To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

UK & IRLANDIA - MITSUMANIAK Z UK

swinks_UK - 18-02-2008, 23:13

arturro: to znaczy jak?? Auto jest na blachach UK? jeśli tak, to MUSISZ mieć "personalne" ubezpieczenie na jazdę nim. Albo ty osobne, albo dokupiona opcja do polisy brata. W UK ubezpieczenia są na osobę, a nie na samochód. Jak jest tak jak się obawiam, to codziennie ryzykujesz do 3500 GBP na dzień dobry.
Anonymous - 18-02-2008, 23:36

no dokladnie tak :-(
trzeba bedzie przestac

TommiCrazy - 18-02-2008, 23:42

tak jest arturo... jak z mojá panná wracalismy z wakacji to na parkingu lotniskowym czekala na nas honda ktora jest ubezpieczona na mojá lepszá polowe, Moja panna sie bardzo zle czula i kawalek drogi pokonalem hondá ryzykujác grzywne.... mimo iz jej ubezpieczenie jest FULL.
Gdybym sam mial samochod w UK ubezpieczony na FULL to moglbym legalnie prowadzic inny samochod innego wlasciciela ktory rowniez ma FULL insurance !

swinks_UK - 19-02-2008, 00:06

Przez FULL rozumiem opcję ubezpieczenia "...any other person driving...". Tylko, że takie ubezpieczenie comprehensive jest ****** drogie.
TommiCrazy - 19-02-2008, 00:52

tak, honda jest na opcji fully comprehensive i moze niá jezdzic jedynie ktos inny kto rowniez ma fully comprehensive....... to wiem akurat od znajomych anglikow.... wiec glowy sobie nie dam uciác..... jesli bedzie mozna to poporstu dopiszemy mnie do ubezpieczenia za drobná dodatkowá oplatá, specjalnie wlasnie na takie niespodziewane okolicznosci jak po wakacjach.
swinks_UK - 19-02-2008, 09:00

Wydaje mi się, że ci Anglicy trochę wprowadzają w błąd, ale nie jestem pewien. Jeśli jest na "any other person" i masz też sformułowanie w stylu "known/approved by/appointed by... policy owner" czy podobnie, które wskazuje, że osoba wyznaczona, znana, itp. posiadaczowi polisy to nie musisz mieć jakiś specjalnych polis. Ja na tej zasadzie jeżdżę służbowymi autami w pracy. U nas w pracy wszystkie auta są tak ubezpieczone, że może jeździć nim każdy wyznaczony/upoważniony przez właściciela (z tym że lista takich osób podpisana przez firmę jest w papierach auta wożonych z nami).
TommiCrazy - 19-02-2008, 10:50

znajomi tez sie wymieniajá autami w firmie....ale tak jak powiedziales sá wymienienei na liscie ubezpieczeniowej.... prawdopodobnie kosztuej to tylko ilka futow plus jakis tam koszt administracji.
Anonymous - 19-02-2008, 23:24

hmmm..Ja mam na Vito wykupione ubezpieczenie fully comprehensive i placilem wczesniej 65 funtow za miesiac,a kilka miesiecy temu zadzwonilem do nich ze chce zeby tym vanem jezdzili pracownicy.Teraz place 85 za miesiac i vanem moze jezdzic any driver powyzej 25 roku zycia,nie musialem podawac zadnych nazwisk osob ktore beda jezdzic tym autem.
Hubeeert - 19-02-2008, 23:34

Właśnie rozmawiałem z Policjantami.

Bardzo miłe chłopaki. Sytuacja wygląda tak
1. Jeżeli jesteś w UK ponad pół roku musisz zarejestrowac samochód (tablice z UK) zapłacić ubezpieczenie i TAX. No i trzeba zrobić MOT.
2. Nie ma znaczenia czy jest to kolejny samochód liczy się pobyt w UK.
3. Owszem mają ten system rozpoznawania łącznie z MOT.

Pozdrawiam

swinks_UK - 20-02-2008, 13:28

Tak jest Hubeeert jak piszesz.
Tylko tytułem uzupełnienia pkt. 2 (dla niedowiarków) - sprawdzenie długości pobytu i statusu zajmuje patrolowi drogówki 5 - 10 min. (łączą się z jakimś departamentem Inland Revenue & Customs) 24/7. Jak widnieją twoje potrącone podatki od wynagrodzenia za więcej niż 6 miechów - to nie ma zmiłuj.

Jogurt - 24-02-2008, 18:25

co do ubezpieczenia fully comprehensive jeśli takowe posiada właściciel pojazdu i osoba która bedzie kierować to mozna jeździć ale wtedy ubezpieczenie działa jako third part. mówie o samochodach osobowych.
ja ubezpieczałem auto we wrzesniu 07 i nie chcieli odemnie nic z konsulatów itp. posłałem tylko dokumenty z polskich firm ubezpieczeniowych że posiadam znizki za 8 lat.
co do rodaków to czytam lokalną gazetę a w niej co tydzień że: obywatel pl lub lt kierował na bani/bez ubezpieczenia/mot-u itd.

shinai - 20-03-2008, 16:48

Witam mieszkam w Woking dokladnie po pol roku jady polskim samochodem musisz przerejestrowac. Dlatego rozstalem sie z moim Hyundaiem i obecnie mam Carisme.
Do tego jeszcze po uplywie 2 lat rezydent powinien zmienic prawo jady na angileskie.
Wcale ubezpieczenie fully comprehensive nie jest drogie ja place za moja Cari 1,6 800f rocznie a tylko dlatego ze niemam zadnych znizek i moja dziewczyna jest jako 2 kierowca a jest ponizej 25 i tylko 1 rok ma prawko.
Pozdrawiam

Anonymous - 20-03-2008, 19:28

shinai napisał/a:
Do tego jeszcze po uplywie 2 lat rezydent powinien zmienic prawo jady na angileskie.

tutaj sie chyba mylisz-moze zmienic,ale nie musi.

shinai - 21-03-2008, 17:57

moge sie mylic ale mnie tlumaczono w ten sposób:
" jezeli mieszkasz ,pracujesz i masz auto zarejestrowane w anglii, powinienes zmienic poniewaz jezeli dostaniesz mandat to na polskim prawie jazdy nie dodadza ci punktow."
Rowniez policjant mi mowil ze po uplywie 2 lat rezydentury powinienes miec angielskie prawo jazdy .
W kazdym razie ja mam zmienione :)
pozdrawiam

Anonymous - 21-03-2008, 21:07

shinai napisał/a:
Rowniez policjant mi mowil ze po uplywie 2 lat rezydentury powinienes miec angielskie prawo jazdy .

ogolnie opinie policjantow brytyjskich niezbyt mnie interesuja-nie znaja zasad ruchu drogowego,skad wiec maja wiedziec o takich sprawach?
Car, motorcycle driving licence holders (ordinary driving licence):
until aged 70 or for three years after becoming resident, whichever is the longer period
jak wiec widac w najgorszym przypadku trzeba wymienic po 3 latach po zostaniu rezydentem[czyli conajmniej 4 od momentu pobytu w anglii]-tak ja to rozumiem.pytanie jednak jest takie co rozumiec pod pojeciem rezydent....