To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow

Marcino - 17-05-2016, 10:13

Co do studni... decyzja zapadła będe sam wiercił... w weeknd z tatą zrobiłem to...

Muszę jeszcze ślimak pospawać na mocno migomatem oraz dokupić profil 40x40 na przedłużki i można wiercić otwór fi 185.

Tomek - 17-05-2016, 10:33

spown napisał/a:
pytanie za 100 pkt.: Czy robił ktoś DGP w domu parterowym, ale w posadzce, tak żeby nawiewać z podłogi lub ze ściany przy podłodze? Interesuje mnie najbardziej gdzie instalował turbinę.

moj wujek tak ma
turbinę ma za kominkiem po drugiej stronie ściany (w innym pomieszczeniu)
musiał tę turbinę zabudować, więc powstała mu taka spora kostka, ale tam ma garderobę, więc mu to nie przeszkadza

Krzyzak - 17-05-2016, 13:57

Marcino, jestem 2 w kolejce ;)
Tomek - 17-05-2016, 14:02

Marcino napisał/a:

Muszę jeszcze ślimak pospawać na mocno migomatem oraz dokupić profil 40x40 na przedłużki i można wiercić otwór fi 185.

na jaką głębokość będziesz wiercił?

pomysł bardzo dobry, ale mam wątpliwości jak to będzie z odprowadzaniem ziemi z odwiertu

Marcino - 17-05-2016, 14:42

Krzyzak napisał/a:

Nie ma sprawy.
Tomek napisał/a:
na jaką głębokość będziesz wiercił?

pomysł bardzo dobry, ale mam wątpliwości jak to będzie z odprowadzaniem ziemi z odwiertu

Jako wiertnica jest profil który ciągnie za kwadrat slimak. W tym rozwiązaniu będe wyciagał sam slimak który jest na rurze, za pomocą linki, przymierzam się żeby użyć wciagarki elektrycznej. Chciałbym też dorwać 3 stemple budowlane z których zrobię konstrukcję i zawieszę rolkę na tzw trójnogu.

Na jaką głebokość... to dobre pytanie, do 4m nie ma wody bo mam wyniki badań geologicznych które robił poprzedni wąsciciel od którego kupiłem działkę z projektem.
Ale na osiedlu obok, ciutkę niżej jak się ma garaż na dole to w kanale lubi być woda, wiec liczę ze cczegoś się dowierce. Może to być nawet gruntowa woda, byle nadawała się na podlewanie.
Generalnie mieszkam na 28m npm, taka rzędna jest. Są jeszcze mapy http://www.pgi.gov.pl/geologiczne-bazy-danych.html ale nie umiem narazie z nich skorzystać.

Chciałbym sprawdzić też czy ktoś z rodziny lub znajomych nie ma zdolności "rożdzkarskich" i nie spróbował by czegoś na mojej działce wyszukać. Wystzrczą do tego dwa kawałki drutu....
Tyle w teori, ale zobaczymy jak to bedzie. Chce jeszcze zrobić urzadzenie do wybierania wody z mułem/piaskiem którego świder nie nabierze.

eremita - 17-05-2016, 15:01

Krzyzak napisał/a:

No to będę trzeci jak to zadziała :D

Krzyzak - 17-05-2016, 22:38

Marcino napisał/a:
na osiedlu obok, ciutkę niżej jak się ma garaż na dole to w kanale lubi być woda
i tu widzisz nie ma reguły - wiesz jak mieszkam, kojarzysz okolicę no i wiesz, że mieszkam na stoku na wys. ok. 80 m npm
sąsiad niżej na wysokości 77m npm robił odwierty i wyszło, że piwnicy mieć nie może
sąsiad wyżej, ale po skosie, na wysokości 83 m npm ma piwnicę a właściwie basen w niej (no miał, bo już zrobili mega drogie izolacje)
warstwy wodonośne są tak rozłożone, że patrzenie na okolicę nie ma żadnego sensu

macia - 19-05-2016, 22:20

A może ktoś w dwóch zdaniach odpowiedzieć, czy po ostatniej zmianie przepisów będę mógł swobodnie sprzedać 56 arów działki rolnej z możliwością zabudowy?
eremita - 19-05-2016, 22:48

macia napisał/a:
A może ktoś w dwóch zdaniach odpowiedzieć, czy po ostatniej zmianie przepisów będę mógł swobodnie sprzedać 56 arów działki rolnej z możliwością zabudowy?

Może jak ktoś ma doświadczenie na co zwracać uwagę i co sprawdzać przy zakupie działki?

Ja doszedłem do tego że jak jest dobra cena jest coś nie tak :?

przykłady z moich poszukiwań działka pasowała cena też a okazało się że
- na przeciwko ma być przepompownia kanalizacyjne
- działka rolna
- media chen daleko
- nad działką przechodzi linia wysokiego napięcia

mkm - 19-05-2016, 22:52

macia, a jesteś w stanie w kilku cyfrach napisać jaki będzie abonament RTV w 2017? :mrgreen:

Przyglądam się tej ustawie i przewiduję jeszcze "milionpięćset" nowelizacji :wink:
Zakładam (ale mogę się mylić), że tak malutką działkę sprzedasz praktycznie bez zmian w porównaniu do dzisiejszych przepisów :wink:

Tomek - 20-05-2016, 02:09

eremita napisał/a:
Może jak ktoś ma doświadczenie na co zwracać uwagę i co sprawdzać przy zakupie działki?

