To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sporty Motorowe - Formuła 1 2014

sampler - 31-03-2014, 16:03

szuwar napisał/a:
Dźwięk w porównaniu do poprzednich sezonów baaaardzo kiepsko .... nawet wielki orędownik Berni do tego powoli się przyznaje. Po prostu oglądasz a słuchasz innej stacji - takie są wrażenia, moje :P ...

Co ciekawe caterham wypadł nie najgorzej. Sezon zapowiada się ciekawie :)

Ale Bernie od poczatku mowil ze ten silnik bedzie mial fatalny dzwiek. Przeciez te zmiany prowadzilo FIA w rajdach, wyscigach i w F1 (1.6 turbo)

gumas_72 - 01-04-2014, 06:43

emocje jak na rybach :P
swinks_UK - 04-04-2014, 20:50

sampler napisał/a:
szuwar napisał/a:
Dźwięk w porównaniu do poprzednich sezonów baaaardzo kiepsko .... nawet wielki orędownik Berni do tego powoli się przyznaje. Po prostu oglądasz a słuchasz innej stacji - takie są wrażenia, moje :P ...

Co ciekawe caterham wypadł nie najgorzej. Sezon zapowiada się ciekawie :)

Ale Bernie od poczatku mowil ze ten silnik bedzie mial fatalny dzwiek. Przeciez te zmiany prowadzilo FIA w rajdach, wyscigach i w F1 (1.6 turbo)

O rany!
Jeszcze jedna notka o brzmieniu silników i będę kałachem wymierzał sprawiedliwość! :mrgreen: :axe:

Dźwięk tylko i wyłącznie zależy od układu wydechowego, a ten jak widać został wyraźnie sterroryzowany przez różne patenty typu kontrola przepływu spalin itd.
W obecnych bolidach wydech jest prawie 2 razy dłuższy niż jeszcze w latach 90-tych, do tego sterowanie przekrojem, prędkością spalin itd.
Inaczej mówiąc to układ wydechowy jest odpowiedzialny za ten kiepski dźwięk a nie silnik.
To jak brzmi silnik 1.5 litra doładowany w F1 to radzę posłuchać sobie nagrań silników BRM: V16 i H16.
Na tym filmiku jest w 8:23
https://www.youtube.com/watch?v=QD1xSX5OcLw
A cała kawalkada vintage F1 to po równo bolidy z wolnossakami V8, V10 i V12 i turbodoładowanymi 1.5 i 1.6. Kto rzeczywiście interesuje sie F1 ten pozna tam Lotusy, BRM, Brabhamy i Coopery. I wolnossaki brzmią ciszej.
To oczywiście przed tą całą durnowatością z ekologią w F1 :mrgreen:

A tutaj na polepszenie humoru (Cosworth 1.5 G8):

mkm - 04-04-2014, 20:54

swinks_UK, zacznij od niego :mrgreen:
http://www.f1.v10.pl/Vett...,F1,110738.html

sampler - 04-04-2014, 21:29

Tak brzmial Renault 1.5 turbo szalu nie ma
https://www.youtube.com/watch?v=nEjkjQam6_A

Ja mysle ze jedna z przyczyn kiepskiego brzmienia terazniejszych silnikow jest mocne ograniczenie obrotow. Na pewno jest grubo ponizej max 15 tys. Zwroccie uwage ze od poczatku relacji nie pokazuja grafiki z obrotami co bylo standartem juz od kilku sezonow. Cos musi w tym byc. No ale jak na caly sezon jest 5 silnikow...
W latach 1.5 turbo 1 silnik byl na kwalifikacje...

madź - 04-04-2014, 22:00

Aktualnie zmieniają biegi między 9 a 11 tys. obrotów, dlatego auta F1 brzmią gorzej niż Calibry poddane wiejskiemu tuningowi. :lol:
swinks_UK - 04-04-2014, 23:51

Fachowcy, że ręce opadają :roll:
Teraz wymyślili z obrotami... :badgrin:
A myślicie, że antyki z filmiku zamieszczonego przeze mnie to ile max. obrotów kręciły?

sampler - 05-04-2014, 11:53

fajne porownanie
https://www.youtube.com/watch?v=wbiBPfj-F5k

[ Dodano: 05-04-2014, 11:58 ]
niech te 1.6 cos takiego pokaza to je zaakceptuje ;)

http://www.youtube.com/wa...detailpage#t=56

mkm - 05-04-2014, 18:09

Kwalifikacje.
Rosberg, Hamilton, Ricciardo (ale kara więc 13-ty), Botas, Perez.

swinks_UK - 05-04-2014, 20:17

Szkoda mi Riccardo. Jest lepszy od Vettela, wiec latwego zycia nie bedzie mial. :wink:
Krystian99 - 05-04-2014, 21:47

sampler, niezłe te porównanie :D ale ten Mercedes zdominował stawkę,początek sezonu należy tylko do nich jeśli nie będą mieli pecha to na razie reszta może mieć problemy by im dorównać ;) zrobili to co Red Bull w zeszłych sezonach dominacja :P
swinks_UK, oj Riccardo będzie miał bardzo ciężko, miał być buforem dla Vettela, a on objeżdża go jak chce :wink: zobaczymy na starcie jak sobie poradzi bo przez błąd temu cierpi on :|

Bizi78 - 06-04-2014, 16:37

Już za chwileczkę, już za momencik start :D .
Krystian99 - 06-04-2014, 20:37

No i już dojechali :) wyścig do końca trzymał emocję, no i super dobrze się oglądało ;) emocje podkręciła roleczka Estebana Gutierreza, na szczęście wszystko szczęśliwie się skończyło. Jak zapowiadali Mercedesy "zjadły" wszystkich :twisted:
swinks_UK - 06-04-2014, 21:50

Vettel wygrał nagrodę komika miesiąca :mrgreen:
Teksty przez radio bezcenne:
1. "dlaczego jestem wolniejszy od Riccardo?"
2. "chyba drs nie działa" - "Sebastian, drs jest sprawny, Daniel jest szybszy"
3. "Sebastian oszczędzaj bolid, Daniel jest szybszy, nie blokuj go"
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Bezcenne!

bialyjayz - 06-04-2014, 22:57

swinks_UK napisał/a:
Vettel wygrał nagrodę komika miesiąca
Teksty przez radio bezcenne:
1. "dlaczego jestem wolniejszy od Riccardo?"
2. "chyba drs nie działa" - "Sebastian, drs jest sprawny, Daniel jest szybszy"
3. "Sebastian oszczędzaj bolid, Daniel jest szybszy, nie blokuj go"

Bezcenne!

teraz wie jak się czuł Webber przez ostatnie kilka lat u jego boku :)