To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - MMCS - Mitsubishi Multi Communication System

wiewioor - 05-08-2016, 15:16

tyku napisał/a:
Wejdź jeszcze raz w Support Info i zaczekaj chwilkę, a wyświetli się baza CCDB. Cierpliwości.

Faktycznie po około 20sek wyświetliła się wersja bazy danych - Dzięki !

grzesiopol napisał/a:
A robiłeś zimny restart i skąd brałeś CDDB. Kopiowałeś z dysku czy za pomocą płyty?

Jak wyżej problem rozwiązany, ale tak - robiłem zimny restart z pozycji MMCS. Dane kopiowane bezpośrednio na dysk z PC.

tyku napisał/a:
Zmianami w oprogramowaniu MMCSa.

To wiadomo, że zmianami w oprogramowaniu. Ale czy jakieś namacalne/wizualne zmiany w MMCS czy tylko nowy kod, który wizualnie nic nie zmienia.

tyku - 05-08-2016, 15:30

grzesiopol napisał/a:
Jakby ktoś chciał to mam nowszy plik do odblokowania DVD, na forum jest chyba wersja 30 a ja mam 40.

Mam DVD in motion 50.12, ale nie sprawdzałem, ponieważ mnie odblokowanie nie interesuje. :P
wiewioor napisał/a:
Ale czy jakieś namacalne/wizualne zmiany w MMCS czy tylko nowy kod, który wizualnie nic nie zmienia.
Wizualnie nic się nie zmieniło. :(
grzesiopol - 05-08-2016, 15:44

To jak możesz to podeślij mi, bo i tak jeszcze będę wyjmował dysk do tutorialu więc wgram sobie bespośrednio. Wyślę ci na PW mój e-mail ale ty chyba mój masz.
bigbox1 - 06-08-2016, 12:41

mam pytanko mam Lancera 2009r z systemem MMCS jest wejście na płyte CR/dvd Aux i jedno takie podłużne wejście wygląda jak na jakąs karte co to za wejście SD ?
tyku - 06-08-2016, 13:28

bigbox1, Tam znajduje się dysk HDD (pod zaślepką). :wink:

Ja podważam z boku zaślepkę płaskim cienkim śrubokrętem. Nie jak ten brutal na filmiku. :D

bigbox1 - 15-08-2016, 12:54

no i co można zrobić z takim dyskiem rozumiem że podpinasz do kompa i co dalej?
ja mam oprogramowanie z 2008 mapy i soft warto to updatować??

tyku - 15-08-2016, 13:44

bigbox1 napisał/a:
no i co można zrobić z takim dyskiem rozumiem że podpinasz do kompa i co dalej?
Można odblokować dysk, aby był widoczny po podłączeniu do komputera lub laptopa. :wink:
bigbox1 napisał/a:
ja mam oprogramowanie z 2008 mapy i soft warto to updatować??

Jeżeli chcesz skorzystać z nawigacji, to warto. W końcu po to masz MMCSa. :roll:
Wszystko co chcesz wiedzieć zostało opisane, wystarczy poczytać. :wink:

grzesiopol - 15-08-2016, 14:35

tyku napisał/a:
Można odblokować dysk, aby był widoczny po podłączeniu do komputera lub laptopa. :wink:
ja tylko bym cię poprawił i napisał TRZEBA odblokować a wtedy np. możesz wykonać sobie kopie swoich plików z dysku. Co innego jeszcze można zrobić pytaj raczej na PW

Już wkrótce poradnik w pdf dot. MMCS, zostało tylko kilka zdjęć wrzucić i poprawić opisy i gotowe :wink:

[ Dodano: 19-08-2016, 17:49 ]
Poradnik w 80% zrobiony ale przedłuży się bo mam trochę roboty no i zlot :mrgreen:

[ Dodano: 18-09-2016, 12:52 ]
Tak więc nadeszła wiekopomna chwila i oto poradnik do MMCS. Jakieś pomysły pisać to sie uzupełni. Można z niego korzystać do woli.

