Nasze Miśki - Moja nowa (już stara) Żona.
LuKe_PL - 26-02-2013, 21:37
Jezeli mowisz o Szczepanie z widoradza to własnie u niego galanta kupiłem;) on ma jeszcze takiego zielonego w dieslu i niebieskiego w kombi a legnum podobno szykuje ale niiechciał pokazac bo jeszcze nie gotowy podobno:)
WreX - 27-02-2013, 14:34
LuKe_PL, mi tak samo mówił o Legnumie ;]
Co do dalszego ciągu wydarzeń...
Więc po zlikwidowaniu tamtego pisku, wyszło tak, że zdecydowałem się na wymianę rozrządu w mojej Żonce, umówiłem się z DeeJay'em w związku z tym i jeszcze tym tłoczkiem i parę dni po tym zawitałem u niego w warsztacie jakieś parę minut po 9 w pewien dzień
Generalnie planowane było około 6h na rozrząd, niestety moja Żona nie lubi dotyku innych mężczyzn (Bartka to już chyba najbardziej ) i stawiała opór, mianowicie na rozrząd i ten zacisk zeszło coś koło 8 godzin...
Tak to wyglądało... mniej więcej.
Po wymianie generalnie Żona ucichła, tylko popychacze dawały o sobie znać jakiś czas ale już jest ok, cicho miło i przyjemnie no i bez obaw o zerwaną gumę...
Przy wymianie rozrządu okazało się, iż moje świece nadają się jedynie na szrot i że za jakiś niedługi czas powinny zostać wymienione.
Oczywiście zanim wybór padł na którekolwiek świece to poszukiwania trwały tydzień,
NKG świec w ogóle nie brałem już pod uwagę, jedynie w grę wchodziły DENSO platynowe bądź irydowe, oraz przez jakiś czas z polecenia kogoś platynowe Bosche,
zbadawszy wszystkie NORMALNE ceny owych świec, w sklepie u siebie i na necie wypadło tak:
Denso platyna - 60zł sztuka w sklepie 54 na allegro i 54 z rabatem w sklepie
Denso irydowe - 88zł sztuka w sklepie (tak wiem ) i 80 z rabatem
Bosch platyna - 60zł sztuka w sklepie, 25 od tego kto mi je doradził
Przerażony ceną tych zalecanych stwierdziłem, ze musi być jakieś wyjście żeby je dorwać po normalniejszych cenach... na szczęście trafił mi się sklep (to nie krypto reklama ale raczej moja chyba obiektywna opinia) www.e-denso.pl/
Ceny jakie mi zaproponowano to: 54zł za platynowo irydową i 41zł za samą platynę, czyli całkiem znośnie w porównaniu z innymi miejscami gdzie sprawdzałem.
Świece zamówiłem w piątek były u mnie w poniedziałek kurierem, wydają się oryginalne więc dlatego polecam.
Przechodząc dalej, pojechałem do znajomego mi warsztatu na wymianę świec zajęło nam to chyba coś koło 3h, tak to jest jak się pierwszy raz kolektor dolotowy zdejmuję
Świece założone z przerwą fabryczną 1,1mm nie było niepowodzeń wszystko się udało.
No i teraz tak muszę przyznać... czytałem gdzieś na forum, że ktoś zmienił świece i nie wiadomo jakiej mocy dostał i lata samochodem, było chyba kilka takich przypadków tak raczej sceptycznie do tego podchodziłem, ale muszę przyznać, że...
nie poczułem różnicy prawie wcale na początku aż do pewnego momentu... jak wiemy zdarza się tak, że widzimy zielone i chcemy zdążyć, a że wcisło mi się pedał do spodu to i kickdownem moja Żona mnie uraczyła, no imnie wcisnęło w fotel, jechałem z kolegą który trochę ze mną wyjeździł i powiem szczerze że myślałem, że koła mi spod maski wyskoczą i pojadą same jak wyrwała do przodu... matko Święta
Raczej nie jest to placebo bo kolega potwierdził rękami i nogami, że jakoś mocy troszkę zyskał ja to samo odczułem, generalnie energiczniej się zbiera, mniejsza dziura mocy jest wg mnie i z każdych obrotów się żwawiej zbiera, nawet pedału gazu nie musze trzymać tak głęboko, żeby przyspieszać tak jak w tedy. Więc różnica jest, przynajmniej tak mi się wydaję, ale wszystko na to wskazuję, bo tamte świece były podobno w strasznym stanie, mi ciężko to fachowo ocenić.
