Nasze nieMiśki ;-) - Superb 2 Kombi 1.8 TSI 4x4
Student - 27-09-2012, 09:31
Chyba nigdy nie siedziałeś w VR4 ponadto 150KM w samochodzie 1500kg szoku nie robi.
Xsystoff - 27-09-2012, 09:45
Siedzialem tydzien temu i zacnie podaje VR Czytaj ze zrozumieniem! Po programie! Wtedy ma ~240koni i odejmujac straty na automacie w VR moc na kolach wychodzi prawie ta sama, Octawka ośka robi 6.3 powtarzalne do 100, superb ciezszy ale w 4x4 mozesz strzelic z odcinki i wyjdzie na to samo co lzejsza oska. Zreszta nazywanie silnika w ktorym podwajamy moc samym programem, IC`kiem z S3, luzniejszym wydechem i turbo od Gulfa GTi czyli smiesznymi i prostymi modami i robimy na cwiare 13s dupowatym to prosze Cie. TSI maja fantastyczny potencjal, to nowoczesne silniki.
Hubeeert - 27-09-2012, 09:50
Xsystoff napisał/a: | Student napisał/a: | Rezon - gratuluje wyboru. Silnik dupowaty ale ujdzie w tłoku.
|
Nazywac dupowatym silnik, ktory po samym programie jezdzi na poziomie VR4 w Galancie.... proszę Cię... |
Zastanów się o czym piszesz i co porównujesz....
rezon - 27-09-2012, 09:55
Ważne są nie tylko KM - pisałem trochę więcej danych. Także Nm i ZWŁASZCZA prędkości obr. przy jakich są dostępne.
Galant 2.4 moc 158KM/5500obr, moment 213Nm/4000obr. Vmax 200, 0-100km/h - 11,5s masa 1560kg, średnie zużycie pal. 9,5l/100
Superb 2 1.8TSI 4x4 kombi moc 152KM 4300-6200obr, a 250Nm/1500-4500obr, Vmax 211km/h, 0-100km/h - 9,1s masa 1624kg, 8,2l/100km
No nijak nie wychodzi "dupowaty". A jeszcze porównać do bardziej adekwatnej wersji Superba bez 4x4 (bo to moja ekstrawagancja a nie std) i 160KM (bo 152KM są tylko w wersji wyposażenia Family) mamy 160KM/4500-6200, 250Nm/1500-4500, Vmax 220, 0-100 - 8,6s, masa 1511kg, paliwo 7,2/100km
to pytanie który silnik jest "dupowaty"? Owszem jest to dzięki turbinie, ale stanowi ona część silnika.
Można ew. porównać jeszcze 1,4TSI - 125KM/5000, 200Nm/1500-4000, Vmax 201km/h, 0-100 - 10,5s, masa 1477kg, paliwo 6,8l . I tutaj można się czepiać, że za słaby, ale i apetyt koniki mają dużo mniejszy
Student - 27-09-2012, 11:32
Rezon VR4 to nie 2.4
Powodzenia w porównywaniu , tabelkowe apetyty na paliwo to my w przedszkolu już nie wierzymy
Tak żebyś wiedział co to VR4 i weź pod uwagę że minęło ok. 10-15lat.
http://pl.wikipedia.org/w...shi_Galant_VR-4
Dalej dla mnie Superb to samochód dobry ale nie najlepszy.
Ponadto o przebiegach z Gala , FSI czy TFSI może zapomnieć.
moniaquba - 27-09-2012, 11:41
Poczekamy jak rezon padnie na turbina - po gwarancji Jak można porównywać suva z kombi lancera klasy między fabia a octavia z... superbem.. Fantazja nie zna granic. Ale dzięki tym porównaniom rezon wie że ma najlepsze auto. Bo jak je porównam z Lexusem GS 3 letnim to superb jest badziewny przy nim pod każdym względem.
rezon - 27-09-2012, 12:02
moniaquba napisał/a: | Poczekamy jak rezon padnie na turbina - po gwarancji | wiesz Skoda dla ludu to nie diamentowe Mitsubishi - dam radę . Ciekawe ile kosztuje w ASO do 2.2 DiD by Mitsu - 10kzł? A turbina, jak turbina - każda i zawsze może paść. 2 kzł za nową do Superba to nie jakiś straszny wydatek, a regeneracja za 1-1,5kzł z gwarancją to też kwoty OK. Student napisał/a: | Rezon VR4 to nie 2.4 | popatrzyłem - uwaga Hubeerta słuszna - porównywanie silnika V twin turbo i rzędowego turbo to nie ma większego sensu. chociaż Octavii 2 RS 2.0 TFSI z fabrycznym 230KM i 6 s do setki to jakoś by chyba dało radę
moniaquba napisał/a: | Jak można porównywać suva z kombi lancera klasy między fabia a octavia z... superbem.. Fantazja nie zna granic. Ale dzięki tym porównaniom rezon wie że ma najlepsze auto | Ale przecież to nie ja wyjechałem z wyższością Lancera nad Superbem. Doskonale wiem, że nie mam najlepszego auta - wszystko zależy z czym się porównuje i jakie kryteria bierze pod uwagę. Przecież pisałem o użytkowości Outlandera - Superb jest gorszy pod tym względem. Możliwości parkowania Pandy czy Outlandera też są lepsze - pierwszego z uwagi na gabaryty, drugiego z uwagi na kąt rampowy i prześwit Najlepsze auto ze wszystkich pod każdym względem jest tylko jedno - służbowe
moniaquba napisał/a: | Bo jak je porównam z Lexusem GS 3 letnim to superb jest badziewny przy nim pod każdym względem. | nieprawda - przez 4 lata mam znacznie niższe koszty napraw o ubezpieczeniu AC nie wspominając
Hubeeert - 27-09-2012, 13:06
rezon w przypadku Superba zgadzam się z Tobą w 100% co do słuszności wyboru - to jest lepsze auto od tego co oferuje Mitsu.