Ja doszedłem do tego że jak jest dobra cena jest coś nie tak :?

1. Stan prawny (kto i co sprzedaje)
2. MPZP
3. Dostęp do drogi publicznej (czy bezpośrednio, a jeśli drogą dojazdową prywatną, to jaki stan prawy - najlepiej jak droga będzie twoją współwłasnością + będzie miała wpisaną w KW służebność przesyłu mediów do twojej działki)

Jeżeli nie ma służebności, niech właściciel zdobędzie dla Ciebie wszystkie zgody na podłączenie mediów, żebyś nie miał problemów.
Jeśli ma zgody współwłaścicieli spisane na siebie (albo co gorsze - ustne) niech je przeniesie na Ciebie aktem notarialnym. W razie problemów masz od kogo dochodzić roszczeń.

4. Jak z dostępem do mediów (woda, prąd, gaz) - zależy od przedsiębiorstwa, np. u mnie jest tak:
- w gazowni mogę złożyć wniosek o wydanie warunków przyłączenia nie będąc właścicielem
- w Tauronie mogę złożyć wniosek o zapewnienie dostaw energii nie będąc właścicielem (warunki przyłączenia - tylko właściciel)
- w wodociągach - tylko właściciel
Przedsiębiorstwa wystawiają warunki przyłączenia w 2-4 tygodnie, więc to może potrwać. Mądry sprzedający ma to już załatwione.
5. Pogadaj z sąsiadami, dowiesz się bardzo dużo
6. Jeżeli sprzedającemu się spieszy - odpuść

eremita napisał/a:

przykłady z moich poszukiwań działka pasowała cena też a okazało się że
- na przeciwko ma być przepompownia kanalizacyjne
- działka rolna
- media chen daleko

dodaj do tego:

- kiepski dojazd (pod górę, z góry)
- brak dostępu do drogi publicznej
- nieuregulowany prawnie dostęp do drogi publicznej
- nie ma jak puścić mediów bezkonfliktowo
- brak dobrego dojazdu (koszty utwardzenia drogi)
- osuwiska
- stara studnia zaznaczona na mapach na środku działki :)
- niewesołe sąsiedzwo
- smród z wysypiska
i inne

bastek - 21-05-2016, 06:19

eremita napisał/a:
na przeciwko ma być przepompownia kanalizacyjne
- działka rolna
- media chen daleko

zgodnie z tematem - tego bym unikał....
rolna - czy da się odrlonić, czy jest miejscowy plan zagosp.przestrzennego (piszę za Tomkiem, moze nie wszsytcy znają ten skrót MPZP)
media blisko - ciągnięcie drogo kosztuje czasem się nie da, albo właściciel działki przez którą masz ciągnąć robi problemy
pod linią średniego napięcia nie można budować 7 m w obie strony, nie wiem jak wysokiego
linia wysokiego napięcia jest brzydka, buczy, czy coś zakłóca elektroniki?

przepompownia - dyskwalifikacja prawie bezwzględna. wybudowali coś takiego koło rodziców - działka rekreACYJA . buczy, cały czas coś jeździ - -droga rozwalona, czasem śmierci

macia - 21-05-2016, 16:02

Działki po prostu trzeba dobrze sprawdzić, bo na rolnej można budować jeśli zezwala na to gmina - zabudowa zagrodowa tzw.

[ Dodano: 21-05-2016, 21:42 ]
Jeszcze jedno pytanie: znalazłem działkę, która jest ogłaszana jako budowlana. W księdze wieczystej jako grunt orny. Są wydane warunki zabudowy. Ktoś się orientuje jak to rozumieć?

eremita - 22-05-2016, 07:29

Cytat:
[ Dodano: 21-05-2016, 21:42 ]
Jeszcze jedno pytanie: znalazłem działkę, która jest ogłaszana jako budowlana. W księdze wieczystej jako grunt orny. Są wydane warunki zabudowy. Ktoś się orientuje jak to rozumieć?

Ja taka też miałem na oku ale właściciel uczciwie powiedział że można ją traktować jako inwestycje że jest w trakcie odrolnienia co może potrwać dwa trzy lata.

krzys78 - 23-05-2016, 15:05

A ja zdecydowałem się na kominek. Był pan kominkowy i wycenił inwestycję.
Załączę treść maila jaki dostałem.
"Witam,
wkład kominkowy Arysto A11 L 5400 zł, z podnoszoną szybą Arysto A11Lh 7236 zł.
obudowa kominka materiały [bez lampek] i robocizna - 4983 zł
kamień ozdobny w/g wyceny kamieniarza .
Pozdrawiam."
Zdecydowaliśmy się na wersję z podnoszoną szybą. Czas już najwyższy, żeby zrobić cos z tą dziurą w ścianie, zapchaną krążkiem styropianowym. W lipcu ruszą roboty.