W każdym bądź razie jestem zadowolony z wymiany świec na denso ;]
deejay - 27-02-2013, 18:50
WreX napisał/a: | Generalnie planowane było około 6h na rozrząd, niestety moja Żona nie lubi dotyku innych mężczyzn (Bartka to już chyba najbardziej ) i stawiała opór, mianowicie na rozrząd i ten zacisk zeszło coś koło 8 godzin... |
Kolejny ktory bedzie robił pasek , juz nie bedzie miał takich problemów
WreX - 27-02-2013, 19:34
deejay napisał/a: | WreX napisał/a: | Generalnie planowane było około 6h na rozrząd, niestety moja Żona nie lubi dotyku innych mężczyzn (Bartka to już chyba najbardziej ) i stawiała opór, mianowicie na rozrząd i ten zacisk zeszło coś koło 8 godzin... |
Kolejny ktory bedzie robił pasek , juz nie bedzie miał takich problemów |
Jeszcze trochę i może się przyzwyczai do Ciebie
Torp12 - 27-02-2013, 19:45
Jak na auto serwisowane w Deejay SPA troche brudno pod maska
WreX - 27-02-2013, 19:57
Torp12 napisał/a: | Jak na auto serwisowane w Deejay SPA troche brudno pod maska |
JESZCZE ;]
deejay - 27-02-2013, 20:32
Torp12 napisał/a: | Jak na auto serwisowane w Deejay SPA troche brudno pod maska |
Ale wtopa Adam
WreX - 27-02-2013, 21:14
deejay napisał/a: | Torp12 napisał/a: | Jak na auto serwisowane w Deejay SPA troche brudno pod maska |
Ale wtopa Adam |
Oddale się teraz w cieniu milczenia okryty wstydem, żeby powrócić w glorii i chwale oraz czystością pod maską dnia któregoś ;D
Torp12 - 27-02-2013, 22:37
deejay napisał/a: |
Ale wtopa Adam |
Pytanie raczej brzmi: czy to bardziej jego wtopa czy Twoja Bartku
deejay - 27-02-2013, 22:40
Torp12 napisał/a: | Pytanie raczej brzmi: czy to bardziej jego wtopa czy Twoja Bartku |
Nie mialem czasu na pucowanie , bo "zona" Adama mnie trochę przytrzymała
Torp12 - 27-02-2013, 22:45
deejay napisał/a: |
Nie mialem czasu na pucowanie , bo "zona" Adama mnie trochę przytrzymała |
Hehehehe
WreX - 28-02-2013, 11:06
deejay napisał/a: | Torp12 napisał/a: | Pytanie raczej brzmi: czy to bardziej jego wtopa czy Twoja Bartku |
Nie mialem czasu na pucowanie , bo "zona" Adama mnie trochę przytrzymała |
Trzeba by mieć sumienie niczym Hans dla żydów, żeby po tylu godzinach ciężkiej pracy, Bartka jeszcze wykorzystywać do pucowania ;p
Tak w ogóle, wczoraj mi się trochę nudziło i zrobiłem sobie grafikę powitalną do UKP, możecie "ocenić" i ponarzekać ;]
WreX - 03-03-2013, 01:38
Wiem, że Was to pewnie nie interesuję ale ;]
...ale, dzisiaj tj wczoraj, poświęciłem troszkę czasu Żonce, "naprawiłem" a raczej zregenerowałem te "tytki" od otwartych drzwi, bo oczywiście po obu stronach z przodu się zacinały i wyć nie chciało przy włączonych światłach, rozebrałem siknąłem WD-40 poczuwszy się jak mechanik skręciłem i działa
Wymieniłem również szkło prawego reflektora, tak wcześniej wymienione miałem w lewym, teraz jest i w prawym, więc są prawie "idealne"
Jak widać faktycznie stan prawego był "taki sobie"
Dla porównania lewy wymienione szkło jakiś czas temu:
Zrobiłem restart ECU wg zaleceń Owczara i muszę przyznać, że Żona jakby "mocy" odzyskała?
pierwszy raz poleciało więcej niż 200... no i czas do setki lepszy
A no i w piątek machło się 400km za jakieś 180zł czyli spalanie w granicach 8 litrów na 100, biorąc pod uwagę prędkości ponad 130km/h na autostradzie oraz 150km w trybie zwolnij/przyspiesz to wg mnie dobry wynik, w końcu przyzwyczajony jestem do 19 na sto ;]
danino88 - 03-03-2013, 12:48
Cytat: | A no i w piątek machło się 400km za jakieś 180zł czyli spalanie w granicach 8 litrów na 100, biorąc pod uwagę prędkości ponad 130km/h na autostradzie oraz 150km w trybie zwolnij/przyspiesz to wg mnie dobry wynik, w końcu przyzwyczajony jestem do 19 na sto ;] |
te 19 to troche dużo
WreX - 03-03-2013, 13:24
Dlatego biorąc pod uwagę spalanie dla mnie pewnie nie było by różnicy między VR a V6... chyba, że VR'ka potrafi wciągnąć ze 30 ;D
|
|
|