[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
mela87 - 13-02-2016, 14:49
a gdzie i jak to sprawdzić?
Bizi78 - 13-02-2016, 17:53
Najlepiej w ASA lub ASO po vinie tak ja napisał Robert .
Bednarz94 - 14-02-2016, 11:55 Temat postu: Spalone sprzęgło? Witam, tak jak w temacie. Kupiłem około miesiąc temu Galanta 2.5 v6, miał lekko przypalone sprzęgło "potrafiło się ślizgnąć na 2" wczoraj parę razy przycisnąłem Gala i objawy się nasiliły, postawiłem go i po paru minutach znów chciałem jechać i nie mogłem ruszyć na 1, zero reakcji, dopiero pojechałem z 3. Dziś podchodzę do samochodu chce spróbować ruszyć i na żadnym biegu nie ma reakcji, co więcej biegi mogę wrzucać bez wciskania sprzęgła i teraz moje pytanie czy sprzęgło się tak zapiekło, czy mógł wyciąć mi się wałek pomiędzy skrzynią a silnikiem?
deejay - 14-02-2016, 12:12
Jesli łapa sprzęgła pracuje normalnie wyciskana przez wysprzęglik to nić innego jak jest zużyta tarcza sprzęgła. Demontaż SB i wymiana kpl. Docisk , tarcza i nowe łożysko oporowe.
Bednarz94 - 15-02-2016, 11:07
Brat położył się pod Gala, ze skrzyni przy przegubie mam wyciek oleju. Nadal podtrzymywać można tezę że to sprzęgło :/ ?
Krzyzak - 15-02-2016, 13:10
przegub to osobna sprawa - wyciek jest na uszczelniaczu; trzeba wyjąć półoś i wymienić uszczelniacz
natomiast sprzęgło jest pewnie tak wytarte, że nie ma co się docisnąć do koła zamachowego
trzeba zdjąć skrzynię i zobaczyć
Bednarz94 - 15-02-2016, 13:59
Poleci ktoś ewentualnie jakieś dobre sprzęgło? Czy szukać oryginału czy ewentualnie jakiś zamiennik ?
milo - 15-02-2016, 15:13
Bednarz94 napisał/a: | ze skrzyni przy przegubie mam wyciek oleju |
Lub wycieka z uszczelniacza i idzie na tarcze która pracuje w oleju i brak sprzegła to tylko teza
Bednarz94 napisał/a: | Poleci ktoś ewentualnie jakieś dobre sprzęgło? Czy szukać oryginału czy ewentualnie jakiś zamiennik ? |
Wiekszość poleci exedy nie ma co sie bawić i wpedzać w koszta innymi zestawami sprzęgła
Na pierwszy montaz szło exedy
Hugo - 15-02-2016, 16:11
milo, przeczytaj dokładnie zanim coś napiszesz. Gdzie jest uszczelniacz półosi a gdzie sprzęgło?
Krzyzak - 15-02-2016, 20:02
może chodziło mu o uszczelniacz wału od strony sprzęgła (nie będzie ciekło na sprzęgło) albo uszczelniacz skrzyni na wałku sprzęgłowym (też nie będzie ciekło na sprzęgło )
Bednarz94 - 15-02-2016, 20:08
Ale czy jest możliwość żeby się tak zapieklo że nie jest w stanie nawet drgnac? Tak jak mówię na odpalonym silniku mogę wrzucać biegi bez sprzęgło bez żadnego oporu, a samochód i tak stoi. Jakie były by objawy przy obcietym walku pomiędzy skrzynia a silnikiem?
deejay - 15-02-2016, 20:27
Cytat: | Ale czy jest możliwość żeby się tak zapieklo że nie jest w stanie nawet drgnac? |
Tam nie ma co sie zapiec , po prostu jest na tyle cieńka tarcza sprzęgła , ze nie ma możliwości wysprzeglenia .
milo - 15-02-2016, 21:55
Hugo napisał/a: | Gdzie jest uszczelniacz półosi a gdzie sprzęgło? |
Nie denerwuj sie
Równie może ciec z góry i będzie wygladać że to z przegubu więc mozna tylko sobie pogadac a jak bedzie to sie okaże
Cytat: | albo uszczelniacz skrzyni na wałku sprzęgłowym (też nie będzie ciekło na sprzęgło ) |
Nie bedzie ? bedzie rozbryzg po dłuzszym uzytkowaniu tarcza bedzie mokra
Bednarz94 napisał/a: | Tak jak mówię na odpalonym silniku mogę wrzucać biegi bez sprzęgło bez żadnego oporu, |
Jak chodzi sprzęgło tzn pedał sorzegła ?
Tak czy siak musisz zrzucać skrzynie do wymiany kpl sprzegła jak jeszcze cos nie dojdzie
Hugo - 15-02-2016, 22:02
milo napisał/a: | Nie denerwuj sie | Jestem spokojny
Bednarz94 - 15-02-2016, 23:14
milo napisał/a: | Jak chodzi sprzęgło tzn pedał sorzegła ? |
Tak jak i przed całkowitym padnięciem, opór jest. No dwóch "znawców" mi powiedziało o tym wałku i to by był czarny scenariusz.
|
|
|