[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Akumulator-zamienniki
lurek - 24-02-2014, 09:02
tyku napisał/a: | - przy takiej zimie jak w tym roku, to zmieniam co 2 tygodnie, ale nie ma jakiejś specjalnej reguły. |
Bogowie co ty robisz z tym samochodem?
Ja jeżdżę na krótkich dystansach (po 5-7km), w poprzednim samochodzie zmieniłem aku raz (po 4 latach, samochód używany), w obecnym teraz zmieniłem choć mam wrażenie że za wcześnie, mogłem dać mu szansę (jakbym wiedział, ze zimy nie będzie... )
Lucas123w - 24-02-2014, 10:27
lurek napisał/a: | Bogowie co ty robisz z tym samochodem? |
Poczytaj, poszukaj to się zdziwisz co tyku, robi ze swoim Lancerem.
mkm - 20-07-2014, 23:29
Owczar napisał/a: | Ja kupiłem rok temu Yuasę pro 75Ah. Jutro jadę oddać na gwarancję. Wieczorem 12,7V, a rano 12.2. Prąd upływu 90mA. Obawiam się, że to już nie te same aku co kiedyś. Muszę sprawdzić gdzie była produkowana moja, ale Yuasa ma sporo aku produkowanych w Chinach... |
No i dołączyłem do grupy zawiedzionych.
Tak jak pisałem wcześniej.
Akumulator Yuasa świeży, kupiony w ASO Toyoty (obrendowany "Toyota" więc przepłacony 2x) właśnie padł.
Rozładował się do zera w ciągu nocy i wiecej prądu nie przyjął.
Jak znajdę fakturę to dopiszę po jakim czasie, ale to była kwestia 2-3lat (nie wiem czy nie 2)
JCH - 21-07-2014, 11:24
Mówią, (gdzieś mówili), że to już nie jest ta Yuasa co kiedyś
Mam tylko nadzieję, że akumulatory motocyklowe (AGM) trzymają jeszcze jakość, bo taki właśnie zakupiłem w tym sezonie
fargo - 28-09-2014, 11:38
Moja ori bateryjka właśnie dokonała żywota, produkcja koniec 2007. Nowa to VARTA BLUE Dynamic 60Ah. Pasuje w podstawkę ale jest niższy, trzeba trochę gwintu dorobić w uchwycie.
Aha i miły pan mi zdradził że bateryjki Varta i Bosch to to samo, produkują je w tej samej fabryce tylko naklejki zmieniają
Trik - 29-09-2014, 16:51
fargo, Nie dorabiaj gwintu tylko podkładkę pod aku, żebyś nie miał, tak jak ja, wypadających biegów. Opisałem to kilka stron wcześniej.
fargo - 29-09-2014, 18:05
Trik napisał/a: | fargo żebyś nie miał, tak jak ja, wypadających biegów |
Spoko u mnie biegi wirtualne ale dało się ułożyć kabel plusowy tak że nie podnosi akumulatora.
eku_suci - 28-10-2014, 14:23 Temat postu: [CY8A 2.0DID] Lancer 2.0 DiD Akumulator Jaki ? Czesc!!!
Od niedawna zostalem posiadaczem Miska. Na moje nieszczescie "padl" mi akumulator...
I teraz moje pytanie do bardziej doswiadczonych wlascicieli:
Jaki akumulator musze kupic? W kazdym katalogo widnieje aku 74-77ah, a w aucie mam 95ah?!?!?
Prosba o pomoc bo troche zgupialem
Pozdrawiam Rafal
Robert_N - 28-10-2014, 14:33
Polecam najpierw przejrzeć forum
cwaniak - 28-10-2014, 16:46
eku_suci, masz tu link do tematu http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=75846
apg2312 - 28-10-2014, 17:01
Przejrzy sobie tutaj
http://www.akumulatorybosch.pl/wyszukiwarka.php
tylko znajdź dokładnie swój model auta. Bo do niektórych modeli jest zarówno 60/72, jak i 95 ah
mjsystem - 28-10-2014, 17:02
eku_suci, zapoznaj się z regulaminem forum
Zanim napiszesz :
1. Sprawdz czy temat cie nurtujacy nie pojawil sie juz na tym forum
2. Jesli znalazles podobny temat kontynuj watek
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=15923
Jarulas - 29-10-2014, 15:02
Od nowości (6 lat) nie wymieniałem akumulatora i nigdy nie było problemów z rozruchem.
marmach - 10-11-2014, 14:39
Witam,
Mam pytanie, czy badanie akumulatora stosownym miernikiem jest w stanie stwierdzić, że aku "się kończy"?
Auto nie ma kłopotów z rozruchem, po przeglądzie w serwisie okazało się, że bateria "jest OK". Nie mniej za jakiś czas jadę za granicę i chciałbym mieć pewność, że wszystko z akumulatorem będzie OK.
W poprzednim aucie bateria nie była nigdy badana, samochód odpalał bez problemów, aż pewnego dnia BEZ OSTREŻENIA nie odpalił rano w garażu. Stwierdzono, że aku zrobił zwarcie.
Czy pomimo "dobrych wyników badań" akumulator może się skończyć bez jakiś ostrzeżeń? Czy żeby mieć 100% pewności, że nie będzie kłopotów należy co jakiś czas zmieniać akumulator bez względu no to, w jakim jest stanie? Będę zobowiązany za info zwrotne.
Pozdrawiam.
apg2312 - 10-11-2014, 15:51
marmach napisał/a: | Czy pomimo "dobrych wyników badań" akumulator może się skończyć bez jakiś ostrzeżeń? |
Zazwyczaj są wcześniej różne objawy wskazujące, że akumulator się kończy. Ale może być i tak, że padnie bez żadnych oznak. Tego przewidzieć się nie da.
marmach napisał/a: | Czy żeby mieć 100% pewności, że nie będzie kłopotów należy co jakiś czas zmieniać akumulator bez względu no to, w jakim jest stanie? |
Producenci akumulatorów byliby zachwyceni
Dobrej marki akumulator bez żadnych problemów powinien wytrzymać minimum 4-5 lat pracy. Ale pewności nigdy mieć nie będziesz, bo nowy aku też szlag może trafić z różnych powodów - tyle, że niby masz gwarancję, co jest o tyle problematyczne, że serwis zawsze będzie próbował udowodnić, że to nie wina aku a np. instalacji elektrycznej auta. Jakieś zwarcie, słaby prąd ładowania, zbyt niskie napięcie w instalacji...możliwości jest sporo.
W każdym razie nie przejmuj się na zapas - musisz jechać za granicę, to jedź, w razie czego tam też akumulator możesz kupić, a ceny mniej więcej są porównywalne.
|
|
|