Nasze Miśki - Avan(s)ce Elegancji Juiceman'a czyli 2.5V6 z 2003
Juiceman - 16-02-2013, 23:50
No i kolejne aktualności;-)
Wraz z Elegancją odwiedziłem Dolnośląskie SPA dla Mitsubishi tj deejay'a
W piątek został wymieniony olej po 10k na Elf Excellium LDX 5W-40
A także Uszczelniacze i uszczelki pokrywy zaworów, przód/tył ponieważ mocno się pocił:
Silnik chyba zadbany pod pokrywami zaworów nie było syfu
Także silnik już był suchy jak pieprz wypada go jeszcze po zimie od spodu ogarnąć trochę poczyścić z soli:
Skoro była wymiana uszczelek u Bartka to nie mogło się obejść bez wyczyszczenia przepustnicy i kolektora oraz odnowieniu ich trochę
Następnego dnia tj dziś przyszła pora na wymianę dynamiczną oleju w skrzyni.
Zakupione zostało 10L Castrola Transmax Z:
Jak dla mnie ten pierwszy właściciel powinien zostać rozstrzelany, przez 190kkm nigdy nie wymieniał oleju w skrzyni. To co zostało z niej spuszczone to nawet nie można szlamem nazwać... zresztą sami zobaczcie :
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
W lecie wypadało by jeszcze zabezpieczyć pas przedni bo widać na filmiku że już coś rudego zaczyna się pokazywać w niepokojącej ( dla mnie xD) ilości.
Teraz skrzynia zmienia cudnie biegi, aczkolwiek wydaje mi się że gorzej niż stary automat jaki był dostępny w galu. (ponoć tiptronic tak ma, że czuć zmiany biegów).
Przed przyjazdem do SPA Mitsubishi miałem Zerowy przegląd w SUPRAL-u po pierwszym 1000km jazdy na lpg. Średnie spalanie gazu w trasie to 11-12lpg. ( czyli 1-2,5l więcej niż w starym galu)
Zobaczymy czy teraz spadnie
W przyszłym tygodniu wymiana klocków na tyle.
Krzyzak - 17-02-2013, 00:06
Juiceman napisał/a: | ponoć tiptronic tak ma, że czuć zmiany biegów | jako właściciel jednego i drugiego - potwierdzam, czuć (szczególnie na niskich obrotach)
Tanpit - 17-02-2013, 09:39
Witaj Juice!
Żyłem w nieświadomości, że masz nowego, pięknego Gala. Wydaj mi się nawet że to ten o którym kiedyś rozmawialiśmy - faktycznie rewelacyjny. Życzę bezawaryjnej jazdy!
szuwar - 17-02-2013, 10:01
Gratuluję ładnej zadbanej sztuki. Co do wątku z webasto to człowiek szybko przyzwyczaja się do luksusu
radek79 - 17-02-2013, 11:02
Krzyzak napisał/a: | Juiceman napisał/a: | ponoć tiptronic tak ma, że czuć zmiany biegów | jako właściciel jednego i drugiego - potwierdzam, czuć (szczególnie na niskich obrotach) |
u mnie czuć tylko jak wbija 2 bieg z pierwszego i na zimnym silniku po całej nocy stania a olej był wymieniany 65tyś/km
Juiceman - 17-02-2013, 11:44
Tak Tanpit to ten sam gal.
Dzięki Szuwar;-)
Co do skrzyni to trochę mnie uspokoiliście
Dziś zamówiłem klocki na tył, powinny przyjść we wtorek.:
Tarcze na tyle są prościutkie, dziwi mnie dlaczego na lewej stronie klocek się skończył a na prawej jeszcze jest go.... Regeneracja zacisków przy następnej wizycie we Wrocławiu się kłania...
Taka uwaga jak ktoś by kupował zestaw naprawczy zacisków w IC, jeśli chcecie otrzymać gumy o średnicy 35mm a nie 38mm to bierzcie z tego numeru : MB857337 albo D4-426 (Producent: AUTOFREN Opis: Reperaturka zacisku T MITSUBISHI GALANT/SAPPORO/SPACE WAGON 92- (AKEBONO)) jeśli będziecie szukać tylko po przez model EA# w IC - to nie pokażą wam się zestawy 35mm.
deejay - 17-02-2013, 11:51
Juiceman napisał/a: | Dziś zamówiłem klocki na tył, powinny przyjść we wtorek.: |
To zdjecie pogladowe ? bo jak nie to złe klocki zamówiłes
Juiceman - 17-02-2013, 11:53
Poglądowe dokładne wymiary klocków jakie zamówiłem to :
Torp12 - 17-02-2013, 15:45
Ja też chce taki czysty kolektor ssący Kiedy można zawitać na czyszczenie?:P
Juiceman - 17-02-2013, 16:00
To już nie do mnie takie pytania xD wiesz do kogo pisać jeśli chcesz Wrocek odwiedzić, bo w Warszawie Maretzky85 chyba też może coś takiego zrobić ;>
Hugo - 17-02-2013, 20:08
Czym czyścicie kolektor ssący, ze tak się świeci?
Torp12 - 17-02-2013, 20:45
Hugo napisał/a: | Czym czyścicie kolektor ssący, ze tak się świeci? |
Hugo Bartek psika te kolektory swoja ulubiona puszka czyli srebrzanka :]
deejay - 17-02-2013, 21:24
Najpierw chemia , potem farbka
http://allegro.pl/ultramy...2964306565.html
http://www.motointegrator...silver-04-litra
Juiceman - 22-02-2013, 17:23
W środę po południu przyszła paczuszka z klockami w czwartek po pracy montaż
Poprawa odczuwalna
Juiceman - 26-02-2013, 05:02
Spalanie w Galu utrzymuję się na poziomie 11-13L, w profilu zaktualizowane dane odnośnie spalania także git;-) Pytanie do Was zauważyłem różnice w climatronicu przedliftowym i poliftowym.
W przedlifcie jeśli mieliśmy włączoną klimę to pojawiała się śnieżynka/śnieżynka eco i wyłączenie klimy. W Polifcie jest śnieżynka/ wyłączenie klimy/ śnieżynka eco. Też tak macie?
No i zdecydowanie kierunkowskazy chodzą głośniej niż w przedlifcie ale to już potwierdzone heh że tak jest w każdym polifcie.
|
|
|