[92-96]Galant E5xA - Po wymianie uszczelki pod głowicą nie odpala
deejay - 12-02-2013, 15:07
slavo_p napisał/a: | Panowie powiedzcie mi jak montowac pierscienie ? gdzie umiejscowic zamki , dwa pierwsze pierscienie sątrapezowate , jest jakas zasada jak to montowac ? w manualu niema nic na ten temat ;/ |
Jak juz robisz sam takie rzeczy to przeczytaj podstawową lekturę .
http://www.pierscienietlo...erscieniach.php
http://www.ms-motor-servi...3717-13_web.pdf
slavo_p - 14-02-2013, 19:07
Panowie pierscienie wymienione , auto odpaliło po dłuzszym kręceniu , jak zmniejszyłem dawke paliwa ( wcięcie na srubie jest poziomo , było pionowo ) to jak by szybciej załapał i zero dymu przy odpaleniu . Pompa ustawiona wg czujnika na 100 . Zawory na ciepłym ustawiłem na 0.25 , ale wydaje mi sie ze są za luzne bo cos stukają troszke . Problem pojawia sie gdy silnik jest gorący , zeby go odpalic trzeba pokręcic dłuzej niz zwykle , załapuje załapuje i odpala , na zimnym niema problemu odpala od strzała , obroty mam ustawione na 750 , tak jak pisze na tabliczce pod maską . Powiedzcie co z tym odpalaniem na ciepłym ? czemu tak sie dzieje ? zawory za luzne ?
milo - 14-02-2013, 20:36
Ustaw kąt wtrysku 0,97-1,03 mm... na obudowie rozrządu koło pasowe silnika 9 st takie powinny być wartości ,i dobrze ustaw luzy zaworowe bo może jak gorący to sie podpiera
slavo_p - 14-02-2013, 23:01
Kąt mam na 1.00 , a luzy zaworowe na gorącym 0.25 .... jutro test pompy z zimną wodą i se okaze co dalej ...
Rafal_Szczecin - 14-02-2013, 23:03
kreci kreci i nie pali ? a moze jest zapowietrzony, dlatego nie bangla
slavo_p - 14-02-2013, 23:24
dwa razy pod pompuje i jest twarda , a po nocy jak zimny to tylko grzeje i odpala bez problemowo
milo - 15-02-2013, 21:54
slavo_p zrobiłeś jak pisałem z pompą
slavo_p - 15-02-2013, 22:01
tak MILO polewałem wodą nie było róznicy ;/ wiec problem tki gdzie indziej . Dzisiaj przyjzałem sie wtryskom i listwie przelewowej , na pierwszym i drugim wtrysku pojawiała sie ropa tak jak by ciekła z pod listwy przelewowej , czy to by miało wpływ na odpalanie na gorącym ?
jak wykręciłem wtryskiwacze to zauważyłęm tez ze tylko pod trzema wtryskiwaczami są te małe podkładki (pod koncówke wtrysku) i ani jednej pod samymi wtryskami ( czy tak ma byc ? jest tam tak jakby miedziana tulejka o głębokosci 8,35 mm ) czy pod wtrysk mają byc dwie podkładki ?
milo - 15-02-2013, 22:07
Podkładki powinny być pod wtryski takie małe jak piszesz i tylko . Na przelewy tam są z otworami 2 lub -4 dostaniesz u pompiarza powinno być sucho
slavo_p napisał/a: | ani jednej pod samymi wtryskami ( czy tak ma byc ? |
Jasne
[ Dodano: 15-02-2013, 22:10 ]
slavo_p napisał/a: | jest tam tak jakby miedziana tulejka o głębokosci 8,35 mm ) czy pod wtrysk mają byc dwie podkładki ? |
Jaka tulejka po jednej podkładce powinno być
slavo_p - 15-02-2013, 22:38
czyli tylko po jednej podkładce tej małej tak ? i zawory ostatecznie na zimnym 0.15 ? a skoro polewanie pompy nic nie daje to w czym problem bedzie ?
deejay - 15-02-2013, 23:57
slavo_p napisał/a: | dwa razy pod pompuje i jest twarda , a po nocy jak zimny to tylko grzeje i odpala bez problemowo |
Popraw kąt wtrysku , tu jest problem .
slavo_p - 16-02-2013, 00:17
skoro tolerancja jet od 0,97 do 1.03 a ja mam na 1.00 to mam której granicy sie trzymac ?
milo - 16-02-2013, 08:03
Napisz jak ustawiasz kat wtrysku na zegar bo może faktycznie masz inaczej i sa problemy
slavo_p - 16-02-2013, 10:53
1. Ustawiam znak z koła pasowego wału na znak "T" wtedy pierwszy tłok mam w górze .
2.Wkręcam czujnik zegarowy w pompe
3.Cofam koło pasowe o 30 stopni w kierunku przeciwnym do obrotu wskazówek zegara ( mam odznaczone te 30 stopni na kole , jak równierz mierzyłem czujnikiem do kiedy przestaną opadac wartosci az w koncu stanie )
4. ustawiam ruchomą tarczą na zero (duza wskazówka pokazuje zero , a mała 2mm , bo akurat tyle jest wkręcony )
5. Kręce wałem na 9 stopni i na czujniku pokazuje mi na duzej wskazówce " zero " a na małej 3 mm
;>
milo - 16-02-2013, 14:18
slavo_p napisał/a: | Kręce wałem na 9 stopni i na czujniku pokazuje mi na duzej wskazówce " zero " a na małej 3 mm |
Czyli 1 mm cały obrót na dużej wskazówce ,powinno być dobrze
Jak silnik gorący to wszystko się rozszerza wymień te podkładki pod wtryski i przelewy i zobacz z regulacją termika na gorącym co przestawia kat wtrysku bo może to tu problem jest spróbuj popuscić śrubę regulcyjną na termiku ale na gorącym po prostu zaznacz sobie pozycje
|
|
|