Xsystoff - 27-09-2012, 13:06
Hehehe ten temat to jest bomba Najpierw stwierdzamy ze 3/4 aso mitsubishi to nieudacznicy i nawet oszusci z tego co wyczytalem tutaj i jest afera, pozniej ze z mitsubishi to taka marka premium w obecnych czasach jak z koziej dupy traba i znowu jest dym, pozniej ze mitsubishi jest samym cieniem dawnej marki i sprzedaz im leci na leb na szyje w ostatnich latach i znowu jest aferka, a teraz wyskakujemy ze nowoczesne czterocylindrowe turbobenzyny jak 1.8 TFSI czy 2.0 TFSI po programie jezdza jak przenajswietszy gral tego forum czyli VR4 majac polowe mniej cylindrow, polowe mniej turbosprezarek i spalajac polowe mniej paliwa Swietokradztwo, a jeszcze na dodatek to wszystko przez Skode, plebejska marke plebejskiego producenta, z kura w logo, a gdzie jej do diamentow... Litosci...
rezon - 27-09-2012, 13:28
plebejski nie plebejski ale zazdroszczę Czechom od zakupu pierwszej Octavii (czyli od 1998) mądrej władzy - która wybierając inwestora patrzyła nie tylko na cenę zakupu. Dzięki aliansowi Skody z VW nie mamy w PL producenta samochodów, który mógłby się równać ze Skodą - niestety I pomyśleć, że ich współpraca rozpoczęła się od montażu Passata chyba w czerwcu 1993r, gdzie uroczyście w czeskiej TV pokazywali montaż pierwszej szt. w Mladej. przymocowali dwa zderzaki, cztery listwy na drzwiach, cztery koła i wyjechał Passat .
moniaquba - 27-09-2012, 13:46
A tu się rezon zgodzę z Tobą:) Pod tym względem mega szacun. Mało tego chyba VW się nawet nie spodziewał że skoda tak wyrośnie.. Nie ukrywam że jak już miałbym kupić passata lub superba biorę w ciemno superba.
rezon - 27-09-2012, 13:55
moniaquba napisał/a: | Mało tego chyba VW się nawet nie spodziewał że skoda tak wyrośnie.. | chyba nie.... ma, a przynajmniej miała 1 miejsce w grupie VW pod względem usterkowości (czyt. braku usterek), gdzieś czytałem szacunki, że zabrała ok. 17% rynku volkswagenowi, ale biorąc pod uwagę ile zabrała innym to chyba władzom koncernu się to opłaci. wystarczy porównać sprzedaż w PL http://carmarket.com.pl/ranking.php Skoda 24388, Mitsubishi - 3288. Na Outka III nie liczyłbym za bardzo. Podstawą początku sprzedaży nowego modelu są zawsze posiadacze poprzedniego, a chętnych Outkowców do zakupu nowego jak na lekarstwo.
moniaquba napisał/a: | jak już miałbym kupić passata lub superba biorę w ciemno superba. | też brałem Passata Alltracka pod uwagę i odpadł nie tylko ze względu na cenę.
moniaquba - 27-09-2012, 14:07
Alltrack jest brzydki jak noc. Ale słuchaj to że ja lubię mitsubishi lexusa to nie znaczy że nie widzę wad:) Mitsubishi nie ma aut które mogą walczyć w swoich klasach z konkurencją. I póki to się nie zmieni to sprzedaż także będzie nadal niska. Ja wolę fabie niż golfa (kupę tańsza) Octavia też z Jetta wygrywa jak dla mnie i passat z superbem - przegyrwa.. Także jakbym już musiał to oczywiście że skoda.. szkoda że u nas się nic z motoryzacji nie zachowało
Hubeeert - 27-09-2012, 15:19
Xsystoff napisał/a: | teraz wyskakujemy ze nowoczesne czterocylindrowe turbobenzyny jak 1.8 TFSI czy 2.0 TFSI po programie jezdza jak przenajswietszy gral tego forum czyli VR4 majac polowe mniej cylindrow, polowe mniej turbosprezarek i spalajac polowe mniej paliwa | Wciąż nie bardzo wiesz o czym mówisz...
rezon - 27-09-2012, 15:42
moniaquba napisał/a: | Alltrack jest brzydki jak noc. | dla mnei przede wszystkim była znacznie mniejszy w środku - ilością miejsca dla pasażerów to S2 bije nawet Outka, gdzie było go wystarczająco dużo. Bagażnik też jest większy.
|
|
|