena twierdząc, że nie widzi urządzenia i pozostałych poprawnych plików, ogólnie lipa, jedyne co jest w nim fajne to że rzeczywiści praktycznie natychmiast zaczyna się odtwarzanie muzyki po podłączeniu pena, oczywiście jeżeli pen i zawartość przypasują systemowi :P
Nie potrafię znaleźć sobie miejsca na CB radio :doubt: a nie chciałbym robić dziur w bocznej konsoli.... ale z racji braku schowków po prostu nie ma go gdzie włożyć, w miejsce między siedzeniem a tunelem środkowym nie chce się zmieścić....
widoczność w lusterkach bocznych określam na 5+ są dosyć spore, lusterku wstecznym na 2 tylna szyba jest mała, fajnie że lusterko samo się ściemnia, natomiast w trakcie jazdy zauważyłem że często przy rozglądaniu się przeszkadza mi słupek środkowy po prawej stronie, po prostu jest zdecydowanie za szeroki albo ja źle siedzę ;)
ktoś pytał chyba gdzieś jak wygląda jazda w nocy i temat świateł, hmmm tu mam mieszane uczucia, zasięg jakby lepszy ale nie jestem pewien, natomiast samo skupienie światła dzięki soczewkom na pewno zdecydowanie na korzyść alfy, halogeny pięknie doświetlają pobocze, światła długi porównywalne w Galancie.
bardzo dużo ludzi których dochodzę, nagle zwalniają bądź zaglądają mi do środka, - chyba szukają fotoradaru :P muszę sobie nakleić napis na tylnej klapie że policja kupiła tylko srebrne alfy :P
cieszy komputer pokładowy i to że jest nawet dokładny, a wskaźnik poziomu paliwa jest prawie idealnie wyskalowany i można z niego łatwo odczytać ile jest powinno być litrów w zbiorniku.
pierwsza pozycja wycieraczek to również włącznik ich czujnika, który steruje ich prędkością, i jak to czujnik od pogody to wiadomo że czasem szyba już prawie sucha a on jeszcze macha, bądź macha za szybko, natomiast druga pozycja to już pozycja szybsza i jest to trochę moim zdaniem głupio rozwiązane, powinien być osobny włącznik czujnika deszczu tak jak jest to u Taty w volvo.

aa i Alfiści machają sobie :) czy to w mieście czy na trasie bardzo często pozdrowi mnie jakaś przejezdna Alfa niezależnie od modelu :) więc jednak nie witamy się rano ze wszystkimi w serwisie, i co niektórym udało się wyjechać ;) :P

jak by ktoś miał jakieś pytania to walcie śmiało sam póki co jak widać tak jeszcze na gorąco, nie zdążyłem tego nawet poukładać i pewnie o nie jednym zapomniałem napisać :)

wookash83 - 17-05-2012, 22:20

ależ historia przydługawa ale rzeczowa, dobrze się czyta o innym aucie okiem kierowcy :) narazie opis brzmi obiecująco..jestem ciekawy dalszej części po kilku tyś km
Marcin-Krak - 17-05-2012, 22:23

Ha jednak coś się psuje :D
Już myślałem, że to ściema z tymi pierdołami w Alfach co się lubią psuć ;)