Nasze Miśki - "EVO byłem, ale przytyłem - Wasiowe O1T
W@sio - 21-05-2014, 17:10
Pierwsze podsumowanie kosztów: kolektor - 300zl, uszczelki oem mitsu - 300... flansza pod turbine 100 zl. 60 zl za wyjecie kolektora, daje razem 760 zl... do tego dojdzie koszt spawania i przerobek, no i skladania... mam nadzieje, ze zmieszcze sie w rozsadnej kasie...
bler2000 - 27-05-2014, 22:30
Witam. Jestem nowy na tym forum. Posiadam również takie samo auto.
Widzę że masz problemy z instalacją LPG. Może trochę pomogę. Trochę poczytałem i wychodzi, że nie posiadasz czujnik podciśnienia powietrza w dolocie. Ten czujnik powinien załatwić sprawę.
Może to Cię zainteresuje: http://www.corrado.com.pl/warsztat/blos/blos.htm
http://allegro.pl/blos-br...4277437524.html
W@sio - 28-05-2014, 06:51
Czujnik ciśnienia w dolocie jest zamontowany, sprawdzałem, soft do obsługi Staga ładnie pokazuje ciśnienie w dolocie. Instalacja jest sekwencyjna, więc Blos tu nie załatwi sprawy.
Marcino - 28-05-2014, 09:17
CO ty mu blos pokazujesz jak ma sekwencje...
bler2000 - 28-05-2014, 12:36
Sorry. Mój błąd. Myślałem że pomogę.
W@sio - 29-05-2014, 13:21
Z nowości - flansza pod turbinę już jest... w przyszlym tygodniu auto ma być do odbioru zobaczymy co da ta mała przeróbka tuningowa w stronę Evo
bler2000 - 29-05-2014, 22:04
Powiedzcie mi dlaczego w niektórych modelach MITSUBISHI OUTLANDER Turbo montowane były tłumiki z podwójną rurą wydechową, a w innych z pojedynczą? Ja akurat ma z pojedynczą i chciałbym sobie wstawić podwójną. Na allegro znalazłem taki tłumik za 650 zł z przesyłką (używany).
http://allegro.pl/mitsubi...4205798937.html
macia - 29-05-2014, 22:35
bler2000 - podwójną gazrurkę mogłeś sobie dokupić jako opcję. W standardzie wszystkie wyjeżdżały z jednym kominem.
W@sio - 11-06-2014, 20:54
Uhhhh... Mod zwany wymianą kolektora wydechowego na barana od EVO zakończony... co prawda okazało się, że ten który kupiłem był popękany, a ścianki były cienkie, więc trzeba było niemal całość rzeźbić od nowa... Na jutro pozostało tylko owinąć bandażem kolektor i odpalić auto po wszystkim
Kosztorys zamknie się w 2000zł przy odrobinie szczęścia
EDIT 12.06.2014
Odebrałem auto. IMHO lepiej jedzie na wyższych biegach. Kolektor wyspawany od podstaw na wzór barana z EVO, ścianki grubości 3,2mm, Flansze 10mm. Potrzebne było przerobienie wyjście z turbo do intercoolera. Całość z uszczelkami OEM MMC zamknęła się w 2100zł, więc znacznie taniej niż zrobił by to El-Tec
A tak to wygląda, zostało mi na jutro owinięcie bandażem bazaltowym
W@sio - 18-06-2014, 11:47
Kolektor owinięty bandażem bazalnowym... część dalsza IMHO turbo wcześniej wstaje i pompuje już przy niższych obrotach. Do strojenia ogarnąć muszę jeszcze dolot, co by był bardziej wydajny.
Niestety, miesięczny postój auta pod warsztatem dał się we znaki lakierowi, który razem z szybami pokrył się grubą warstwą nalotu z metalicznego pyłu - wgryzło się to w lakier tak, że biała glinka meguiarsa nie dawała rady,a chropowatość przypominała papier ścierny 1000. Na szczęście chłopcy z Excede podrzucili mi niebieską glinkę ValePro oraz odpowiedni lubryfikator, dzięki czemu po 7 godzinach walki lakier znów stał się odpowiednio gładki. Korzystając okazji zrobiłem pełny detaling począwszy od Swirl-X, na podwójnej warstwie twardego wosku Carnabula skończywszy
I całość:
Outlanderów Turbo w Lublinie nie ma dużo, ale mój ma bliźniaka - auto Macia
Jak Bóg da, a ludzie nie przeszkodzą, w lipcu ogarnie się strojenie i może 250 koników pęknie
Fragu - 18-06-2014, 11:53
W@sio, z heblami coś robiłeś/robisz czy wystarcza Ci standard?
Marcino - 18-06-2014, 13:05
A jak tam z tym LPG u ciebie w koncu. Śledze temat bo ten O1 T to fajne autko.
W@sio - 18-06-2014, 13:32
Z heblami jeszcze nic nie robilem, obecnie jestem bezrobotny i sie finansowo nadwyrężyłem. Co do LPG, jestem na piątek umówiony w innym zakładzie, pawela twierdzi, że gość jest dobrze ogarnięty. Usunąłem wszystkie "awarie" które mogły mieć wpływ na błędne strojenie instalacji gazowej. Póki co testuję, jeśli po przejechaniu około 50 km znów przejdzie w tryb serwisowy to będę walczył dalej
Aha, mój mechanior znalazł w jakimś manualu, ze polecane jest dla tego silnika ustawienie szczelinaly na świecach między 0,7 a 0,8 mm dla benzyny, więc profilaktyczne ustawiłem sobie 0,65mm dla lpg
Na zlocie możemy się przy zimnej perle spotać i pogadać
Fragu - 18-06-2014, 13:46
Niestety mnie akurat w tym roku nie będzie na zlocie..a szkoda bo z chęcią bym podyskutował przy perle i pooglądał outlandera
śliczny jest...a na tych alu wygląda genialnie !
W@sio - 18-06-2014, 13:56
Dziękuję
Szkoda, wiem, że od Was daleko na Lubelszczyznę
Właśnie sobie przypomniałem, że fele wiosną dostały nowy kolorek - antracyt metalik półmat - sam malowałem w garażu przed założeniem kół letnich
|
|
|