To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Patrykowa Sigma

szpala85 - 25-11-2013, 16:15

dzisiaj dostałem kolejne paczki :
- klocki hamulcowe przód MK KASHIYAMA

- sworznie przód

- radyjko babuni

głowicę wykręcę w tym tygodniu i zobaczę
na razie czekam na rury do kozy :wink: .... bo zimnooooo w garażu :wink:

btw. jak dostać się do przednich głośników w drzwiach ??? te osłony się zdejmuję ?? czy trzeba całą tapicerkę drzwi ściągać ?? ... pytam bo prawy głośnik chyba ma rozdartą membranę :wink:

wojtas - 25-11-2013, 18:54

Trzeba ściągnąć całą tapicerkę by dostać się do głośnika.
szpala85 - 25-11-2013, 19:00

wojtas, hehhe dobrze że poczekałem na odp. :mrgreen: .. bo znowu bym coś zepsuł .. już chciałem szarpać za te maskownice ....

powiedz mi jak to jest z tymi panewkami ... jak zdejmę miskę to będe miał tam miejsce aby je wymienić ?

Piwor - 25-11-2013, 20:52

szpala85 napisał/a:
jak zdejmę miskę to będe miał tam miejsce aby je wymienić ?

Będzie ciasno, ale tak. ;)

Z doświadczenia wiem, że po strzale rozrządu panewki korb lubią się wysypać. ;)

szpala85 - 25-11-2013, 21:52

ale mi pasek nie strzelił :wink:
sigma nawet nie odpaliła , przekreciłem rozrusznikiem i wtedy przeskoczyło ... ,tylko jeszcze jak ten idiota jeszcze raz próbowałem odpalić ...

ale tak czy siak powyginało chyba zawory ...
jestem głupiej nadzieii ze to tylko zawory :wink:
zobacze :wink:

Piwor - 25-11-2013, 23:56

Mhm. Nie potraktuj tego źle, ale wytłumacz mi, jak to w ogóle się stało?

Nie napiąłeś rozrządu?

Poza tym, jeśli zawory zatrzymały się na tłokach... Ciężki temat.

Kompresji nie ma, więc na pewno coś dostało. Wątpię, żeby padły same zawory. Znając życie to i prowadnice, przy okazji można sprawdzić, dotrzeć, wymienić uszczelniacze.

Na Twoim miejscu rozebrałbym już silnik w drobny mak. ;P Ale to ja. ;P

szpala85 - 26-11-2013, 00:53

już ci tłumaczę jak to się stało :wink:

rozebrałem cały bok silnika czyli zdjąłem wszystkie osłony odczepiłem paski od alter, i wspomagania .. na wierzchu miałem sam rozrząd ze starym paskiem (czyli tak jak kupiłem sigmę)... widziałem że pasek jakoś podejrzanie jest luźny ale dostałem kompa od ecs i chciałem na szybko wypróbować czy działa .... nie zwróciłem uwagi na to że napinacz był juz wysunięty na full ... znaczy się pasek rozrządu był już rozciągniety ... jak się okazało był to pasek ori mitsubishi (znaczy nikt nie wymieniał rozrządu w sigmie i tak jeździła pewnie 15 lat ) ... mniejsza o to .. chciałem odpalić i w tym momencie przeskoczył na dole ... ja nie wiedziałem przez chwilkę co sie stało (myślałem że to alternator mi się osunął i uderzył w chłodnicę ) i znowu spróbowałem odpalić ale tym razem już stukało więc odpuściłem ... po zdjęciu koła pasowego juz było wiadome że przeskoczyło o sześć zębów .. dobiłem te zawory i pewnie coś jeszcze ...

moja wina i głupota ... człowiek uczy sie na błędach (jak to powiedział Łukasz) :wink:
założyłem nowy pasek ,ustawiłem idealnie na znakach ... juz nic się nie tłukło ..ale też nie było żadnego oporu znaczy zero kompresji ...

wniosek sam się nasuwa :wink:
ani nie jestem z tego dumny ani nie powieszę sie z tego powodu ... stało się ... i tak się dziwię ze wróciłem z tym rozrządem 300 km .. do domu i podczas jazdy na autostradzie mi się to nie stało :wink:

zrzucę głowicę i to naprawię .. mam czas mam finanse ... polubiłem tą sigmę i bedę pakował w nią kasę :wink:

ale w drobny mak nie będę tego rozbierał heheh :mrgreen: jak ja potem to poskładam :mrgreen:

ja nie dam rady ? 8) .. a teraz będę miał jeszcze cieplutko w garażu hehe
będzie mruczała nie odpuszczę .. choćby wisiała nademną jakaś klątwa :wink:

szpala85 - 26-11-2013, 01:01

tutaj zdjęcie o ile mi przeskoczyło :

a tutaj zdjęcie starego paska :

mazda10000 - 26-11-2013, 12:33

Wow... tyle kilometrów na jednym pasku. W jakim stanie były rolki?
Tomek - 26-11-2013, 12:38

IMO założenie, że pasek z napisem Mitsubishi to jeszcze z fabryki wyjechał, jest błędne
jak Niemiec pojechał do ASO wymienić rozrząd to też mu mogli założyć oryginał

szpala85 - 27-11-2013, 01:00

mazda10000, rolki powiem ci że w nie najgorszym ... ale w porównaniu z nowymi to była różnica .. jak się kręciło starymi to czuć byłóo takie dudnienie .. :wink:

tomek84, całkiem możliwe ... ale ten ori pasek mitsubishi miał już takie małe peknięcia na zewnętrznej stronie ..więc wiesz ... ja obstawiam że min 8 ~10 lat jeździła bez zmiany czego kolwiek :wink:

dzisiaj zakupiłem osłonę przegubu od strony skrzyni ... oraz chciałem kupić tylnie tarcze hamulcowe .. i tu pojawił się problem bo w IC mieli tylko jedną sztukę :wink:
macie jakieś źródło do tarcz tylnich ?

Tomek - 27-11-2013, 07:50

szpala85 napisał/a:

dzisiaj zakupiłem osłonę przegubu od strony skrzyni ... oraz chciałem kupić tylnie tarcze hamulcowe .. i tu pojawił się problem bo w IC mieli tylko jedną sztukę :wink:
macie jakieś źródło do tarcz tylnich ?

w motoneo mają dla Ciebie jedynie nippartsa w cenie 41.42zł od sztuki

szpala85 - 27-11-2013, 20:55

tomek84, nie wiem w jaki sposób je znalazłeś (ja szukałem wszędzie i było stan magazynu nie ma ) .... ale jestem ci wdzięczny :mrgreen:

już zamówione ... teraz klocuszki na tył jeszcze i bedzie dobrze :mrgreen:

szpala85 - 27-11-2013, 20:56

btw. pisałem do mikody o tylnie tarcze do sigmy ... niestety nie mają :wink:
angelos - 27-11-2013, 21:58

Czy nie lepiej przed jakąkolwiek wymianą (szczególnie rozrządu) przejrzeć serwisówke :D

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=5122