To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Falujące obroty - Lancer CYxA

MitsuLancerNT - 07-01-2015, 23:40

Racja, chociaż jak pojechałem do ASO Wache w Poznaniu to na wstępie powiedzieli, że w ogóle Mitsubishi to zły wybór i że skrzyni CVT jeszcze nie mieli, po czym chcieli mi wepchnąć beczkę z olejem do skrzyni 20 l za 2 tysiące, którą muszą ściągnąć z Japonii bo im nie jest reszta potrzebna i że moje auto to złom generalnie, ale oni mi je "wyklepią" za 2-3 tysiące. Auto było po kolizji - znałem przeszłość, widziałem zdjęcia i byłem u kilku mechaników i niezależnej stacji diagnostycznej, żeby potwierdzić autentyczność. Czytałem potem w internecie, że takie zagrywki ten salon ma ponoć na porządku dziennym. Każdemu opowiadają podobne historie.
Dam znać na pewno, jednak nie wcześniej jak za około 2 tyg, bo wtedy dopiero będę mógł zostawić auto.

krzychu - 08-01-2015, 07:09

lancer2009 napisał/a:
mówili mi ze skoro mam LPG nie powinienem wygrzebywać innym problemów, LPG w tych autach jest czuły i od razu pokaże błąd.

Jak będziesz wymieniał głowicę to tym co Ci "mówili", żeby za nią zapłacili.

RalfPi - 08-01-2015, 07:44

MitsuLancerNT napisał/a:
.... Czytałem potem w internecie, że takie zagrywki ten salon ma ponoć na porządku dziennym. Każdemu opowiadają podobne historie.
Dam znać na pewno, jednak nie wcześniej jak za około 2 tyg, bo wtedy dopiero będę mógł zostawić auto.

Za dwa tygodnie w mojej opinii może być za późno :!: Z tego co wiem - skasowanie luzów --> pokrzywienie popychaczy zaworów (utrata kompresji - jeden facet tu na Forum pisał kiedyś o pękniętej głowicy - ja bym odstawił samochód na bok i pożyczył od kogoś czy wynajął na te 2 tygodnie.

mjsystem - 08-01-2015, 09:14

MitsuLancerNT napisał/a:
Od kilku miesięcy mam problem z Check Engine. Mianowicie wyskakuje co jakiś czas (ostatnio często) błąd i komputer pokazuje "przerwy zapłonu w cylindrze czwartym"

Cytat:

Przygotuj się na duży wydatek. Takie usterki naprawia się natychmiast. :!:

plecho1 - 08-01-2015, 09:28

lancer2009 napisał/a:
Ja mam taki problem że wyskakuje mi co jakiś czas ale nie zwracam na to uwagi mówili mi ze skoro mam LPG nie powinienem wygrzebywać innym problemów, LPG w tych autach jest czuły i od razu pokaże błąd.

Czy to na benzynie czy na LPG kontrolka silnika nie powinna się zapalać a jeśli się zapala, to informuje, że z układem zasilania jest jakiś problem który należy jak najszybciej naprawić.
Jeśli kontrolka zapala się na LPG, to najczęściej oznacza to niewłaściwą regulację LPG lub niewłaściwe komponenty instalacji LPG lub nawet niewłaściwy montaż. Jeśli gaziarz mówi, że taka paląca się kontrolka na LPG to normalka, to najwyraźniej nie zna się na LPG albo próbuje uniknąć odpowiedzialności za niewłaściwy montaż aż skończy się gwarancja.
Jeśli gaziarz nie potrafi sobie poradzić z takimi problemami, to albo niech demontuje instalację i oddaje kasę albo niech pokrywa koszty doprowadzenia instalacji do porządku u profesjonalisty.

manitou - 15-01-2015, 09:57

@MitsuLancerNT : napisz proszę ile km masz już w ogóle, ile w tym na LPG , ile kosztowała naprawa. Też mam CVT z LPG od 2 tys km założonym-nigdy żaden CHECK mi się nie pojawił, zgodnie z zaleceniem AC ustawione dotryski PB równolegle do 15% w zal od RPM i czasu wtrysku benzyny. Napisz jeszcze proszę dokładnie jaka instalacja lpg.
megauchuch - 09-02-2015, 17:38

Opisze swoje doświadczenie i może temat obierze trochę inny kierunek .
9 luty, zima, temperatura na zewnątrz ok -1,-2:

Parkuje w garażu podziemnym , mam miejsce gdzieś w środku, jest tu o wiele cieplej niż przy wjeździe do garażu. ok 12 stopni.
Zostałem poproszony o przestawienie pojazdu,ponieważ w miejscu mojego była jakaś awaria hydrauliczna.
Zostałem skierowany na miejsce zaraz przy wjeździe do garażu gdzie temperatura była około 0 stopni.
Po samochód wróciłem po paru godzinach i jak nigdy nic takiego nie było, tak po odpaleniu, obroty zaczęły lekko falować, trwało to może 4-5 sekund.
W baku mam niecałe pół baku .

Teoria, że faluje przy niskich temperaturach jest możliwa, jednak nie raz odpalałem na większym Minusie i nic takiego nie było. hm DZIWNE ...
Jestem po większym serwisie i filtry, olej etc mam wszystko 10/10 , może to akumulator ? hmm

RalfPi - 09-02-2015, 18:52

przewrażliwienie - mi też falują obroty po zapłonie przez około 5s - jądą do góry do 1.5krpm, żeby spaść na 1000 i wzrosnąć do 1500rpm i przy zimnym samochodzie stabilizują się obroty na jakiś 1300 rpm'ów - i tak już jakieś 85kkm :)
megauchuch - 09-02-2015, 23:06

nie no ale wcześniej czegoś takiego nigdy nie było . przebieg mam również 85 tys.
RalfPi - 10-02-2015, 06:16

megauchuch napisał/a:
nie no ale wcześniej czegoś takiego nigdy nie było . przebieg mam również 85 tys.

Może inne paliwo, może coś w "komputrze" się przestawiło - z tego co wiem, to są to systemy adaptacyjne - więc może w związku z tym przestawieniem furki, komputer się "naumiał" do tego typu manewru..
Tak czy siak - ja bym się nie przejmował zbytnio - jak będzie Cię niepokoić, to wrzuć filmik do sieci, to zobaczymy w czym rzecz :)

Robert_N - 10-02-2015, 10:28

Mi też falują po odpaleniu raz na kwartał, może raz na pół roku. Na początku też byłem zaniepokojony, ale stwierdzam, że tak ma być i tyle, nie przejmuję się tym.
megauchuch - 10-02-2015, 11:11

ja jestem dość mocno przewrażliwiony na punkcie falowania obrotów, ponieważ wcześniej miałem diesla i jak zaczeło falować to był to początek sypania się wszystkich najdroższych części ... :P
mjsystem - 10-02-2015, 11:17

Falowanie obrotów nie jest normalne. Zawsze stanowi o jakimś błędzie układu lub źle wyregulowanym silniku.
megauchuch - 10-02-2015, 11:18

na razie w moim SB stało się to jeden raz, zobaczymy jak to będzie w przyszłości .

[ Dodano: 10-02-2015, 11:18 ]
mjsystem, co to może być Twoim zdaniem ?

tyku - 10-02-2015, 11:26

megauchuch, Filtr paliwa sprawdzałeś :?: Na pewno nie. Z tego co mi wiadomo, mało kto to robił w naszych lancerach. :(