[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA
tomekrvf - 10-06-2009, 14:39
krzychu napisał/a: | A tak w ogóle Tomek gdzie tam pisze coś o Lancerze? Bo jedyny jaki znalazłem to jakiś 1998 rok. |
Lancera jeszcze nie wrzucili ale zwróć uwagę że jest Dodge Caliber który ma silnik taki jak w Lanerze.
[ Dodano: 10-06-2009, 14:39 ]
Jackie napisał/a: | Ja cię zabiję.....Ponad minutę przewijałem stronę |
Trzeba było podać jakieś konkrety.
energetyk - 10-06-2009, 19:21
Wrzucili tam nissana primere z 1998 - ja tym wózkiem nabiłem 200kkm z czego 150kkm na instalce lovato II generacji i samochód chodzi do dzisiaj jak żyleta - coś mi ci fachowcy podpadają
spowiednik - 10-06-2009, 20:29
Słyszałem różne opinie nt. możliwości/niemożliwości założenia instalacji gazowej. Również takie, że nie można założyć takiej instalacji do auta z turbiną. Potem sam jeździłem kilkoma autami z turbiną z założonym gazem. Prawdopodobnie do każdego da się założyć instalację i będzie fajnie i tanio dopóki coś się nie wykrzaczy i jeden mechanik powie że to wina gazu, drugi powie, że to wina benzyny itp. Ze swojego doświadczenia i doświadczeń kilku kumpli wiem, że mieli różne jaja z instalacjami gazowymi.
Reasumując: dopóki stać Was na wachę, nie kombinujcie, a jak się pogorszy to kupcie dizla 1.2 i będziecie spać spokojnie
czapman - 10-06-2009, 20:37
I to jest najlepsze podejście do tej sprawy. Osobiście uważam, że to co jest przeznaczone pod benzynę powinno chodzić na benzynie a to co na ON to na ON itd... To zapewni bezproblemową eksploatacje:)
tomekrvf - 11-06-2009, 00:22
czapman napisał/a: | Osobiście uważam, że to co jest przeznaczone pod benzynę powinno chodzić na benzynie a to co na ON to na ON itd... To zapewni bezproblemową eksploatacje:) |
Mitsubishi dostosowało swoje silniki do jazdy na LPG więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby na LPG jeździć.
czapman - 11-06-2009, 11:20
Lancer swoje pali... Jak każde auto. A jeśli Mitsu ma silniki przystosowane do gazu to ok, nie mam nic przeciwko zakładania instalacji gazowej do takowego silnika.
plbarti - 13-07-2009, 18:08
Lancer na gaz - informacja z interii zatytułowana "Koniec świata. Lancer na gaz"
Chłit marketindody moim zdaniem na plus , ale i tak bym nie zagazował ,bo kto przewidzi posunięcia rządu w sprawie akcyzy na autogaz , jak im się co kilka miesięcy zmienia punkt widzenia.
http://motoryzacja.interi...8042?source=rss
tojaro - 13-07-2009, 20:25
tomekrvf dobrze słyszał - tyle, że już teraz zakładają a nie we wrześniu. Poza tym nie za tyle kasy jak już nawet w tym wątku pisano. Najbardziej zastanawia mnie fakt - skąd co niektórzy na forum wiedzą lepiej niż [EDIT by Jackie - ludzie] z działu obsługi klienta MMC Polska. Nie ma jak forum
Aha info o gazie jest już na stronie MMC http://www.mitsubishi.pl/...shi_Lancer.html
sn - 13-07-2009, 22:10
czy wie ktoś może czym dokładnie różni się lancer przystosowany do LPG od tego nie przystosowanego ?
Dziwne, iż w Niemczech przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian pod gaz, jeździ pełno lancerów z instalacją LPG (jak wiadomo w godzinach szczytu po centrach niektórych miast można się poruszać tylko autami z taką instalacją). Bez przesady z tym znacznie gorszym gazem u Nas...
Możliwe, że to tylko chwyt marketingowy ? (typu w typie: powiedzmy ludziom że to jest auto super ekstra do gazu, sprzedajmy trochę drożej a i tak sprzedamy aut o wiele więcej).
Jackie - 14-07-2009, 10:19
tojaro, spokojniej proszę, nie ma potrzeby, żeby używać zwrotów obraźliwych. Ostrzeżenie przed ostrzeżeniem.
Pozdrawiam
MitsuZbych - 14-07-2009, 13:08
Czolem,
dopiero niedawno znalazlem te stronke wiec dopiero teraz wpis.
Mam Lancerka 1.8 od 4 mcy i przyznaje ze zdziwilo mnie jego spalanie na poziomie 7 na trasie i 12-13 w miescie.
Dlatego zamontowalem gaz dosc szybko i mam juz 10tys przejechane na gazie. Nie mialem z tym oporow bo to juz moje 3 autko na gazie i jak sie ma dobrego mechanika, dobra instalacje to mozna bez stresu montowac. Od MMC nie moglem sie dowiedziec kiedy i jaka instalacje mozna zamontowac a jednak robie sporo km i koszt jazdy ma dla mnie znaczenie.
Dla zainteresowanych. Instalacja wloska Landirenzo, sekwencja oczywiscie. Koszt instalacji ok 3tys. Tylko taka instalacje polecil mi moj spec od LPG, za inna nie chcial reczyc przy silniku MITEC (mimo ze MMC poleca holendrow).
