Nasze Miśki - Mitsubishi Sondermodell
mkm - 25-02-2015, 18:53
Ja jestem pod wrażeniem, że one jeszcze są suche
Hugo - 25-02-2015, 19:11
A kto mi powie dlaczego japońskie auta jeżdżące po Japonii nie rdzewieją w ogóle, a w Europie sypią się na potęgę? Zastanawiał się ktoś nad tym?
mkm - 25-02-2015, 19:30
Pierwszy i najistotniejszy czynnik to czynnik ludzki .
Tu też już ktoś łapy pchał.
Drugi czynnik to czynnik środowiskowy.
Nie ma co ukrywać, że czystość naszych dróg jest dramatyczna.
Droga krajowa często przypomina odcinek szutrowy, a te wszystkie kamyki, piaski itp. sieją spustoszenie.
Druga sprawa to błoto - przejedziemy miedzą, podwozia nie myjemy i mamy przez kilka tygodni/miesięcy/lat idealny kompresik do wylęgarni rudzielca... potem jeszcze śrobokrętem podziabiemy błoto jak zbytnio narośnie i poszło...
Takie mam teorie
Marcino - 25-02-2015, 19:41
Byłem w Tokio, nie ma tam.... EA, nie ma Coltów.. wyginęły.
To raczej nie klimat....
Hugo - 25-02-2015, 19:42
mkm napisał/a: | Takie mam teorie | Pewnie coś racji w tym jest, wiem też, że sposób dbania o auta przez Japończyków jest "specyficzny", ale nadal dziwi mnie to co się dzieje z ich autami w Europie...
Hubeeert - 25-02-2015, 22:18
Hugo napisał/a: | A kto mi powie dlaczego japońskie auta jeżdżące po Japonii nie rdzewieją w ogóle, a w Europie sypią się na potęgę? |
W Japonii nie używa się soli do odśnieżania.
Hugo - 26-02-2015, 07:58
Hubeeert napisał/a: | W Japonii nie używa się soli do odśnieżania. | To by był jedyny powód?
Tomek - 26-02-2015, 08:48
Hugo napisał/a: | Hubeeert napisał/a: | W Japonii nie używa się soli do odśnieżania. | To by był jedyny powód? |
całkiem możliwe
kiedyś dużo bywałem w US&A
miałem dwie miejscówki: Chicago, Illinois i Grand Rapids, Michigan.
Różnicę w soli drogowej widać po autach gołym okiem.
W Michigan używają tak chamskiej soli (może dlatego, ze zimy mają dość mocne), że widok nadkola zeżartego na błębokość (wysokość) 20 cm, to nie rzadkość
z informacji od znajomych wiem, że sporo ludzi ma tam jedno normalne (nowe) auto na lato i inne auto tylko zimę, inni ludzie, którzy dbają o auto jeżdżą w zimię na kompleksowe mycie auta z podwoziem co dwa tygodnie, czasem i co tydzień
w Chicago inna sól i się tego nie spotyka
booohal - 26-02-2015, 10:52
W Szwajcarii też nie solą i wszystkie auta stamtąd z jakimi miałem do czynienia były w niewiarygodnie dobrym stanie jeżeli chodzi o podwozie.
Bizi78 - 26-02-2015, 12:05
W Polsce mogliby zastosować sok z buraków jak w Kanadzie .
Tylko szkoda, że tam też dodają trochę soli do smaku .
http://www.thestar.com/ne...nter_roads.html
sveno - 26-02-2015, 19:59
booohal napisał/a: | W Szwajcarii też nie solą | skąd masz takie info? Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia Galantowi jak był biały - 2 tygodnie nie myty a przez tydzień dzień w dzień padał śnieg.
Matejko - 26-02-2015, 20:40
Cytat: | Fakt - moje niedopatrzenie
Niniejszym komunikuję, że obrazy przedstawiające utleniającą się z upływem czasu stal, wytopioną przez japońskich mistrzów, rzuconą w wilgotny klimat europejskich lasów i łąk... wyszła spod ręki mistrza Matejki
Matejko, przez moment zamarłem, że nie chodzi o autorskie, a upublicznienie wizerunku |
Korzystaj z wizerunku, chociaz na jednym zdjeciu byl jeszcze obecny wlasciciel, a co do mnie to byle bym był trzezwy na okazanych zdjeciach
Matejko - 26-02-2015, 20:45
robertdg napisał/a: | Przewody hamulcowe raczej nie wytrzymają zabiegów regeneracyjnych w postaci czyszczenia |
przewodom hamulcowym brakuje jednego mocnego wciśnięcia hamulca, a na pewno nie wytrzymają odpowietrzania, a są do regeneracji zaciski z tyłu... więc rurki od pompy do zacisku...
booohal - 26-02-2015, 21:20
sveno napisał/a: |
skąd masz takie info? Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia Galantowi jak był biały - 2 tygodnie nie myty a przez tydzień dzień w dzień padał śnieg. |
Jeżdżę czasami jako kierowca, teść przepracował tam kilkanaście lat, kilku znajomych na stałe. Wszyscy potwierdzają to samo.
Głównie kantony niemieckie.
Sunderland86 - 27-02-2015, 08:28
Hugo napisał/a: | A kto mi powie dlaczego japońskie auta jeżdżące po Japonii nie rdzewieją w ogóle, a w Europie sypią się na potęgę? Zastanawiał się ktoś nad tym? |
Rdzewieją
Honda
Japończyki mają hopla na punkcie dbania o auto więc mają je w nienagannym stanie do chwili oddania na złom.
Galant
Legnum Viento
Polecam więcej filmów z tego kanału, widać na nich, że nawet Skyline'y mają problem z korozją
|
|
|