Poradnik do MMCS

W chwili obecnej trwają prace nad tłumaczeniem MMCS, jak sie uda to dam znać.

tyku - 18-09-2016, 13:16

Cytat:
dla MMCS w wersji EM (europejskiej) następujący ciąg 32 liter i cyfr (może być małą literą)
poprzedzając go komendą unlock czyli:
unlockhd -p
B2BAB3BCB0DFACBEB1BBBEDFB1ADD2CDC9CEBAB2DFB19E8996DFAA8C9A8DDFDF

Grzesiu :wink: Liter i cyfr jest 64 :D
Świetna robota =D>

grzesiopol - 19-09-2016, 07:04

Wiesz, że nawet nie liczyłem, poprawi się. :shock: tak jakoś wpisałem bezmyślnie :shock: :roll: :mrgreen:
Jest jeszcze możliwość odblokowania na Windzie ale ten program z Windy obsługuje właśnie tylko 32 znaki, być może stąd ta moja omyłka. Dzisiaj sprawdzę czy tłumaczenie pokaże się na ekranie i nowe logo startowe.

[ Dodano: 19-09-2016, 20:39 ]
Już poprawione i wrzucone, link też poprawiony :wink:

Niestety nie udało się uruchomić MMCSa z nowym logo, muszę poczytać bo chyba coś nie tak zrobiłem.

tokyo - 20-09-2016, 23:50

Witam
to ci podpowiem :) musisz miec taki sam format plikow i wlasciwosci loga startowego co plik orginalny jesli nie bedzie to tak zrobione to mmcs przywroci z pamieci ostatnio zapamietany.
A nam zalezy na podmianie plikow z pamiecia :) .
Ostatnio wkladalem calego mmcsa do audi poniewaz wywalalem system BOSE ktory w grupie pozostal tylko z nazwy, poniewaz reszta to reprograming procesora. MMCS+wzm + 26 kabli po aucie i rockford z mmcsem BT USB rodem z mitsu i logiem audi wyladowalo w audi a3.
Zwazywszy na inna konstrukcje elektroniki i magistrali to i tak poszlo b.dobrze ale BOSe przy tym sprzecie brzmialo jak .................hm wlasciciel powiedzial ze BOSE gralo a to ... i tu dodajcie sami.
Grzespol pamietaj o zachowaniu plikow i wlasciwosci tyo samo dotyczy spolszczenia - mam taka plytke w 40 % przetlumaczona jak bys cos potzrebowal

grzesiopol - 21-09-2016, 19:17

Już obczaiłem temat. Aby "wsadzić" swoje logo trzeba niestety umieścić go w pliku loading.kwi i wtedy wgrać bezpośrednio z CD lub uruchomić zimny restart i zrobić load z HDD (w przypadku wrzucenia pliku na HDD). Do umieszczenia w pliku trzeba niestety specjalnego programu. :evil: Ale wszedłem we współprace z braćmi ze wschodu i może bedę miał ten program. Co do tłumaczenia to ja już mam tłumaczenie, teraz tylko testowanie czy działa i jaki jest procent tłumaczenia ale widzę, że jest kilka baboli. Kontynuując temat tłumaczenia edycje robiłem w notatniku systemowym i po zapisaniu z rozszerzeniem .tbl i tak nie uruchamiało tłumaczenia. Sprawdziłem hex edytorem i były różnice w kodzie. Jak zakończę batalie to dam znać.
marcink - 21-09-2016, 19:32

grzesiopol napisał/a:
Kontynuując temat tłumaczenia edycje robiłem w notatniku systemowym i po zapisaniu z rozszerzeniem .tbl i tak nie uruchamiało tłumaczenia. Sprawdziłem hex edytorem i były różnice w kodzie. Jak zakończę batalie to dam znać.

To może wynikać z różnicy w kodowaniu końca linii.
Spróbuj wykonać taki zabieg:
1) otwórz oryginalny plik w jakimś dobrym edytorze, obsługującym różne rodzaje kodowania końca wiersza, np. darmowy Notepad++
2) upewnij się, że używasz odpowiedniej konwersji EOL: Edit -> EOL Conversion i tam wybierasz "Unix/OSX format"
3) dokonaj modyfikacji (tyle, żebyś widział efekt i mógł sprawdzić czy powyższy trik rozwiązuje problem), zapisz, przetestuj.

grzesiopol - 21-09-2016, 19:58

OK spróbuje jeszcze innym edytorem.
marcink - 23-09-2016, 14:29

Tylko ten punkt drugi jest dość istotny, jeśli weźmiesz inny edytor pod Windows, to nie gwarantuję, że on też Ci nie będzie kodował znaku końca wiersza w taki sam (w tym przypadku prawdopodobnie niekompatybilny z MMCS) sposób.