Jesli ktos chce moge go polecic - w WWie.
Jedyny minus ze instalacja jest troche glosna tzn troche turkocze na niskich obrotach - wrazenie jakby pracowala turbinka. Choc glosna to pojecie wzgledne - na benzynie Lancerek pracuje tak cicho ze mojej zonie zdarzylo sie probowac ponownie odpalac silnik juz pracujacy bo go nie slyszala )) Teraz przyzwyczailismy sie i w ogole tego nie slychac.
Spalanie jest na poziomie 9-9,5l gazu/100km na trasie o ok 13 w miescie. Przy normalnej jezdzie a nie jakims strasznym oszczedzaniu pedalem gazu.
Jesli chodzi o osiagi to nie zauwazylem zadnego spadku mocy.
Pare dni temu robilem test ile pociagnie autko (wczesniej nie cisnalem na maxa zgodnie z zasada ze kilka tys km warto przejezdzic max 120-150km zeby dobrze dotrzec silnik).
Lancerek polecial bez problemu 208km/h co uwazam ze nie jest zle.
Generalnie jestem zadowolony. Teraz jazda kosztuje naprawde nieduzo. Do instalacji (choc to dopiero 3mce) nie mam zadnych uwag.
Aha...zainstalowalem zbiornik 45l w dojazdowce (wchodzi ok 35l gazu). Podnioslem o 3cm (na styropianie) podloge przy okazji robiac extra schowki i nic nie widac. Zasieg - ostatnio na trasie przelecialem 370km zanim podjechalem na tankowanie - za ok 60zeta!
Jakby ktos mial jakies pytanka to walcie smialo.
sn - 14-07-2009, 13:59
MitsuZbych napisał/a: | Jedyny minus ze instalacja jest troche glosna tzn troche turkocze na niskich obrotach - wrazenie jakby pracowala turbinka.
Spalanie jest na poziomie 9-9,5l gazu/100km na trasie o ok 13 w miescie. Przy normalnej jezdzie a nie jakims strasznym oszczedzaniu pedalem gazu. |
Ja jak narazie przejechałem tylko 2000km, z głośnością jest podobnie, wg mnie na gazie pracuje bardziej jak disel (taki dziwny odgłos klekotania z zewnątrz, w środku nic się nie zmieniło), co do żarłoczności to jak narazie nie udało mi się zejść poniżej 10l (chociaż maksymalnie było 11l, większość km w trasie, rzadko jeżdżę po mieście), lecz na pewno zależy to od stylu jazdy i zapewne od ustawienia instalacji.
MitsuZbych napisał/a: | Jesli chodzi o osiagi to nie zauwazylem zadnego spadku mocy. |
Ja też nic nie zauważyłem, lecz prawie pewne jest to, iż jakiś spadek mocy jest (zapewne minimalny), tym bardziej przy względnie dużej mocy jest on nie odczuwalny.
MitsuZbych napisał/a: | Aha...zainstalowalem zbiornik 45l w dojazdowce (wchodzi ok 35l gazu). Podnioslem o 3cm (na styropianie) podloge przy okazji robiac extra schowki i nic nie widac. |
wg mnie to jest największym problemem jest bagażnik znacznie się zmniejszył, butle mam 47l (630x204mm czy coś podobnego), wystaje ponad koło aż 8cm :/
W związku z bakeim mam pytanie, czy wyjeździłeś kiedyś gaz do końca? jeśli tak to ile litrów do pustego baku dało się zatankować?
a tak poza tym jeśli chodzi o zużywanie się silnika (na co wszyscy narzekają), z tego co wiem na przeglądach (serwisowych) trzeba zawsze sprawdzać ustawienie magnetycznych płytek przy zaworach, jeśli to będzie dobrze regulowane nie powinno być żadnych problemów (przynajmniej mam taką informację). Przykłady innych aut, które przejechały multum kilometrów na gazie pomijam, bo każde auto jest inne. Jeśli chodzi o mój własny przypadek to jak lancer przejedzie 150kkm na gazie to spokojnie można go zezłomować (jeśli aż tak źle by było, lecz zapewne są to tylko wymysły..) a za zaoszczędzone pieniądze kupić prawie nowe auto...
tomekrvf - 14-07-2009, 16:28
sn napisał/a: | Możliwe, że to tylko chwyt marketingowy ? (typu w typie: powiedzmy ludziom że to jest auto super ekstra do gazu, sprzedajmy trochę drożej a i tak sprzedamy aut o wiele więcej). |
Po co wszędzie doszukiwać się spisku?
sn napisał/a: | czy wie ktoś może czym dokładnie różni się lancer przystosowany do LPG od tego nie przystosowanego ? |
Tutaj napisali:
http://motoryzacja.interi...8042?source=rss
Cezarito - 14-07-2009, 17:08
Że jak ? Gaz nie wpływa Wam na "moc" samochodu ? Nie wierzę, nie wierzę i nie uwierzę.
Prędkość maksymalna się nie zmieniła, i pewnie przyśpieszenie do 100 km/h też nie ?
mrówkojad - 14-07-2009, 19:08
MitsuZbych,mam pytanie kolego. Mieszkam w Kielcowie. Czy mógłbym oglądnąć tą instalację i przy okazji zadać kilka pytań. Też się rozglądam za jakąś alternatywą ograniczającą koszty paliwka w moim miśku. Nie wiem dlaczego, nie moge wysłać do Ciebie maila.
|
|
|